Kezdőlap Hirdetés Akár 280.000 forintot is kaphatunk, ha félreteszünk a nyugdíjunkra 
No menu items!

Akár 280.000 forintot is kaphatunk, ha félreteszünk a nyugdíjunkra 

Képek forrása: freepik

Leendő nyugdíjunk kiegészítésére gyűjteni nem csupán egy elővigyázatosság, hanem elengedhetetlen, ha nem szeretnénk idős korunkban nélkülözni. Kérdés csupán, hogy mikor kezdünk el megtakarítani e célra: ha még idén, akkor akár 280.000 forintot is visszakaphatunk az államtól. 

Érdekel az állampapírok világa? Szeretnéd anyagilag megalapozni nyugdíjas éveidet? Visszakapnál akár 280.000 forintot az idén befizetett adódból? Ha mindhárom kérdésre “igen” a válaszod, akkor cikkünkből megismerheted a konkrét lépéseket. 

Miért létfontosságú, hogy legyen nyugdíjcélú megtakarításunk? 

Arról már mindannyian hallottunk, hogy érdemes időben, már egész fiatalon elkezdeni félretenni nyugdíjas éveinkre. Ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy az állam is támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ennek az az oka, hogy az állami nyugdíjrendszernek olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amely nem kezelhető a lakosság öngondoskodása nélkül. 

Az elöregedő társadalom nemzetközi szinten súlyos problémát jelent: az egyre kevesebb az aktív munkavállaló, így az általunk befizetett járulék is, miközben egyre több, a ráadásul hosszabb ideig élő nyugdíjas. Erre a folyamatosan fennálló, sőt, egyre fokozódó problémára az állam jelenleg két, reális módon tud felelni: a nyugdíjkorhatár óvatos emelésével és a nyugdíjak összegének csökkentésével. 

Már 10-15 év múlva is jelentősen alacsonyabbak lesznek a nyugdíjösszegek, 30 év múlva pedig a szakértői becslések szerint a nettó fizetésünk csupán 30-40 százalékát fogjuk nyugdíjként megkapni. 

Kereskedjünk értékpapírokkal a magasabb nyugdíjért! 

Elengedhetetlen hát, hogy öngondoskodással teremtsük meg azt az összeget, amellyel kiegészítjük majd az állami nyugdíjunkat. Erre úgy is lehetőségünk van, hogy értékpapírokkal kereskedünk: az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ), amely úgy működik, mint egy hagyományos értékpapírszámla. 

Bármikor, bármekkora összeget befizethetünk rá, és mi döntjük el, hogy mikor, milyen értékpapírt vásárolunk a számlánkra. Az elérhető hozamok pedig szintén a mi döntéseinktől függenek, vagyis attól, hogyan kereskedünk értékpapírjainkkal.

Állami támogatás: kamatadómentesség és adóvisszatérítés 

Már 5000 forintos befizetéssel megnyithajtuk a számlánkat, amelyen a nyugdíjkorhatár eléréséig gyűjthetjük és gyarapíthatjuk pénzünket. A NYESZ elindítása akkor előnyös, hogyha nyugdíjkorhatár elérését megelőzően nem nyúlunk hozzá. 

A hosszú távú elköteleződést az állam pénzbeli támogatással honorálja: személyi jövedelemadónkból visszakapjuk, vagyis a számlánkon évente jóváírják az adott évi befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 100.000 forintot. Ezen kívül pedig kamatadó- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó mentesen vehető fel a számlánkon összegyűlt összeg.

Ha Nyugdíj Előtakarékossági Számlát szeretnénk indítani, akkor érdemes alaposan megismerni a részleteket. De már a fentiekből is látható, hogy a NYESZ esetében ajánlatos érteni a pénzügyekhez, hiszen értékpapírjainkat nekünk kell kezelnünk. Járatosnak kell lennünk tehát a befektetések világában, tudnunk kell, hogy mikor érdemes eladni vagy megvásárolni és milyen jellegű értékpapírt, valamint időt és energiát kell szánni a megalapozott pénzügyi döntésekre. 

Pénzügyi jártasságot nem igénylő, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások 

Azonban van még két, államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási forma is, amelyeknek a lehetőségeivel pénzügyi képzettség nélkül is élhetünk. Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) tagjaként egyéni számlán gyűjthetjük a megtakarításunkat, befizetéseinket pedig a pénztár fekteti be jellemzően állampapírokba és magyar részvényekbe. Már havi 4.000 forintos díjjal indíthatunk ilyen megtakarítást, amely a nyugdíjkorhatár eléréséig szól, és ugyanúgy vonatkozik rá a kamatadómentesség, valamint az állami támogatás. Vagyis évente jóváírják a számlánkon a befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 150.000 forintot. 

A harmadik, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás, amely jellemzően havi 8.000 forinttól indítható, befektetésünket pedig pénzügyi szakértők kezelik. A nyugdíjbiztosítás esetén is kamatadómentesen juthatunk hozzá pénzünkhöz, a lejárata pedig az a nyugdíjkorhatár, amely a szerződéskötés idején érvényben van. Vagyis ha idén kötjük meg, akkor mindenképpen 65 éves korunkban kapjuk meg a számlánkon összegyűlt összeget. 

A nyugdíjbiztosításnál is igénybe vehetjük a 20 százalékos adóvisszatérítést, legfeljebb 130.000 forintot – és érdemes tudni, hogy egyedül ennél a konstrukciónál arra is lehetőségünk van, hogy akkor is megkapjuk ezt a támogatást, ha nem fizetünk személyi jövedelemadót. 

És hogyan kaphatunk 280.000 forintot? 

Egyszerre többféle nyugdíjcélú megtakarítást is indíthatunk: ez esetben maximálisan 280.000 forint igényelhető vissza befizetéseink 20 százalékos adóvisszatérítéseként. 

Érdemes hát még ezekben a hátralévő napokban lépni, ha egyébként is terveztük, hogy elkezdünk félretenni a nyugdíjunk kiegészítésére. Hiszen ha várunk, egyrészt csökken az az összeg, amelyet össze tudunk gyűjteni, másrészt az idei adónkból az “államnál hagyunk” akár 280.000 forintot. 

Most még zsebre tehetjük: ennyivel több pénzünk lehet azokon a számlákon, amelyek nyugdíjas éveink biztonságát, kiegyensúlyozottságát, pénzügyi felhőtlenségét alapozzák meg. Erre az állami nyugdíjrendszer problémái miatt kizárólag öngondoskodással van lehetőségünk. A kérdés csak az, hogy mikor hozzuk meg a döntést és kezdünk el megtakarítani.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

A magyaroknak sem kell bajlódni: itt az új uniós digitális ügyintézés

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.