Kezdőlap Címkék 2022 első negyedév

2022 első negyedév

MNB: a vidéki városokban drágultak legjobban a lakások

Országos átlagban 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, éves szinten az árnövekedés dinamikája 20,1 százalék volt.

Államháztartás: 4,8 százalékos GDP-arányos hiány

Az előzetes adatok szerint a kormányzati szektor első negyedévi hiánya 739 milliárd forint, a GDP 4,8 százaléka volt. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb - jelentette a Központi Statisztikai hivatal (KSH).

KSH: az első negyedévében is nőttek a beruházások

Az idei első negyedévben a beruházások volumene 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Alig nőtt a GDP az OECD országaiban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országok hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 0,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, amikor még 1,2 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Csúcsra jár az Alteo

Az Alteo energetikai csoport az év első három hónapját fennállásának legmagasabb negyedéves eredményével zárta: cég konszolidált nettó eredménye 2,8 milliárd forintot tett ki, ami 202 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

KSH: több mint 8 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 8,0 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az orosz-ukrán háború miatt lett veszteséges az OTP

Egyedi tételek okozták az OTP-csoport 33,4 milliárd forintos veszteségét az első negyedévben, mivel a számviteli szabályok szerint a jövőben várható veszteségeket le kellett írni - mondta a bankcsoport vezérigazgató-helyettese egy sajtóbeszélgetésen.

KSH: a tavalyinál jóval kevesebb lakás épült az első negyedévben

Az első negyedévében 4528 új lakás épült, 26 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

K&H: veszítettek optimizmusukból a nagyvállalatok

Főképp az infláció miatt kevésbé optimisták jövőjükkel kapcsolatban a K&H nagyvállalati növekedési index idei első negyedévi felmérésében szereplő cégek.

A közbeszerzések értéke már jóval meghaladja a járvány előtti szintet

Az első negyedévben a közbeszerzések értéke már bőven meghaladta a járvány előtti szintet Magyarországon - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Államháztartás. Az idei terv 32 százaléka már teljesült

A 2022-re vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 32 százalékban teljesült az első negyedévben. A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, ezen belül a forintadósságé 5 év, a devizaadósságé 9,6 év - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Felgyorsult a lakáspiac – a fővárosi panel a sláger

Az év elején a fővárosban és vidéken is felgyorsult a lakáspiac. Budapesten továbbra is a panellakások kelnek el a leggyorsabban, ezek a lakások átlagosan 51 nap alatt gazdára találnak.

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.