Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A régióban terjeszkedne az InstaCash magyar fintech cég
No menu items!

A régióban terjeszkedne az InstaCash magyar fintech cég

Illusztráció: Bigstock

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL – vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán – tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.

Elmondta: Nyugat-Európában az online vásárlásokon belül a halasztott fizetés az egyik leggyorsabban növekvő szegmens. A szolgáltatás megjelenése óta eltelt 5-6 évben a BNPL penetráció 5-10 százalékra növekedett, ez az arány például Lengyelországban a régiós országok sorából kiemelkedve már most 5 százalékon áll.

A vezérigazgató jelezte: Szlovákia, Románia és Csehország egy-két évvel Magyarország előtt jár, de a régió többi országában is a nyugat-európaihoz hasonló gyors bővülésre számítanak. Magyarországon a közeljövőben 3-6 százalékra növekedhet a BNPL az online vásárlások arányában a jelenlegi egy százalékról.

A tranzakciók számában évesített szinten már az idén tízszeres a növekedés  az előző évhez képest, és a BNPL fizetési szolgáltatás terjedésének további gyorsulása várható – tette hozzá.

Jelenleg a magyar piacon a Leanpay, a svéd székhelyű Klarna, valamint az instant részletfizetési megoldást 2022-ben elindító IzzyPay nyújt hasonló megoldást az online vásárlásokhoz. Bruzsa Géza arra számít, hogy a következő években a nagy fintech cégek szolgáltatásai is elérhetők lesznek Magyarországon.

Tájékoztatása szerint az InstaCash technológiai megoldását jelenleg 40 webshop, köztük a Garmin órákat forgalmazó Navi-Gate Kft., a Notebook.hu, a Homelux, valamint több Magánegészségügyi szolgáltató integrálta saját rendszerébe. A társaság saját szoftvere banki interface alapokra építve elektronikus úton vizsgálja az ügyfelek bankszámlatörténetét a bejövő és kimenő pénzmozgások értékelésével, és valós időben, néhány másodperc alatt elvégzi az ügyfelek hitelminősítését. Ez alapján javasolja a halasztott fizetés jóváhagyását, vagy elutasítását a kereskedő partnercég számára.

Az InstaCash nem fér hozzá az ügyféladatokhoz, így jelszavakat sem kell megadniuk a vásárlóknak, akik mindössze azt engedélyezik, hogy számlaadó bankjuk elküldje számára bankszámlakivonatukat – tette hozzá Bruzsa Géza.

Az InstaCash innovatív fizetési szolgáltatásával elsősorban a prémium vásárlói réteget célozta meg, az átlagosan 500 ezer forint feletti munkabérrel rendelkezőket, így a fizetési morál is kiemelkedő. Adataik szerint a szolgáltatás 2022-es indulása óta jóváhagyott mintegy 40 ezer tranzakcióból a 30 napon túli késedelmes hitelek aránya alig 0,1 százalék, a 60 napon túli tartozásoké pedig még ennél is alacsonyabb.

A társaság várakozása szerint a halasztott fizetési szolgáltatást igénybe vevő webshopok száma a jelenlegi 150-200-ról a közeljövőben 1000 fölé emelkedhet, továbbá a legnagyobb online kereskedők is használhatják ezt a fizetési módot, és megjelenésük majd a kkv-szektort is magával húzhatja.

Az InstaCash stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy a következő három-öt évben a nyugat-európai nagy szereplők szolgáltatásával megegyező, vagy annál jobb alternatívát biztosítson a hazai és regionális online kereskedők és szolgáltatók számára. Az üzleti tervükben azzal számolnak, hogy három év múlva kelet-közép-európai szintű fintech céggé növekednek, két hasonló méretű üzletággal: az egyikben a bankok, a másikban pedig az online kereskedői és szolgáltatói szektor számára biztosítanak technológiai hátteret – jelezte a cégvezető.

Magyarország mellett már megjelentek a román és a szlovák piacon, és kézzelfogható közelségben van a cseh piacra lépés is – mondta.

Az InstaCash Kft. anyacége, a Fintrous Group Kft. két befektető, a szakmai inkubátor BNL Start és a Solus Capital kockázati tőkealap tulajdonában van, amelyek eddig mintegy 300 millió forint befektetést hajtottak végre a cégben.

A Fintrous Group Kft. árbevétele 2022-ben 105,354 millió forintra nőtt az előző évi 61,099 millió forintról, 2022-ben 116,919 millió forint veszteséggel zárt, az előző évben pedig 64,372 millió forint volt a vesztesége.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.