Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Az idei terv 58 százaléka már teljesült
No menu items!

Államháztartás. Az idei terv 58 százaléka már teljesült

Az első félévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 58 százalékban teljesült a június 30-i értéknappal – közölte az Államadósság Kezelő Központ.

Az ÁKK adatai szerint a központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 5,5 év, ezen belül a forintadósságé 4,9 év, a devizaadósságé 8,2 év.

Felidézik: a Pénzügyminisztérium a COVID-19 járvány harmadik hullámával kapcsolatos kedvezőtlen gazdasági hatásokat mérsékelni és a gazdaságot újraindítani hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp a GDP 7,5 százalékára módosította a 2021-es költségvetés hiánycélját áprilisban. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 3990 milliárd forintra emelkedett, így az ÁKK is módosította 2021-es finanszírozási tervét május 10-én.

A lakossági piacon a nettó kibocsátási terv 41 százalékban, a bruttó kibocsátás 48 százalékban teljesült. A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 9467 milliárd forint, ez 493 milliárd forinttal magasabb, mint 2020 végén, és átlagosan havi 82 milliárd forintos állománynövekedést jelent, szemben az éves terv teljesüléséhez szükséges 92 milliárd forint havi átlagos állománynövekedéssel. A teljes lakossági állampapír-állomány, a háztartások tulajdonában lévő lakossági papírok állománynövekedése és a forgalmazóknál lévő saját számlás állományra vonatkozó opció-lehívások következtében, a 2020. év végi 9366 milliárd forintos értékről 9818 milliárd forintra emelkedett – tették hozzá.

Az ÁKK fenntartja a lakossági kézben lévő lakossági állampapírok 11 000 milliárd forintos állományi célját 2023. évi teljesüléssel.

Az intézményi piaci elsődleges forint kötvény kibocsátási terv 76 százalékban teljesült, a csereaukciós terv teljesülési aránya 46 százalék. Az intézményi forint állampapírok állománya 20 115 milliárd forint (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 147 milliárd forintos állományát is), ezen belül a devizakülföldiek aránya 21,2 százalékra csökkent a 2020. végi 23,9 százalékról.

Az ÁKK stratégiai célja továbbra is az adósságportfólió hátralévő átlagos futamidejének további fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében, és figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank állampapír-vásárlási programját, valamint a kibocsátási terv időarányos teljesülését az egyes lejárati kategóriákban, az év hátralévő részében a kibocsátás gerincét a 10 éves szektor adja fenntartva, hogy kedvező piaci viszonyok esetén az ÁKK továbbra is a hosszabb futamidejű papírok kibocsátását preferálja az elsődleges, illetve a csereaukciós kibocsátásban – hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy a második negyedévben az ÁKK sikeresen bocsátott ki 30 éves, forintban denominált zöld kötvényt, amelynek az értékesítése az év hátralévő részében a bejelentett negyedéves ütemezés szerint folytatódik. A csereaukciók keretében továbbra is 2022-es és 2023-as lejáratú papírokat vásárol vissza az ÁKK, továbbá várható dedikáltan a 2023-as lejáratú változó kötvény cseréjére vonatkozó célzott csereaukció.

Az ÁKK szerint a devizaadósság aránya az első fél év végére a teljes államadósság 17,9 százalékára csökkent a 2020. végi 19,4 százalékról, a 2020 novemberében végrehajtott 10 és 30 éves, előfinanszírozási célú, 2,5 milliárd eurós kötvénykibocsátásból fedezett 2021. márciusi devizaadósság-törlesztés és az idei költségvetési hiány forint kibocsátásokkal történő finanszírozása eredményeként.

A devizahitelek lehívására vonatkozó, májusban módosított 1,3 milliárd eurós (466 milliárd forintos) terv 31 százalékban teljesült, itt további hitelfelvételekkel számol az ÁKK az év végéig.

Az év második felében sor kerülhet újabb zöld devizakötvény kibocsátásra japán jenben és kínai renminbiben a jóváhagyott 108 milliárd forint egyenértékű nemzetközi devizakötvény keret terhére – tették hozzá.

Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően, az ÁKK devizaadósságra vonatkozó stratégia céljával összhangban – közölték.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom