Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az oroszok háborúznak, az oligarcháik a luxusjachtjaikat mentik
No menu items!

Az oroszok háborúznak, az oligarcháik a luxusjachtjaikat mentik

A kép illusztráció. Fotó: Bigstock

Az ukrajnai orosz invázió másnapján a Barcelonában állomásozó Galactica Super Nova kapitánya meglepte legénységét azzal a paranccsal, hogy készüljenek fel a kihajózásra. A 70 méter hosszú luxusjacht tulajdonosa Vagit Alekperov orosz oligarcha. De nem csak az ő hajója hagyta el idő előtt a spanyol partokat azokban a napokban.

A Galactica Super Novát az év elején 83 millió dolláros áron hirdették meg eladásra. Az Egyesült Államokból és az Egyesült Arab Emírségekből érkező potenciális vevők nemrégiben jártak is a luxushajón, amelynek fedélzetén egy vízesést és egy nagy medencét is kialakítottak.

De február 25-én – egy nappal azután, hogy Oroszország megindította invázióját Ukrajna ellen – a jacht kapitánya megjelent a kikötőben. A legénységnek 48 órát adott, hogy felkészüljön a kihajózásra. “Vasárnap indulunk” – parancsolta egy akkor a fedélzeten tartózkodó személy elmondása szerint. A hajó végül egy nappal a tervezett indulás előtt hagyta el a kikötőt.

Vagit Alekperov

A Galactica tulajdonosa Vagit Alekperov, a Lukoil orosz olajvállalat elnöke, vezérigazgatója és legnagyobb részvényese. Legalábbis a SuperYacht Fan szerint, amely a világ legnagyobb jachtjainak tulajdonosairól vezet adatbázist. Az információt a legénység egy korábbi tagja is megerősítette a The Wall Street Journalnak. De Alekperové a hajógyár is, amely a hajót építette.

És bár Alekperov jelenleg nem áll szankciók alatt, rajta van azon a politikai személyiségeket és oligarchákat felsoroló listán, amelyet az Egyesült Államok állított össze Vlagyimir Putyin orosz elnök legszorosabb szövetségeseiről. Márpedig ez a jachtját potenciális célponttá teszi.

Az ukrajnai invázió és a Nyugat által válaszul bevezetett szankciók sorozata Oroszország leggazdagabb emberei között nagy rohamot váltott ki, hogy vagyonukat kivonják a kiszélesedő korlátozások fenyegetése alól. A nyugati államok szankciókkal sújtották az orosz központi bankot, több kereskedelmi bankot, valamint vállalatokat és magánszemélyeket, akiktől azt remélik, hogy nyomást tudnak gyakorolni Putyinra.

A kormányok határozatlan időre befagyaszthatják a szankciókkal sújtott személyek vagyonát anélkül, hogy a bűncselekményt bizonyítanák. A szankciók megtámadhatók, de a jogi eljárás évekig is eltarthat.

A nyugati szankciók kiszélesítése közepette az orosz szupergazdagok luxusjachtjai erős szimbolikát kaptak. Franciaország és Olaszország is lefoglalt néhány hajót, amelyekről azt állítják, hogy a szankciókkal sújtott személyek tulajdonát képezik. Norvégiában ugyancsak egy oroszokhoz köthető jacht vesztegel, mert senki sem hajlandó üzemanyagot eladni neki. Egy másik jachtot – amely egy szankcionált orosz üzletember tulajdonában van – ukrán állampolgárságú karbantartója részben elsüllyesztett Mallorca szigetén. A hajót később a spanyol hatóságok lefoglalták.

Néhány nappal azután, hogy Barcelonából kihajózott, a Galactica megérkezett a montenegrói Tivatba. Montenegró nem tagja az Európai Uniónak, így nem tartozik az uniós szankciók hatálya alá. Aznap azonban, amikor a jacht kikötött, az ország kormánya közölte, hogy csatlakozik az uniós szankciók érvényesítéséhez. A Galactica másnap hajnal előtt útnak indult a hajót nyomon követő oldalak szerint.

Roman Abramovics

Március 8-án egy másik jacht is kihajózott Barcelonából: a 140 méter hosszú Solaris, amely Roman Abramovics orosz mágnás tulajdona. A hajó javításon esett át, amikor előkészületeket tett, hogy elhagyja Barcelonát. “Egyértelmű volt, hogy a lehető leghamarabb el akarták hagyni a kikötőt” – mondta egy kikötői dolgozó.

A Solaris is a montenegrói Tivatba távozott, ahol lehorgonyzott. A dokkmunkások szerint senki sem hagyta el a hajót. A kikötő egyik vezetője szerint egy tivati jachtügynökség alkalmazottja csak annyi időre szállt fel a Solarisra, hogy ellenőrizze a mintegy 50 fős legénység útlevelét és papírjait.

A Solaris kapitánya azt tervezte, hogy üzemanyagot vesz fel – mondta ez a vezető -, de elvetette az ötletet, és helyette sietve elindult. A hajót nyomon követő honlapok szerint a jacht jelenleg Törökország partjainál tartózkodik.

A Galactica Super Nova rádiólokátorát nem sokkal Tivat elhagyása után kikapcsolták, így lehetetlenné vált a követése. Egy jachtrajongó azonban Törökországban kiszúrta.

Más, orosz oligarchák tulajdonában lévő hajók viszont nem jutottak ki a nyílt vízre. Néhány nappal az invázió kezdete után a spanyol Kereskedelmi Tengerészeti Főigazgatóság köröztetett egy üzenetet a kikötői hatóságoknak, amelyben arra kérte őket, hogy jelentsék az orosz tulajdonú vagy kezelésű megajachtokat, mindenféle magyarázat nélkül.

Szergej Csemezov

A spanyol hatóságok Barcelonában meg is szállták a Valerie nevű, 85 méter hosszú jachtot. Közölték, hogy vizsgálják a hajó tulajdonjogát. A SuperYacht Fan szerint a hajó tulajdonosa Szergej Csemezov orosz oligarcha, a Rostec állami védelmi vállalat vezetője.

Nem értettük, miért van ekkora felhajtás körülöttünk. Minden olyan gyorsan történt” – mondta a kapitány a The Wall Street Journal beszámolója szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Augusztus közepétől újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Augusztus 15-től újra jár a 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között. A Kálvin tértől a Göncz Árpád városközpontig továbbra is metrópótló busszal lehet utazni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Jövőre is velünk lesz az élelmiszerválság

Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat - állapította meg a Makronóm Intézet friss elemzésében.

Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét

Több légitársaság is törölte Tajpejbe tartó járatait, másokat pedig átirányítottak, hogy elkerüljék a légteret, amelyet lezártak a polgári forgalom elől a kínai katonai gyakorlatok miatt. A kínai néphadsereg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatására válaszul vonult fel a vitatott hovatartozású sziget körül.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Hírek

Augusztus közepétől újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Augusztus 15-től újra jár a 3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között. A Kálvin tértől a Göncz Árpád városközpontig továbbra is metrópótló busszal lehet utazni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kína hadgyakorlata átmenetileg lebénítja Tajvan légterét

Több légitársaság is törölte Tajpejbe tartó járatait, másokat pedig átirányítottak, hogy elkerüljék a légteret, amelyet lezártak a polgári forgalom elől a kínai katonai gyakorlatok miatt. A kínai néphadsereg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke tajvani látogatására válaszul vonult fel a vitatott hovatartozású sziget körül.

Szankciókat vetett ki az EU a Zelenszkij székére pályázó volt elnökre

Korlátozó intézkedéseket vezet be az Európai Unió Viktor Janukovics volt ukrán elnökkel és fiával, Olekszandr Janukoviccsal szemben, válaszul az orosz katonai agresszióra - döntött az Európai Tanács.

Erősödött a forint péntek reggelre

Erősödött a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.

Duplán jön a családi pótlék augusztusban

Kétszer utal családi pótlékot augusztusban a Magyar Államkincstár - közölte közösségi oldalán Németh Szilárd.

Új menedzsmentet kapott a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél az újonnan létrehozott igazgatóság elnöke Bartal Tamás, a felügyelőbizottság elnöke Németh Lászlóné lett 2022. augusztus 1-jétől, a vezérigazgatói feladatokat továbbra is Szilvai József Attila látja el.

Gazprom: a szankciók miatt nem indulhat újra az Északi Áramlat

Nem lehet visszaszállítani Oroszországba az Északi Áramlat-1 gázvezeték turbináját a nyugati szankciók miatt - közölte a Gazprom.

Románia lassan, de biztosan elfogy

Románia lassan, de biztosan elfogy - állapította meg az Adevarul című román lap azt kommentálva, hogy tavaly minden korábbinál kevesebb, mindössze 180 ezer gyermek született a 19 millió lakosú országban. A lap szerdai cikkében szociológusokat megszólaltatva járta körül a népességfogyás okait és megfékezésének lehetséges módozatait.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom