Kezdőlap Világgazdaság Az orosz oligarcháknak még mindig a jachtjaik biztonsága a legfontosabb
No menu items!

Az orosz oligarcháknak még mindig a jachtjaik biztonsága a legfontosabb

Roman Abramovics Eclipse nevű szuperjachtja sokáig Törökországban vesztegelt. Fotó: Bigstock

Az orosz oligarchák idén nem kockáztatnak: több tízmillió dolláros megajachtjaik védelmében inkább elkerülik a napsütötte partjairól és az éjszakai életéről híres Baleár-tenger szigeteit.

A szankciókkal sújtott orosz mágnásokhoz köthető hajók közül mindössze egyet láttak a leginkább Mallorca és Ibiza üdülőszigeteiről ismert régióban idén tavasszal, miután Oroszország bevonult Ukrajnába – közölte a Spire Global, amely tengerészeti hírszerzési adatokat szolgáltat.

A Baleár-tenger veszélyes víz az oligarchák számára, mivel Spanyolország, Olaszország és más kormányok megajachtok, villák és vagyonok lefoglalására készülnek, hogy megbüntessék a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló oroszokat. Már több mint egy tucat jachtot foglaltak le több mint 2,25 milliárd dollár értékben.

Minden gazdag orosz, akinek megajachtja van, még ha most nem is szerepel a szankciós listákon, biztosan kétszer is meggondolja, mielőtt Mallorcára, Ibizára vagy bárhová Európában áthelyezi a jachtját” – mondta Denis Suka, a Yacht Mogul néven ismert influencer. “A szankciós lista egyre nagyobb és hosszabb lesz. Egyetlen orosz oligarcha sincs biztonságban

Viktor Vekszelberg

Spanyolország áprilisban az Egyesült Államok nevében lefoglalta a Viktor Vekszelberghez köthető, 95 millió dolláros Tango szuperjachtot, miközben az Mallorcán tartózkodott. A spanyol kormány legalább három másik hajót, köztük a szintén Mallorcán tartózkodó Lady Anastasiát is lefoglalta.

Ez arra késztette az oligarchákat, hogy jachtjaikat távol tartsák a Baleár-tengertől, amely a Földközi-tenger Kelet-Spanyolország, Dél-Franciaország és az olasz Szardínia sziget között fekvő része.

Ibiza és Mallorca a pénzes oroszok kedvenc célpontjai” – mondta Suka. “Nyáron Ibiza a nap 24 órájában buliközpont, de most egyetlen orosz sem vinné oda a jachtját“.

Aliser Uszmanov

A Spire által nyomon követett, szankcionált oroszok három tucat hajója közül az egyetlen, amely tavasszal megjárta ezeket a vizeket, a Solaris volt, amely a milliárdos Roman Abramovicshoz kötődik. A hajó Barcelonában horgonyzott, amikor Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, és a rendelkezésre álló adatok szerint napokkal később gyorsan kihajózott a térségből.

A 2019 és 2021 közötti tavaszi csúcsidőszakban, márciusban és áprilisban legalább kilenc, a jelenlegi szankciós listán szereplő mágnásokhoz kötődő megayacht állt meg a Baleár-tengeren, gyakran többször is. Ezek közé tartozott a Vlagyimir Putyinhoz köthető 100 millió dolláros Graceful és a fémipari milliárdos Aliser Uszmanov most lefoglalt 750 millió dolláros Dilbarja.

A háború kezdete óta a fényűző úszó paloták szétszóródtak olyan célállomásokra, ahol kevésbé valószínű, hogy lefoglalják a hajókat. A lista élén a Maldív-szigetek trópusi szigeteivel határos Laccadive-tenger vizei állnak.

Alekszej Mordasov

Legalább öten keresték a Maldív-szigetek és a környező vizek biztonságát, köztük az 500 millió dolláros Nord, amely az acélmilliárdos Alekszej Mordasovhoz köthető. A Nord márciusban rövid időre megállt Srí Lankán, amikor az oroszországi Vlagyivosztok kikötőjébe hajózott.

Úgy tűnik, a jachtok kényelmes helyet keresnek, ahol elrejtőzhetnek: a Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek, Dubaj, Fidzsi-szigetek – arra számítanak, hogy elég messze vannak a szankciók hatókörétől” – mondta Ian Ralby, az I.R. Consilium, egy tengerbiztonsági tanácsadó cég vezérigazgatója.

A szankciókkal sújtott orosz mágnásokhoz köthető jachtok útvonalait ide kattintva követheti. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Repteret vált Stockholmban október végétől a Wizz Air

A Wizz Air idén október végétől kezdve hetente 4 járatot indít az észak Velencéjeként is emlegetett Stockholm fő repülőterére

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.