Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Akkumulátorhiány, ellátási zavarok: gigantikus pénzégető lett a két új Tesla-gyár
No menu items!

Akkumulátorhiány, ellátási zavarok: gigantikus pénzégető lett a két új Tesla-gyár

Elon Musk szerint a Tesla új németországi és amerikai gyárai “dollármilliárdokat veszítenek” az akkumulátorhiány és a kínai ellátási zavarok miatt. A multimilliárdos a berlini és a texasi Austinban lévő üzemeket “gigantikus pénzégető kemencéknek” nevezte.

A Covid-19 zárlatok idén Kínában – többek között Sanghajban, ahol a Teslának van egy hatalmas gyára – egyre nehezebbé tették a gyártók működését.

Az elmúlt hetekben Musk munkahelyek leépítésére figyelmeztetett a cégnél. “Mind a berlini, mind az austini gyárak gigantikus pénzégető kemencék jelenleg” – mondta Musk, az elektromos járműgyártó vezérigazgatója.

Elon Musk. Fotó: Bigstock

Az üzemek “jelenleg dollármilliárdokat veszítenek. Rengeteg a kiadás, és alig van termelés” – tette hozzá a Tesla Owners of Silicon Valley-nek, a vállalat által elismert klubnak adott interjújában.

Musk elmondása szerint az úgynevezett gigagyárak az év eleji megnyitásuk óta küszködnek a termelés növelésével.

A Tesla austini telephelyén jelenleg “csekély” számú autót gyártanak, részben azért, mert az akkumulátorokhoz szükséges egyes alkatrészek egy kínai kikötőben “ragadtak“, “és senki sem tudja mozgatni őket” – mondta.

Ez mind nagyon gyorsan rendbe fog jönni, de sok figyelmet igényel” – tette hozzá Musk.

A kínai hatóságok az év elején számos az ország városát lezárták, válaszul a Covid-19 fertőzések megugrására. Szigorú korlátozásokat vezettek be az emberek és az áruk mozgására, többek között a pénzügyi, gyártási és hajózási központban, Sanghajban.

Musk szerint Sanghaj lezárása “nagyon, nagyon nehéz” volt a Tesla számára, amely a hírek szerint hetekre leállította a termelés nagy részét a városban található “gigagyárában“.

A Reuters hírügynökség szerint, amely egy belső feljegyzésre hivatkozott, a telephelyet a jövő hónapban nagyrészt ismét két hétre bezárják korszerűsítési munkálatok miatt.

Ennek célja, hogy növeljék a telephely termelését, és közelebb kerüljenek a vállalat azon céljához, hogy az üzem hetente 22 ezer autót állítson elő – áll a jelentésben.

A múlt héten a vállalat csaknem 5 százalékkalkal emelte egész autóválasztékának árát az Egyesült Államokban, mivel a nyersanyagok, köztük az alumínium és a lítium ára emelkedett.

A héten Musk azt mondta, hogy a Tesla dolgozói 3,5 százalékának elbocsátását tervezi világszerte, miután korábban azt nyilatkozta, hogy “szuper rossz érzése” van a gazdasággal kapcsolatban.

Eközben a BMW német autógyártó közölte, hogy hivatalosan is megkezdte a termelést az északkelet-kínai Shenyang városában található új, 2,2 milliárd dolláros üzemében.

A BMW szerint az üzem, amely a harmadik Kínában, 700 ezerről 830 ezer autóra növeli az ország éves termelését. (BBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Szerdán lélektani határ alá csökken a gázolaj piaci ára – olcsóbb lesz a benzin is

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak: a beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal kerül majd kevesebbe, a gázolaj pedig bruttó 13 forinttal lesz olcsóbb.

KSH: több mint 7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.

Hírek

Katar többé nem hirdethet a londoni tömegközlekedési eszközökön

Bár a londoni közlekedési vállalatnak már régóta tilos reklámmegbízást...

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben

2026-ban kezdheti meg működését Bécs első mélységi geotermikus erőműve, amely mintegy húszezer háztartást láthat majd el klímasemleges távhővel. A tervek szerint 2030-ig további három ilyen erőmű épül majd. A cél, hogy 2040-re teljesen klímasemleges legyen a bécsi távhő és földgáz helyett megújuló energiahordozókon alapuljon.

Betiltották a Huawei és a ZTE új termékeit Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat...

Új antikorrupciós módszer Romániából: börtönlátogatásra viszik a határőröket

Rendszeres börtönlátogatást szerveznek a román határrendőröknek, hogy tudatosítsák bennük, mi vár rájuk, ha korruptakká válnak - írta az Adevarul című román lap.

Megtriplázódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tanulmányából.

Sok autósnak kell döntenie: egy hetük maradt váltani

Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu. 

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.

Idén jóval drágább a hálaadási vacsora Amerikában

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban. A szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Gazdaság

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.

Továbbra is alacsony az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át. A december 1. 22 óra és december 4. 24 óra közötti változások a lakossági ügyfeleket jelentősebben nem érintik, esetükben a kártyás vásárlás, a készpénzfelvétel elérhető - közölte a pénzintézet a honlapján.

Az MNB 48 millió forintra büntette a K&H Bankot

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom