Hirdetés
Kezdőlap Tech Amerikai topmenedzserek állásfoglalása a mesterséges intelligenciáról: technológiai forradalom - tömeges megfigyelés nélkül
No menu items!

Amerikai topmenedzserek állásfoglalása a mesterséges intelligenciáról: technológiai forradalom – tömeges megfigyelés nélkül

“Az MI továbbra is új és gyorsan változó terület, ezért a különböző iparágak és felhasználási területek különböző módszereket igényelhetnek.” Illusztráció: Bigstock

Bár a mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább az életünk részévé válik, a róla szóló diskurzust gyakran bizalmatlanság és távolságtartás övezi. Ezen igyekszik változtatni egy, az amerikai nagyvállalatok vezérigazgatóiból álló befolyásos lobbicsoport, amely átfogó ajánlásokat tett arra, hogy a vállalkozásoknak és az amerikai kormánynak hogyan kellene kezelnie a technológiát.

A Business Roundtable frissen közzétett dokumentumaiban leírja, hogy a vállalkozásoknak hogyan kell felelősségteljesen alkalmazniuk a technológiai forradalmat hozó mesterséges intelligenciát, hogy elkerüljék a chatbotok és az arcfelismerő algoritmusok hibáiból eredő károkat. A csoport ajánlásokat tett közzé arra vonatkozóan is, hogy a kormánynak hogyan kellene szabályoznia az MI-t egy olyan időszakban, amikor a technológiai iparág kritikusai vészharangokat kongatnak az MI-t alkalmazó vállalkozások miatt, amelyek szerintük a tömeges megfigyelés és a korlátozott emberi autonómia disztópikus jövőjét teremtik meg.

A Fortune beszámolója szerint a Business Roundtable 10 alapelvet fogalmaz meg a vállalatok számára, köztük azt, hogy az MI-termékeket sokszínű csapatokkal kell készíteni, hogy csökkenteni kell a tisztességtelen elfogultságot, és hogy olyan MI-rendszereket kell tervezni, amelyeknek a tevékenységei a lehető legátláthatóbbak. A csoport 10 alapelvet fogalmazott meg a kormányzat számára is, például azt, hogy a szabályozásnak iparág-specifikusnak kell lennie, hogy a kormányzatnak lehetőség szerint a meglévő szabályokat kell alkalmaznia és adaptálnia ahelyett, hogy újakat hozna, és hogy támogatást kell nyújtania a munkavállalók képzését vagy átképzését célzó vállalkozásoknak.

A dokumentumok – amelyek az első olyan előterjesztések, amelyeket teljes egészében vezérigazgatók által vezetett folyamat során dolgoztak ki – fontos iránymutatóként szolgálhatnak a különböző méretű vállalatok számára, amelyek az MI fejlesztését és alkalmazását tervezik. Azt is megmutatják, hogy a vállalatok hogyan próbálják befolyásolni az amerikai törvényhozókat és szabályozókat, hogy olyan vállalkozásbarát szabályokat vezessenek be, amelyek nem akadályozzák azokat a cégeket, amelyek az egyre terjedő technológiát a költségek csökkentésére és a bevételek növelésére szeretnék használni.

Julie Sweet

Julie Sweet, az Accenture vezérigazgatója és a két dokumentumot kidolgozó Business Roundtable technológiai bizottság vezetője a Fortune-nak elmondta, hogy a csoport munkája egybeesik azzal, hogy a vállalatok kezdik széles körben alkalmazni az MI-t az üzleti életben. Mint mondta, a szervezet úgy érezte, hogy “most kell cselekedni annak biztosítása érdekében, hogy a széles körű alkalmazás során ezt mindenki javára, felelősségteljesen tegyük“. Hozzátette, hogy ezeket a “felelős MI” elveket a kezdetektől fogva be kell építeni a vállalatok autonóm rendszereibe.

Sweet szerint az iparág-specifikus MI-szabályozás, valamint a meglévő jogszabályok lehetőség szerinti adaptálása fontos, hogy elkerülhető legyen az egymást átfedő szabályok zavaros, az innovációt lassító és költségnövelő foltozata. “Tapasztalataink alapján úgy véljük, fontos, hogy a meglévő szabályozást aktualizáljuk és beágyazzuk, mert különben nem lesz egyértelmű. Bonyodalmakkal és költségnövekedéssel fog járni“- mondta.

Ugyanakkor ez a megközelítés eltér az Európai Unió által követett megközelítéstől. Tavaly az EU egy új mesterséges intelligenciáról szóló törvényt javasolt, amely szabályozná a technológia használatát a különböző iparágakban. Ez a törvény jelenleg az unió szabályalkotási folyamatán halad keresztül. Az Egyesült Királyság szintén fontolóra vette, hogy törvényekkel szabályozza a mesterséges intelligencia és az algoritmusok használatát a különböző iparágakban. Az Egyesült Államokban a törvényhozók 2019-ben hasonló szövetségi algoritmikus elszámoltathatósági törvényt javasoltak, de a törvényjavaslat végül nem született meg.

Sweet elmondta, hogy a Business Roundtable nem gondolja, hogy egy ilyen átfogó megközelítés jól működne az Egyesült Államokban, ahol már így is nagyon sok egymással versengő, iparágspecifikus szabály van a szövetségi és az állami szint között. Ugyanakkor a Business Roundtable felszólítja az amerikai szabályozó hatóságokat, hogy nemzetközi szinten is próbálják meg a lehető legnagyobb mértékben összehangolni a technológia szabályozásának amerikai megközelítését azzal, ami máshol történik.

Míg sok más MI etikai keretrendszer megáll az ilyen általános elveknél, a Business Roundtable dokumentuma figyelemre méltó, mivel néhány olyan konkrét iránymutatást is tartalmaz, amely arra vonatkozik, hogyan kell az egyes pontokat végrehajtani.

Sweet elmondta, hogy a csoport konkrét ajánlásokat akart adni a vállalatoknak, amelyeket a felsővezetők is alkalmazhatnak, ugyanakkor elismerte, hogy az MI továbbra is új és gyorsan változó terület, ezért a különböző iparágak és felhasználási területek különböző módszereket igényelhetnek.

Egy nagyon egyszerű alaptétellel kezdtük, amely szerint iparágtól függetlenül vannak bizonyos kulcsfontosságú elvek, amelyek az iparágak felett állnak, és ezek mind a biztonságról, a hatékonyságról és a bizalomról szólnak” – mondta.

Például a dokumentum szerint az MI-rendszerek átláthatóvá tételével kapcsolatban a vállalatoknak mindig tájékoztatniuk kell a “végfelhasználókat” arról, hogy mikor lépnek kapcsolatba egy MI-szoftverrel, például egy chatrobottal, és nem egy emberrel. A csoport szerint a vállalatoknak a lehető legnagyobb mértékben meg kell próbálniuk elmagyarázni, hogyan jut döntésre egy mesterséges intelligencia – ami a modern mesterséges intelligencia szoftverek esetében kihívást jelenthet -, de nem határoz meg pontos technikát arra, hogy ezt miként kell megtenni, mert a csoport szerint a különböző végfelhasználóknak különböző szintű és típusú magyarázatra lehet szükségük.

Hozzátette: a Business Roundtable felelős MI-keretrendszere gyorsan jött össze, a vezérigazgatók közötti megbeszélések csak 2021 júliusában kezdődtek. Hozzátette, hogy 18 különböző iparágból 61 vezérigazgató vett részt közvetlenül a dokumentum kidolgozásában, míg mások véleményét felmérések és workshopok révén kérték ki a Business Roundtable több mint 230 tagvállalatától és a végleges dokumentumok ezt a konszenzusos véleményt képviselik.

Boruzs Álmos

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tovább folytatódik a földértékesítési program

A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület.

Európa biztonságához a tenger alatti kábelek is hozzátartoznak

Az európai gazdaság jövőbeli versenyképessége nagyban függ a fejlett digitális hálózati infrastruktúrától és az ilyen szolgáltatásoktól,.

Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén

A célgépek lényege az, hogy termelési nehézség, volumennövelési szándék vagy egy termék módosításának szükségessége esetén a termelő megbízást ad a gépgyártónak, aki a kihívásra létrehoz egy olyan gépet, ami rövid időn belül beilleszthető a termelésbe, költséghatékony és megtérülő.

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A jelenséget megakadályozni nem fogjuk tudni, a kivándorlás mennyiségének és minőségének csökkentése viszont kiemelt feladat, valamint ezzel párhuzamosan a visszatérés politikájának fenntartható megteremtése is.

Hírek

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Heti várható: Munkaerőpiaci, államháztartási adatok a héten

Csütörtökön a keresetek tavaly decemberi adata jelenik meg.

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban az előző hónaphoz képest.

Gazdaság

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.

Néhány napig a legjobb betéti kamatok verik a kedvenc állampapírét

Hónapra hónapra csökken az alapkamat, január 31. óta 10 százalék, és ezzel párhuzamosan annál a néhány banknál is egyszámjegyűvé váltak a betéti ajánlatok, ahol a kisbefektetők pénzüket lekötve érdemi kamatot kaphatnak.

A Magyar Cetelem Banknak fáj az MNB 25 millió forint bírsága

A jogsértések miatt az MNB 25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra, és azt is előírta, hogy idén június 30-ig szüntesse meg a legtöbb feltárt hiányosságot.