Kezdőlap Edukáció A tartós tankönyvbe írni tilos - firkálók így is, úgy is

A tartós tankönyvbe írni tilos – firkálók így is, úgy is

Pár éve a kormány egy remek intézkedéssel rukkolt elő. Ingyen adja a tankönyveket a diákok egyre jelentősebb részének. A kedvezményezettek köre évről évre nő, jelenleg az 1-9 évfolyamosok részesülnek a kedvezményben. Kevesen gondolnak rá, pedig a könyvek egy részét a szokottnál is jobban kell óvni. Akár az ésszerűség határán is túl.

A példa kedvéért tegyük fel, hogy a gyermekünk épp ötödik osztályos lesz, s mi átvesszük a könyvtárban a tankönyvcsomagot, aminek örülünk: ingyen van. A tizennégy könyv közül, amit kapunk, vannak érintetlenek, de akad köztük néhány “kopottas” példány is. Mi lehet ennek az oka?

Először is az, hogy bizonyos könyvek esetében meghatározott a státusz. Tartós tankönyv, így az iskolában kell tárolni több évig, s felhasználni a következő tankönyvosztásnál. Az évfolyamonkénti normatív támogatás is szabályozott. Hetedik évfolyamon 15 ezer forint, nyolcadikban 12 ezer forint, kilencedikben 20 ezer forint. Sokszor a normatíva nem fedezi a megvásárlásra váró könyvek értékét, így jól jönnek a visszaforgatható tartós tankönyvek. A visszaforgathatóságnak azonban ára van. Esetünkben éppen az, hogy nem a mi gyerekünk az első és egyetlen használója. A könyvön már Pistike neve díszeleg, aki sajnos kissé elpiszkolta, esetleg rá is csöpögtette a kakaót, és alá is húzta a kilencvennegyedik oldalon a helyesírási hibákat.

No igen, mondhatjuk, akár érvelhetünk is azzal, hogy szigorúan tilos könyvtári könyvbe írni! De ezt nagyon nehéz megállni, ha egyszer az a bizonyos tartós tankönyv tele van csábítóbbnál csábítóbb feladatokkal.

Egy kiragadott példa a Sokszínű magyar nyelv tankönyvcsalád, amely ötödiktől minden évfolyamon elérhető lenne. Persze a listáról, amelyről a tanárok a tankönyveket választhatják, csak bizonyos évfolyamok számára rendelhető, de ez most mellékes. Ez a tankönyv színes, érdekes, gyerekközpontú, és ami a legfőbb, nemcsak a munkafüzet, de a tankönyv is tele van érdekes feladatokkal. Mit lehet tenni?

Vagy lefénymásoltatjuk a szülőkkel, ami drágább, mintha megvenné a könyvet, vagy enged a gyerek a tanári felszólításnak, s megszegve a szabályokat, galádul kitölti a kért feladatokat. Aztán a tanév végén megszégyenülve adja vissza a tankönyvet, s vagy bevallja tettét, vagy próbálja megúszni a szembesítést.

Ha kiderül, akkor hivatalosan nem fizetheti ki, hiszen az iskolák önállóan nem gazdálkodhatnak pénzzel. Alapelvárásként tehát neki és szüleinek el kell mennie egy tankönyvboltba, s szerezni egy ugyanilyen példányt, amit leadhat a suliban. Vagyis, egyetlen könyv beszerzése több költség és több utánajárás, mintha eleve megvehette volna.

Éppen ezért az iskolák próbálnak kiskapukat keresni, hogy megkönnyítsék a szülők dolgát.

Felajánlják, hogy aki végleges használatra szeretné a tankönyvet, az megveheti, esetleg a tanév végén kártérítés formájában kifizetheti az árát. Egyik sem szabályos és egyik sem öncélú. Az utóbbi (kártérítés) megbocsáthatóbb, az előbbi (eleve megvétel) praktikusabb.

És ha elhagynánk, vagy elvesztenénk a könyvet – tényleg, vagy formailag?

Talán a döntéshozók is elfogadják, ha valaki elhagy egy könyvet, mégis könnyebb az iskolának nagyobb számban, kedvezményes áron, kevesebb utánajárással megrendelni. De! Ha a vásárlás év végére marad, akkor a következő tankönyvrendelésnél már hiányként jelenhet meg, ráadásként jóval nagyobb adminisztrációval.

Köztes megoldásként az iskola saját hatáskörén belül dönthet úgy, hogy ezt a könyvet nem sorolja a tartósak közé, így ténylegesen megvalósul az ingyenesség, s a gyerek firkálhat a könyvébe szabadon, hiszen az övé marad. De még mindig ott az ének, a természetismeret és más tantárgyak…

F. B.

Friss

Amerika: magyar iskolák összefogása a virtuális térben

Az amerikai magyar iskolák is összefogtak az USA-ban életbe léptetett iskolabezárások hatására. Butala Viktória a floridai Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola alapítója és igazgatója  kifejtette: az online tér ugyan gyerekeknek tanároknak egyaránt kihívást rejt, de mindenki úgy érzi, a virtuális kapcsolat is segít a nehéz helyzetben rendkívül fontos összetartozás érzésének fenntartásában.  

Csernobili erdőtűz. Átmenetileg emelkedett a sugárzás

Ötödik napja dolgoznak a tűzoltók a csernobili övezetben kitört erdőtűz oltásán. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint a radioaktív sugárzás szintje a megengedett határértéken belül van, csak az egyik tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárzást.

Erős az inflációs nyomás – további szigorítás kéne

A jegybanki célsáv fölött tovább emelkedő maginfláció arra figyelmeztet, hogy jelentős inflációs nyomás van a gazdaságban. A gyenge forintárfolyam mellett ez indokolja a jegybank kamatemelésről hozott keddi döntését, de a többi likviditásbővítő intézkedés mellet a szigorító lépés keresletvisszafogó hatása aligha jut majd érvényre - vélik a márciusi inflációs adatokat kommentáló elemzők.

Hamis kézfertőtlenítőt gyártottak Kőbányán

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.

Hírek

Csernobili erdőtűz. Átmenetileg emelkedett a sugárzás

Ötödik napja dolgoznak a tűzoltók a csernobili övezetben kitört erdőtűz oltásán. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint a radioaktív sugárzás szintje a megengedett határértéken belül van, csak az egyik tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárzást.

Hamis kézfertőtlenítőt gyártottak Kőbányán

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.

Szja-bevallás: SMS-eket is vár a NAV

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők SMS-ben vagy egyéb módon is kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az szja-bevallási tervezetük postázását április 15-ig.

Olasz statisztikai intézet: lehetetlen a válság következményeit felmérni

Az új koronavírus-fertőzés miatt hozott intézkedések olyan gazdasági válságot okoznak Olaszországban, amelyek következményeit lehetetlen felmérni az Istat statisztikai intézet kedden közölt értékelése szerint.

Prága megakadályozná a kulcsfontosságú cégek külföldi felvásárlását

A cseh kormány megakadályozná, hogy a kulcsfontosságú cseh cégek kockázatosnak minősíthető külföldi befektetők tulajdonába kerüljenek, az erről szóló törvényjavaslatot már el is fogadta a kabinet.

Sosem látott csúcson a munkanélküliség Norvégiában

Történelmi csúcsra, 15,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Norvégiában április első hetében - közölte a munkaügyi hivatal.

Erősödött a forint a jegybanki bejelentésekre

Kedvezően fogadta a piac a jegybank keddi bejelentéseit, és erősödni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.

Az idei volt az egyik legmelegebb március

Az idei volt a valaha mért egyik legmelegebb március a világon az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) szerint.

Koronavírus. Jóval szegényebb lett a száz leggazdagabb

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként. A legvagyonosabb Jeff Bezos is több milliárd dollárt bukott.

Milliárdokat csaltak el – luxusban éltek a bűnbanda vezetői

Közvetített munkavállalók után fizetendő közterheket csalt el, közel kétmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek egy Fejér megyéből irányított bűnbanda, amelynek két tagja letartóztatásban van. Ellenük bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik nyomozás.

Boris Johnsont kórházban kezelik

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

Többféle koronavírus terjed Magyarországon

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában. Ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra - mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője.

Gazdaság

Biztosítás. Az Aegon veszi meg a CIG EMABIT üzletágait

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) szavatolótőke helyreállítási tervének keretében több mint 100 ezer szerződéstől, közel 6 milliárd forint állománydíjú portfóliótól válik meg.

Erősödött a forint a jegybanki bejelentésekre

Kedvezően fogadta a piac a jegybank keddi bejelentéseit, és erősödni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben.

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom