Kezdőlap Hírek Az Oktoberfest másik arca

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Ijesztő adatok

Minden évben 6 millió látogató keresi fel a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet. Sok sört isznak és nem kevés grillcsirkét esznek. A feltételezése szerint az utóbbi okozta a rendezvény idején a müncheni levegőben mért rekord magas metán koncentrációt.

Az egészségügyi határértéket jelentősen túllépő szintet az Oktoberfest színhelyétől légvonalban 3 km-re fekvő Műszaki Egyetemen (TU) mérték az üvegházhatású gázból. Különösen veszélyes anyag, hússzor jobban károsítja a klímát, mint a CO2. Nem csoda, hogy a hirtelen a nyolcszorosára ugrott koncentráció riadóztatta a szakembereket. Magyarázatot akartak találni a jelenségre. Megindult a lázas kutatás.

Normál körülmények között 1 milliárd részecskére 1800 metán molekula jut a levegőben. Szeptember elején ennyit lehet mérni Münchenben is. A hónap végén és október elején hirtelen 40.000 körüli ugrott a részecskék száma! Még most is a megszokottnál több, 2000 metán molekulát számlának, de a mennyiség már fokozatosan csökken.

Hamar megvolt a bűnös

A dátumok alapján nem volt nehéz felfedezni az összefüggést az Oktoberfest és a megemelkedett értékek között. A sörfesztivál legkedveltebb ételei közé tartozik a grillcsirke. A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a gázzal működő grillezők lőtték az egekbe a müncheni metánkoncentrációt. A sütés mellett a sátrak fűtése is szerepet játszhatott az extrém magas értékben.

A fesztivál méretei meglepőek

A sütés és a fűtés is földgázzal történik az Oktoberfesten. A földgáz 96%-a metán. A szakemberek eleinte nem értették, miért szabadult el ennyi metán. Két lehetőséget tartottak elképzelhetőnek. Az egyik szerint valahol meghibásodott a vezeték és komolyabb mennyiségű gáz szökött el. Ezt azonban a müncheni önkormányzat tulajdonában álló földgázszolgáltató (SWM) kategorikusan kizárta. A másik lehetőség, hogy a sütésnél nem elégett el teljes egészében a földgáz. A rendezvény alatti helyszíni mérések ezt a teóriát igazolták. A sátrak konyháiban mérték a legmagasabb koncentrációkat.

Makro és mikro szint

Másnap – Müncheni utca Kép/Forrás: a Slate felvétele

A légkörbe jutott metán mennyisége globális szinten jelentéktelen. A mikró hatását azonban nem szabad alábecsülni. Az extrém magas metánérték Münchenre, azon belül is a sörfesztivál környékére és egy rövid, 2 hetes időszakra koncentrálódott. Biztosan nyomot hagyott a látogatók, de még inkább a teljes 2 hetet az Oktoberfesten töltő dolgozók egészségén.

Az adatok kellemetlen helyzetbe hozták a sátrak üzemeltetőit. Az elmúlt években sokszor, sok helyen beszéltek arról, mi mindent tesznek a rendezvény környezetbarátabbá tételéért: ökoáramot rendelnek meg a SWM-től, a sátrokban LED világítás van, a piszkos mosogatóvizet használják a WC-ék öblítéséhez, több sátor tetején napkollektor van, amelyek néhány sátornál a teljes melegvíz ellátást biztosítják. Kínos az eset a müncheni önkormányzatnak is, amely rendre hangsúlyozza, hogy a licenszekért benyújtott pályázatok értékesénél több környezeti szempontot is figyelembe vesznek.

Mindennek ellenére nem csak a rendezvény metánkibocsátása kritikus. Az idén 201.000 m3 földgázt és 2,8 millió kilowattóra áramot emésztett fel a két és fél hetes Oktoberfest. Ennyiből egy 20 ezres város éves szükségletét lehetne fedezni.

Friss

Az idei volt az egyik legmelegebb március

Az idei volt a valaha mért egyik legmelegebb március a világon az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) szerint.

Koronavírus – lista: jóval szegényebb lett a száz leggazdagabb

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként. A legvagyonosabb Jeff Bezos is több milliárd dollárt bukott.

Kínai tőzsde: növekvő negyedéves nyereség

Az A-kategóriás kínai tőzsdei cégeknek több mint a fele nyereségének a növekedésére számít az első negyedévben az értékpapír felügyelet hivatalos lapjában kedden publikált jelentés szerint.

Agrártámogatás. Maradnak a benyújtási határidők

A gazdálkodók már igényelhetik a támogatást az egységes kérelem (EK) beadó felületen - közölte az Agrárminisztérium (AM). A határidőket fontos betartani, a falugazdászok előzetes egyeztetést kérnek.

Hírek

Az idei volt az egyik legmelegebb március

Az idei volt a valaha mért egyik legmelegebb március a világon az európai Copernicus éghajlatváltozási szolgálat (C3S) szerint.

Koronavírus – lista: jóval szegényebb lett a száz leggazdagabb

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként. A legvagyonosabb Jeff Bezos is több milliárd dollárt bukott.

Milliárdokat csaltak el – luxusban éltek a bűnbanda vezetői

Közvetített munkavállalók után fizetendő közterheket csalt el, közel kétmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek egy Fejér megyéből irányított bűnbanda, amelynek két tagja letartóztatásban van. Ellenük bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik nyomozás.

Boris Johnsont kórházban kezelik

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

Többféle koronavírus terjed Magyarországon

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában. Ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra - mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője.

Koronavírus – Emberről állatra is terjedhet

New York egyik állatkertjének több nagymacskája is megfertőződött a koronavírussal - jelentette be az amerikai szövetségi agrárminisztérium (USDA), amely szerint bár bizonyíték egyelőre nincs, a fertőzés emberről állatra is terjedhet.

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Mától országszerte ingyenes a parkolás

Megjelent a díjmentes magyarországi közterületi parkolásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom