Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Az orosz-ukrán háború miatt lett veszteséges az OTP
No menu items!

Az orosz-ukrán háború miatt lett veszteséges az OTP

Egyedi tételek okozták az OTP-csoport 33,4 milliárd forintos veszteségét az első negyedévben, mivel a számviteli szabályok szerint a jövőben várható veszteségeket le kellett írni – mondta a bankcsoport vezérigazgató-helyettese egy sajtóbeszélgetésen.

Bencsik László kiemelte: az oroszországi leányvállalatra 33 milliárd forint értékű, míg az ukrajnai egységnél 49 milliárd forint kockázati költséget számoltak el veszteségként.

Bencsik László

Korrekciós tételek nélkül a csoport adózott eredménye 88,6 milliárd forint volt, ami ugyan csökkenést jelent negyedéves és éves összehasonlításban is, azonban az orosz és az ukrán kitettséget figyelmen kívül hagyva javult az eredmény – jegyezte meg.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az OTP Magyarországon 94 milliárd forintosrobusztus” eredményt ért el, igaz a teljesítmény tartalmaz egy jelentős értékvesztés felszabadítását is. A hazai érdekeltségen kívül a bolgár és a horvát bank hozzájárulása volt jelentősebb az eredményhez – fűzte hozzá.

A pénzintézet tőkemegfelelési mutatója 16,2 százalékra csökkent a negatív eredmény hatására és az elszámolt tételek miatt, azonban még mindig jóval magasabb a szabályozó hatóság által előírt szintnél – húzta alá.

Egy “szélsőségesen negatív” forgatókönyv bekövetkezte esetén, ha mind a két háború által érintett érdekeltséget be kellene zárni, az a szavatoló tőkére már csak 30 bázispontos hatást gyakorolna a korábbi 140-150 bázisponttal szemben – mondta Bencsik László. Az MTI kérdésére hozzátette, hogy az előzetesen elkönyvelt kockázati költségek okozzák a csökkenést.

A vezérigazgató-helyettes tájékoztatott arról, hogy az év egészében az orosz és az ukrán teljesítmények nélkül a tavalyihoz hasonló, annál valamivel alacsonyabb pénzügyi mutatókat várnak.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány növekedése csoportszinten megközelítheti a 10 százalékot 2022-ben – részletezte. Jelezte azt is, hogy Ukrajnában ugyan nagyon nagy a bizonytalanság, az év folyamán további veszteségekkel csoportszinten nem számolnak.

Az OTP menedzsere beszélt arról is, hogy a csoport tagjai az elmúlt években jelentős volumenű magyar állampapírt vásároltak ezáltal segítve a kormány gazdaságpolitikáját; a teljes állampapír-portfolió 3700 milliárd forint értékű, ebből 3600 milliárd forintban van.

A bankszektor az elmúlt 12 évben, 2021 végéig szektorszinten 856 milliárd forint profitot termelt osztalék nélkül számolva, azzal együtt több mint kétszeresét, 1873 milliárd forintot – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a kormányzati nyilatkozatok alapján viszonylag gyors megállapodásra számít a kormány és az Európai Unió között, aminek jelentős pozitív hatása lenne az ország kockázati megítélésére, a kamatokra és hozamokra. Magyarországon nagyon konzervatív a hitelállomány, a jegybank szabályozó tevékenységének köszönhetően a hitelek 80 százaléka fix kamatozású, ami a jelenlegi helyzetben “jó az ügyfelek és a rendszerkockázat szempontjából is” – fűzte hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.