Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az Európai Parlament megtorpedózza a korona-konjunktúracsomagot?!
No menu items!

Az Európai Parlament megtorpedózza a korona-konjunktúracsomagot?!

Brüsszelben teljes gőzzel folyik az egyeztetés az Európai Parlament (EP) a Tanács és a Bizottság között a 1.800 milliárd eurós 2021-2027-es költségvetésről és a COVID-konjunktúracsomagról. A képviselők első olvasatban elutasították mindkettőt. Jelentős módosításokat követelnek – továbbra is.

Merev frontok

Hat héttel a tagállami vezetők maratoni vitát követő megegyezése után veszélybe került az EU hét éves költségvetése és a részben ebbe integrált gazdasági élénkítőcsomag. Az EP első olvasatban nagy többséggel elutasította mind a kettőt. A Tanács, a Bizottság és a frakciók is hosszú tárgyalásokra számítanak. Ezért

a zárószavazásra csak novemberben vagy decemberben kerülhet sor.

A tagállami kormányok képviselői kevés mozgásteret látnak lényeges módosítására. „A tervezet hosszú és nehéz tárgyalások után született meg. Sok ország nehezen bólintott rá. Ha akárcsak egy elemét is kivesszük a helyéről, összedől az egész” – érzékelteti a helyzetet a Tanács elnöke, Charles Michel a Zeitnak. „A válság egyre mélyül, mihamarabb cselekedni kellene. Nincs időnk további tárgyalásokkal hónapokat elveszteni” – teszi hozzá a vezető német közéleti hetilapnak.

Andersen: nemmel szavaznak a zöldek

Mindez nem hatja a meg a jelentős változtatásokat követelő strasbourgi képviselőket. „Módosítások nélkül ismét nemmel fogunk szavazni” – nyilatkozta a Zöld frakció tárgyalási főképviselője, Rasmus Andersen. A három nagy frakció Ursula von der Leyennek, a Bizottság elnökének és Angele Merkelnek, az EU soros elnökségét ellátó Németország kancellárjának címzett levélben összegezte legfőbb követeléseiket.

Charles Michel: a vezetők gyorsan cselekedtek

A konzervatívok, a szociáldemokratás és a zöldek leginkább a klímavédelemre, a k+f szektorra, az egészségügyre és az oktatásra akarnak több forrást. Elvi kérdésnek tartják, hogy a EU normáit megsértő tagállamok elessenek a források egy részétől. Konkrétan az igazságszolgáltatás függetlenségének és a sajtó szabadságának megsértésével vádolt Lengyelországra és Magyarországra gondolnak. „A tagállami vezetők felismerték a helyzet súlyosságát és gyorsan cselekedtek. Nagyobb élénkítőcsomag-javaslatot tettünk a képviselők elé, mint amit Kínában vagy az USA-ban elfogadtak” – mondta a Tanács elnöke, Charles Michel a vétóval fenyegető strasbourgi megszólalásokra reagálva a Süddeutsche Zeitungnak.

 

Elutasítás után tárgyalás

Az Európai Parlament első nekifutásra, nagy többséggel, 465-150 szavazati aranyban elutasította a Bizottság és a Tanács javaslatcsomagját. Egyúttal elfogadott egy eljárást, amely a három nagy frakció sarokpontjait összegezve további tárgyalásokra hatalmazza fel az illetékes strasbourgi bizottságot.

Ursula von der Leyen: le kell nyelni a keserű pirulát

Von der Leyen megértésének adott hangot. Elmondva, hogy a korona-csomagban maga is több forrás szeretett volna a képviselők által forszírozott területekre: „A tagállami vezetők kompromisszuma keserű pirula. De tudomásul vettem, hogy ennél többet nem lehetett elérni.”

David Sassoli: beleszólást akarunk

„Nem vagyunk készek lenyelni a keserű pirulát.” Nem kész, kőbe vésett csomagot, amire csak igent vagy nemet mondhatunk, hanem érdeme beleszólást akarunk” – reagált a szavazás után az Európai Parlament elnöke David Sassoli a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) a Bizottság elnökének szavaira.

A konzervatív frakció vezetője, a német Manfred Weber kompromisszumkészebb hangot ütött meg az egyik német közszolgálati tévének nyilatkozva (ZDF): „A következő heteket intenzív tárgyalásokkal fogjuk tölteni. Megoldást fogunk találni.

A tét ezermilliárdokban mérhető

A tárgyalások tétje minden idők legnagyobb, 1.074 milliárd eurós 7 éves uniós költségvetés és a 750 milliárdos COVID-konjunktúracsomag elfogadása. Előbbi forrását a tagállami hozzájárulások, utóbbiét a Bizottság hitelfelvétele adná. Az EU történetében először saját közterhet vetne ki a jövő évtől a hitel törlesztésének finanszírozására: Az uniós előírásoknál megengedőbb szabályozás mellett gyártott külföldi termékek importja utáni környezetvédelmi vámot kellene fizetni. A kizárólag digitális tevékenységet végző cégeknek, mint például a Facebook és az Amazon speciális, digitális adót kellene leróniuk. A részletek kidolgozása a Bizottság feladata lenne.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Outplacement, avagy kegyes válás – II. rész

A pandémia miatt sorra jutnak csődbe kis- és középvállalatok, de a járvány még a stabil, nagy cégeket is megtépázza. Az elbocsátások, a tömeges létszámleépítések üteme felgyorsult, s ezzel párhuzamosan növekednek az érintettek mentális gondjai is. Ezért is kap napjainkban kiemelt szerepet a gondoskodó elbocsátás (outplacement). Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom