Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Az idei terv 58 százaléka már teljesült
No menu items!

Államháztartás. Az idei terv 58 százaléka már teljesült

Az első félévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 58 százalékban teljesült a június 30-i értéknappal – közölte az Államadósság Kezelő Központ.

Az ÁKK adatai szerint a központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 5,5 év, ezen belül a forintadósságé 4,9 év, a devizaadósságé 8,2 év.

Felidézik: a Pénzügyminisztérium a COVID-19 járvány harmadik hullámával kapcsolatos kedvezőtlen gazdasági hatásokat mérsékelni és a gazdaságot újraindítani hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp a GDP 7,5 százalékára módosította a 2021-es költségvetés hiánycélját áprilisban. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 3990 milliárd forintra emelkedett, így az ÁKK is módosította 2021-es finanszírozási tervét május 10-én.

A lakossági piacon a nettó kibocsátási terv 41 százalékban, a bruttó kibocsátás 48 százalékban teljesült. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 9467 milliárd forint, ez 493 milliárd forinttal magasabb, mint 2020 végén, és átlagosan havi 82 milliárd forintos állománynövekedést jelent, szemben az éves terv teljesüléséhez szükséges 92 milliárd forint havi átlagos állománynövekedéssel. A teljes lakossági állampapír-állomány, a háztartások tulajdonában lévő lakossági papírok állománynövekedése és a forgalmazóknál lévő saját számlás állományra vonatkozó opció-lehívások következtében, a 2020. év végi 9366 milliárd forintos értékről 9818 milliárd forintra emelkedett – tették hozzá.

Az ÁKK fenntartja a lakossági kézben lévő lakossági állampapírok 11 000 milliárd forintos állományi célját 2023. évi teljesüléssel.

Az intézményi piaci elsődleges forint kötvény kibocsátási terv 76 százalékban teljesült, a csereaukciós terv teljesülési aránya 46 százalék. Az intézményi forint állampapírok állománya 20 115 milliárd forint (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 147 milliárd forintos állományát is), ezen belül a devizakülföldiek aránya 21,2 százalékra csökkent a 2020. végi 23,9 százalékról.

Az ÁKK stratégiai célja továbbra is az adósságportfólió hátralévő átlagos futamidejének további fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében, és figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank állampapír-vásárlási programját, valamint a kibocsátási terv időarányos teljesülését az egyes lejárati kategóriákban, az év hátralévő részében a kibocsátás gerincét a 10 éves szektor adja fenntartva, hogy kedvező piaci viszonyok esetén az ÁKK továbbra is a hosszabb futamidejű papírok kibocsátását preferálja az elsődleges, illetve a csereaukciós kibocsátásban – hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy a második negyedévben az ÁKK sikeresen bocsátott ki 30 éves, forintban denominált zöld kötvényt, amelynek az értékesítése az év hátralévő részében a bejelentett negyedéves ütemezés szerint folytatódik. A csereaukciók keretében továbbra is 2022-es és 2023-as lejáratú papírokat vásárol vissza az ÁKK, továbbá várható dedikáltan a 2023-as lejáratú változó kötvény cseréjére vonatkozó célzott csereaukció.

Az ÁKK szerint a devizaadósság aránya az első fél év végére a teljes államadósság 17,9 százalékára csökkent a 2020. végi 19,4 százalékról, a 2020 novemberében végrehajtott 10 és 30 éves, előfinanszírozási célú, 2,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásból fedezett 2021. márciusi devizaadósság-törlesztés és az idei költségvetési hiány forint kibocsátásokkal történő finanszírozása eredményeként.

A devizahitelek lehívására vonatkozó, májusban módosított 1,3 milliárd eurós (466 milliárd forintos) terv 31 százalékban teljesült, itt további hitelfelvételekkel számol az ÁKK az év végéig.

Az év második felében sor kerülhet újabb zöld devizakötvény kibocsátásra japán jenben és kínai renminbiben a jóváhagyott 108 milliárd forint egyenértékű nemzetközi devizakötvény keret terhére – tették hozzá.

Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, az ÁKK devizaadósságra vonatkozó stratégia céljával összhangban – közölték.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.