Kezdőlap Turizmus Az EU legnagyobb utazási irodája állami mentőövre vár
No menu items!

Az EU legnagyobb utazási irodája állami mentőövre vár

A német államtól vár segítségét a túléléshez Németország és egyben Európa legnagyobb turisztikai konszernje. A TUI az utazási irodák közül szinte elsőként minden útját törölte, a tengerjáró hajói a kikötőkben maradnak, szállodái többségét pedig bezárja.

Mentőöv vagy összeomlás

A korona-vírust megállatása érdekében Európa szerte meghozott korlátozó intézkedések első közvetlen gazdasági áldozata az idegenforgalom. Európa legnagyobbja 1600 iroda, 400 szálloda, 18 tengerjáró hajó és 150 chartergép tulajdonosa, a TUI szinte teljes tevékenységét felfüggesztette.

Az elnök, Fritz Joussen már a múlt héten bejelentett, hogy csökkentik a kapacitásaikat, a tengerjáróik hazatérnek Ázsiából, és hogy a 70 ezer embert foglalkoztató konszernnél tárgyalások a munkavállalói érdekképviseletekkel a rövidített munka bevezetéséről, a fizetéscsökkentésről és az elbocsátásokról.

A cégvezetés hétfőn jóval tovább ment. A hannoveri központban tájékoztatták a sajtót, hogy állami garanciát és tevékenysége újbóli beindításáig közvetlen anyagi segítséget kértek a berlini kormánytól. Az újraindítás időpontjáról nem bocsátkoztak spekulációba. Abban azonban biztosak, hogy erre április vége előtt nem kerül sor.

Egy óriás esett térdre

A TUI tavaly 18,9 milliárdos forgalom mellett 532 millió euró nyereséget ért el. Hannoverben elmondták, hogy jelenleg 1,4 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik. Márciusban normál körülmények között már nagyban foglalják a nyári utakat. A vírus okozta bizonytalanság miatt azonban a cégnek hetek óta nincs bevétele.

A bizonytalanságra tekintettel a TUI visszavonta a néhány hete a 2020-as üzleti évre vonatkozó prognózisát és nem adott ki újat. Pedig Hannoverben nagy várakozásokkal tekintettek az idei évre. Nem csak a cégvezetés, a szakértők is a TUI-t tartották a Thomas Cook, illetve a Neckermann tavalyi csődje legnagyobb nyertesének. Félmillió új utassal számoltak csak a legnagyobb európai, a német piacon. A várakozásokat megerősítették a januárban rekordot döntő előfoglalások. 17 százalékkal haladták meg az előző évi szintet. Most ezek részvételi díjainak a lemondások miatt visszafizetései komoly megterhelést jelent a konszernnek. Ezt valamelyest a lemondás helyetti átfoglalás lehetőségének attraktívvá tételével próbálják csökkenteni a cégnél.

Nincs hová utazni

A TUI-t az európai kormányok döntései kész tények elé állították: Spanyolországban korlátozták a szabad mozgást, a török kormány a hétvége óta nem engedi be több európai ország polgárait, köztük a németeket se, Athénban pedig elrendelték, hogy a hoteleknek május 1-ég zárva kell maradniuk. Ezzel kiesett a TUI három legfontosabb piaca. A téli szezonban legfontosabb desztináció, a Dominikai Köztársaság kormánya megtiltotta az euróapaiak beutazását. Így a karibi szigetet is ki kellett venni a kínálatból.

Dominika is kitiltotta az európaikat

Egyiptom és a Zöldfoki-szigetek tartozik azon a kevés államok közé, amelyek a megszokott rendben fogadják a turistákat. Kellemetlen meglepetések azonban bárhol érhetik az utazókat. Tunéziában egyik pillanatról a másikra döntött úgy a kormány, hogy minden utasnak 14 napig karanténban kell maradnia. Ehhez annak ellenére ragaszkodnak, hogy a német Külügyminisztérium rögtön felajánlotta, repülővel azonnal hazaszállítja az országban tartózkodó németeket.

A TUI óceánjárókat üzemeltető leányvállalata, az Aida alternatív útvonalakkal akarta legalább részben fenntartani az üzleti tevékenységét. Miután azonban alig talált olyan kikötőt a világon, amely hajlandó lenne európai turistahajókat fogadni, a hétvégén kénytelen volt törölni valamennyi útját.

„Ezt 48 órája még nem tudtam volna elképzelni”

Dietmar Gunz

A TUI fő tevékenysége jelenleg a külföldön tartózkodó utasok hazaszállításnak megszervezése. Ebben a berlini Külügyminisztérium is aktívan közreműködik. Sokszor nem csak a külföldi hatóságokat kell meggyőzni, hogy karantén nélkül engedjék hazarepülni a nyaralókat. Vannak üdülők, akik nem akarják megszakítani a nyaralásukat. „Gyanútlanul feküdtek a tengerparton; nem tudják elhinni, mi történt Európában az elmúlt 2-3 napban” – mondta Európa negyedik, szintén német utazási irodája, az FTI vezetője, Dietmar Gunz. A 40 éve az idegenforgalomban tevékenykedő Gunz a Spiegelnek adott interjúban elmondta, 48 órája maga sem tudta volna a jelenlegi helyzetet elképzelni.

A TUI bejelentése után lépéskényszerbe kerültek a piacvezetőhöz hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő többi iroda is. Többségük honlapján jelenleg alig tesz említést a vírusról. Továbbra is, nem ritkán 60-70 százalékos előfoglalási kedvezménnyel, nyári útjaikat kínálják.

Elsőként az FTI követte a TUI példáját. Az 1983-ban alapított, eddig nyereségesen működő cég már idézett vezetője a müncheni központban bejelentette, hogy állami segítség nélkül napokon belül csődbe mennek.

A magyar piac is halott

Egyelőre a magyar a magyar irodák többsége is csak visszafogottan reagál. A piacvezető IBUSZ 40 százalékos kedvezménnyel kínál nyári utakat. A koron vírussal kapcsolatban arról tájékoztat a cég honlapja, hogy az olyan célállomásra induló utak, amelyek nem szerepelnek a Külügyminisztérium ’utazásra nem javasolt’ országokat felsoroló listáján, csak az általános feltételekkel mondhatók le. E szerint az utazás megelőző 30. napig 10 százalék bánatpénz levonása után jár vissza a részvételi díj. Az IBUSZ azonban átfoglalás esetén az új útba a már befizetett részvételi díjat 100 százalékban beszámítja.

Jogilag megkönnyíti a magyar irodák helyzetét, hogy a Külügyminisztérium listája március 10. óta alig frissült. Azon a korona-vírussal összefüggésben csak Kína Hupej tartománya szerepel ’nem javasolt’ úti célként. Igaz, nincs ez másképp a német külügyminisztérium, az Auswärtiges Amt honlapján sem.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

EU: íme a biztonságosnak ítélt országok listája

Az Európai Unió felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács.

IQ és EQ. A nélkülözhetetlen: érzelmi intelligencia

Gyakran kelt meglepetést, hogy a magas értelmi intelligenciahányadosú vállalati részlegek sokszor kevésbé sikeresek, mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők. Pedig nem kétséges, hogy az érzelmi intelligencia szerepe arányosan nő a munka nehézségének növekedésével. Dr. Gonda György rovatának középpontjában ezúttal a modern vezetéstudomány és vezetői gyakorlat első számú sztárja, az EQ áll.

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Hírek

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom