Hirdetés
Kezdőlap Tech Amerikai topmenedzserek állásfoglalása a mesterséges intelligenciáról: technológiai forradalom - tömeges megfigyelés nélkül
No menu items!

Amerikai topmenedzserek állásfoglalása a mesterséges intelligenciáról: technológiai forradalom – tömeges megfigyelés nélkül

“Az MI továbbra is új és gyorsan változó terület, ezért a különböző iparágak és felhasználási területek különböző módszereket igényelhetnek.” Illusztráció: Bigstock

Bár a mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább az életünk részévé válik, a róla szóló diskurzust gyakran bizalmatlanság és távolságtartás övezi. Ezen igyekszik változtatni egy, az amerikai nagyvállalatok vezérigazgatóiból álló befolyásos lobbicsoport, amely átfogó ajánlásokat tett arra, hogy a vállalkozásoknak és az amerikai kormánynak hogyan kellene kezelnie a technológiát.

A Business Roundtable frissen közzétett dokumentumaiban leírja, hogy a vállalkozásoknak hogyan kell felelősségteljesen alkalmazniuk a technológiai forradalmat hozó mesterséges intelligenciát, hogy elkerüljék a chatbotok és az arcfelismerő algoritmusok hibáiból eredő károkat. A csoport ajánlásokat tett közzé arra vonatkozóan is, hogy a kormánynak hogyan kellene szabályoznia az MI-t egy olyan időszakban, amikor a technológiai iparág kritikusai vészharangokat kongatnak az MI-t alkalmazó vállalkozások miatt, amelyek szerintük a tömeges megfigyelés és a korlátozott emberi autonómia disztópikus jövőjét teremtik meg.

A Fortune beszámolója szerint a Business Roundtable 10 alapelvet fogalmaz meg a vállalatok számára, köztük azt, hogy az MI-termékeket sokszínű csapatokkal kell készíteni, hogy csökkenteni kell a tisztességtelen elfogultságot, és hogy olyan MI-rendszereket kell tervezni, amelyeknek a tevékenységei a lehető legátláthatóbbak. A csoport 10 alapelvet fogalmazott meg a kormányzat számára is, például azt, hogy a szabályozásnak iparág-specifikusnak kell lennie, hogy a kormányzatnak lehetőség szerint a meglévő szabályokat kell alkalmaznia és adaptálnia ahelyett, hogy újakat hozna, és hogy támogatást kell nyújtania a munkavállalók képzését vagy átképzését célzó vállalkozásoknak.

A dokumentumok – amelyek az első olyan előterjesztések, amelyeket teljes egészében vezérigazgatók által vezetett folyamat során dolgoztak ki – fontos iránymutatóként szolgálhatnak a különböző méretű vállalatok számára, amelyek az MI fejlesztését és alkalmazását tervezik. Azt is megmutatják, hogy a vállalatok hogyan próbálják befolyásolni az amerikai törvényhozókat és szabályozókat, hogy olyan vállalkozásbarát szabályokat vezessenek be, amelyek nem akadályozzák azokat a cégeket, amelyek az egyre terjedő technológiát a költségek csökkentésére és a bevételek növelésére szeretnék használni.

Julie Sweet

Julie Sweet, az Accenture vezérigazgatója és a két dokumentumot kidolgozó Business Roundtable technológiai bizottság vezetője a Fortune-nak elmondta, hogy a csoport munkája egybeesik azzal, hogy a vállalatok kezdik széles körben alkalmazni az MI-t az üzleti életben. Mint mondta, a szervezet úgy érezte, hogy “most kell cselekedni annak biztosítása érdekében, hogy a széles körű alkalmazás során ezt mindenki javára, felelősségteljesen tegyük“. Hozzátette, hogy ezeket a “felelős MI” elveket a kezdetektől fogva be kell építeni a vállalatok autonóm rendszereibe.

Sweet szerint az iparág-specifikus MI-szabályozás, valamint a meglévő jogszabályok lehetőség szerinti adaptálása fontos, hogy elkerülhető legyen az egymást átfedő szabályok zavaros, az innovációt lassító és költségnövelő foltozata. “Tapasztalataink alapján úgy véljük, fontos, hogy a meglévő szabályozást aktualizáljuk és beágyazzuk, mert különben nem lesz egyértelmű. Bonyodalmakkal és költségnövekedéssel fog járni“- mondta.

Ugyanakkor ez a megközelítés eltér az Európai Unió által követett megközelítéstől. Tavaly az EU egy új mesterséges intelligenciáról szóló törvényt javasolt, amely szabályozná a technológia használatát a különböző iparágakban. Ez a törvény jelenleg az unió szabályalkotási folyamatán halad keresztül. Az Egyesült Királyság szintén fontolóra vette, hogy törvényekkel szabályozza a mesterséges intelligencia és az algoritmusok használatát a különböző iparágakban. Az Egyesült Államokban a törvényhozók 2019-ben hasonló szövetségi algoritmikus elszámoltathatósági törvényt javasoltak, de a törvényjavaslat végül nem született meg.

Sweet elmondta, hogy a Business Roundtable nem gondolja, hogy egy ilyen átfogó megközelítés jól működne az Egyesült Államokban, ahol már így is nagyon sok egymással versengő, iparágspecifikus szabály van a szövetségi és az állami szint között. Ugyanakkor a Business Roundtable felszólítja az amerikai szabályozó hatóságokat, hogy nemzetközi szinten is próbálják meg a lehető legnagyobb mértékben összehangolni a technológia szabályozásának amerikai megközelítését azzal, ami máshol történik.

Míg sok más MI etikai keretrendszer megáll az ilyen általános elveknél, a Business Roundtable dokumentuma figyelemre méltó, mivel néhány olyan konkrét iránymutatást is tartalmaz, amely arra vonatkozik, hogyan kell az egyes pontokat végrehajtani.

Sweet elmondta, hogy a csoport konkrét ajánlásokat akart adni a vállalatoknak, amelyeket a felsővezetők is alkalmazhatnak, ugyanakkor elismerte, hogy az MI továbbra is új és gyorsan változó terület, ezért a különböző iparágak és felhasználási területek különböző módszereket igényelhetnek.

Egy nagyon egyszerű alaptétellel kezdtük, amely szerint iparágtól függetlenül vannak bizonyos kulcsfontosságú elvek, amelyek az iparágak felett állnak, és ezek mind a biztonságról, a hatékonyságról és a bizalomról szólnak” – mondta.

Például a dokumentum szerint az MI-rendszerek átláthatóvá tételével kapcsolatban a vállalatoknak mindig tájékoztatniuk kell a “végfelhasználókat” arról, hogy mikor lépnek kapcsolatba egy MI-szoftverrel, például egy chatrobottal, és nem egy emberrel. A csoport szerint a vállalatoknak a lehető legnagyobb mértékben meg kell próbálniuk elmagyarázni, hogyan jut döntésre egy mesterséges intelligencia – ami a modern mesterséges intelligencia szoftverek esetében kihívást jelenthet -, de nem határoz meg pontos technikát arra, hogy ezt miként kell megtenni, mert a csoport szerint a különböző végfelhasználóknak különböző szintű és típusú magyarázatra lehet szükségük.

Hozzátette: a Business Roundtable felelős MI-keretrendszere gyorsan jött össze, a vezérigazgatók közötti megbeszélések csak 2021 júliusában kezdődtek. Hozzátette, hogy 18 különböző iparágból 61 vezérigazgató vett részt közvetlenül a dokumentum kidolgozásában, míg mások véleményét felmérések és workshopok révén kérték ki a Business Roundtable több mint 230 tagvállalatától és a végleges dokumentumok ezt a konszenzusos véleményt képviselik.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Még mindig törött a női karrier lépcsőfoka – Hiába az ESG, lassan halad a munkahelyi női egyenjogúság

Habár a pandémia hatására elterjedt home office a szellemi munkát vállaló nők régi vágya volt, a családi összezártsággal rájuk szakadt otthoni együttlét inkább nehezítette, mint könnyítette a munkavégzést és a szakmai előbbre lépés lehetőségét. Az amerikai kutatók ráadásul nemcsak a kiégést, hanem az ebből fakadó munkaerőpiaci kilépést is nagy veszélynek tartják.

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom