Kezdőlap Turizmus Az EU legnagyobb utazási irodája állami mentőövre vár

Az EU legnagyobb utazási irodája állami mentőövre vár

A német államtól vár segítségét a túléléshez Németország és egyben Európa legnagyobb turisztikai konszernje. A TUI az utazási irodák közül szinte elsőként minden útját törölte, a tengerjáró hajói a kikötőkben maradnak, szállodái többségét pedig bezárja.

Mentőöv vagy összeomlás

A korona-vírust megállatása érdekében Európa szerte meghozott korlátozó intézkedések első közvetlen gazdasági áldozata az idegenforgalom. Európa legnagyobbja 1600 iroda, 400 szálloda, 18 tengerjáró hajó és 150 chartergép tulajdonosa, a TUI szinte teljes tevékenységét felfüggesztette.

Az elnök, Fritz Joussen már a múlt héten bejelentett, hogy csökkentik a kapacitásaikat, a tengerjáróik hazatérnek Ázsiából, és hogy a 70 ezer embert foglalkoztató konszernnél tárgyalások a munkavállalói érdekképviseletekkel a rövidített munka bevezetéséről, a fizetéscsökkentésről és az elbocsátásokról.

A cégvezetés hétfőn jóval tovább ment. A hannoveri központban tájékoztatták a sajtót, hogy állami garanciát és tevékenysége újbóli beindításáig közvetlen anyagi segítséget kértek a berlini kormánytól. Az újraindítás időpontjáról nem bocsátkoztak spekulációba. Abban azonban biztosak, hogy erre április vége előtt nem kerül sor.

Egy óriás esett térdre

A TUI tavaly 18,9 milliárdos forgalom mellett 532 millió euró nyereséget ért el. Hannoverben elmondták, hogy jelenleg 1,4 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik. Márciusban normál körülmények között már nagyban foglalják a nyári utakat. A vírus okozta bizonytalanság miatt azonban a cégnek hetek óta nincs bevétele.

A bizonytalanságra tekintettel a TUI visszavonta a néhány hete a 2020-as üzleti évre vonatkozó prognózisát és nem adott ki újat. Pedig Hannoverben nagy várakozásokkal tekintettek az idei évre. Nem csak a cégvezetés, a szakértők is a TUI-t tartották a Thomas Cook, illetve a Neckermann tavalyi csődje legnagyobb nyertesének. Félmillió új utassal számoltak csak a legnagyobb európai, a német piacon. A várakozásokat megerősítették a januárban rekordot döntő előfoglalások. 17 százalékkal haladták meg az előző évi szintet. Most ezek részvételi díjainak a lemondások miatt visszafizetései komoly megterhelést jelent a konszernnek. Ezt valamelyest a lemondás helyetti átfoglalás lehetőségének attraktívvá tételével próbálják csökkenteni a cégnél.

Nincs hová utazni

A TUI-t az európai kormányok döntései kész tények elé állították: Spanyolországban korlátozták a szabad mozgást, a török kormány a hétvége óta nem engedi be több európai ország polgárait, köztük a németeket se, Athénban pedig elrendelték, hogy a hoteleknek május 1-ég zárva kell maradniuk. Ezzel kiesett a TUI három legfontosabb piaca. A téli szezonban legfontosabb desztináció, a Dominikai Köztársaság kormánya megtiltotta az euróapaiak beutazását. Így a karibi szigetet is ki kellett venni a kínálatból.

Dominika is kitiltotta az európaikat

Egyiptom és a Zöldfoki-szigetek tartozik azon a kevés államok közé, amelyek a megszokott rendben fogadják a turistákat. Kellemetlen meglepetések azonban bárhol érhetik az utazókat. Tunéziában egyik pillanatról a másikra döntött úgy a kormány, hogy minden utasnak 14 napig karanténban kell maradnia. Ehhez annak ellenére ragaszkodnak, hogy a német Külügyminisztérium rögtön felajánlotta, repülővel azonnal hazaszállítja az országban tartózkodó németeket.

A TUI óceánjárókat üzemeltető leányvállalata, az Aida alternatív útvonalakkal akarta legalább részben fenntartani az üzleti tevékenységét. Miután azonban alig talált olyan kikötőt a világon, amely hajlandó lenne európai turistahajókat fogadni, a hétvégén kénytelen volt törölni valamennyi útját.

„Ezt 48 órája még nem tudtam volna elképzelni”

Dietmar Gunz

A TUI fő tevékenysége jelenleg a külföldön tartózkodó utasok hazaszállításnak megszervezése. Ebben a berlini Külügyminisztérium is aktívan közreműködik. Sokszor nem csak a külföldi hatóságokat kell meggyőzni, hogy karantén nélkül engedjék hazarepülni a nyaralókat. Vannak üdülők, akik nem akarják megszakítani a nyaralásukat. „Gyanútlanul feküdtek a tengerparton; nem tudják elhinni, mi történt Európában az elmúlt 2-3 napban” – mondta Európa negyedik, szintén német utazási irodája, az FTI vezetője, Dietmar Gunz. A 40 éve az idegenforgalomban tevékenykedő Gunz a Spiegelnek adott interjúban elmondta, 48 órája maga sem tudta volna a jelenlegi helyzetet elképzelni.

A TUI bejelentése után lépéskényszerbe kerültek a piacvezetőhöz hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő többi iroda is. Többségük honlapján jelenleg alig tesz említést a vírusról. Továbbra is, nem ritkán 60-70 százalékos előfoglalási kedvezménnyel, nyári útjaikat kínálják.

Elsőként az FTI követte a TUI példáját. Az 1983-ban alapított, eddig nyereségesen működő cég már idézett vezetője a müncheni központban bejelentette, hogy állami segítség nélkül napokon belül csődbe mennek.

A magyar piac is halott

Egyelőre a magyar a magyar irodák többsége is csak visszafogottan reagál. A piacvezető IBUSZ 40 százalékos kedvezménnyel kínál nyári utakat. A koron vírussal kapcsolatban arról tájékoztat a cég honlapja, hogy az olyan célállomásra induló utak, amelyek nem szerepelnek a Külügyminisztérium ’utazásra nem javasolt’ országokat felsoroló listáján, csak az általános feltételekkel mondhatók le. E szerint az utazás megelőző 30. napig 10 százalék bánatpénz levonása után jár vissza a részvételi díj. Az IBUSZ azonban átfoglalás esetén az új útba a már befizetett részvételi díjat 100 százalékban beszámítja.

Jogilag megkönnyíti a magyar irodák helyzetét, hogy a Külügyminisztérium listája március 10. óta alig frissült. Azon a korona-vírussal összefüggésben csak Kína Hupej tartománya szerepel ’nem javasolt’ úti célként. Igaz, nincs ez másképp a német külügyminisztérium, az Auswärtiges Amt honlapján sem.

Friss

Budapesti Értéktőzsde, március: áresés

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is változékony kereskedés mellett erőteljesen csökkentek a részvényárak, a fejlett piacok 15-25 százalékos márciusi visszaeséséhez hasonlóan a BUX is 40 230 pontról, 33 135 pontig csökkent - közölte a Budapesti Értéktőzsde.

Koronavírus – Szabadesés: lezuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye

A koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteki tájékoztatása alapján.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

Gazdasági vészhelyzet – Amit a meghirdetett járulékkedvezményről tudni kell/részletek

A koronavírus járvány miatt bekövetkezett recesszió veszteségei szinte a gazdasági szereplők mindegyikét arra sarkallja, hogy valami módon bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körbe, amelynek jóvoltából a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményben részesülhet. A fő kérdés most azonban az, miként értesülhetnek a besorolásukról? Mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, aki már a kormányzat eddigi kétlépcsős programjának kedvezményezettjei? AzÜzlet.hu erről kérdezte a PWC Magyarország Kft. szakértőit.

Hírek

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Károly herceg elhagyhatta a karantént

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves brit trónörökös szóvivője.

A rendőrség nevében is támadnak a csalók

Ismeretlenek a rendőrség nevével visszaélve valótlan tartalmú meghívókat küldtek e-mailben szerkesztőségeknek és különböző szervezetekek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rigó Csaba Balázs a GVH új elnöke

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) eddigi vezetőjének kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.

Baltikum. Kölyökfókák százai haldokolnak az enyhe télben

Százszám pusztulnak a púpos fókakölykök a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén a szokatlanul meleg, jégmentes tél miatt.

Szerdán tovább zuhan a benzin ára

Április 1-től a benzin 8 forinttal kerül majd kevesebbe: a literenkénti ára 290 forintra csökken, amire 2010 óta nem volt példa. A gázolaj ára változatlan marad.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom