Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A szélsőjobb erősödése, az euro gyengülését hozta az Unióban
No menu items!

A szélsőjobb erősödése, az euro gyengülését hozta az Unióban

Az euró árfolyama a legtöbb G-10-es devizatársával szemben zuhan, mivel a francia elnök előrehozott választásokat írt ki, a szélsőjobb pedig mandátumokat szerzett az Európai Parlamentben.

 

Az Európai Unió 20 tagországának hivatalos fizetőeszközeként szolgáló euró péntek óta meredeken esik, mivel bizonytalanságok merültek fel azt követően, hogy Macron előrehozott választásokat írt ki, válaszul a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés támogatottságának megugrására Franciaországban. Az Euronews információi szerint, máshol Európában a szélsőjobboldali pártok támogatottsága nőtt, bár Ursula von der Leyen Európai Néppártja továbbra is a legerősebb párt marad.

Miközben a szélsőjobboldali pártok hatalma megugrik az Európai Unió nagy tagországaiban, Franciaországban Emmanuel Macron feloszlatta a nemzetgyűlést és előrehozott választásokat írt ki, hatalmas vereséget szenvedve Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés pártjától, amely a szavazatok 31,5 százalékát szerezte meg, több mint kétszer annyit, mint Macron Reneszánsz pártja.

Olaszországban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártja a szavazatok 28 százalékával megszilárdította hatalmát az Európai Unióban, míg Németországban a szélsőjobboldali párt, az Alternatíva Németországért (AfD) 16,2 százalékkal a második helyen végzett az ARD állami műsorszolgáltató szerint, míg Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái minden idők legrosszabb eredményét érték el. Emellett az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt 27 százalékos szavazataránnyal az élre állt, messze megelőzve a 23,5 százalékos kormánypártot. A szélsőjobboldali erők Belgiumban és Spanyolországban is erősödtek.

A szélsőjobboldal potenciális erősödése a Zöldek és a liberális Renew pártok jelentős veszteségei árán valósul meg, a legfrissebb felmérések szerint mindkettő mintegy 20 képviselőt veszít. Ez az eltolódás erős befolyást gyakorolhat az EU kulcsfontosságú politikáira, többek között a zöld fordulatra, a Green Dealre, az Európa-párti álláspontokra, a bevándorlási törvényre és az ukrajnai háború támogatására.

Ezért gyengül az euro

Az euró azonnali visszaesése a szélsőjobboldali pártok erősödő hatalma közepette növekvő bizonytalanságot tükröz. Ezek a jobboldali képviselők, nagyrészt populisták, általában EU-szkeptikusak, bevándorlásellenesek, zöld átmenet-ellenesek vagy oroszbarátok. A csoportokon belüli növekvő befolyásuk megzavarhatja az Európai Unió parlamenti politikáját azokon a területeken, amelyek a politikai és gazdasági igazodásban kihívást jelentenek.

A hatalomváltás gyengítheti a kulcsfontosságú politikák mindenkori kormányzati érvényesítését, ami a nemzeti és uniós szintű biztonságot fenyegető veszélynek tekinthető. A politikai bizonytalanságok megzavarhatják a rendezett gazdasági tevékenységeket, és ezáltal gyengíthetik a gazdasági növekedést. Egyszerűen fogalmazva – írja az Euronews -, az euró árfolyama a nemzeti kormányok potenciálisan gyengülő működőképessége közepette esett.

A befektetők a hétfői piacnyitáskor szorosan figyelik az euróövezet főbb államkötvényhozamainak alakulását. Az euró gyengülése az említett államkötvényhozamok csökkenését jelezheti, mivel a befektetők menedéket jelentő eszközöket kereshetnek. Különösen a francia és a német hozamok állnak a figyelem középpontjában, ahol a részvényárfolyamok és a kötvényhozamok csökkenhetnek.

Ettől gyengül még az euro

Az Európai Központi Bank a múlt héten 2019 óta az első kamatcsökkentést hajtotta végre, ami a jelenlegi kamatemelési ciklus végét jelzi. A növekvő politikai bizonytalanságok nyomást gyakorolhatnak az EKB-ra, hogy a régió gazdaságának támogatása érdekében alkalmazkodóbb monetáris politikát folytasson. Ez még inkább eltérítheti a központi bank politikai irányvonalát nyugati társaitól, különösen a Federal Reserve (Fed) irányvonalától. A Fed csütörtökön fog dönteni a kamatlábáról, és nem várható, hogy irányvonal váltás következik be.

Az euróövezet gazdasága 2023 második felében stagnált, és a folytatódó politikai helyzet tovább homályosíthatja a kilátásokat. Az euróövezettel ellentétben az Egyesült Államok gazdasága sokkal erősebb és stabilabb, ami arra ösztönözheti a befektetőket, hogy eladják az eurót, és biztonságos menedékként az amerikai dollárt vegyék.

Érsek M. Zoltán

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német szakember: öt szigetelési mítosz eloszlatásával sokat lehet spórolni

Nem csak az új radiátor segít az energiatakarékosságban: az...

BÉT – Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6406,60 ponton zárt, ami 1,66 ponttal, 0,03 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

A diák a király a bankoknál: több tízezres jóváírás és ajándék jár a számlanyitásért

A kedvező feltételeket 24-26 éves korig lehet megtartani, a pontos életkori határ bankonként eltérő lehet.

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...