Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az orosz-ukrán háború az orosz oligarchák jólétét is veszélyezteti - vadásznak rájuk...
No menu items!

Az orosz-ukrán háború az orosz oligarchák jólétét is veszélyezteti – vadásznak rájuk a hatóságok

Illusztráció: Bigstock

Oroszország ukrajnai inváziójára válaszul az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Ausztrália és mások közölték, hogy vizsgálni fogják néhány dúsgazdag és befolyásos orosz vagyonát.

A nyugati kormányok szerint az oligarchák Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő szoros kapcsolataiknak köszönhetik vagyonukat. Sokan mesébe illő összegeket költöttek Oroszországon kívül, és ingatlanvásárlással, illetve más befektetésekkel fellendítették a helyi gazdaságokat. Most a hatóságok világszerte úgy látják, hogy ezek a személyek nyomást gyakorolhatnak Putyinra – írta a Wall Street Journal.

Roman Abramovics

Néhányan közülük nyilvánosan jelezték, hogy ellenzik a háborút, és Oroszország legismertebb oligarchái közül sokan nem is szerepelnek egyetlen kormány szankciós listáján sem. Ilyen Roman Abramovics, aki az energiaüzletben kereste a pénzét, és aki a Chelsea tulajdonosa. Abramovics néhány napja fel is ajánlotta, hogy közvetít a felek között a béke jegyében, majd bejelentette, hogy eladja londoni futballklubját, a a Chelsea-t.

Kik az oligarchák?

A kifejezés a politikatudományból származik. Az “oligarchia” egy olyan hatalmi rendszert ír le, amelyet egy kis csoport ember vezet. Az utóbbi években az “oligarcha” szó Oroszországgal kapcsolatban konkrétabb értelmet nyert, és az orosz üzletemberek, illetve tisztviselők azon csoportjára utal, akik a Szovjetunió összeomlását követő években gazdagságra és hatalomra tettek szert.

Miért vetnek ki szankciókat ellenük?

Az Egyesült Államok számos ilyen személyt szankcionált az elmúlt években, többek között a Krím 2014-es orosz annektálása után. Miután Oroszország megszállta Ukrajnát, az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság szigorította a korlátozásokat, és újabb nevekkel egészítette ki a célpontok listáját.

A Biden-kormányzat szerint az oligarchák forrásokat biztosítanak Putyin ukrajnai katonai hadjáratának támogatásához, ezért meg kell fizetniük az árát.

Hogyan jutottak a vagyonukhoz és a hatalmukhoz?

Az ország jelenlegi milliárdosai és tisztviselői különböző módokon halmoztak fel vagyont és hatalmat. A szankciós listán szereplők közül néhányan Putyin belső köréhez tartoznak, mások régi munkatársak, megint mások a Szovjetunió összeomlását követő privatizációs hullámból profitáltak.

Mindegyiküknek van jachtja?

Igor Szecsin

Nem, de mint sok szupergazdagnak, sokuknak van. A francia hatóságok csütörtökön lefoglaltak egyet, amely szerintük Igor Szecsin, a Rosznyeft orosz olajipari vállalat vezérigazgatójának többségi tulajdonában lévő cégé. A 85 méter hosszú Amore Vero nevű jachtot az éjszaka folyamán foglalták le egy La Ciotat-i hajógyárban, ahol éppen javításokat végeztek rajta. Szecsin ellen az Egyesült Államok és az EU szankciókat is alkalmaz, akárcsak a Krím 2014-es orosz megszállása idején.

Mit mondanak az Ukrajna elleni orosz támadásról?

Oleg Gyeripaszka

Oleg Gyeripaszka nyersanyagmágnás, akit korábban az Egyesült Államok szankciókkal sújtott, vasárnap a közösségi médiában azt írta, hogy a béke “nagyon fontos“. Gyeripaszka 2019-ben beperelte az amerikai pénzügyminisztériumot, megtámadva az orosz oligarchákról szóló ügynökségi jelentésben való szerepeltetését, valamint az ellene hozott szankciókat, azt állítva, hogy az Egyesült Államok hamis, pletykákon és célozgatásokon alapuló vádakat fogalmazott meg a szankciók alátámasztására. Egy bíróság tavaly júniusban ellene döntött.

Mihail Fridman

Mihail Fridmant, a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa Bank egyik alapítóját hétfőn késő este szankcionálta az EU. Fridman azt mondta, hogy vitatja a döntést, és hogy nincs politikai vagy pénzügyi kapcsolatban Putyinnal.

Nekem úgy tűnik, hogy sok jó dolgot tettünk, cégekbe fektettünk be, sok munkahelyet teremtettünk” – mondta Fridman a magántőke-befektetési cégének londoni irodájából tartott sajtótájékoztatón. “Pereskedni fogunk, hogy megvédjük a hírnevünket” – tette hozzá.

Mi Biden elnök véleménye az oligarchákról?

Európai szövetségeseinkkel együtt megtaláljuk és lefoglaljuk a jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőiket. Elmegyünk a jogtalanul szerzett vagyonukért” – mondta Biden kedden az ukrajnai helyzetről szóló beszédében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az idei év a lakásfelújításokról szólhat

A megugró energiaköltségek miatt az idei év a felújítások éve lehet az ingatlanpiacon, de a dráguló kivitelezési és anyagköltségek finanszírozására sok esetben elengedhetetlen lesz a pénzügyi segítség - közölte a Duna House.

Nem várták, mégis nőtt az euróövezeti GDP

A csökkenést jelző várakozásokkal ellentétben a bruttó hazai termék (GDP) emelkedett kissé a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

GVH: tízből négy webáruház manipulálja a fogyasztókat

Terjed a jogsértő, rejtett befolyásolás az online kereskedelemben: az európai fogyasztóvédelmi hatóságok gyorsvizsgálata alapján a kereskedők több mint harmada észrevétlen, úgynevezett sötét "mintázatú" módszerekkel manipulálja a fogyasztókat az online térben - hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal.

Újra erősödik a kínai gazdaság

Váratlanul nagymértékben javult az előző havihoz képest és három egymást követő havi lassulás után növekedési fázisba lépett januárban a kínai gazdaság teljesítménye - jelentette a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adatai alapján dolgozó logisztikai információs központ, a CLIC.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom