Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerválságra
No menu items!

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerválságra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

A G7-ek külügyminiszterei a hétvégén arra figyelmeztettek, hogy az ukrajnai háború növeli a globális éhínségválság kockázatát. Ennek oka, hogy Ukrajna nem tud gabonát, műtrágyát és növényi olajat exportálni, miközben a konfliktus a termőföldeket is tönkreteszi és akadályozza a vetési folyamatokat.

Ez megnövelte a világ más részeiről származó országoktól való függőséget ezen termékek tekintetében. Néhány ilyen ország azonban – saját állampolgárainak ellátása miatt aggódva – korlátozásokat vezetett be az exportra.

Ez a helyzet például Indiában, amely szombaton bejelentette a búza értékesítésének tilalmát “az ország általános élelmezésbiztonságának kezelése érdekében“.

Ez olyasmi, ami nagyon is aggodalomra ad okot” – mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa a CNBC-nek az új exportintézkedésekről.

Valdis Dombrovskis

Megállapodtunk az Egyesült Államokkal, hogy együttműködünk és összehangoljuk a megközelítéseinket ezen a területen, mert Oroszország Ukrajna elleni agressziójára és az élelmiszerárak emiatti emelkedésére, valamint az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra adott válaszként az országok exportkorlátozó intézkedéseket kezdenek hozni. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan tendencia, amely valójában csak súlyosbíthatja a problémát” – mondta Dombrovskis.

Hozzátette, hogy ezek az intézkedések, mint például Indonézia pálmaolaj-exporttilalma, “csak rontanak a helyzeten“.

Az exportkorlátozások valószínűleg felhajtják a nyersanyagárakat, és így az élelmiszerárakat is. Az EU számára ez az élelmiszerek megfizethetőségének kérdése – magyarázta Dombrovskis.

Transzatlanti kötelék

Az Egyesült Államok és az EU hétfőn Franciaországban tárgyal a közös Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) keretében. A csoportot még 2021-ben hozták létre a transzatlanti kapcsolatok helyreállítása érdekében, a Trump-korszak kereskedelmi vámjai és nézeteltérései után.

A TTC munkája azonban mostanra túlmutat a tervezett fókuszon, például a félvezetőhiányon, hogy beépítse és megoldásokat találjon az aktuális geopolitikai kérdésekre.

Első, 2021 végén tartott ülését beárnyékolta az amerikai megállapodás az atom-tengeralattjárók Ausztráliának történő eladásáról – ahol Canberra úgy döntött, hogy dobja a Franciaországgal kötött üzleti megállapodást, felháborítva ezzel az európai tisztviselőket.

Most, a második találkozón az ellátási sokkokkal kell foglalkoznia Oroszország ukrajnai inváziója nyomán.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos a CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy a TTC az Oroszország elleni szankciókról fog tárgyalni.

Margrethe Vestager

Nem láttam előre, hogy ez bekövetkezik. Azt hittem, hogy a TTC sokkal inkább az összes többi kérdésre fog összpontosítani, mint például arra, hogyan lehet koordinálni a szabványalkotó szervezetekben, vagy hogy hogyan lehet javítani az ellátási láncokon” – mondta Vestager.

Az EU versenyjogi biztosát Donald Trump volt amerikai elnök egyszer Európa “adóhölgyének” nevezte, és gyakran bírálták, amiért a Big Tech cégek ellen lép fel. Azt mondja azonban, hogy a közelmúltban változást észlelt a transzatlanti kapcsolatokban.

A dolgok nagyon másképp állnak, mint néhány évvel ezelőtt” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország ukrajnai inváziója újjáélesztette-e a transzatlanti köteléket, azt válaszolta: “Határozottan így gondolom.Teljesen világossá tette, hogy a hasonlóan gondolkodó nemzeteknek össze kell fogniuk” – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom