Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy A munkaalkoholizmus is egészségügyi kockázatokkal jár
No menu items!

A munkaalkoholizmus is egészségügyi kockázatokkal jár

A munkamániások gyakrabban betegek – derült ki a német Hans Böckler Alapítvány friss tanulmányából, amely szerint minden tizedik munkavállaló függő, vagyis nagyon sokáig, gyorsan és párhuzamosan dolgozik különböző feladatokon, és csak rossz lelkiismerettel tud szabadságot kivenni, ami hosszú távon egészségügyi kockázatokkal jár.

A Spiegel által szemlézett tanulmány szerint a függőséggel dolgozóknak több egészségügyi problémájuk van, és a munkamániások kétszer olyan gyakran minősítik egészségi állapotukat kevésbé jónak vagy akár rossznak, mint a nem függő munkavállalók. Sokkal gyakrabban vannak testi vagy pszichoszomatikus panaszaik is, mint másoknak. A tanulmány szerint azonban ritkábban fordulnak orvosi segítségért.

Németországban a foglalkoztatottak tíz százaléka dolgozik függőséggel a tanulmány szerint, amelyben a Szövetségi Szakképzési Intézet (BIBB) és a Braunschweigi Műszaki Egyetem vett részt. Az eredményekből kiderült, hogy ezek aa munkavállalók nemcsak nagyon sokáig, gyorsan és párhuzamosan dolgoznak különböző feladatokon, hanem az úgynevezett holland munkafüggőségi skála szerint csak rossz lelkiismerettel tudnak szabadságot kivenni, és gyakran úgy érzik, hogy a munkanap végén képtelenek kikapcsolni és pihenni.

E skála szerint a munka akkor okoz függőséget, ha azt nemcsak túlzottan, hanem kényszeresen is végzik. A túlzott munka sokkal elterjedtebb, mint a kényszeres munka. Beatrice van Berk, Christian Ebner és Daniela Rohrbach-Schmidt a munkához való kényszeres viszonyt azokhoz a munkavállalókhoz köti, akik egyetértenek az olyan állításokkal, mint például: “Fontos számomra, hogy keményen dolgozzak, még akkor is, ha nem élvezem, amit csinálok.

A tanulmány a BIBB és a Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet adatain alapul, amelyekhez 2017-ben és 2018-ban 8000 foglalkoztatottat kérdeztek meg munkamagatartásukról és jóllétükről.

A kutatók szerint az eredmények "egyértelműen azt mutatják, hogy a munkafüggőség Németországban rosszabb egészségi állapottal jár együtt".

A tanulmány szerint a lehetséges hosszú távú következmények közé tartozik a kiégés vagy a depresszív hangulat kockázata, vagyis olyan mentális betegségek kialakulása, amelyek elhúzódó munkahelyi hiányzásokhoz vezethetnek.

A tanulmány résztvevőit az egészségi állapotukról, valamint a hiányzásokról és az orvoslátogatásokról is megkérdezték. A függő munkavállalók 28 százaléka mondta azt, hogy általános egészségi állapota kevésbé jó vagy akár rossz. Ezzel szemben a munkához lazábban viszonyuló munkavállalók – a foglalkoztatottak többsége – körében ez az arány csak 14 százalék volt. Ráadásul a függő munkavállalók mindössze nyolc százaléka mondta azt, hogy az elmúlt tizenkét hónapban nem volt panasza. A nyugodt munkavállalók körében ez az arány 20 százalék volt.

A tanulmány szerint a különbség a panaszok minden típusában kimutatható. Különösen igaz ez a pszichoszomatikus panaszokra, például az alvászavarokra és a depresszióra, de az olyan mozgásszervi panaszokra is, mint a hátfájás. A függő munkavállalók mintegy 30 százalékának hatnál több kezeletlen panasza is van, míg a nyugodtak körében csak 15 százalék az, akinek hatnál több kezeletlen panasza van.

Vannak arra utaló jelek, hogy “a szenvedélybeteg munkavállalók kevesebb figyelmet fordítanak panaszaik kezelésére és gyógyítására, mint a nyugodt munkavállalók” – írják a kutatók. Ez a munkából hiányzó napok számában is megmutatkozik: a függő munkavállalók közel fele, 45 százaléka a felmérést megelőző egy évben egyetlen napon sem jelentett beteget. A nyugodtak körében ez az arány csak 36 százalék volt.

A kutatók a túlzott és kényszeres munkavégzés megelőzésére szólítanak fel, ugyanis az, hogy a függő munkavállalók egészségét nagyobb veszély fenyegeti, nemcsak az érintettek szempontjából problematikus, hanem a vállalatok és a társadalom számára is. A demográfiai változások és a szakképzett munkaerő hiánya miatt számos ágazatban már most is munkaerőhiány van.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.