Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág A magyar gazdagok vagyonának fialtatására alakultak, de bedobták a törülközőt
No menu items!

A magyar gazdagok vagyonának fialtatására alakultak, de bedobták a törülközőt

Foto Bigstock

Elsőként arról, hogy mi is ez, a Magyarországon néhány éve indult és a legtehetősebbek számára mára mindennapos gyakorlattá vált vagyontervezési konstrukció?

Röviden: a bizalmi vagyonkezelés egy olyan szerződéses jogviszony, ahol a vagyon eredeti tulajdonosa, vagyis a vagyonrendelő vagyontárgyakat – eszközöket – ad a vagyonkezelő tulajdonába, a vagyonkezelő pedig az átvett vagyont, a szerződésben meghatározott kedvezményezettek érdekében eljárva kezeli, gyakorolva a tulajdonosi jogokat.

Ahogy a Primus Trust portálja bővebben kifejtve fogalmaz: „A bizalmi vagyonkezelés során a vagyon eredeti tulajdonosa, vagyis a vagyonrendelő, szerződéssel a vagyonkezelőre ruházza át a vagyontárgy tulajdonát; a vagyonkezelő kizárólag a vagyonrendelő által megjelölt kedvezményezett(ek) javára kezelheti a vagyont, a vagyonkezelő akkor is teljesíti a vagyonrendelő szerződéses akaratát, ha az már erre valamilyen okból nem képes és mindezért a vagyonkezelő díjra jogosult, amit – a felek ilyen tartalmú megállapodása esetén – akár a kezelt vagyonból is levonhat. Bizalmi vagyonkezelésről tehát csak abban az esetben beszélhetünk, ha a kezelt vagyon tulajdonosa is megváltozik. A tulajdonjog átruházása nélkül bizalmi vagyonkezelésről nem, csak más formájú vagyonkezelésről lehet szó.”

A Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt a következő közleményt bocsátotta ki tevékenységének befejezése kapcsán:

„A Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. 2023. december 22-én bejelentéssel élt az engedélyező Magyar Nemzeti Bank felé, amelyben 2023. december 31-i hatállyal visszaadja működési engedélyét, egyúttal tájékoztatta a hatóságot, hogy ügyfeleivel elszámolt, illetve a vagyonkezelési feladatokat más bizalmi vagyonkezelők részére átadta.

Szükségesnek tartjuk, hogy a szakmai közvéleményt bővebben tájékoztassuk nehezen meghozott súlyos döntésünk okairól. Általunk nem ismert, legfeljebb csak sejtett előzmények hatására 2021 eleje óta sorra kaptuk az MNB, mint felügyeleti szerv részéről azokat a hatósági jelzéseket, amelyekből arra a következtetésre jutottunk, az események kronológiáját és a hatósági intézkedések logikáját követve, hogy működésünk nem kívánatos az MNB számára. A társaságunk elleni hatósági ellehetetlenítési sorozatból jelentősebb visszhangot az ez év tavaszán társaságunkra kiszabott szinte példátlanul súlyos, 300 milliós piacfelügyeleti gigabírságot kapott, amelyet annak számos anyagi és eljárási jogszabálysértése miatt közigazgatási perben megtámadtunk. Elfogadhatatlannak, de egyben rendkívül jellemzőnek tartjuk az MNB részéről, hogy ugyan többször kértünk, sohasem kaptunk alkalmat arra, hogy egy korrekt szakmai párbeszéd keretében megvitassuk a velünk kapcsolatban felmerült, és szilárd meggyőződésünk szerint koncepciós kifogásaikat. Minderre még az időközben megindult hatósági eljárások során sem adtak lehetőséget, holott ott már nem egy szakmai egyeztetésnek, hanem közigazgatási eljárási szabályok szerint előírt bizonyítási kötelezettségüknek kellett volna eleget tenniük.

A Primus Trust Zrt. Magyarország első engedélyes üzletszerű bizalmi vagyonkezelőjeként 2015 májusában kezdte meg tevékenységét. 20-30 éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel lehetőségünk nyílt már a hazai bizalmi vagyonkezelés jogi szabályozásában is részt venni. Számunkra ez a munka nem csak egy üzleti vállalkozást jelentett, hanem a hazai magánvagyonkezelési iparág megalapozása érdekében kifejtett úttörő tevékenységet is, amely szakmai küldetéstudatot adott számunkra, amint azt gazdag szakirodalmi munkásságunk is igazolja. Mindvégig azon dolgoztunk, hogy az alapvetően jó és piacképes jogi szabályozásra, mint alapra egy élet- és működőképes vagyonkezelési iparágat tudjunk felépíteni.

Törekvéseinket már működésünk első évétől folyamatosan növekvő üzleti sikerek igazolták, amelynek eredményeként az első pillanattól kezdve várhatóan egészen ez év végéig a Primus Trust Zrt. magasan piacvezető pozíciót foglalt el, úgy az ügyfelek száma, mint a kezelt vagyon mértéke vonatkozásában, továbbá a díjbevételek, és nem utolsó sorban az általunk generált adóbefizetések (2015 és 2023 között 3,5-4Mrd forint) vonatkozásában is.  Elsők és valószínűleg egyedülállóak vagyunk abban a tekintetben is, hogy a magyar bizalmi vagyonkezelést külföldön is értékesíteni tudtuk, amelynek eredményeként ügyfeleink és a kezelésünkben állt vagyon mintegy fele külföldi volt. Ezek az ügyfelek a vagyonkezelési szakma szempontjából kiemelt jelentőségű un. „(Ultra) High Net Worth Individual” ügyfélnek minősültek. Ezzel mi magunk vagyunk az élő példája annak, hogy ezt a szolgáltatást, megfelelő szakmai felkészültséggel, és nemzetközi kapcsolatrendszerrel sikerrel lehet külföldön is értékesíteni, vagyis a hazai bizalmi vagyonkezelésben nemzetgazdasági szinten is jelentős potenciált látunk.

Sajnálatos módon felügyeleti szervünk, az MNB ezt másként látja. S noha a több fronton, de kizárólag az MNB által megindított hatósági támadásokat, mint ahogy eddig, ezután is igyekszünk kivédeni a rendelkezésünkre álló összes jogi eszközzel, azt világosan látjuk, hogy ebben a jogi küzdelemben nem adatik meg számunkra a fegyveregyenlőség. Ennyire ellenséges hatósági környezetben azonban nem kívánjuk időnket, energiáinkat és szaktudásunkat koncepciós eljárásokra pazarolni, ezért példamutatónak szánt munkánkat, mint üzletszerű bizalmi vagyonkezelő Magyarországon nem folytatjuk tovább. S noha félő, hogy távozásunkkal a hazai bizalmi vagyonkezelési iparág – az MNB jól kiolvasható szándékaival egyezően – a jelentéktelenségbe süllyed, ebben a felőrlő küzdelemben már nem kívánunk részt venni. Szilárd szakmai álláspontunk az, hogy az egyébként jó, és nemzetközi mércével is mérve egyedülálló jogi szabályozást, amelyben bizonyítottan jelentős nemzetgazdasági lehetőség van, egy semmivel sem indokolható ellenséges hatósági környezet – amelyben a szakmai érdektelenség és hozzá nem értés csak a legkisebb tényező – kiüresítette. Mélységesen sajnáljuk, hogy egy jobb sorsra érdemes, a nemzetközi tapasztalatok alapján igen jelentős pénzügyi potenciált magában hordozó, és a modern vagyonkezelési eljárásokat meghonosítani törekvő új iparág jó eséllyel még a tinédzser korát sem fogja megélni.

Budapest, 2023. december 27.

Primus Trust Zrt. igazgatósági tagjai Dr. B. Szabó Gábor és Dr. Menyhei Ákos”

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.