Hirdetés
Kezdőlap Agrár A németek külföldön ölik le a kakascsibéket
No menu items!

A németek külföldön ölik le a kakascsibéket

Illusztráció: Bigstock

A kakasok sem tojást, sem húst nem adnak, a hím csibéket ezért gyakran leölik. Mivel ez Németországban tilos, egy észak-rajna-vesztfáliai keltetőtelep külföldre viszi a frissen kikelt állatokat.

A németországi fiókák leölésének tilalma ellenére leölik a német keltetőből származó fiatal Leger fajtájú kakasokat: e célból külföldre szállítják őket. Az észak-rajna-vesztfáliai régióban működő hat tojófajtakeltető közül három külföldre küldi a hím fiókákat – közölte a dpa-val az NRW tartományi természet-, környezet- és fogyasztóvédelmi hivatal (Lanuv).

E három keltető közül az egyik azt állítja, hogy a kakasokat külföldön ölik meg” – jelentették ki.

A Foodwatch fogyasztó- és állatvédő szervezet, az Animal Society és a Német Állatvédelmi Jogi Társaság ismeretlen személyek ellen feljelentést tettek a düsseldorfi ügyészségen a keltető tevékenysége miatt – közölte a Foodwatch a Spiegel beszámolója szerint.

A feljelentésről korábban a Neue Osnabrücker Zeitung is beszámolt. “A nyilvánosságnak meg kell győződnie arról, hogy a fiókák leölésének tilalmát valóban végrehajtják” – mondta a lapnak Carlotta Heinemann, az Animal Society munkatársa. “Rossz jelzést küld a keltetők felé, ha a jogsértéseket nem üldözik. Ez már abból is látszik, hogy a szóban forgó keltető úgy tűnik, olyannyira biztonságban érzi magát, hogy saját állítása szerint külföldre viszi a fiókákat leölni” – tette hozzá.

Kettős mérce?

2022. január 1. óta Németországban – más uniós országokkal ellentétben – törvényileg tilos a kiscsibék leölése. Addig évente csaknem 45 millió hím csibét öltek le, mivel azok sem tojástermelésre, sem brojlercsirkének nem használhatók.

A Német Baromfiipari Központi Szövetség (ZDG) szerint az európai belső piacon elvileg szabad áruforgalom van. “A hím naposcsibék tehát szabadon forgalmazhatók a belső piacon, és exportálhatók Németországból” – mondta Wolfgang Schleicher, a ZDG ügyvezető igazgatója.

A baromfitenyésztők elégedetlenek a jelenlegi szabályozással: “A politikai feszítővassal bevezetett csibeölési tilalom hiba volt, és sokak megélhetésébe került a keltetőágazatban” – részletezte Schleicher. A németországi keltetőüzemek többsége időközben bezárt, és a ZDG 17 tagvállalata közül csak hét maradt meg.

Schleicher szerint “európai szabályozásra, technológiai nyitottságra van szükség a tojásban történő szelekciós eljárások tekintetében, és őszintébb vitára a csibék leöléséről“. A végén, mint mondta, még a felnevelt kakasokat is megölik, csak később, amikor már nem néznek ki olyan aranyosan. “Ez nem más, mint társadalmi-politikai kettős mérce” – mondta.

A tartományok több pénzt követelnek

Közben a tartományok több pénzt követelnek a szövetségi kormánytól a németországi állattenyésztés átalakítására. Wolfram Günther (Zöldek) szászországi mezőgazdasági miniszter a mezőgazdasági miniszterek pénteki berlini rendkívüli konferenciája után azt mondta, hogy jelenleg hiányzik a pénzügyi fedezet.

A szövetségi kormánynak több pénzt kell rendelkezésre bocsátania, ha a cél egy “valóban átfogó rendszer” – mondta a konferencia elnöke, Werner Schwarz (CDU) schleswig-holsteini mezőgazdasági miniszter.

A szövetségi kormány összesen egymilliárd euróval kívánja támogatni a gazdákat az istállók magasabb állattartási előírásokra való átállításához és a folyamatos járulékos költségekhez. Ez azt jelentené, hogy a bizottság által megállapított támogatási igényeknek csak tíz százaléka állna rendelkezésre – mondta Till Backhaus (SPD) mecklenburg-elő-pomerániai mezőgazdasági miniszter a konferencia margóján. A tervezett szövetségi program eddig a sertéstenyésztésre korlátozódott, és ezt is bírálják.

Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter (Zöldek) szerint az egymilliárd eurós támogatás csak a kezdet. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Zöldek és a CDU/CSU szövetségi koalíciója többet tesz, mint a korábbi kormányok. Fontosnak nevezte, hogy egyáltalán megkezdődjön az állattenyésztés szerkezetátalakítása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Akadálymentes szavazóhelyiségekkel készül Bécs az EP-választásra

A legutóbbi támogatási periódus alatt, vagyis 2014 és 2020 között összesen 75 millió euró támogatás érkezett Bécsbe az Európai Uniótól száz kisebb-nagyobb projekt társfinanszírozásaként.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...