Hirdetés
Kezdőlap Edukáció A tartós tankönyvbe írni tilos - firkálók így is, úgy is
No menu items!

A tartós tankönyvbe írni tilos – firkálók így is, úgy is

Pár éve a kormány egy remek intézkedéssel rukkolt elő. Ingyen adja a tankönyveket a diákok egyre jelentősebb részének. A kedvezményezettek köre évről évre nő, jelenleg az 1-9 évfolyamosok részesülnek a kedvezményben. Kevesen gondolnak rá, pedig a könyvek egy részét a szokottnál is jobban kell óvni. Akár az ésszerűség határán is túl.

A példa kedvéért tegyük fel, hogy a gyermekünk épp ötödik osztályos lesz, s mi átvesszük a könyvtárban a tankönyvcsomagot, aminek örülünk: ingyen van. A tizennégy könyv közül, amit kapunk, vannak érintetlenek, de akad köztük néhány “kopottas” példány is. Mi lehet ennek az oka?

Először is az, hogy bizonyos könyvek esetében meghatározott a státusz. Tartós tankönyv, így az iskolában kell tárolni több évig, s felhasználni a következő tankönyvosztásnál. Az évfolyamonkénti normatív támogatás is szabályozott. Hetedik évfolyamon 15 ezer forint, nyolcadikban 12 ezer forint, kilencedikben 20 ezer forint. Sokszor a normatíva nem fedezi a megvásárlásra váró könyvek értékét, így jól jönnek a visszaforgatható tartós tankönyvek. A visszaforgathatóságnak azonban ára van. Esetünkben éppen az, hogy nem a mi gyerekünk az első és egyetlen használója. A könyvön már Pistike neve díszeleg, aki sajnos kissé elpiszkolta, esetleg rá is csöpögtette a kakaót, és alá is húzta a kilencvennegyedik oldalon a helyesírási hibákat.

No igen, mondhatjuk, akár érvelhetünk is azzal, hogy szigorúan tilos könyvtári könyvbe írni! De ezt nagyon nehéz megállni, ha egyszer az a bizonyos tartós tankönyv tele van csábítóbbnál csábítóbb feladatokkal.

Egy kiragadott példa a Sokszínű magyar nyelv tankönyvcsalád, amely ötödiktől minden évfolyamon elérhető lenne. Persze a listáról, amelyről a tanárok a tankönyveket választhatják, csak bizonyos évfolyamok számára rendelhető, de ez most mellékes. Ez a tankönyv színes, érdekes, gyerekközpontú, és ami a legfőbb, nemcsak a munkafüzet, de a tankönyv is tele van érdekes feladatokkal. Mit lehet tenni?

Vagy lefénymásoltatjuk a szülőkkel, ami drágább, mintha megvenné a könyvet, vagy enged a gyerek a tanári felszólításnak, s megszegve a szabályokat, galádul kitölti a kért feladatokat. Aztán a tanév végén megszégyenülve adja vissza a tankönyvet, s vagy bevallja tettét, vagy próbálja megúszni a szembesítést.

Ha kiderül, akkor hivatalosan nem fizetheti ki, hiszen az iskolák önállóan nem gazdálkodhatnak pénzzel. Alapelvárásként tehát neki és szüleinek el kell mennie egy tankönyvboltba, s szerezni egy ugyanilyen példányt, amit leadhat a suliban. Vagyis, egyetlen könyv beszerzése több költség és több utánajárás, mintha eleve megvehette volna.

Éppen ezért az iskolák próbálnak kiskapukat keresni, hogy megkönnyítsék a szülők dolgát.

Felajánlják, hogy aki végleges használatra szeretné a tankönyvet, az megveheti, esetleg a tanév végén kártérítés formájában kifizetheti az árát. Egyik sem szabályos és egyik sem öncélú. Az utóbbi (kártérítés) megbocsáthatóbb, az előbbi (eleve megvétel) praktikusabb.

És ha elhagynánk, vagy elvesztenénk a könyvet – tényleg, vagy formailag?

Talán a döntéshozók is elfogadják, ha valaki elhagy egy könyvet, mégis könnyebb az iskolának nagyobb számban, kedvezményes áron, kevesebb utánajárással megrendelni. De! Ha a vásárlás év végére marad, akkor a következő tankönyvrendelésnél már hiányként jelenhet meg, ráadásként jóval nagyobb adminisztrációval.

Köztes megoldásként az iskola saját hatáskörén belül dönthet úgy, hogy ezt a könyvet nem sorolja a tartósak közé, így ténylegesen megvalósul az ingyenesség, s a gyerek firkálhat a könyvébe szabadon, hiszen az övé marad. De még mindig ott az ének, a természetismeret és más tantárgyak…

F. B.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.