Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnál nagyobbat nőtt tavaly a német GDP
No menu items!

A vártnál nagyobbat nőtt tavaly a német GDP

A német statisztikai hivatal első becslése szerint a szakértői várakozásokat kissé meghaladó mértékben nőtt a német gazdaság tavaly, elsősorban a korlátozásokat követő felzárkózási hatás pozitív következményeinek köszönhetően.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis első becslése szerint tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék az előző évihez képest. Naptárhatással kiigazítva a növekedés 2,0 százalékos volt. Gazdasági szakértők 1,8 százalékos növekedést jeleztek előre 2022-re.

Az előző évben, 2021-ben 2,6 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék, 2020-ban pedig 3,7 százalékos volt a visszaesés.

Németország általános gazdasági helyzetét 2022-ben az ukrajnai háború következményei, az energiaárak rendkívüli emelkedése határozta meg” – mondta Ruth Brand, a Destatis idén január elsejétől hivatalban lévő új elnöke a 2022-es gazdasági növekedésről pénteken Berlinben tartott konferencián. “Ehhez társultak még az alapanyagellátási nehézségek, az erőteljesen emelkedő élelmiszerárak, a szakképzett munkaerő akut hiánya, valamint a koronajárvány még meglévő, bár gyengülő utóhatásai. Mindezekhez képest a német gazdaság összességében elég jól tartotta magát” – folytatta Brand.

A német gazdaság bruttó hazai terméke 2022-ben 0,7 százalékkal haladta meg a koronajárvány által nem érintett utolsó év, a 2019-es teljesítményét.

Az egyes gazdasági ágazatokban eltérően alakult a hozzáadottérték-termelés: a járványvédelmi korlátozások eltörléséből profitáló szolgáltatási ágazatok felzárkózási hatásból profitálhattak. Az egyéb szolgáltatók, amelyek közé a kreatív és szórakoztatóipar is tartozik, jóval az átlag felett tudtak növekedni, 6,3 százalékkal. A kereskedelem, szállítás és vendéglátás kombinált gazdasági ágazatban 4,0 százalékos volt a növekedés.

A keresleti oldalon a német gazdaság növekedésének fő pillére 2022-ben a lakossági fogyasztás volt, amely 4,6 százalékkal nőtt tavaly és csaknem elérte a válság előtti 2019-es szintet. Köszönhetően annak, hogy 2022 tavaszára a már szinte minden járványvédelmi korlátozás eltörlésével megindult a felzárkózási korrekció. A felzárkózási hatás elsősorban a szálláshely- és vendéglátóipari szolgáltatásokra fordított kiadásokban mutatkozott meg. A háztartások többet költöttek szabadidőre, szórakozásra és kultúrára, mint egy évvel ezelőtt.

A kormányzati fogyasztási kiadások 2022-ben viszonylag mérsékelten, 1,1 százalékkal nőttek.

Az építési kiadások tavaly 1,6 százalékkal csökkentek. Az állóeszköz-beruházások viszont ár 2,5 százalékkal nőttek tavaly.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.