Hirdetés
Kezdőlap Hirdetés Akár 280.000 forintot is kaphatunk, ha félreteszünk a nyugdíjunkra 
No menu items!

Akár 280.000 forintot is kaphatunk, ha félreteszünk a nyugdíjunkra 

Képek forrása: freepik

Leendő nyugdíjunk kiegészítésére gyűjteni nem csupán egy elővigyázatosság, hanem elengedhetetlen, ha nem szeretnénk idős korunkban nélkülözni. Kérdés csupán, hogy mikor kezdünk el megtakarítani e célra: ha még idén, akkor akár 280.000 forintot is visszakaphatunk az államtól. 

Érdekel az állampapírok világa? Szeretnéd anyagilag megalapozni nyugdíjas éveidet? Visszakapnál akár 280.000 forintot az idén befizetett adódból? Ha mindhárom kérdésre “igen” a válaszod, akkor cikkünkből megismerheted a konkrét lépéseket. 

Miért létfontosságú, hogy legyen nyugdíjcélú megtakarításunk? 

Arról már mindannyian hallottunk, hogy érdemes időben, már egész fiatalon elkezdeni félretenni nyugdíjas éveinkre. Ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy az állam is támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Ennek az az oka, hogy az állami nyugdíjrendszernek olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amely nem kezelhető a lakosság öngondoskodása nélkül. 

Az elöregedő társadalom nemzetközi szinten súlyos problémát jelent: az egyre kevesebb az aktív munkavállaló, így az általunk befizetett járulék is, miközben egyre több, a ráadásul hosszabb ideig élő nyugdíjas. Erre a folyamatosan fennálló, sőt, egyre fokozódó problémára az állam jelenleg két, reális módon tud felelni: a nyugdíjkorhatár óvatos emelésével és a nyugdíjak összegének csökkentésével. 

Már 10-15 év múlva is jelentősen alacsonyabbak lesznek a nyugdíjösszegek, 30 év múlva pedig a szakértői becslések szerint a nettó fizetésünk csupán 30-40 százalékát fogjuk nyugdíjként megkapni. 

Kereskedjünk értékpapírokkal a magasabb nyugdíjért! 

Elengedhetetlen hát, hogy öngondoskodással teremtsük meg azt az összeget, amellyel kiegészítjük majd az állami nyugdíjunkat. Erre úgy is lehetőségünk van, hogy értékpapírokkal kereskedünk: az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ), amely úgy működik, mint egy hagyományos értékpapírszámla. 

Bármikor, bármekkora összeget befizethetünk rá, és mi döntjük el, hogy mikor, milyen értékpapírt vásárolunk a számlánkra. Az elérhető hozamok pedig szintén a mi döntéseinktől függenek, vagyis attól, hogyan kereskedünk értékpapírjainkkal.

Állami támogatás: kamatadómentesség és adóvisszatérítés 

Már 5000 forintos befizetéssel megnyithajtuk a számlánkat, amelyen a nyugdíjkorhatár eléréséig gyűjthetjük és gyarapíthatjuk pénzünket. A NYESZ elindítása akkor előnyös, hogyha nyugdíjkorhatár elérését megelőzően nem nyúlunk hozzá. 

A hosszú távú elköteleződést az állam pénzbeli támogatással honorálja: személyi jövedelemadónkból visszakapjuk, vagyis a számlánkon évente jóváírják az adott évi befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 100.000 forintot. Ezen kívül pedig kamatadó- és tőzsdei árfolyamnyereség-adó mentesen vehető fel a számlánkon összegyűlt összeg.

Ha Nyugdíj Előtakarékossági Számlát szeretnénk indítani, akkor érdemes alaposan megismerni a részleteket. De már a fentiekből is látható, hogy a NYESZ esetében ajánlatos érteni a pénzügyekhez, hiszen értékpapírjainkat nekünk kell kezelnünk. Járatosnak kell lennünk tehát a befektetések világában, tudnunk kell, hogy mikor érdemes eladni vagy megvásárolni és milyen jellegű értékpapírt, valamint időt és energiát kell szánni a megalapozott pénzügyi döntésekre. 

Pénzügyi jártasságot nem igénylő, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások 

Azonban van még két, államilag támogatott nyugdíj-megtakarítási forma is, amelyeknek a lehetőségeivel pénzügyi képzettség nélkül is élhetünk. Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) tagjaként egyéni számlán gyűjthetjük a megtakarításunkat, befizetéseinket pedig a pénztár fekteti be jellemzően állampapírokba és magyar részvényekbe. Már havi 4.000 forintos díjjal indíthatunk ilyen megtakarítást, amely a nyugdíjkorhatár eléréséig szól, és ugyanúgy vonatkozik rá a kamatadómentesség, valamint az állami támogatás. Vagyis évente jóváírják a számlánkon a befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 150.000 forintot. 

A harmadik, államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás, amely jellemzően havi 8.000 forinttól indítható, befektetésünket pedig pénzügyi szakértők kezelik. A nyugdíjbiztosítás esetén is kamatadómentesen juthatunk hozzá pénzünkhöz, a lejárata pedig az a nyugdíjkorhatár, amely a szerződéskötés idején érvényben van. Vagyis ha idén kötjük meg, akkor mindenképpen 65 éves korunkban kapjuk meg a számlánkon összegyűlt összeget. 

A nyugdíjbiztosításnál is igénybe vehetjük a 20 százalékos adóvisszatérítést, legfeljebb 130.000 forintot – és érdemes tudni, hogy egyedül ennél a konstrukciónál arra is lehetőségünk van, hogy akkor is megkapjuk ezt a támogatást, ha nem fizetünk személyi jövedelemadót. 

És hogyan kaphatunk 280.000 forintot? 

Egyszerre többféle nyugdíjcélú megtakarítást is indíthatunk: ez esetben maximálisan 280.000 forint igényelhető vissza befizetéseink 20 százalékos adóvisszatérítéseként. 

Érdemes hát még ezekben a hátralévő napokban lépni, ha egyébként is terveztük, hogy elkezdünk félretenni a nyugdíjunk kiegészítésére. Hiszen ha várunk, egyrészt csökken az az összeg, amelyet össze tudunk gyűjteni, másrészt az idei adónkból az “államnál hagyunk” akár 280.000 forintot. 

Most még zsebre tehetjük: ennyivel több pénzünk lehet azokon a számlákon, amelyek nyugdíjas éveink biztonságát, kiegyensúlyozottságát, pénzügyi felhőtlenségét alapozzák meg. Erre az állami nyugdíjrendszer problémái miatt kizárólag öngondoskodással van lehetőségünk. A kérdés csak az, hogy mikor hozzuk meg a döntést és kezdünk el megtakarítani.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Hírek

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Felelős tankolást kér a Mol – hetekre elegendő a tartalék

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, de ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, mert a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - közölte a Mol.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom