Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikai pénzügyminiszter: az oroszok elleni szankciók egy része a háború után is...
No menu items!

Amerikai pénzügyminiszter: az oroszok elleni szankciók egy része a háború után is fennmaradhat

Janet Yellen. Kép forrása: Wikimedia Commons

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az Oroszországgal szembeni szankciók egy része az Ukrajnával kötött esetleges békemegállapodás után is érvényben maradhat.

Miközben Ukrajna előretör a harctéren, a nyugati vezetők elkezdtek azon gondolkodni, hogy miként és hogyan lehetne tárgyalni Oroszországgal a háború befejezéséről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben azt mondta, hogy nyitott az Oroszországgal folytatott “valódi béketárgyalásokra“, amerikai tisztviselők pedig közölték, hogy bármilyen rendezés az ukránokon múlik.

A Wall Street Journal beszámolója szerint egy indonéziai interjúban Yellen asszony azt mondta, hogy bármilyen esetleges békemegállapodás magában foglalná az Egyesült Államok és szövetségesei által az orosz gazdaságra kiszabott büntetések felülvizsgálatát.

Oroszország részéről egyelőre nem történt semmilyen erőfeszítés arra, hogy Ukrajna számára elfogadható feltételek mellett tárgyalásokat folytasson” – mondta Yellen Indonéziában, ahol a G20-ak vezetőinek találkozóján vesz részt. “Feltételezem, hogy valamilyen békemegállapodás keretében a szankciók kiigazítása lehetséges és helyénvaló lehet” – tette hozzá.

“De valószínűleg úgy éreznénk, hogy a történteket figyelembe véve, néhány szankciónak érvényben kellene maradnia”

– jelentette ki.

Az Egyesült Államok és szövetségesei Oroszország katonai képességeit igyekeznek csökkenteni azáltal, hogy elvágják a fejlett nyugati technológiához való hozzáférését és megszorongatják pénzügyi rendszerét. Ennek ellenére Oroszország idén hatalmas bevételre tett szert energiaeladásaiból, és Yellen élére is állt a G7 csoport azon törekvésének, hogy válaszul árkorlátozást vezessenek be az orosz olajra.

Az árplafon megtiltaná a G7-ek és Ausztrália vállalatainak, hogy tengeri szolgáltatásokat, például biztosítást nyújtsanak az orosz olajszállítmányokhoz, hacsak az olajat nem a plafon alatt adják el. A cél az, hogy egyidejűleg csökkentsék Oroszország olajeladásból származó bevételeit, ugyanakkor az olaj továbbra is elérhető maradjon a világpiacokon az árak stabilizálása érdekében.

Nehéz megmondani, mi lesz Oroszország válasza. Nem hiszem, hogy igazán megengedhetik maguknak, hogy sok olajat zárjanak el. Szükségük van a bevételre” – mondta Yellen.

A pénzügyminiszter és a Biden-kormány más tisztviselői korábban azt közölték, hogy az árplafon végső soron akkor is csökkentheti Oroszország bevételeit, ha az nem hajlandó a plafon alatti eladást folytatni. A tengeri biztosítás és a kereskedelem finanszírozása korlátozott a nagy G7 gazdaságokon kívül, ami azt jelenti, hogy Oroszországnak drágább és kevésbé bevált szolgáltatásokra kellene támaszkodnia az olaj eladásához. Úgy vélik továbbá, hogy a vevők még akkor is a nyugati plafonhoz közeli árat követelhetnek, ha azon kívül kereskednek.

Úgy gondoljuk, hogy az árplafon működni fog, és még mindig vannak lehetőségeink a stratégiai kőolajkészletekkel, amelyeket felhasználhatunk” – mondta Yellen Indonéziában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom