Hirdetés
Kezdőlap Agrár A németek külföldön ölik le a kakascsibéket
No menu items!

A németek külföldön ölik le a kakascsibéket

Illusztráció: Bigstock

A kakasok sem tojást, sem húst nem adnak, a hím csibéket ezért gyakran leölik. Mivel ez Németországban tilos, egy észak-rajna-vesztfáliai keltetőtelep külföldre viszi a frissen kikelt állatokat.

A németországi fiókák leölésének tilalma ellenére leölik a német keltetőből származó fiatal Leger fajtájú kakasokat: e célból külföldre szállítják őket. Az észak-rajna-vesztfáliai régióban működő hat tojófajtakeltető közül három külföldre küldi a hím fiókákat – közölte a dpa-val az NRW tartományi természet-, környezet- és fogyasztóvédelmi hivatal (Lanuv).

E három keltető közül az egyik azt állítja, hogy a kakasokat külföldön ölik meg” – jelentették ki.

A Foodwatch fogyasztó- és állatvédő szervezet, az Animal Society és a Német Állatvédelmi Jogi Társaság ismeretlen személyek ellen feljelentést tettek a düsseldorfi ügyészségen a keltető tevékenysége miatt – közölte a Foodwatch a Spiegel beszámolója szerint.

A feljelentésről korábban a Neue Osnabrücker Zeitung is beszámolt. “A nyilvánosságnak meg kell győződnie arról, hogy a fiókák leölésének tilalmát valóban végrehajtják” – mondta a lapnak Carlotta Heinemann, az Animal Society munkatársa. “Rossz jelzést küld a keltetők felé, ha a jogsértéseket nem üldözik. Ez már abból is látszik, hogy a szóban forgó keltető úgy tűnik, olyannyira biztonságban érzi magát, hogy saját állítása szerint külföldre viszi a fiókákat leölni” – tette hozzá.

Kettős mérce?

2022. január 1. óta Németországban – más uniós országokkal ellentétben – törvényileg tilos a kiscsibék leölése. Addig évente csaknem 45 millió hím csibét öltek le, mivel azok sem tojástermelésre, sem brojlercsirkének nem használhatók.

A Német Baromfiipari Központi Szövetség (ZDG) szerint az európai belső piacon elvileg szabad áruforgalom van. “A hím naposcsibék tehát szabadon forgalmazhatók a belső piacon, és exportálhatók Németországból” – mondta Wolfgang Schleicher, a ZDG ügyvezető igazgatója.

A baromfitenyésztők elégedetlenek a jelenlegi szabályozással: “A politikai feszítővassal bevezetett csibeölési tilalom hiba volt, és sokak megélhetésébe került a keltetőágazatban” – részletezte Schleicher. A németországi keltetőüzemek többsége időközben bezárt, és a ZDG 17 tagvállalata közül csak hét maradt meg.

Schleicher szerint “európai szabályozásra, technológiai nyitottságra van szükség a tojásban történő szelekciós eljárások tekintetében, és őszintébb vitára a csibék leöléséről“. A végén, mint mondta, még a felnevelt kakasokat is megölik, csak később, amikor már nem néznek ki olyan aranyosan. “Ez nem más, mint társadalmi-politikai kettős mérce” – mondta.

A tartományok több pénzt követelnek

Közben a tartományok több pénzt követelnek a szövetségi kormánytól a németországi állattenyésztés átalakítására. Wolfram Günther (Zöldek) szászországi mezőgazdasági miniszter a mezőgazdasági miniszterek pénteki berlini rendkívüli konferenciája után azt mondta, hogy jelenleg hiányzik a pénzügyi fedezet.

A szövetségi kormánynak több pénzt kell rendelkezésre bocsátania, ha a cél egy “valóban átfogó rendszer” – mondta a konferencia elnöke, Werner Schwarz (CDU) schleswig-holsteini mezőgazdasági miniszter.

A szövetségi kormány összesen egymilliárd euróval kívánja támogatni a gazdákat az istállók magasabb állattartási előírásokra való átállításához és a folyamatos járulékos költségekhez. Ez azt jelentené, hogy a bizottság által megállapított támogatási igényeknek csak tíz százaléka állna rendelkezésre – mondta Till Backhaus (SPD) mecklenburg-elő-pomerániai mezőgazdasági miniszter a konferencia margóján. A tervezett szövetségi program eddig a sertéstenyésztésre korlátozódott, és ezt is bírálják.

Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter (Zöldek) szerint az egymilliárd eurós támogatás csak a kezdet. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Zöldek és a CDU/CSU szövetségi koalíciója többet tesz, mint a korábbi kormányok. Fontosnak nevezte, hogy egyáltalán megkezdődjön az állattenyésztés szerkezetátalakítása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.