Kezdőlap Autóipar Akkumulátorhiány, ellátási zavarok: gigantikus pénzégető lett a két új Tesla-gyár
No menu items!

Akkumulátorhiány, ellátási zavarok: gigantikus pénzégető lett a két új Tesla-gyár

Elon Musk szerint a Tesla új németországi és amerikai gyárai “dollármilliárdokat veszítenek” az akkumulátorhiány és a kínai ellátási zavarok miatt. A multimilliárdos a berlini és a texasi Austinban lévő üzemeket “gigantikus pénzégető kemencéknek” nevezte.

A Covid-19 zárlatok idén Kínában – többek között Sanghajban, ahol a Teslának van egy hatalmas gyára – egyre nehezebbé tették a gyártók működését.

Az elmúlt hetekben Musk munkahelyek leépítésére figyelmeztetett a cégnél. “Mind a berlini, mind az austini gyárak gigantikus pénzégető kemencék jelenleg” – mondta Musk, az elektromos járműgyártó vezérigazgatója.

Elon Musk. Fotó: Bigstock

Az üzemek “jelenleg dollármilliárdokat veszítenek. Rengeteg a kiadás, és alig van termelés” – tette hozzá a Tesla Owners of Silicon Valley-nek, a vállalat által elismert klubnak adott interjújában.

Musk elmondása szerint az úgynevezett gigagyárak az év eleji megnyitásuk óta küszködnek a termelés növelésével.

A Tesla austini telephelyén jelenleg “csekély” számú autót gyártanak, részben azért, mert az akkumulátorokhoz szükséges egyes alkatrészek egy kínai kikötőben “ragadtak“, “és senki sem tudja mozgatni őket” – mondta.

Ez mind nagyon gyorsan rendbe fog jönni, de sok figyelmet igényel” – tette hozzá Musk.

A kínai hatóságok az év elején számos az ország városát lezárták, válaszul a Covid-19 fertőzések megugrására. Szigorú korlátozásokat vezettek be az emberek és az áruk mozgására, többek között a pénzügyi, gyártási és hajózási központban, Sanghajban.

Musk szerint Sanghaj lezárása “nagyon, nagyon nehéz” volt a Tesla számára, amely a hírek szerint hetekre leállította a termelés nagy részét a városban található “gigagyárában“.

A Reuters hírügynökség szerint, amely egy belső feljegyzésre hivatkozott, a telephelyet a jövő hónapban nagyrészt ismét két hétre bezárják korszerűsítési munkálatok miatt.

Ennek célja, hogy növeljék a telephely termelését, és közelebb kerüljenek a vállalat azon céljához, hogy az üzem hetente 22 ezer autót állítson elő – áll a jelentésben.

A múlt héten a vállalat csaknem 5 százalékkalkal emelte egész autóválasztékának árát az Egyesült Államokban, mivel a nyersanyagok, köztük az alumínium és a lítium ára emelkedett.

A héten Musk azt mondta, hogy a Tesla dolgozói 3,5 százalékának elbocsátását tervezi világszerte, miután korábban azt nyilatkozta, hogy “szuper rossz érzése” van a gazdasággal kapcsolatban.

Eközben a BMW német autógyártó közölte, hogy hivatalosan is megkezdte a termelést az északkelet-kínai Shenyang városában található új, 2,2 milliárd dolláros üzemében.

A BMW szerint az üzem, amely a harmadik Kínában, 700 ezerről 830 ezer autóra növeli az ország éves termelését. (BBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Repteret vált Stockholmban október végétől a Wizz Air

A Wizz Air idén október végétől kezdve hetente 4 járatot indít az észak Velencéjeként is emlegetett Stockholm fő repülőterére

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.