Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás - PM: legfeljebb 9 százalékos lesz a 2020-as hiány
No menu items!

Államháztartás – PM: legfeljebb 9 százalékos lesz a 2020-as hiány

A költségvetés hiánya november végéig elérte a 3298,1 milliárd forintot. Az idei évre tervezett hiány a GDP arányában 8-9 százalékosra várható – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

A minisztérium megerősítette: a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményes végrehajtásához a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki.

Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 572,7 milliárd forintos hiánnyal fejezték be ezt az időszakot, az elkülönített állami pénzalapok pedig 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

Novemberben a központi alrendszer 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel.

A központi alrendszer november végéig 19 859,0 milliárd forint összegű bevételre tett szert, 723,9 milliárd forinttal, 3,8 százalékkal nagyobbra az egy évvel korábbinál. A kiadások 23 157,1 milliárd forintos összege 3255,7 milliárd forinttal, 16,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét.

A első tizenegy havi uniós bevétel összesen 1019,4 milliárd forintot tett ki, míg a kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot. A múlt hónapban 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe a programokra fordított kiadások viszont 162,5 milliárd forintot tettek ki.

Idén november végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A Pénzügyminisztérium jelentése a bevételek között kiemelte a társasági adóból, a pénzügyi szervezetek különadójából, a személyi jövedelemadóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó bevételeket, valamint azt is, hogy a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben az idén bevezetett kiskereskedelmi adó összege november végéig 47,5 milliárd forintot tett ki.

A társasági adóból 380,4 milliárd forint bevétel származott, az előző év azonos időszakához képest 134,4 milliárd forinttal több. Az eltérés jelentős részét a decemberi kötelező adóelőleg-kiegészítés tavalyi eltörlése okozta, aminek következtében az előző adóévre vonatkozó elszámolásokból sokkal nagyobb összeg húzódott át erre az évre, mint korábban.

A pénzügyi szervezetek különadójából befolyt 87 milliárd forint, több mint harmadával meghaladta az egész évre vonatkozó 65 milliárd forintos előirányzatot és csaknem duplája volt az egy évvel korábbi 44 milliárd forintnak.

A személyi jövedelemadóból november végéig befolyt 2286,9 milliárd forint a magasabb bérkiáramlás miatt 101,2 milliárd forinttal több a tavalyinál, de elmarad az egész évre tervezett 2608,9 milliárd forint időarányos részétől.

Az általános forgalmi adóból befolyt 4090,5 milliárd forint bevétel az egy évvel korábbi bevételtől mindössze 17,6 milliárd forinttal maradt el.

A jövedéki adóból az év első tizenegy hónapjában 1091,9 milliárd forintot fizettek be az adóalanyok, ami 12,6 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál. Az alacsonyabb üzemanyag-forgalom miatt 14,7 milliárd forinttal kevesebb a dohánytermékek megemelt kulcsával pedig 30,5 milliárd forinttal több jövedéki adó folyt be a tavalyinál.

Az év első tizenegy hónapjában a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból a nyugdíjalapot megillető 2952,9 milliárd forint bevétel 2,3 százalékkal, 68,9 milliárd forinttal maradt el az előző év azonos időszakától, az egészségbiztosítási alapba befizetett 1558,8 milliárd forint pedig szerény 8,6 milliárd forinttal (0,6 százalék) haladta meg a tavalyit. A nyugdíjalap az első tizenegy hónapban 43,0 milliárd forint az egészségbiztosítási alap pedig 537,6 milliárd forint költségvetési támogatásban részesült.

A kiadások között lakásépítési támogatásokra 232,6 milliárd forint ment el, az előző év azonos időszakához viszonyítva 49,5 milliárd forinttal több. A családtámogatások összege lényegében megegyezett az előző évivel és 367,1 milliárd forintot tett ki. Az önkormányzatok támogatására kifizetett összeg 10,5 milliárd forinttal 702,4 milliárd forintra csökkent.

A nyugdíjkiadások 3339,8 milliárd forintban teljesültek, ami 127,4 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszakát. A gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadás az év első tizenegy hónapjában 1416,8 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 1165,9 milliárd forinttal szemben.

A költségvetési szervek kiadásai mérlegsoron 6250,6 milliárd forint szerepel, ami 15,6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ebből 3215,3 milliárd forintot tett ki a személyi juttatásokra és munkaadókat terhelő járulékokra kifizetett összeg, 215,3 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.

A 955,1 milliárd forint nettó kamatkiadás 179,1 milliárd forinttal lett több az előző év azonos időszakához képest, a növekedést részben a nem tervezett nemzetközi devizakibocsátással magyarázza a PM.

A központi költségvetés adóssága november végéig 5457,5 milliárd forinttal 35 139,5 milliárd forintra növekedett. A nettó forintkibocsátás 3519,6 milliárd forinttal, a nettó devizakibocsátás 1518,3 milliárd forinttal, a forint árfolyamának gyengülése 446,7 milliárd forinttal növelte az adósságot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom