Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az Oktoberfest másik arca

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Ijesztő adatok

Minden évben 6 millió látogató keresi fel a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet. Sok sört isznak és nem kevés grillcsirkét esznek. A feltételezése szerint az utóbbi okozta a rendezvény idején a müncheni levegőben mért rekord magas metán koncentrációt.

Az egészségügyi határértéket jelentősen túllépő szintet az Oktoberfest színhelyétől légvonalban 3 km-re fekvő Műszaki Egyetemen (TU) mérték az üvegházhatású gázból. Különösen veszélyes anyag, hússzor jobban károsítja a klímát, mint a CO2. Nem csoda, hogy a hirtelen a nyolcszorosára ugrott koncentráció riadóztatta a szakembereket. Magyarázatot akartak találni a jelenségre. Megindult a lázas kutatás.

Normál körülmények között 1 milliárd részecskére 1800 metán molekula jut a levegőben. Szeptember elején ennyit lehet mérni Münchenben is. A hónap végén és október elején hirtelen 40.000 körüli ugrott a részecskék száma! Még most is a megszokottnál több, 2000 metán molekulát számlának, de a mennyiség már fokozatosan csökken.

Hamar megvolt a bűnös

A dátumok alapján nem volt nehéz felfedezni az összefüggést az Oktoberfest és a megemelkedett értékek között. A sörfesztivál legkedveltebb ételei közé tartozik a grillcsirke. A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a gázzal működő grillezők lőtték az egekbe a müncheni metánkoncentrációt. A sütés mellett a sátrak fűtése is szerepet játszhatott az extrém magas értékben.

A fesztivál méretei meglepőek

A sütés és a fűtés is földgázzal történik az Oktoberfesten. A földgáz 96%-a metán. A szakemberek eleinte nem értették, miért szabadult el ennyi metán. Két lehetőséget tartottak elképzelhetőnek. Az egyik szerint valahol meghibásodott a vezeték és komolyabb mennyiségű gáz szökött el. Ezt azonban a müncheni önkormányzat tulajdonában álló földgázszolgáltató (SWM) kategorikusan kizárta. A másik lehetőség, hogy a sütésnél nem elégett el teljes egészében a földgáz. A rendezvény alatti helyszíni mérések ezt a teóriát igazolták. A sátrak konyháiban mérték a legmagasabb koncentrációkat.

Makro és mikro szint

Másnap – Müncheni utca Kép/Forrás: a Slate felvétele

A légkörbe jutott metán mennyisége globális szinten jelentéktelen. A mikró hatását azonban nem szabad alábecsülni. Az extrém magas metánérték Münchenre, azon belül is a sörfesztivál környékére és egy rövid, 2 hetes időszakra koncentrálódott. Biztosan nyomot hagyott a látogatók, de még inkább a teljes 2 hetet az Oktoberfesten töltő dolgozók egészségén.

Az adatok kellemetlen helyzetbe hozták a sátrak üzemeltetőit. Az elmúlt években sokszor, sok helyen beszéltek arról, mi mindent tesznek a rendezvény környezetbarátabbá tételéért: ökoáramot rendelnek meg a SWM-től, a sátrokban LED világítás van, a piszkos mosogatóvizet használják a WC-ék öblítéséhez, több sátor tetején napkollektor van, amelyek néhány sátornál a teljes melegvíz ellátást biztosítják. Kínos az eset a müncheni önkormányzatnak is, amely rendre hangsúlyozza, hogy a licenszekért benyújtott pályázatok értékesénél több környezeti szempontot is figyelembe vesznek.

Mindennek ellenére nem csak a rendezvény metánkibocsátása kritikus. Az idén 201.000 m3 földgázt és 2,8 millió kilowattóra áramot emésztett fel a két és fél hetes Oktoberfest. Ennyiből egy 20 ezres város éves szükségletét lehetne fedezni.

Friss

Ukrajna. A GDP negyede a szürkegazdaságé

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Alstom – Bombardier vasúti megaüzlet készül

Az Alstom francia gépipari konszern bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a Bombardier kanadai multinacionális járműgyártó vállalat vasúti üzletágának felvásárlásáról.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Hírek

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Észak-Korea. Dollár százezreket költ lovakra Kim Dzsongun

Észak-Korea tucatnyi telivér lovat importált tavaly Oroszországból csaknem 80 ezer dollár értékben - jelentette orosz vámadatokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Előbb kezdődik az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon, az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket - mondta Nékám Kristóf allergológus.

Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók

Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Drágább lesz a tankolás szerdától

Szerdán emelkednek az üzemanyagárak: a benzin átlagára bruttó 2 forinttal, a gázolaj átlagára pedig bruttó 5 forinttal literenként.

Lottóláz. Több mint ötmillió szelvény van versenyben

Csaknem ötmilliárd forint az ötöslottó fődíja, ami miatt jelentősen nőtt a játékosok száma - mondta Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

Olvad az Antarktisz – 20 fok fölötti meleget mértek

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon. A Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók hihetetlennek és abnormálisnak nevezték.

Elárverezik Gagarin ZIL-jét – Hruscsov is ült benne

Elárverezik azt a ZIL-111V típusú limuzint, amelyen Jurij Gagarin történelmi űrutazása után bevonult a szovjet fővárosba 1961. április 14-én felesége és a szovjet vezető, Nyikita Hruscsov társaságában.

Influenza – lassabban terjed a járvány

Lassan, de terjed az influenza az országban: az előző héten 35 ezer ember, az előző hetinél 16,3 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Kutatás: így változtatta meg az ember a természetet

A véltnél jóval korábban, legalább háromezer évvel ezelőtt is jelentős változtatásokat hajtott végre természeti környezetén az ember - állapították meg kutatók.

Japán nyugdíjas a világ legidősebb férfija

A nevetésben látja a hosszú élet titkát a 112 éves japán férfi, akit a világ legidősebb élő férfijaként ismertek el.

Gazdaság

Ukrajna. A GDP negyede a szürkegazdaságé

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben.

Vagyonosodtak a háztartások

Tavaly 11,7 százalékkal, mintegy 5341 milliárd forinttal nőtt a háztatások nettó pénzügyi vagyona és az év végén elérte az 50 932 milliárd forintot - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Államadósság – 3,9 százalékos csökkenés egy év alatt

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2019-ben 974 milliárd forint, a GDP 2,1 százalékának megfelelő összeg volt - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Tesla részvénye többet ér, mint a német autógyártóké

Az amerikai e-autó gyártó története első nyereséges negyedévét zárta. A hírre a részvény árfolyama egy nap alatt 20 százalékkal emelkedett, drágább lett egyetlen papírja, mint  a német autógyártóké együtt! Miért lehetséges ez? Csak tőzsdei spekuláció eredménye lenne a részvény hirtelen szökkenése? 

Az MNB a kriptovalutákról – nem mind arany, ami fénylik

Kockázatos lehet kriptovalutákba fektetni, ugyanis árfolyamuk kiszámíthatatlan, bűncselekmények elkövetésére is felhasználhatják ezeket, ráadásul a hozzájuk kötődő kereskedelmi ügyleteket a Magyar Nemzeti Bank sem felügyeli - hívta fel a figyelmet a jegybank.

Megszólalt a jegybank alelnöke – erősödött a forint

Erősödött a forint délelőtt. Szakemberek szerint ebben nagy szerepet játszanak az MNB-alelnök Nagy Márton egy háttérbeszélgetésen elhangzott mondatai.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom