Hirdetés
Kezdőlap Tech Amerikai topmenedzserek állásfoglalása a mesterséges intelligenciáról: technológiai forradalom - tömeges megfigyelés nélkül
No menu items!

Amerikai topmenedzserek állásfoglalása a mesterséges intelligenciáról: technológiai forradalom – tömeges megfigyelés nélkül

“Az MI továbbra is új és gyorsan változó terület, ezért a különböző iparágak és felhasználási területek különböző módszereket igényelhetnek.” Illusztráció: Bigstock

Bár a mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább az életünk részévé válik, a róla szóló diskurzust gyakran bizalmatlanság és távolságtartás övezi. Ezen igyekszik változtatni egy, az amerikai nagyvállalatok vezérigazgatóiból álló befolyásos lobbicsoport, amely átfogó ajánlásokat tett arra, hogy a vállalkozásoknak és az amerikai kormánynak hogyan kellene kezelnie a technológiát.

A Business Roundtable frissen közzétett dokumentumaiban leírja, hogy a vállalkozásoknak hogyan kell felelősségteljesen alkalmazniuk a technológiai forradalmat hozó mesterséges intelligenciát, hogy elkerüljék a chatbotok és az arcfelismerő algoritmusok hibáiból eredő károkat. A csoport ajánlásokat tett közzé arra vonatkozóan is, hogy a kormánynak hogyan kellene szabályoznia az MI-t egy olyan időszakban, amikor a technológiai iparág kritikusai vészharangokat kongatnak az MI-t alkalmazó vállalkozások miatt, amelyek szerintük a tömeges megfigyelés és a korlátozott emberi autonómia disztópikus jövőjét teremtik meg.

A Fortune beszámolója szerint a Business Roundtable 10 alapelvet fogalmaz meg a vállalatok számára, köztük azt, hogy az MI-termékeket sokszínű csapatokkal kell készíteni, hogy csökkenteni kell a tisztességtelen elfogultságot, és hogy olyan MI-rendszereket kell tervezni, amelyeknek a tevékenységei a lehető legátláthatóbbak. A csoport 10 alapelvet fogalmazott meg a kormányzat számára is, például azt, hogy a szabályozásnak iparág-specifikusnak kell lennie, hogy a kormányzatnak lehetőség szerint a meglévő szabályokat kell alkalmaznia és adaptálnia ahelyett, hogy újakat hozna, és hogy támogatást kell nyújtania a munkavállalók képzését vagy átképzését célzó vállalkozásoknak.

A dokumentumok – amelyek az első olyan előterjesztések, amelyeket teljes egészében vezérigazgatók által vezetett folyamat során dolgoztak ki – fontos iránymutatóként szolgálhatnak a különböző méretű vállalatok számára, amelyek az MI fejlesztését és alkalmazását tervezik. Azt is megmutatják, hogy a vállalatok hogyan próbálják befolyásolni az amerikai törvényhozókat és szabályozókat, hogy olyan vállalkozásbarát szabályokat vezessenek be, amelyek nem akadályozzák azokat a cégeket, amelyek az egyre terjedő technológiát a költségek csökkentésére és a bevételek növelésére szeretnék használni.

Julie Sweet

Julie Sweet, az Accenture vezérigazgatója és a két dokumentumot kidolgozó Business Roundtable technológiai bizottság vezetője a Fortune-nak elmondta, hogy a csoport munkája egybeesik azzal, hogy a vállalatok kezdik széles körben alkalmazni az MI-t az üzleti életben. Mint mondta, a szervezet úgy érezte, hogy “most kell cselekedni annak biztosítása érdekében, hogy a széles körű alkalmazás során ezt mindenki javára, felelősségteljesen tegyük“. Hozzátette, hogy ezeket a “felelős MI” elveket a kezdetektől fogva be kell építeni a vállalatok autonóm rendszereibe.

Sweet szerint az iparág-specifikus MI-szabályozás, valamint a meglévő jogszabályok lehetőség szerinti adaptálása fontos, hogy elkerülhető legyen az egymást átfedő szabályok zavaros, az innovációt lassító és költségnövelő foltozata. “Tapasztalataink alapján úgy véljük, fontos, hogy a meglévő szabályozást aktualizáljuk és beágyazzuk, mert különben nem lesz egyértelmű. Bonyodalmakkal és költségnövekedéssel fog járni“- mondta.

Ugyanakkor ez a megközelítés eltér az Európai Unió által követett megközelítéstől. Tavaly az EU egy új mesterséges intelligenciáról szóló törvényt javasolt, amely szabályozná a technológia használatát a különböző iparágakban. Ez a törvény jelenleg az unió szabályalkotási folyamatán halad keresztül. Az Egyesült Királyság szintén fontolóra vette, hogy törvényekkel szabályozza a mesterséges intelligencia és az algoritmusok használatát a különböző iparágakban. Az Egyesült Államokban a törvényhozók 2019-ben hasonló szövetségi algoritmikus elszámoltathatósági törvényt javasoltak, de a törvényjavaslat végül nem született meg.

Sweet elmondta, hogy a Business Roundtable nem gondolja, hogy egy ilyen átfogó megközelítés jól működne az Egyesült Államokban, ahol már így is nagyon sok egymással versengő, iparágspecifikus szabály van a szövetségi és az állami szint között. Ugyanakkor a Business Roundtable felszólítja az amerikai szabályozó hatóságokat, hogy nemzetközi szinten is próbálják meg a lehető legnagyobb mértékben összehangolni a technológia szabályozásának amerikai megközelítését azzal, ami máshol történik.

Míg sok más MI etikai keretrendszer megáll az ilyen általános elveknél, a Business Roundtable dokumentuma figyelemre méltó, mivel néhány olyan konkrét iránymutatást is tartalmaz, amely arra vonatkozik, hogyan kell az egyes pontokat végrehajtani.

Sweet elmondta, hogy a csoport konkrét ajánlásokat akart adni a vállalatoknak, amelyeket a felsővezetők is alkalmazhatnak, ugyanakkor elismerte, hogy az MI továbbra is új és gyorsan változó terület, ezért a különböző iparágak és felhasználási területek különböző módszereket igényelhetnek.

Egy nagyon egyszerű alaptétellel kezdtük, amely szerint iparágtól függetlenül vannak bizonyos kulcsfontosságú elvek, amelyek az iparágak felett állnak, és ezek mind a biztonságról, a hatékonyságról és a bizalomról szólnak” – mondta.

Például a dokumentum szerint az MI-rendszerek átláthatóvá tételével kapcsolatban a vállalatoknak mindig tájékoztatniuk kell a “végfelhasználókat” arról, hogy mikor lépnek kapcsolatba egy MI-szoftverrel, például egy chatrobottal, és nem egy emberrel. A csoport szerint a vállalatoknak a lehető legnagyobb mértékben meg kell próbálniuk elmagyarázni, hogyan jut döntésre egy mesterséges intelligencia – ami a modern mesterséges intelligencia szoftverek esetében kihívást jelenthet -, de nem határoz meg pontos technikát arra, hogy ezt miként kell megtenni, mert a csoport szerint a különböző végfelhasználóknak különböző szintű és típusú magyarázatra lehet szükségük.

Hozzátette: a Business Roundtable felelős MI-keretrendszere gyorsan jött össze, a vezérigazgatók közötti megbeszélések csak 2021 júliusában kezdődtek. Hozzátette, hogy 18 különböző iparágból 61 vezérigazgató vett részt közvetlenül a dokumentum kidolgozásában, míg mások véleményét felmérések és workshopok révén kérték ki a Business Roundtable több mint 230 tagvállalatától és a végleges dokumentumok ezt a konszenzusos véleményt képviselik.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...