Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az oroszok háborúznak, az oligarcháik a luxusjachtjaikat mentik
No menu items!

Az oroszok háborúznak, az oligarcháik a luxusjachtjaikat mentik

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az ukrajnai orosz invázió másnapján a Barcelonában állomásozó Galactica Super Nova kapitánya meglepte legénységét azzal a paranccsal, hogy készüljenek fel a kihajózásra. A 70 méter hosszú luxusjacht tulajdonosa Vagit Alekperov orosz oligarcha. De nem csak az ő hajója hagyta el idő előtt a spanyol partokat azokban a napokban.

A Galactica Super Novát az év elején 83 millió dolláros áron hirdették meg eladásra. Az Egyesült Államokból és az Egyesült Arab Emírségekből érkező potenciális vevők nemrégiben jártak is a luxushajón, amelynek fedélzetén egy vízesést és egy nagy medencét is kialakítottak.

De február 25-én – egy nappal azután, hogy Oroszország megindította invázióját Ukrajna ellen – a jacht kapitánya megjelent a kikötőben. A legénységnek 48 órát adott, hogy felkészüljön a kihajózásra. “Vasárnap indulunk” – parancsolta egy akkor a fedélzeten tartózkodó személy elmondása szerint. A hajó végül egy nappal a tervezett indulás előtt hagyta el a kikötőt.

Vagit Alekperov

A Galactica tulajdonosa Vagit Alekperov, a Lukoil orosz olajvállalat elnöke, vezérigazgatója és legnagyobb részvényese. Legalábbis a SuperYacht Fan szerint, amely a világ legnagyobb jachtjainak tulajdonosairól vezet adatbázist. Az információt a legénység egy korábbi tagja is megerősítette a The Wall Street Journalnak. De Alekperové a hajógyár is, amely a hajót építette.

És bár Alekperov jelenleg nem áll szankciók alatt, rajta van azon a politikai személyiségeket és oligarchákat felsoroló listán, amelyet az Egyesült Államok állított össze Vlagyimir Putyin orosz elnök legszorosabb szövetségeseiről. Márpedig ez a jachtját potenciális célponttá teszi.

Az ukrajnai invázió és a Nyugat által válaszul bevezetett szankciók sorozata Oroszország leggazdagabb emberei között nagy rohamot váltott ki, hogy vagyonukat kivonják a kiszélesedő korlátozások fenyegetése alól. A nyugati államok szankciókkal sújtották az orosz központi bankot, több kereskedelmi bankot, valamint vállalatokat és magánszemélyeket, akiktől azt remélik, hogy nyomást tudnak gyakorolni Putyinra.

A kormányok határozatlan időre befagyaszthatják a szankciókkal sújtott személyek vagyonát anélkül, hogy a bűncselekményt bizonyítanák. A szankciók megtámadhatók, de a jogi eljárás évekig is eltarthat.

A nyugati szankciók kiszélesítése közepette az orosz szupergazdagok luxusjachtjai erős szimbolikát kaptak. Franciaország és Olaszország is lefoglalt néhány hajót, amelyekről azt állítják, hogy a szankciókkal sújtott személyek tulajdonát képezik. Norvégiában ugyancsak egy oroszokhoz köthető jacht vesztegel, mert senki sem hajlandó üzemanyagot eladni neki. Egy másik jachtot – amely egy szankcionált orosz üzletember tulajdonában van – ukrán állampolgárságú karbantartója részben elsüllyesztett Mallorca szigetén. A hajót később a spanyol hatóságok lefoglalták.

Néhány nappal azután, hogy Barcelonából kihajózott, a Galactica megérkezett a montenegrói Tivatba. Montenegró nem tagja az Európai Uniónak, így nem tartozik az uniós szankciók hatálya alá. Aznap azonban, amikor a jacht kikötött, az ország kormánya közölte, hogy csatlakozik az uniós szankciók érvényesítéséhez. A Galactica másnap hajnal előtt útnak indult a hajót nyomon követő oldalak szerint.

Roman Abramovics

Március 8-án egy másik jacht is kihajózott Barcelonából: a 140 méter hosszú Solaris, amely Roman Abramovics orosz mágnás tulajdona. A hajó javításon esett át, amikor előkészületeket tett, hogy elhagyja Barcelonát. “Egyértelmű volt, hogy a lehető leghamarabb el akarták hagyni a kikötőt” – mondta egy kikötői dolgozó.

A Solaris is a montenegrói Tivatba távozott, ahol lehorgonyzott. A dokkmunkások szerint senki sem hagyta el a hajót. A kikötő egyik vezetője szerint egy tivati jachtügynökség alkalmazottja csak annyi időre szállt fel a Solarisra, hogy ellenőrizze a mintegy 50 fős legénység útlevelét és papírjait.

A Solaris kapitánya azt tervezte, hogy üzemanyagot vesz fel – mondta ez a vezető -, de elvetette az ötletet, és helyette sietve elindult. A hajót nyomon követő honlapok szerint a jacht jelenleg Törökország partjainál tartózkodik.

A Galactica Super Nova rádiólokátorát nem sokkal Tivat elhagyása után kikapcsolták, így lehetetlenné vált a követése. Egy jachtrajongó azonban Törökországban kiszúrta.

Más, orosz oligarchák tulajdonában lévő hajók viszont nem jutottak ki a nyílt vízre. Néhány nappal az invázió kezdete után a spanyol Kereskedelmi Tengerészeti Főigazgatóság köröztetett egy üzenetet a kikötői hatóságoknak, amelyben arra kérte őket, hogy jelentsék az orosz tulajdonú vagy kezelésű megajachtokat, mindenféle magyarázat nélkül.

Szergej Csemezov

A spanyol hatóságok Barcelonában meg is szállták a Valerie nevű, 85 méter hosszú jachtot. Közölték, hogy vizsgálják a hajó tulajdonjogát. A SuperYacht Fan szerint a hajó tulajdonosa Szergej Csemezov orosz oligarcha, a Rostec állami védelmi vállalat vezetője.

Nem értettük, miért van ekkora felhajtás körülöttünk. Minden olyan gyorsan történt” – mondta a kapitány a The Wall Street Journal beszámolója szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbította az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Szijjártó: hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Pangásban a PC-piac – rossz passzban az Intel

Míg az autógyártók és a gépipari vállalatok a félvezetők hiányára panaszkodnak, addig a PC-gyártók és az adatközpontok pangásban vannak. Mindezt különösen az Intel szenvedi meg.

Hírek

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom