Kezdőlap Fogyasztóvédelem A spanyol kormány oda csap a fapadosoknak, ahol a legjobban fáj
No menu items!

A spanyol kormány oda csap a fapadosoknak, ahol a legjobban fáj

A kép illusztráció. Forrás: Pixabay

A fapados légitársaságok verhetetlenül alacsony árakat kínálnak, de a jegy gyakran mégis meglepően drága lesz. Ezt egy olyan trükkel tudják megtenni, amelyet a spanyol kormány most meg akar szüntetni.

A spanyol kormány vizsgálatot indított hét fapados légitársaság – köztük a Wizz Air – ellen a kézipoggyászok szállításáért felszámított díjak miatt – számolt be a Spiegel. A madridi fogyasztóvédelmi minisztérium közölte: tisztázni kell, hogy nem “visszaélésszerű” és “tisztességtelen”-e, hogy az utasokkal pótdíjat fizettetnek egy olyan szolgáltatásért, amelyet általában magától értetődőnek tartanak.

Az olyan légitársaságok, mint a Vueling, a Wizz Air és a Ryanair árpolitikája arra utal, hogy fő céljuk “az online összehasonlító portálokon elfoglalt magas pozíciók megszerzése” – jegyezte meg a minisztérium. Végül a fogyasztók által ténylegesen fizetett árak gyakran jelentősen magasabbak.

Az eljárás a Facua spanyol fogyasztóvédelmi szervezet panaszára vezethető vissza. A Facua ismét kijelentette, hogy jogellenesnek tartja a légitársaságok árpolitikáját. Mint írták, a légiközlekedési törvény kimondja, hogy a légitársaság “köteles az utas által magával vitt tárgyakat és csomagokat kézipoggyászként ingyenesen szállítani az utastérben“.

A spanyol fogyasztóvédelmi minisztériumnak tavaly óta van hatásköre arra, hogy közvetlenül szankciókat szabjon ki. A légitársaságok most “a jogtalan haszon négy-hatszorosának” megfelelő büntetésre számíthatnak.

Az elmúlt években egyre több légitársaság kezdett el díjat kérni a kézipoggyászért. Ilyenkor csak egy kézitáska vagy egy kisebb hátizsák szállítása engedélyezett ingyenesen. Az olasz versenyhatóság ezért 2019-ben hárommilliós bírságot szabott ki a Ryanairre és egymilliós bírságot a Wizz Airre. A bírságokat azonban később a bíróságok hatályon kívül helyezték.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A LEGO beruházása 300 új munkahelyet hoz létre

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO-gyártás teljes folyamatát - a nyíregyházi üzem is ilyen.

Sikeres nyári szezont zárt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, a látogatók száma az egy évvel korábbihoz hasonló volt, az árbevétel azonban több mint duplája lett a 2022-esnek és a tervezettnek is.

A Ryanair ritkítja idei téli menetrendjét

A Boeing 737-es repülőgépek átadásainak késése miatt visszavágja járatai számát október végétől az ír fapados.-írta az AIRportal.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.