Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az orosz-ukrán háború az orosz oligarchák jólétét is veszélyezteti - vadásznak rájuk...
No menu items!

Az orosz-ukrán háború az orosz oligarchák jólétét is veszélyezteti – vadásznak rájuk a hatóságok

Illusztráció: Bigstock

Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Ausztrália és mások közölték, hogy vizsgálni fogják néhány dúsgazdag és befolyásos orosz vagyonát.

A nyugati kormányok szerint az oligarchák Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő szoros kapcsolataiknak köszönhetik vagyonukat. Sokan mesébe illő összegeket költöttek Oroszországon kívül, és ingatlanvásárlással, illetve más befektetésekkel fellendítették a helyi gazdaságokat. Most a hatóságok világszerte úgy látják, hogy ezek a személyek nyomást gyakorolhatnak Putyinra – írta a Wall Street Journal.

Roman Abramovics

Néhányan közülük nyilvánosan jelezték, hogy ellenzik a háborút, és Oroszország legismertebb oligarchái közül sokan nem is szerepelnek egyetlen kormány szankciós listáján sem. Ilyen Roman Abramovics, aki az energiaüzletben kereste a pénzét, és aki a Chelsea tulajdonosa. Abramovics néhány napja fel is ajánlotta, hogy közvetít a felek között a béke jegyében, majd bejelentette, hogy eladja londoni futballklubját, a a Chelsea-t.

Kik az oligarchák?

A kifejezés a politikatudományból származik. Az “oligarchia” egy olyan hatalmi rendszert ír le, amelyet egy kis csoport ember vezet. Az utóbbi években az “oligarcha” szó Oroszországgal kapcsolatban konkrétabb értelmet nyert, és az orosz üzletemberek, illetve tisztviselők azon csoportjára utal, akik a Szovjetunió összeomlását követő években gazdagságra és hatalomra tettek szert.

Miért vetnek ki szankciókat ellenük?

Az Egyesült Államok számos ilyen személyt szankcionált az elmúlt években, többek között a Krím 2014-es orosz annektálása után. Miután Oroszország megszállta Ukrajnát, az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság szigorította a korlátozásokat, és újabb nevekkel egészítette ki a célpontok listáját.

A Biden-kormányzat szerint az oligarchák forrásokat biztosítanak Putyin ukrajnai katonai hadjáratának támogatásához, ezért meg kell fizetniük az árát.

Hogyan jutottak a vagyonukhoz és a hatalmukhoz?

Az ország jelenlegi milliárdosai és tisztviselői különböző módokon halmoztak fel vagyont és hatalmat. A szankciós listán szereplők közül néhányan Putyin belső köréhez tartoznak, mások régi munkatársak, megint mások a Szovjetunió összeomlását követő privatizációs hullámból profitáltak.

Mindegyiküknek van jachtja?

Igor Szecsin

Nem, de mint sok szupergazdagnak, sokuknak van. A francia hatóságok csütörtökön lefoglaltak egyet, amely szerintük Igor Szecsin, a Rosznyeft orosz olajipari vállalat vezérigazgatójának többségi tulajdonában lévő cégé. A 85 méter hosszú Amore Vero nevű jachtot az éjszaka folyamán foglalták le egy La Ciotat-i hajógyárban, ahol éppen javításokat végeztek rajta. Szecsin ellen az Egyesült Államok és az EU szankciókat is alkalmaz, akárcsak a Krím 2014-es orosz megszállása idején.

Mit mondanak az Ukrajna elleni orosz támadásról?

Oleg Gyeripaszka

Oleg Gyeripaszka nyersanyagmágnás, akit korábban az Egyesült Államok szankciókkal sújtott, vasárnap a közösségi médiában azt írta, hogy a béke “nagyon fontos“. Gyeripaszka 2019-ben beperelte az amerikai pénzügyminisztériumot, megtámadva az orosz oligarchákról szóló ügynökségi jelentésben való szerepeltetését, valamint az ellene hozott szankciókat, azt állítva, hogy az Egyesült Államok hamis, pletykákon és célozgatásokon alapuló vádakat fogalmazott meg a szankciók alátámasztására. Egy bíróság tavaly júniusban ellene döntött.

Mihail Fridman

Mihail Fridmant, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank egyik alapítóját hétfőn késő este szankcionálta az EU. Fridman azt mondta, hogy vitatja a döntést, és hogy nincs politikai vagy pénzügyi kapcsolatban Putyinnal.

Nekem úgy tűnik, hogy sok jó dolgot tettünk, cégekbe fektettünk be, sok munkahelyet teremtettünk” – mondta Fridman a magántőke-befektetési cégének londoni irodájából tartott sajtótájékoztatón. “Pereskedni fogunk, hogy megvédjük a hírnevünket” – tette hozzá.

Mi Biden elnök véleménye az oligarchákról?

Európai szövetségeseinkkel együtt megtaláljuk és lefoglaljuk a jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőiket. Elmegyünk a jogtalanul szerzett vagyonukért” – mondta Biden kedden az ukrajnai helyzetről szóló beszédében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy német lapinterjúban.

A Toyota Kazahsztánba vinné oroszországi gyártását

Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyotával - jelentette be Kairbek Uskenbajev kazah ipari és infrastruktúrafejlesztési miniszter.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására. Az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács.

Hírek

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Negyedével nőtt a katonák fizetése

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya - mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Halasztva fizet az MVM a Gazpromnak a téli időszakra

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport.

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Rossz hír a piaci áron tankolóknak: szerdán nagyot drágulnak az üzemanyagok

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. 

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom