Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az Oktoberfest másik arca
No menu items!

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Ijesztő adatok

Minden évben 6 millió látogató keresi fel a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet. Sok sört isznak és nem kevés grillcsirkét esznek. A feltételezése szerint az utóbbi okozta a rendezvény idején a müncheni levegőben mért rekord magas metán koncentrációt.

Az egészségügyi határértéket jelentősen túllépő szintet az Oktoberfest színhelyétől légvonalban 3 km-re fekvő Műszaki Egyetemen (TU) mérték az üvegházhatású gázból. Különösen veszélyes anyag, hússzor jobban károsítja a klímát, mint a CO2. Nem csoda, hogy a hirtelen a nyolcszorosára ugrott koncentráció riadóztatta a szakembereket. Magyarázatot akartak találni a jelenségre. Megindult a lázas kutatás.

Normál körülmények között 1 milliárd részecskére 1800 metán molekula jut a levegőben. Szeptember elején ennyit lehet mérni Münchenben is. A hónap végén és október elején hirtelen 40.000 körüli ugrott a részecskék száma! Még most is a megszokottnál több, 2000 metán molekulát számlának, de a mennyiség már fokozatosan csökken.

Hamar megvolt a bűnös

A dátumok alapján nem volt nehéz felfedezni az összefüggést az Oktoberfest és a megemelkedett értékek között. A sörfesztivál legkedveltebb ételei közé tartozik a grillcsirke. A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a gázzal működő grillezők lőtték az egekbe a müncheni metánkoncentrációt. A sütés mellett a sátrak fűtése is szerepet játszhatott az extrém magas értékben.

A fesztivál méretei meglepőek

A sütés és a fűtés is földgázzal történik az Oktoberfesten. A földgáz 96%-a metán. A szakemberek eleinte nem értették, miért szabadult el ennyi metán. Két lehetőséget tartottak elképzelhetőnek. Az egyik szerint valahol meghibásodott a vezeték és komolyabb mennyiségű gáz szökött el. Ezt azonban a müncheni önkormányzat tulajdonában álló földgázszolgáltató (SWM) kategorikusan kizárta. A másik lehetőség, hogy a sütésnél nem elégett el teljes egészében a földgáz. A rendezvény alatti helyszíni mérések ezt a teóriát igazolták. A sátrak konyháiban mérték a legmagasabb koncentrációkat.

Makro és mikro szint

Másnap – Müncheni utca Kép/Forrás: a Slate felvétele

A légkörbe jutott metán mennyisége globális szinten jelentéktelen. A mikró hatását azonban nem szabad alábecsülni. Az extrém magas metánérték Münchenre, azon belül is a sörfesztivál környékére és egy rövid, 2 hetes időszakra koncentrálódott. Biztosan nyomot hagyott a látogatók, de még inkább a teljes 2 hetet az Oktoberfesten töltő dolgozók egészségén.

Az adatok kellemetlen helyzetbe hozták a sátrak üzemeltetőit. Az elmúlt években sokszor, sok helyen beszéltek arról, mi mindent tesznek a rendezvény környezetbarátabbá tételéért: ökoáramot rendelnek meg a SWM-től, a sátrokban LED világítás van, a piszkos mosogatóvizet használják a WC-ék öblítéséhez, több sátor tetején napkollektor van, amelyek néhány sátornál a teljes melegvíz ellátást biztosítják. Kínos az eset a müncheni önkormányzatnak is, amely rendre hangsúlyozza, hogy a licenszekért benyújtott pályázatok értékesénél több környezeti szempontot is figyelembe vesznek.

Mindennek ellenére nem csak a rendezvény metánkibocsátása kritikus. Az idén 201.000 m3 földgázt és 2,8 millió kilowattóra áramot emésztett fel a két és fél hetes Oktoberfest. Ennyiből egy 20 ezres város éves szükségletét lehetne fedezni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A chiphiány még hónapokig fékezheti az ipart – és a növekedést

Az alkatrészek, különösen a félvezetők hiánya nyomta rá bélyegét az ipar októberi teljesítményére is, amely a legnagyobb súlyú ágazatokat, a járműgyártást és az elektronikai termékek gyártását sújtotta leginkább. Elemzők szerint a helyzet javulása a jövő év közepéig aligha várható, így az ipar és a hozzá kötődő export növekedésre gyakorolt hatása növekvő kockázatot jelent a gazdasági növekedés szempontjából.

Intrum: javult a magyarok fizetőképessége

Javult a lakosság számlafizetési képessége az elmúlt egy évben: a magyarok 27,8 százaléka mondta, hogy legalább egy számlát nem tudott időben befizetni az elmúlt 12 hónapban. Vagyis kevesebben, mint tavaly, amikor ez az arány 31 százalék volt - közölte az Intrum követeléskezelő.

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják – lemond a parlamenti államtitkár

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda.

Eurózóna. Váratlanul nagyot zuhant a befektetői hangulat

Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben romlott decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben - derült ki a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felméréséből.

Hírek

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják – lemond a parlamenti államtitkár

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda.

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Gazdaság

Intrum: javult a magyarok fizetőképessége

Javult a lakosság számlafizetési képessége az elmúlt egy évben: a magyarok 27,8 százaléka mondta, hogy legalább egy számlát nem tudott időben befizetni az elmúlt 12 hónapban. Vagyis kevesebben, mint tavaly, amikor ez az arány 31 százalék volt - közölte az Intrum követeléskezelő.

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom