Kezdőlap Gazdaság Az államháztartás bevételeinek emelkedése elmaradt a kiadásokétól az első negyedévben
No menu items!

Az államháztartás bevételeinek emelkedése elmaradt a kiadásokétól az első negyedévben

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első negyedévi hiánya 2309,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1144,1 milliárd forinttal szemben.

A bevételek az előző év azonos időszakához képest 1248,7 milliárd forinttal, 21,5 százalékkal nőttek, a kiadások 2414,0 milliárd forinttal, 34,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn kiadott részletes adataiból.

Az első három hónapban felhalmozott hiány a 3152,6 milliárd forintos éves előirányzat 73,3 százalékát érte el.

A központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet könyveltek el március végéig. A költségvetés hiánya 1388,4 milliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbit, a társadalom biztosítási alapoké 165,5 milliárddal elmaradt attól, az elkülönített alapok egyenlege 57,6 milliárd forinttal javult.

Március végéig az általános forgalmi adóból 1495,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 299,3 milliárd forinttal, 25,0 százalékkal haladta meg. A jövedéki adóból származó bevétel az év első három hónapjában 266,6 milliárd forintot tett ki, amely 7,2 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi bevételnél, ami 2,8 százalékos növekedésnek felel meg.

A személyi jövedelemadó bevételek az év első három hónapjában 172,5 milliárd forintot tettek ki, 505,5 milliárd forinttal kevesebbet az egy évvel korábbinál, amit a bérek növekedése és a gyermeket nevelő szülők részére történő egyszeri adóvisszatérítés együttes hatásával magyaráz a PM tájékoztatója.

Március végéig a személyi jövedelemadóból visszautalt összeg 684,1 milliárd forintot ért el, ami 654,9 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, míg a befolyt összeg 149,4 milliárd forinttal, 21,1 százalékkal, 856,6 milliárd forintra nőtt.

Az uniós programok bevételei mérlegsoron  március végéig 200,1 milliárd forint bevétel keletkezett. Ez az összeg a 2363,3 milliárd forint törvényi előirányzat 8,5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben 1191,1 milliárd forint összegű kifizetés történt, ami pedig a 3001,2 milliárd forint törvényi előirányzat 39,7 százalékos teljesítését jelenti.

A felmerült kiadások túlnyomó részét a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), valamint a Széchenyi 2020 programjai adták – tette hozzá a PM jelentése.

A nyugdíjbiztosítási alap első negyedévi bevételei 1348,2 milliárd forintot tettek ki, amiből a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból az előző évinél 115,4 milliárd forinttal több 934,8 milliárd forint származott, míg 403,0 milliárd forint a költségvetési hozzájárulásból eredt.

A háromhavi nyugdíjkiadások 1340,4 milliárd forintot értek el, ami 316,2 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A 30,9 százalékos kiadásnövekedést a 13. havi ellátások februári kifizetése okozta, amikor 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy 371,3 milliárd forint 13. havi ellátásban részesült.

Az egészségbiztosítási alap első negyedévi bevételei 900,3 milliárd forintot értek el, amiből a szociális hozzájárulási adó és járulékok összege 512,9 milliárd forint volt, 70,9 milliárddal, 16,0 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az alap költségvetési kiegészítése 309,1 milliárd forint volt 129,4 milliárd forinttal több az előző évinél. A gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadás március végéig 531,4 milliárd forintot tett ki a tavalyi 507,1 milliárd forinttal szemben. Az emelkedést a tavaly januártól bevezetett béremelésekkel indokolta a jelentés.

A nettó kamatkiadás 189,0 milliárd forint volt az első negyedévben 60,7 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a devizakamat kifizetések 57,0 milliárd forinttal emelkedtek.

A központi költségvetés adóssága március végéig 1636,4 milliárd forint növekedéssel 42 333,5 milliárd forintot tett ki. A költségvetés hiányát finanszírozó nettó forintkibocsátás 1349,3 milliárd forinttal, a nettó devizakibocsátás 256,2 milliárd forinttal növelte az adósságot. A forintnak az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett gyengülése 24,7 milliárd forinttal növelte az adósság devizában fennálló részének forintban számított nyilvántartási értékét. (PM)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 559 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Júliusban a kivitel volumene 3,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 559 millió euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között, a hagyományos Erdők Hetén. 

Elindult a Wizz Air első járata Budapestről Koppenhágába

A Wizz Air elindította első közvetlen koppenhágai járatát Budapestről.

A heti várható: Az ipari termelésről, a kiskereskedelmi forgalomról és a szálláshelyekről is lesznek adatok

Kedden jelenik meg a kormányzati szektor második negyedévi egyenlege.

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest