Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Az orosz-ukrán háború miatt lett veszteséges az OTP
No menu items!

Az orosz-ukrán háború miatt lett veszteséges az OTP

Egyedi tételek okozták az OTP-csoport 33,4 milliárd forintos veszteségét az első negyedévben, mivel a számviteli szabályok szerint a jövőben várható veszteségeket le kellett írni – mondta a bankcsoport vezérigazgató-helyettese egy sajtóbeszélgetésen.

Bencsik László kiemelte: az oroszországi leányvállalatra 33 milliárd forint értékű, míg az ukrajnai egységnél 49 milliárd forint kockázati költséget számoltak el veszteségként.

Bencsik László

Korrekciós tételek nélkül a csoport adózott eredménye 88,6 milliárd forint volt, ami ugyan csökkenést jelent negyedéves és éves összehasonlításban is, azonban az orosz és az ukrán kitettséget figyelmen kívül hagyva javult az eredmény – jegyezte meg.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az OTP Magyarországon 94 milliárd forintosrobusztus” eredményt ért el, igaz a teljesítmény tartalmaz egy jelentős értékvesztés felszabadítását is. A hazai érdekeltségen kívül a bolgár és a horvát bank hozzájárulása volt jelentősebb az eredményhez – fűzte hozzá.

A pénzintézet tőkemegfelelési mutatója 16,2 százalékra csökkent a negatív eredmény hatására és az elszámolt tételek miatt, azonban még mindig jóval magasabb a szabályozó hatóság által előírt szintnél – húzta alá.

Egy “szélsőségesen negatív” forgatókönyv bekövetkezte esetén, ha mind a két háború által érintett érdekeltséget be kellene zárni, az a szavatoló tőkére már csak 30 bázispontos hatást gyakorolna a korábbi 140-150 bázisponttal szemben – mondta Bencsik László. Az MTI kérdésére hozzátette, hogy az előzetesen elkönyvelt kockázati költségek okozzák a csökkenést.

A vezérigazgató-helyettes tájékoztatott arról, hogy az év egészében az orosz és az ukrán teljesítmények nélkül a tavalyihoz hasonló, annál valamivel alacsonyabb pénzügyi mutatókat várnak.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány növekedése csoportszinten megközelítheti a 10 százalékot 2022-ben – részletezte. Jelezte azt is, hogy Ukrajnában ugyan nagyon nagy a bizonytalanság, az év folyamán további veszteségekkel csoportszinten nem számolnak.

Az OTP menedzsere beszélt arról is, hogy a csoport tagjai az elmúlt években jelentős volumenű magyar állampapírt vásároltak ezáltal segítve a kormány gazdaságpolitikáját; a teljes állampapír-portfolió 3700 milliárd forint értékű, ebből 3600 milliárd forintban van.

A bankszektor az elmúlt 12 évben, 2021 végéig szektorszinten 856 milliárd forint profitot termelt osztalék nélkül számolva, azzal együtt több mint kétszeresét, 1873 milliárd forintot – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a kormányzati nyilatkozatok alapján viszonylag gyors megállapodásra számít a kormány és az Európai Unió között, aminek jelentős pozitív hatása lenne az ország kockázati megítélésére, a kamatokra és hozamokra. Magyarországon nagyon konzervatív a hitelállomány, a jegybank szabályozó tevékenységének köszönhetően a hitelek 80 százaléka fix kamatozású, ami a jelenlegi helyzetben “jó az ügyfelek és a rendszerkockázat szempontjából is” – fűzte hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom