Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Alapkamat. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács
No menu items!

Alapkamat. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek decemberben arról, hogy ne változzon az alapkamat és a kamatfolyosó, és egyetértettek abban, hogy a monetáris politikai döntéseknél az “adatvezérelt” és óvatos megközelítés fenntartása indokolt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a december 17-i kamatdöntő ülésről kiadott jegyzőkönyvében.

A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,05 százalékon hagyta, a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlanul, legalább 300-500 milliárd forinton tartotta, a növekedési kötvényprogram (nkp) keretösszegét ugyanakkor január 1-jétől 300 milliárd forintról 450 milliárd forintra emelte.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll

Novemberben az infláció 3,4, a maginfláció 4, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,6 százalék volt. A tanácstagok kiemelték, hogy novemberben az infláció emelkedését az üzemanyagárak bázishatása és az élelmiszerárak növekedése okozta. Ezek az átmeneti hatások várhatóan januárig emelik a fogyasztóiár-indexet, ezt követően az infláció fokozatos mérséklődése várható, így az előrejelzési horizont második felében a fogyasztóiár-index a 3 százalékos célon stabilizálódik.

A tanácstagok között egyetértés mutatkozott abban, hogy az inflációs mutató változékonysága miatt továbbra is kiemelt figyelmet érdemel a tartósabb tendenciákat megragadó adószűrt maginfláció. Ennek szintje a következő hónapokban is a jelenlegi közelében alakul, majd 2020 első negyedévétől mérséklődik. A tanácstagok hangsúlyozták, hogy az inflációs várakozások változatlanul horgonyzottak.

A döntéshozók megállapították, hogy az inflációt továbbra is kettős hatások alakítják. Az élénk belső kereslet emeli, míg a tartósan visszafogott külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét. Az elmúlt negyedévben az eurozónában a recessziós félelmek enyhültek, így a hazai inflációs kilátásokat övező kockázatok újra kiegyensúlyozottá váltak – írták a közleményben.

A testület arra számít, hogy a hazai GDP a korábbi előrejelzésnél enyhén magasabb ütemben bővül a következő években, 2020-ban 3,7, míg 2021-ben és 2022-ben egyaránt 3,5 százalékkal, miközben az eurózóna növekedési kilátásai tartósan visszafogottan alakulnak. A felzárkózás az eurózónához továbbra is legalább 2 százalékpontos növekedési többlet fennmaradása mellett folytatódik.

A nemzetközi pénzügyi piaci hangulat az előző kamatdöntés óta nem változott számottevően. A globálisan meghatározó jegybankok kommunikációja előretekintve már nem jelez további lazító lépéseket, ugyanakkor a laza monetáris politikai környezet tartós fennmaradása várható – mutat rá a testület.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a szeptemberben még aszimmetrikus és lefelé mutató inflációs kockázatok újra szimmetrikussá váltak. Kiemelték ugyanakkor, hogy a világgazdaságban több olyan bizonytalansági tényező is jelen van, amely a kilátások hirtelen megváltozását okozhatja. Ennek eredményeként a döntéshozók egybehangzó érvelése szerint a hazai monetáris politikai döntések során változatlanul az adatvezérelt és óvatos megközelítés fenntartása szükséges. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni.

A tanácstagok megvitatták a 2019. július 1-jén elindított nkp eddigi eredményeit is. Mivel a jegybanki vásárlások 2019 végéig meghaladják a program keretösszegének kétharmadát, miközben a fennmaradó részt várhatóan 2020 elején felhasználják, a tanács decemberben megemelte a keretét.

A 2019 elején elindított növekedési hitelprogram Ffix (nhp fix) konstrukció keretében a részt vevő hitelintézetek november végéig több mint 340 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hazai kkv-kkal.

A monetáris tanács következő kamatmeghatározó ülését január 28-án tartja, amelyről február 12-én 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Világszenzáció – itt az első ország, ahol vége lesz a dohánytilalomnak

Új-Zéland hatályon kívül helyezi a dohányárusítást a világon elsőként tiltó törvényt a jövő nemzedékek számára.

Minden szakad a Boeingnél?

Nem csak az ajtó szakad le repülés közben: egy szakértői testület szerint a Boeing vezetése és a munkavállalók között is biztonsági "szakadék" van.

Középpontban a kreativitás és az innováció. Interjú Gyutai-Szalay Nikolettával, a hévízi Hotel Európa Fit vezérigazgatójával

Gyutai-Szalay Nikoletta, a hévizi Hotel Európa Fit****superior vezérigazgatója szerint a mai, változó világunkban csak az a szálloda maradhat versenyképes és vonzó a régi és az új vendégek számára, amelyik folyamatosan leköveti a legújabb igényeket.

E-autó, kontra benzines. A teljes életutat tekintve mi a nyerő?

Aki olyan új autót keres, amit olcsón üzemeltethet és emellett még a szén-dioxid-kibocsátását is csökkenteni szeretné, az nagy valószínűséggel az elektromos autó mellett dönt.

Hírek

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.