Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az eÁFA teszt több kérdést hozott, mint gondolták
No menu items!

Az eÁFA teszt több kérdést hozott, mint gondolták

Az első negyedéves bevallással elindult az elektronikus áfarendszer (eÁFA), amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a forgalmiadó-kötelezettség elektronikus és pontos teljesítésének támogatására, az adminisztráció csökkentésére, valamint az adózói ügyviteli rendszerek adatigényének kiszolgálására hozott létre.

Az új, papírmentes rendszert még folyamatosan fejlesztik a tesztidőszakban. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) átfogó edukációs rendezvényt szervez az eÁFA rendszer lehetőségeiről, a bevezetés tapasztalatairól, a felmerült problémákról és várható megoldásukról.

Az eÁFA 2024. első negyedéve óta teszi lehetővé az ezt választó adózók számára, hogy áfa bevallásaikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által előzetesen elkészített bevallástervezet elfogadásával vagy közvetlen adatkapcsolaton keresztül nyújtsák be. A rendszer újdonsága, hogy az adóalanyok részére lehetőség nyílik a befogadott és kiállított számlák, vámeljárások, online pénztárgép nyugták adatainak lekérdezésére, az áfa analitika elkészítésére, valamint a bevallási kötelezettség – adóhatósági adatokra alapozott validációja és ellenőrzése melletti – teljesítésére. Az új áfabevallási lehetőség technikailag is sok új feladatot, tanulnivalót ad a könyvelőknek, pénzügyeseknek, ugyanakkor a munkájuk jóval egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válik.

Tapasztalatok szerint még nem tökéletes az eÁFA-rendszer, vannak hiányosságai és korlátai, de a tesztidőszakban ezeket folyamatosan javítják és pótolják. Például egyelőre nem hagyható ki az adategyezőség ellenőrzésének időigényes folyamata, azonban majd az is automatizálható lesz, ha az idén júliusra ígért gép-gép (M2M) kapcsolat megvalósul.

Az első visszajelzések szerint a kisebb számlaforgalmú cégek körében máris népszerű a weben elérhető NAV áfabevallás tervezet segítségével beadható eÁFA-bevallás. Számukra már most kevesebb adminisztrációval jár, és esetükben várhatóan a hibafaktor és a NAV ellenőrzések száma is drasztikusan csökkenni fog a rendszer véglegesítését követően.

A BKIK és a PP Konferencia a kis- és középvállalati vezetőknek szóló KKV Akadémia konferenciasorozat részeként tájékoztató rendezvényt szervez az új ÁFA-bevallási rendszer kezdeti tapasztalatairól, a rendszer által nyújtott lehetőségekről, valamint a tesztidőszakot követő további fejlesztésekről. A résztvevők konzultálhatnak a téma szakértőivel annak érdekében, hogy eldönthessék, megéri-e igénybe venniük a NAV új szolgáltatását.

Az esemény témái között szerepel az eÁFA működésének mechanizmusa, a rendszer előnyei az adózók és a NAV számára, valamint a tesztidőszakban és a további fejlesztések során felmerülő kihívások és megoldások. A résztvevők megismerhetik az új rendszerhez igazodó számlázási programok fejlesztési irányait, valamint az adókódok megfeleltetésének standardizációját és az M2M (gép-gép) kapcsolat működési feltételeit.

Az előadók között olyan szakértők lesznek, mint Horváth Tibor, a NAV Ellenőrzési Főosztályának vezetője, az eÁFA munkacsoport vezetője, vagy Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

A rendezvény időpontja:  2024. június 6. csütörtök 09.30 – 14.00

Helyszíne: BKIK Székház, Budapest, Krisztina körút 99., 6. emelet

Bővebb információ:  https://ppkonferencia.hu/konferenciakozpont/eafa/

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...