Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az Európai Parlament megtorpedózza a korona-konjunktúracsomagot?!
No menu items!

Az Európai Parlament megtorpedózza a korona-konjunktúracsomagot?!

Brüsszelben teljes gőzzel folyik az egyeztetés az Európai Parlament (EP) a Tanács és a Bizottság között a 1.800 milliárd eurós 2021-2027-es költségvetésről és a COVID-konjunktúracsomagról. A képviselők első olvasatban elutasították mindkettőt. Jelentős módosításokat követelnek – továbbra is.

Merev frontok

Hat héttel a tagállami vezetők maratoni vitát követő megegyezése után veszélybe került az EU hét éves költségvetése és a részben ebbe integrált gazdasági élénkítőcsomag. Az EP első olvasatban nagy többséggel elutasította mind a kettőt. A Tanács, a Bizottság és a frakciók is hosszú tárgyalásokra számítanak. Ezért

a zárószavazásra csak novemberben vagy decemberben kerülhet sor.

A tagállami kormányok képviselői kevés mozgásteret látnak lényeges módosítására. „A tervezet hosszú és nehéz tárgyalások után született meg. Sok ország nehezen bólintott rá. Ha akárcsak egy elemét is kivesszük a helyéről, összedől az egész” – érzékelteti a helyzetet a Tanács elnöke, Charles Michel a Zeitnak. „A válság egyre mélyül, mihamarabb cselekedni kellene. Nincs időnk további tárgyalásokkal hónapokat elveszteni” – teszi hozzá a vezető német közéleti hetilapnak.

Andersen: nemmel szavaznak a zöldek

Mindez nem hatja a meg a jelentős változtatásokat követelő strasbourgi képviselőket. „Módosítások nélkül ismét nemmel fogunk szavazni” – nyilatkozta a Zöld frakció tárgyalási főképviselője, Rasmus Andersen. A három nagy frakció Ursula von der Leyennek, a Bizottság elnökének és Angele Merkelnek, az EU soros elnökségét ellátó Németország kancellárjának címzett levélben összegezte legfőbb követeléseiket.

Charles Michel: a vezetők gyorsan cselekedtek

A konzervatívok, a szociáldemokratás és a zöldek leginkább a klímavédelemre, a k+f szektorra, az egészségügyre és az oktatásra akarnak több forrást. Elvi kérdésnek tartják, hogy a EU normáit megsértő tagállamok elessenek a források egy részétől. Konkrétan az igazságszolgáltatás függetlenségének és a sajtó szabadságának megsértésével vádolt Lengyelországra és Magyarországra gondolnak. „A tagállami vezetők felismerték a helyzet súlyosságát és gyorsan cselekedtek. Nagyobb élénkítőcsomag-javaslatot tettünk a képviselők elé, mint amit Kínában vagy az USA-ban elfogadtak” – mondta a Tanács elnöke, Charles Michel a vétóval fenyegető strasbourgi megszólalásokra reagálva a Süddeutsche Zeitungnak.

 

Elutasítás után tárgyalás

Az Európai Parlament első nekifutásra, nagy többséggel, 465-150 szavazati aranyban elutasította a Bizottság és a Tanács javaslatcsomagját. Egyúttal elfogadott egy eljárást, amely a három nagy frakció sarokpontjait összegezve további tárgyalásokra hatalmazza fel az illetékes strasbourgi bizottságot.

Ursula von der Leyen: le kell nyelni a keserű pirulát

Von der Leyen megértésének adott hangot. Elmondva, hogy a korona-csomagban maga is több forrás szeretett volna a képviselők által forszírozott területekre: „A tagállami vezetők kompromisszuma keserű pirula. De tudomásul vettem, hogy ennél többet nem lehetett elérni.”

David Sassoli: beleszólást akarunk

„Nem vagyunk készek lenyelni a keserű pirulát.” Nem kész, kőbe vésett csomagot, amire csak igent vagy nemet mondhatunk, hanem érdeme beleszólást akarunk” – reagált a szavazás után az Európai Parlament elnöke David Sassoli a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) a Bizottság elnökének szavaira.

A konzervatív frakció vezetője, a német Manfred Weber kompromisszumkészebb hangot ütött meg az egyik német közszolgálati tévének nyilatkozva (ZDF): „A következő heteket intenzív tárgyalásokkal fogjuk tölteni. Megoldást fogunk találni.

A tét ezermilliárdokban mérhető

A tárgyalások tétje minden idők legnagyobb, 1.074 milliárd eurós 7 éves uniós költségvetés és a 750 milliárdos COVID-konjunktúracsomag elfogadása. Előbbi forrását a tagállami hozzájárulások, utóbbiét a Bizottság hitelfelvétele adná. Az EU történetében először saját közterhet vetne ki a jövő évtől a hitel törlesztésének finanszírozására: Az uniós előírásoknál megengedőbb szabályozás mellett gyártott külföldi termékek importja utáni környezetvédelmi vámot kellene fizetni. A kizárólag digitális tevékenységet végző cégeknek, mint például a Facebook és az Amazon speciális, digitális adót kellene leróniuk. A részletek kidolgozása a Bizottság feladata lenne.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását