Hirdetés
Kezdőlap Hírek A részvényárak lefelé, az olaj ára felfelé megy az orosz támadás hatására
No menu items!

A részvényárak lefelé, az olaj ára felfelé megy az orosz támadás hatására

Az orosz MOEX index 45 százalékot zuhant, és ezzel az eddigi legnagyobb esést könyvelhette el. Illusztráció: Bigstock

Az ukrajnai orosz hadművelet alaposan felkavarta a piacokat: miután orosz rakétatámadás érte Ukrajna több tucat városát és a fővárost, Kijevet, a befektetők biztonságba menekültek, lefelé nyomva a részvényárakat és felhajtva az olaj árát.

A New York-i tőzsde vezető részvényei, az S&P 500, a Nasdaq-100 és a Dow Jones 1,4 százalék és 2,2 százalék között estek. Az S&P 500 a hét elején korrekciós területre került, és a határidős indexek azt jelzik, hogy a Dow is erre a szintre tart.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint az orosz támadás fokozza a nyomást a globális gazdaságra, amely már így is a beszűkült ellátási láncok és az évek óta legmagasabb infláció miatt szenved. De a gazdasági hatások nagy részét valószínűleg Európa viseli.

Ez az, ami a legtöbb befektető számára hihetetlennek tűnt, és ez valóban megtörténik. Minden teljesen megváltozik, most egy másik világban vagyunk” – mondta Slava Smolyaninov, a BCS Global Markets moszkvai székhelyű vezető stratégája.

A Stoxx Europe 600 több mint 3 százalékotot esett. Az orosz MOEX index 45 százalékot zuhant, és ezzel az eddigi legnagyobb esést könyvelhette el. Az ázsiai részvényindexek szintén nagyot estek, a hongkongi Hang Seng index közel 3 százalékot esett, a japán Nikkei tőzsdeindex pedig 2020 novembere óta a legalacsonyabb szinten zárt.

Az orosz rubel rekordalacsony szintre gyengült, a dollárral szemben közel 9 százalékot esett, és 90 rubel/1 dolláron kereskedtek vele, mielőtt mérsékelten helyreállt volna. Az orosz központi bank közölte, hogy beavatkozik a devizapiacon, és betiltotta a shortolást.

Ukrajna központi bankjának közleménye szerint az ukrán devizapiac a hadiállapotra vonatkozó intézkedések értelmében felfüggesztette működését. Az ország tőzsdéje szintén közölte, hogy felfüggeszti tevékenységét.

A globális referenciaolaj, a Brent 2014 óta először lépte át a 100 dolláros hordónkénti árfolyamot, 6 százalékkal 102,71 dollárra emelkedett. Amerikai megfelelője, a West Texas Intermediate ára is megugrott.

Mindemellett más árupiacok is megrázkódtak. A földgáz európai határidős ügyletei 21 százalékkal emelkedtek, az alumínium és a nikkel – két olyan fém, amelynek Oroszország az egyik legnagyobb termelője – referenciaárai pedig az elmúlt évtized legmagasabb szintjére emelkedtek. A búza és a kukorica határidős jegyzése szintén többéves csúcsra emelkedett, mivel Oroszország és Ukrajna is jelentős gabonatermelő.

Úgy gondoltuk, hogy Putyin stratégiája nagyrészt a tárgyalások köré épül; ez volt a konszenzus a befektetők körében. Nagyon hosszú ideje nem volt komoly katonai konfliktus Európában, így erre nem volt forgatókönyv. Tegnap este óta sok minden megváltozott” – mondta Gregory Perdon, az Arbuthnot Latham befektetési igazgatója.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, "nagyrészt szimbolikus", mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Hírek

Ukrajna: az EU mozgósítja vészhelyzeti tartalékait

Az Európai Unió orvosi felszereléseket, védőeszközöket és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának egyebek között a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos népegészségügyi kockázatok kezelésére - közölte az Európai Bizottság.

Esett a forint: történelmi mélypont az euróval szemben

Nagyot gyengült hétfő délelőtt a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Az euró ellenében új mélypontot ért el.

Korrupcióval gyanúsítanak több nagylaki határrendészt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben nyolc határrendész és egy román állampolgár is érintett - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szerdán tovább drágul a gázolaj

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. A hatósági árak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva.

Életbe lépett a vörös kód

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén

Vegyesen alakult a forint árfolyama a hétvégén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: a péntek esti jegyzéséhez képest hétfő reggel hét órakor 0,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,1 százalékkal erősebben a dollárral és szinte változatlanul a svájci frankkal szemben.

Több tízezer autó forgalmi engedélye van veszélyben

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja. Márpedig júliustól az érvényes vizsga nélkül közlekedő autók forgalmi engedélyét elveszi az igazoltató rendőr.

Hernádi Zsolt megszólalt a tankolási limit kapcsán

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság...

Gazdaság

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.

Újabb sokmilliós bírságot kapott a Raiffeisen Bank

A Magyar Nemzeti Bank 34 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra, mivel az az elmúlt bő egy évben két hiánypótlási felszólítás ellenére...

MNB: új lendületre kapott a digitalizáció a pénzügyi szektorban

A járvány után újabb lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakítása: a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon, és az ügyfelek több mint 80 százaléka használ már digitális banki csatornákat - ismertette Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a jegybank 2022-es FinTech és digitalizációs jelentését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom