Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az Oktoberfest másik arca

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Ijesztő adatok

Minden évben 6 millió látogató keresi fel a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet. Sok sört isznak és nem kevés grillcsirkét esznek. A feltételezése szerint az utóbbi okozta a rendezvény idején a müncheni levegőben mért rekord magas metán koncentrációt.

Az egészségügyi határértéket jelentősen túllépő szintet az Oktoberfest színhelyétől légvonalban 3 km-re fekvő Műszaki Egyetemen (TU) mérték az üvegházhatású gázból. Különösen veszélyes anyag, hússzor jobban károsítja a klímát, mint a CO2. Nem csoda, hogy a hirtelen a nyolcszorosára ugrott koncentráció riadóztatta a szakembereket. Magyarázatot akartak találni a jelenségre. Megindult a lázas kutatás.

Normál körülmények között 1 milliárd részecskére 1800 metán molekula jut a levegőben. Szeptember elején ennyit lehet mérni Münchenben is. A hónap végén és október elején hirtelen 40.000 körüli ugrott a részecskék száma! Még most is a megszokottnál több, 2000 metán molekulát számlának, de a mennyiség már fokozatosan csökken.

Hamar megvolt a bűnös

A dátumok alapján nem volt nehéz felfedezni az összefüggést az Oktoberfest és a megemelkedett értékek között. A sörfesztivál legkedveltebb ételei közé tartozik a grillcsirke. A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a gázzal működő grillezők lőtték az egekbe a müncheni metánkoncentrációt. A sütés mellett a sátrak fűtése is szerepet játszhatott az extrém magas értékben.

A fesztivál méretei meglepőek

A sütés és a fűtés is földgázzal történik az Oktoberfesten. A földgáz 96%-a metán. A szakemberek eleinte nem értették, miért szabadult el ennyi metán. Két lehetőséget tartottak elképzelhetőnek. Az egyik szerint valahol meghibásodott a vezeték és komolyabb mennyiségű gáz szökött el. Ezt azonban a müncheni önkormányzat tulajdonában álló földgázszolgáltató (SWM) kategorikusan kizárta. A másik lehetőség, hogy a sütésnél nem elégett el teljes egészében a földgáz. A rendezvény alatti helyszíni mérések ezt a teóriát igazolták. A sátrak konyháiban mérték a legmagasabb koncentrációkat.

Makro és mikro szint

Másnap – Müncheni utca Kép/Forrás: a Slate felvétele

A légkörbe jutott metán mennyisége globális szinten jelentéktelen. A mikró hatását azonban nem szabad alábecsülni. Az extrém magas metánérték Münchenre, azon belül is a sörfesztivál környékére és egy rövid, 2 hetes időszakra koncentrálódott. Biztosan nyomot hagyott a látogatók, de még inkább a teljes 2 hetet az Oktoberfesten töltő dolgozók egészségén.

Az adatok kellemetlen helyzetbe hozták a sátrak üzemeltetőit. Az elmúlt években sokszor, sok helyen beszéltek arról, mi mindent tesznek a rendezvény környezetbarátabbá tételéért: ökoáramot rendelnek meg a SWM-től, a sátrokban LED világítás van, a piszkos mosogatóvizet használják a WC-ék öblítéséhez, több sátor tetején napkollektor van, amelyek néhány sátornál a teljes melegvíz ellátást biztosítják. Kínos az eset a müncheni önkormányzatnak is, amely rendre hangsúlyozza, hogy a licenszekért benyújtott pályázatok értékesénél több környezeti szempontot is figyelembe vesznek.

Mindennek ellenére nem csak a rendezvény metánkibocsátása kritikus. Az idén 201.000 m3 földgázt és 2,8 millió kilowattóra áramot emésztett fel a két és fél hetes Oktoberfest. Ennyiből egy 20 ezres város éves szükségletét lehetne fedezni.

Friss

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Javított gazdasági előrejelzését a szerbiai nemzeti bank

A szerbiai nemzeti bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében  - közölte a belgrádi sajtó.

Drágul az orosz kőolajexport vámja decembertől

Oroszország decembertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban is növelte azt.

“Ezt a jó kis válságot el ne szalasszuk” – Változáskezelés, újratöltve 1.rész

Recesszió közeledik. Ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap, az OECD, a Világbank, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet is. A visszaesés tünetei már észlelhetők. Azok a gazdaságok és cégek lesznek (és már ma is azok) a kevésbé sérülékenyek, amelyek időben alkalmazkodnak a változásokhoz. AzÜzlet.hu bő egy éve foglalkozott cikksorozatában a változáskezeléssel és annak kommunikációjával. Most, amikor a vállalati szférának meg kell kezdenie a felkészülést az esetleges negatív változásokra, érdemes felfrissíteni a változásmenedzsment gyakorlatát és technikáit. Dr. Gonda György rovata.

Hírek

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom