Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az államháztartás bevételeinek emelkedése elmaradt a kiadásokétól az első negyedévben
No menu items!

Az államháztartás bevételeinek emelkedése elmaradt a kiadásokétól az első negyedévben

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első negyedévi hiánya 2309,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1144,1 milliárd forinttal szemben.

A bevételek az előző év azonos időszakához képest 1248,7 milliárd forinttal, 21,5 százalékkal nőttek, a kiadások 2414,0 milliárd forinttal, 34,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn kiadott részletes adataiból.

Az első három hónapban felhalmozott hiány a 3152,6 milliárd forintos éves előirányzat 73,3 százalékát érte el.

A központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet könyveltek el március végéig. A költségvetés hiánya 1388,4 milliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbit, a társadalom biztosítási alapoké 165,5 milliárddal elmaradt attól, az elkülönített alapok egyenlege 57,6 milliárd forinttal javult.

Március végéig az általános forgalmi adóból 1495,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 299,3 milliárd forinttal, 25,0 százalékkal haladta meg. A jövedéki adóból származó bevétel az év első három hónapjában 266,6 milliárd forintot tett ki, amely 7,2 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi bevételnél, ami 2,8 százalékos növekedésnek felel meg.

A személyi jövedelemadó bevételek az év első három hónapjában 172,5 milliárd forintot tettek ki, 505,5 milliárd forinttal kevesebbet az egy évvel korábbinál, amit a bérek növekedése és a gyermeket nevelő szülők részére történő egyszeri adóvisszatérítés együttes hatásával magyaráz a PM tájékoztatója.

Március végéig a személyi jövedelemadóból visszautalt összeg 684,1 milliárd forintot ért el, ami 654,9 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, míg a befolyt összeg 149,4 milliárd forinttal, 21,1 százalékkal, 856,6 milliárd forintra nőtt.

Az uniós programok bevételei mérlegsoron  március végéig 200,1 milliárd forint bevétel keletkezett. Ez az összeg a 2363,3 milliárd forint törvényi előirányzat 8,5 százalékát teszi ki. Ezzel szemben 1191,1 milliárd forint összegű kifizetés történt, ami pedig a 3001,2 milliárd forint törvényi előirányzat 39,7 százalékos teljesítését jelenti.

A felmerült kiadások túlnyomó részét a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), valamint a Széchenyi 2020 programjai adták – tette hozzá a PM jelentése.

A nyugdíjbiztosítási alap első negyedévi bevételei 1348,2 milliárd forintot tettek ki, amiből a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból az előző évinél 115,4 milliárd forinttal több 934,8 milliárd forint származott, míg 403,0 milliárd forint a költségvetési hozzájárulásból eredt.

A háromhavi nyugdíjkiadások 1340,4 milliárd forintot értek el, ami 316,2 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A 30,9 százalékos kiadásnövekedést a 13. havi ellátások februári kifizetése okozta, amikor 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy 371,3 milliárd forint 13. havi ellátásban részesült.

Az egészségbiztosítási alap első negyedévi bevételei 900,3 milliárd forintot értek el, amiből a szociális hozzájárulási adó és járulékok összege 512,9 milliárd forint volt, 70,9 milliárddal, 16,0 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az alap költségvetési kiegészítése 309,1 milliárd forint volt 129,4 milliárd forinttal több az előző évinél. A gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadás március végéig 531,4 milliárd forintot tett ki a tavalyi 507,1 milliárd forinttal szemben. Az emelkedést a tavaly januártól bevezetett béremelésekkel indokolta a jelentés.

A nettó kamatkiadás 189,0 milliárd forint volt az első negyedévben 60,7 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül a devizakamat kifizetések 57,0 milliárd forinttal emelkedtek.

A központi költségvetés adóssága március végéig 1636,4 milliárd forint növekedéssel 42 333,5 milliárd forintot tett ki. A költségvetés hiányát finanszírozó nettó forintkibocsátás 1349,3 milliárd forinttal, a nettó devizakibocsátás 256,2 milliárd forinttal növelte az adósságot. A forintnak az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett gyengülése 24,7 milliárd forinttal növelte az adósság devizában fennálló részének forintban számított nyilvántartási értékét. (PM)

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.