Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy A nukleáris energia, ami emberéleteket menthet – kongresszust tartott az EANM
No menu items!

A nukleáris energia, ami emberéleteket menthet – kongresszust tartott az EANM

Habár a nukleáris szót hallva – különösen most, az ukrajnai háború kapcsán – az emberek többségének a háború jut eszébe, a radioaktív nyomjelzési technikán alapuló, diagnosztikai és terápiás célú orvosi szakterület, a nukleáris medicina számtalan ember életét megmentette már. Erről is szó esett a szervezet Az Európai Nukleáris Medicina Szövetség (EANM) közelmúltban tartott konferenciáján.

A non-profit egyesületként működő Európai Nukleáris Medicina Szövetség (EANM) ernyőszervezetként 41 nemzeti nukleáris medicina tagtársaságot, 18 Európán kívüli társult társaságot és 3200 egyéni tagot foglal magában több mint 80 országból, beleértve az orvosokat, vegyészeket, fizikusokat, mérnököket, tudósokat, technológusokat és más, a nukleáris medicinában dolgozó személyeket – fejtette ki az esemény kapcsán Fekete Tibor, a Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság Izotópdiagnosztikai Alapítvány kuratóriumi tagja, aki október végén személyesen is részt vett a szervezet 35. éves kongresszusán Barcelonában.

Fekete Tibor

A spanyol tengerparti városban tartott, több mint 7300 résztvevő jelenlétében zajlott eseményen 160 kiállító – köztük három magyar cég – 3500 négyzetméter területen mutatta be legújabb technológiáit. A plenáris ülések mellett 150 szekcióülést tartottak és a standokon megszámlálhatatlan két és többoldalú megbeszélést folytattak le a szakemberek a világ minden tájékáról. Kivételt az oroszok jelentettek, mert ők nem kaptak meghívást, sőt szakembereik vízumot sem erre a rendezvényre.

Az EANM kongresszusi elnöke, Stefano Fanti üdvözlő szavait azzal kezdte, hogy kétévnyi virtuális rendezvény után most már végre a kongresszust ismét a megszokott és régóta hiányzó formátumban rendezhetjük meg. Az elmúlt két év valóban kihívásokkal teli volt az egész világ számára a járvány miatt, ami különösen igaz az egészségügyben dolgozókra. Ennek ellenére a nukleáris medicina hihetetlen fejlődésen ment keresztül, mind a diagnosztikai képalkotás, mind a terápia területén. Speciális területünkön mindenhol izgalmas újításokat láthattunk: új, teljes testre kiterjedő PET-tomográfokat alkalmaznak egyes klinikákon, a PSMA nyomjelzőket beépítették a klinikai irányelvekbe, bemutatták és publikálták a terápiás radiofarmakon kiváló vizsgálati lehetőségeit. Ezen túlmenően számos más új radiofarmakon bevezetése van folyamatban, amelyek megkönnyítik az új célpontok vizsgálatát és kezelését, és egyre több protokoll készül el a kielégítetlen klinikai igények pótlására és az új alkalmazások használatára” – fejtette ki Fekete Tibor.

Kiemelve: miután 2019-ben, amikor a közel 7000-es résztvevői létszámot elérve, a szervezet büszkén ünnepelte az EANM Kongresszus státuszát, a pandémia követően két egymást követő évben arra kényszerítette a szervezetet, hogy virtuális formátumra váltson. Végül sikerült sok innovatív funkciót bevezetni, és nagyszerű tudományos programokat összeállítani. Az azonban mindenki számára világos, hogy a „személyes” kongresszus nagyon hiányzott, és hogy az interakció és a hálózatépítés lehetőségei nem voltak összehasonlíthatók.

Öröm, hogy idén sikerült visszatérni a megszokott formátumhoz, de nem hallgatható el az sem, hogy egy virtuális rendezvénynek van néhány előnye, mindenekelőtt az a lehetőség, hogy sok kolléga részt vehet olyan foglalkozásokon, amelyeket egyébként valószínűleg nem láttak volna. Emiatt 2022 nyarára először terveztek egy virtuális rendezvényt is: az EANM Multidiszciplináris Napokat.

A személyes jelenlétet kihasználva több új interaktív funkciót is beépítettek ezen a kongresszuson a programba. Az egyik egy teljesen új forma az „Aréna”, ahol a résztvevők közel voltak az előadókhoz, és ösztönzést kaptak arra, hogy interaktívan vegyenek részt a két új ülés formátumban: a „vitában” és a „Kihívás a szakértő számára” programban. Ezúttal élőben jelentkezett a tavaly virtuálisan kipróbált és bevált Highlights Lecture, míg különleges érdeklődés mutatkozott a már előzetesen, a világ minden tájáról benyújtott legjobb kísérletek és esetjelentések a prezentálásának is. Teljesen új formátumként jelentkezett a „Battle and Win!” ülés, amelyen hat kiválasztott résztvevő küzdött meg a Sam Gambhir-díjért.

Emellett a Technológusok Bizottsága egy teljes programot tervezett, amely nemcsak a technológusoknak, hanem a nukleáris medicina területén tevékenykedő szakembereknek is szólt azzal, hogy naprakész és releváns tartalmakat hoztak a résztvevők elé az egyes területek legjobb szakemberei. Ezek közé tartozott a sugárvédelem a radionuklidterápiában, a sugárgyógyszerészeti kutatás, a nukleáris medicina hozzájárulása az őssejt-alkalmazáshoz és a hematológiai rosszindulatú daganatok kezeléséhez, az alkalmazott kamerák technológiai fejlesztései, a digitális PET és a ciklotrongyártás. Egy új foglalkozástípust is terveztek, amelynek célja, hogy gyakorlati kompetenciákat biztosítson a jelenlévőknek a képfeldolgozás és számszerűsítés, ezen belül a radiomika és a mesterséges intelligencia területén. Ez a foglalkozás nagyon fontos a technológusok gyakorlati munkájának fejlesztése szempontjából.

Az EANM kongresszus egyik legizgalmasabb eseménye a Highlights Lecture első plenáris előadása volt, amely összefoglalta például a radioaktívan jelölt prosztataspecifikus lehetőségek kiterjesztését más területekre is. Előre jelezte a PSMA nyomjelzők folyamatos fejlesztése terén elért eredményeket, a további diagnosztikai és terápiás lehetőségeket bemutató előadásokat. Hangsúlyt kaptak a prosztatarákra vonatkozó nemzetközi irányelvek. Azt is bejelentették, hogy az EANM Focus Meeting 5 önálló programot biztosít a kérdés további részletes megbeszélésére. A program 2023. február 1-5 között Sevillában lesz.

Egy központi kiemelt plenáris ülést szenteltek itt is a PSMA kérdéskörnek. A személyre szabott gyógyászat a beteg egyéni tulajdonságaira szabott olyan terápiás megközelítésre utal, amely olyan technikákat használ, mint például a molekuláris profilozás. A jövőben a nanotechnológia lehetővé teheti, hogy személyre szabott gyógyászati kezelést kapjanak a betegek. Az újonnan kifejlesztett nanogyógyszerek teranosztikumoknak nevezett több komponensű rendszereket tartalmaznak, amelyek például terápiás és diagnosztikai molekulákat egyaránt magukban foglalhatnak. Az így kapott nanorendszer diagnosztikát, gyógyszerszállítást és a gyógyszer hatásainak a monitorozását is lehetővé teszi. Az ilyen rendszerek fejlesztése elősegítheti a személyre szabott kezelést számos betegség esetében. A radionuklidokat a képalkotáshoz és a terápiához alkalmazó teranosztika megjelenése átalakítja a nukleáris medicinát és az orvostudományt egy mellékes kiegészítő szereplőből az onkológiai betegellátás releváns közreműködőjévé teszi” – mondta el Fekete Tibor.

Hozzátéve: mivel a teranosztikát gyakran úgy írják le, mint a nukleáris medicina jövőjét, az egyik plenáris ülés a teranosztika területét kívánta megvilágítani a különböző területekről nézve. Ez a szekció a nukleáris medicina újraalapításának lehetőségét tárgyalja önálló szakterületként. Azt elemezte hogyan lehet felhívni a figyelmet a teranosztikára a klinikusok, betegek körében és a finanszírozóknál. Kiemelten foglalkoztak azzal, hogyan lehet sikeresen létrehozni egy dedikált terápiás központot, hogyan lehet megtanítani, elérni, hogy felkészüljön minden érintett a teranosztikus koncepciók következő hullámára, és kritikusan áttekintették, mi más szükséges a nukleáris medicina sikerének és ismertségének növeléséhez.

A prosztata rák és a PSA-vizsgálatok kiemelt téma volt a rendezvényen. Ez érthető, hiszen a prosztatarák a második leggyakrabban előforduló rák férfiaknál, és a negyedik leggyakrabban előforduló rák összességében. 2018-ban 1,3 millió új prosztatarákos esetet regisztráltak. A Siemens Healthineers a prosztataspecifikus antigén (PSA) tesztek teljes menüjét kínálta, amelyek segítenek a prosztatarák kimutatásában, nyomon követésében és kezelésében. A hagyományos PSA-tesztek mellett a Siemens Healthineers portfóliójában megtalálható az egyedülálló Complexed PSA assay, amely a hagyományos tesztelés alternatívája, és javíthatja a klinikailag jelentős rákos megbetegedések kimutatását.

A kiállítás jelentőségét mutatja, hogy minden kiállítói hely elkelt és az európai országok cégei mellett jelen volt többek között Kína, India, Irán több meghatározó vállalkozása is. A kínaiak például egy teljes testes PET/CT-t ajánlottak, igaz nagyon borsos áron. A törökök például itt jelentették be, hogy Németországban létrehoztak egy új vállalkozást, amelyik feladata lesz a török termékek forgalmazása. Újdonságnak számított, hogy három kimondottan gyógyszerek gyártására specializálódott vállalat is megjelent kiállítóként. A Novartis, a Lilly és a Bayer jelentkezett önálló standdal”- fejtette ki a szakember.

Az esemény végén a szervezők bejelentették, hogy a 36. EANM éves kongresszusát 2023. szeptember 9-13 között Bécsben rendezik meg.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.