Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikában innovációs lemaradást okoz a szigorú bevándorlási rendszer
No menu items!

Amerikában innovációs lemaradást okoz a szigorú bevándorlási rendszer

Az Egyesült Államokban innovációs deficit jelei mutatkoznak, ezért szüksége van a magasan képzett bevándorlókra. Például olyanokra, mint Karikó Katalin. A szigorú bevándorlási rendszer azonban komoly gátat képez előttük.

A 20. század eleje óta az USA világelső az innováció és a technikai fejlődés terén. Az elmúlt évtizedekben azonban egyes szakértők aggódtak amiatt, hogy az ország teljesítménye ezeken a területeken lelassult, sőt, meg is akadt.

E jelenségre számos lehetséges magyarázat létezik, de az utóbbi években egy különösen hangsúlyosnak tűnt: a bevándorlási rendszer, amely elriasztja és gyakran el is utasítja a legképzettebb és legtehetségesebb külföldi munkavállalókat.

Történelmileg a bevándorlók létfontosságú szerepet játszottak az amerikai innovációban. Ahogy Jeremy Neufeld, az Institute for Progress, egy új, innovációra összpontosító agytröszt bevándorláspolitikai munkatársa megjegyezte: “Mindig is az volt a helyzet, hogy a bevándorlók az USA dinamizmusának titkos összetevői voltak“.

Robert Krol, a California State University Northridge közgazdászprofesszora ezt így írja le: “A lényeg az, hogy ha a bevándorlók hatását nézzük – akár a vállalkozásalapításra, akár a szabadalmak innovációjára gondolunk -, akkor nagy és jelentős hatásuk van.

A történelmi bevándorlási minták több elemzése azt mutatja, hogy egy régióba érkező több bevándorló magasabb innovációs rátával és az ehhez kapcsolódó gazdasági növekedéssel korrelál. Ezzel szemben, ha a bevándorlást jobban korlátozzák, a vállalatok – különösen a technológiai vállalatok és az innovatív K+F munkát végzők – kevésbé sikeresek, a munkahelyek és a bérek növekedése pedig lelassul.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a bevándorlók általában vállalkozói hajlamúak: a 2008 és 2012 közötti felmérési adatok alapján az Egyesült Államokban a vállalatok 25 százalékát első generációs bevándorlók alapították. Más kutatások azt mutatják, hogy a bevándorlók nagyobb valószínűséggel jegyeztetnek be szabadalmakat, mint az USA őshonos állampolgárai.

Karikó Katalin

Ahogy Neufeld rámutat, a Covid-19-járvány sokkal rosszabbul alakulhatott volna, ha a bevándorlás mindig is olyan korlátozó jellegű lett volna, mint most. A Moderna több társalapítója és kritikus kutatója is bevándorló, akárcsak Karikó Katalin, az mRNS-kutatás egyik úttörője – aki, ha az 1990-es H-1B vendégmunkásprogram reformja után próbált volna bevándorolni, talán egyáltalán nem is juthatott volna be az Egyesült Államokba.

Ezek a H-1B vendégvízumok állnak ma a probléma középpontjában, állítják egyes szakértők. Az 1990-ben bevezetett H-1B vendégmunkásprogram keretében a szakemberek beutaztatására tervezett vízumokat a munkaadók szponzorálják. Nekik kell benyújtaniuk a kérelmeket olyan szakemberek beutaztatására, akik megfelelő képzettséggel rendelkeznek bizonyos magasan képzett feladatok ellátására. A vendégmunkásoknak általában legalább alapdiplomával kell rendelkezniük egy releváns területen.

Az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálata (USCIS) szerint jelenleg körülbelül 580 ezer külföldi munkavállaló rendelkezik H-1B vízummal, ami az amerikai munkaerő és a bevándorló népesség kis százalékát jelenti. Ők azonban aránytalanul nagy arányban vannak jelen a tudományos-technológiai területen, különösen a számítógépes szakmákban, gyakran olyan szektorokban, ahol élvonalbeli technológiákat fejlesztenek.

Sajnos a H-1B eljárás egyre inkább elavul, és egyre kevésbé szolgálja eredeti célját, vagyis azt, hogy a legjobb innovatív vállalatok számára a tehetségcsapot megnyissa. A kongresszus évente felső határt szab arra vonatkozóan, hogy hány H-1B vízummal rendelkező munkavállaló érkezhet, és ez a felső határ jelenleg messze elmarad attól, amit a munkaerőpiac igényel. A kérelmek tömkelege olyan nagy, hogy amint az adott évre vonatkozó ablak március 1-jén megnyílik, hogy az USCIS 2014 óta minden évben sorsolási rendszerhez folyamodott az érkezési sorrendben történő eljárás helyett.

Ez azt jelenti, hogy évről évre több százezer magasan képzett külföldi munkavállaló próbál az Egyesült Államokba jönni, sikertelenül. Így mind a leendő munkavállaló, mind az őt alkalmazni kívánó vállalat végül elesik a preferált lehetőségtől.

Ez a hiány politikai problémát jelent. Az USA régóta kívánatos célpont a fiatal, magasan képzett külföldi munkavállalók számára, akik a legjobb karrierlehetőségek után kutatnak. Ám ha az USA továbbra is ilyen erősen korlátozza a képzettek bevándorlását, az ország elveszítheti pozícióját olyan országokkal szemben, mint az Egyesült Királyság vagy Kanada, amelyek a közelmúltban bevándorlási reformokat hajtottak végre a magasan képzett fiatalok vonzása és megtartása érdekében.

Mint sok politikai problémánál, itt is van néhány árnyalat, amire érdemes odafigyelni, nem utolsósorban arra, hogy a politikai változások milyen hatással lehetnek az amerikai munkavállalókra. És ez a vita nem érinti az amerikai gazdaság számára létfontosságú, alacsonyabb képzettségű vendégmunkásokról szóló vitát és az őket körülvevő politikát. Az azonban kétségtelen, hogy az innováció felgyorsítása szempontjából az amerikai rendszer javításra szorul.

A nagy kép az, hogy a tehetségek toborzására való képességünk közvetlen kapcsolatban áll az ország gazdasági sikerével. Nem tudjuk, hogy melyik bevándorlóé lesz az a zseniális meglátás, amelyik teljesen átalakítja a gazdaságot a következő 20-30 évben.” – mondta David Bier közgazdász, a Cato Intézet bevándorlási tanulmányokért felelős igazgatóhelyettese. (Vox)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.