Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerválságra
No menu items!

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerválságra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

A G7-ek külügyminiszterei a hétvégén arra figyelmeztettek, hogy az ukrajnai háború növeli a globális éhínségválság kockázatát. Ennek oka, hogy Ukrajna nem tud gabonát, műtrágyát és növényi olajat exportálni, miközben a konfliktus a termőföldeket is tönkreteszi és akadályozza a vetési folyamatokat.

Ez megnövelte a világ más részeiről származó országoktól való függőséget ezen termékek tekintetében. Néhány ilyen ország azonban – saját állampolgárainak ellátása miatt aggódva – korlátozásokat vezetett be az exportra.

Ez a helyzet például Indiában, amely szombaton bejelentette a búza értékesítésének tilalmát “az ország általános élelmezésbiztonságának kezelése érdekében“.

Ez olyasmi, ami nagyon is aggodalomra ad okot” – mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa a CNBC-nek az új exportintézkedésekről.

Valdis Dombrovskis

Megállapodtunk az Egyesült Államokkal, hogy együttműködünk és összehangoljuk a megközelítéseinket ezen a területen, mert Oroszország Ukrajna elleni agressziójára és az élelmiszerárak emiatti emelkedésére, valamint az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra adott válaszként az országok exportkorlátozó intézkedéseket kezdenek hozni. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan tendencia, amely valójában csak súlyosbíthatja a problémát” – mondta Dombrovskis.

Hozzátette, hogy ezek az intézkedések, mint például Indonézia pálmaolaj-exporttilalma, “csak rontanak a helyzeten“.

Az exportkorlátozások valószínűleg felhajtják a nyersanyagárakat, és így az élelmiszerárakat is. Az EU számára ez az élelmiszerek megfizethetőségének kérdése – magyarázta Dombrovskis.

Transzatlanti kötelék

Az Egyesült Államok és az EU hétfőn Franciaországban tárgyal a közös Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) keretében. A csoportot még 2021-ben hozták létre a transzatlanti kapcsolatok helyreállítása érdekében, a Trump-korszak kereskedelmi vámjai és nézeteltérései után.

A TTC munkája azonban mostanra túlmutat a tervezett fókuszon, például a félvezetőhiányon, hogy beépítse és megoldásokat találjon az aktuális geopolitikai kérdésekre.

Első, 2021 végén tartott ülését beárnyékolta az amerikai megállapodás az atom-tengeralattjárók Ausztráliának történő eladásáról – ahol Canberra úgy döntött, hogy dobja a Franciaországgal kötött üzleti megállapodást, felháborítva ezzel az európai tisztviselőket.

Most, a második találkozón az ellátási sokkokkal kell foglalkoznia Oroszország ukrajnai inváziója nyomán.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos a CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy a TTC az Oroszország elleni szankciókról fog tárgyalni.

Margrethe Vestager

Nem láttam előre, hogy ez bekövetkezik. Azt hittem, hogy a TTC sokkal inkább az összes többi kérdésre fog összpontosítani, mint például arra, hogyan lehet koordinálni a szabványalkotó szervezetekben, vagy hogy hogyan lehet javítani az ellátási láncokon” – mondta Vestager.

Az EU versenyjogi biztosát Donald Trump volt amerikai elnök egyszer Európa “adóhölgyének” nevezte, és gyakran bírálták, amiért a Big Tech cégek ellen lép fel. Azt mondja azonban, hogy a közelmúltban változást észlelt a transzatlanti kapcsolatokban.

A dolgok nagyon másképp állnak, mint néhány évvel ezelőtt” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország ukrajnai inváziója újjáélesztette-e a transzatlanti köteléket, azt válaszolta: “Határozottan így gondolom.Teljesen világossá tette, hogy a hasonlóan gondolkodó nemzeteknek össze kell fogniuk” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...