Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az orosz oligarcháknak még mindig a jachtjaik biztonsága a legfontosabb
No menu items!

Az orosz oligarcháknak még mindig a jachtjaik biztonsága a legfontosabb

Roman Abramovics Eclipse nevű szuperjachtja sokáig Törökországban vesztegelt. Fotó: Bigstock

Az orosz oligarchák idén nem kockáztatnak: több tízmillió dolláros megajachtjaik védelmében inkább elkerülik a napsütötte partjairól és az éjszakai életéről híres Baleár-tenger szigeteit.

A szankciókkal sújtott orosz mágnásokhoz köthető hajók közül mindössze egyet láttak a leginkább Mallorca és Ibiza üdülőszigeteiről ismert régióban idén tavasszal, miután Oroszország bevonult Ukrajnába – közölte a Spire Global, amely tengerészeti hírszerzési adatokat szolgáltat.

A Baleár-tenger veszélyes víz az oligarchák számára, mivel Spanyolország, Olaszország és más kormányok megajachtok, villák és vagyonok lefoglalására készülnek, hogy megbüntessék a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló oroszokat. Már több mint egy tucat jachtot foglaltak le több mint 2,25 milliárd dollár értékben.

Minden gazdag orosz, akinek megajachtja van, még ha most nem is szerepel a szankciós listákon, biztosan kétszer is meggondolja, mielőtt Mallorcára, Ibizára vagy bárhová Európában áthelyezi a jachtját” – mondta Denis Suka, a Yacht Mogul néven ismert influencer. “A szankciós lista egyre nagyobb és hosszabb lesz. Egyetlen orosz oligarcha sincs biztonságban

Viktor Vekszelberg

Spanyolország áprilisban az Egyesült Államok nevében lefoglalta a Viktor Vekszelberghez köthető, 95 millió dolláros Tango szuperjachtot, miközben az Mallorcán tartózkodott. A spanyol kormány legalább három másik hajót, köztük a szintén Mallorcán tartózkodó Lady Anastasiát is lefoglalta.

Ez arra késztette az oligarchákat, hogy jachtjaikat távol tartsák a Baleár-tengertől, amely a Földközi-tenger Kelet-Spanyolország, Dél-Franciaország és az olasz Szardínia sziget között fekvő része.

Ibiza és Mallorca a pénzes oroszok kedvenc célpontjai” – mondta Suka. “Nyáron Ibiza a nap 24 órájában buliközpont, de most egyetlen orosz sem vinné oda a jachtját“.

Aliser Uszmanov

A Spire által nyomon követett, szankcionált oroszok három tucat hajója közül az egyetlen, amely tavasszal megjárta ezeket a vizeket, a Solaris volt, amely a milliárdos Roman Abramovicshoz kötődik. A hajó Barcelonában horgonyzott, amikor Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, és a rendelkezésre álló adatok szerint napokkal később gyorsan kihajózott a térségből.

A 2019 és 2021 közötti tavaszi csúcsidőszakban, márciusban és áprilisban legalább kilenc, a jelenlegi szankciós listán szereplő mágnásokhoz kötődő megayacht állt meg a Baleár-tengeren, gyakran többször is. Ezek közé tartozott a Vlagyimir Putyinhoz köthető 100 millió dolláros Graceful és a fémipari milliárdos Aliser Uszmanov most lefoglalt 750 millió dolláros Dilbarja.

A háború kezdete óta a fényűző úszó paloták szétszóródtak olyan célállomásokra, ahol kevésbé valószínű, hogy lefoglalják a hajókat. A lista élén a Maldív-szigetek trópusi szigeteivel határos Laccadive-tenger vizei állnak.

Alekszej Mordasov

Legalább öten keresték a Maldív-szigetek és a környező vizek biztonságát, köztük az 500 millió dolláros Nord, amely az acélmilliárdos Alekszej Mordasovhoz köthető. A Nord márciusban rövid időre megállt Srí Lankán, amikor az oroszországi Vlagyivosztok kikötőjébe hajózott.

Úgy tűnik, a jachtok kényelmes helyet keresnek, ahol elrejtőzhetnek: a Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek, Dubaj, Fidzsi-szigetek – arra számítanak, hogy elég messze vannak a szankciók hatókörétől” – mondta Ian Ralby, az I.R. Consilium, egy tengerbiztonsági tanácsadó cég vezérigazgatója.

A szankciókkal sújtott orosz mágnásokhoz köthető jachtok útvonalait ide kattintva követheti. (Bloomberg)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.