Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába - lássuk, mi érkezett eddig
No menu items!

Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába – lássuk, mi érkezett eddig

Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelin típusú hordozható páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába. Fotó: Bigstock

A nehéztüzérségtől kezdve a taktikai drónokon át a páncélozott járművekig az Egyesült Államok 5,6 milliárd dollárnyi katonai segélyt folyósított Ukrajnának azóta, hogy Oroszország február végén lerohanta az országot.

A legutóbbi, 1 milliárd dolláros segélycsomag – amely a tizenkettedik a sorban – éppen akkor érkezik, amikor az orosz erők fokozzák harcukat Kelet- és Dél-Ukrajnában.

A Pentagon közlése szerint az első szállítmány értéke 350 millió dollár. Tartalmaz 18 darab 155 mm-es ágyút, 36 ezer darab 155 mm-es lőszert, 18 darab taktikai járművet a 155 mm-es ágyúk vontatására, valamint lőszert a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HMARS).

A Pentagon két Harpoon partvédelmi rendszert, több ezer biztonságos rádiót, valamint éjjellátó és hőkamerás eszközöket, továbbá a kiképzés és a karbantartás finanszírozását is biztosítja. A támogatás együttes értéke 650 millió dollár.

Íme egy pillantás azokra a fegyverekre, amelyeket az Egyesült Államok eddig Ukrajnába küldött.

Nehéztüzérség

A nehéz tüzérségi eszközök előkelő helyen szerepelnek az ukrán katonai kívánságlistákon. Eddig a Pentagon 126 darab 155 mm-es géppuskás tüzérségi rendszert adott át az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság készleteiből az ukrán erőknek.

Az ukrán csapatoknak az amerikai erőkkel együtt kell majd kiképzést tartaniuk, mielőtt működtetnék a lövegeket. A Pentagon korábban azt közölte, hogy a kiképzésre Ukrajnán kívül, de az ország közelében kerül sor.

Az Egyesült Államok a lövegek mellett mintegy 260 ezer darab tüzérségi lövedéket is küldött.

A Pentagon a Lockheed Martin védelmi óriáscég által gyártott High Mobility Artillery Rocket Systems, azaz HMARS rakétarendszereket is küld Ukrajnába. A HMARS-okat úgy tervezték, hogy egy mobil, 5 tonnás teherautóról különböző rakétákat lőjenek ki.

Drónok

Az Egyesült Államok legalább 700 darab Switchblade drónt is lekötött, amelyeket az amerikai székhelyű AeroVironment cég gyárt. A fegyvernek két változata van, a Switchblade 300 és 600. Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok melyik változatot küldi Ukrajnába.

Mindegyik Switchblade-et úgy tervezték, hogy egyszer használatos, avagy “kamikaze” drón legyen.

A 300-as változatot kis célpontok megsemmisítésére tervezték. Elfér egy hátizsákban, súlya alig több mint 2 kilogramm, hatótávolsága pedig 16 kilométer. A 600-as változatot tankok és más páncélozott járművek megsemmisítésére tervezték. A súlya valamivel több mint 54 kilogramm, hatótávolsága pedig több mint 64 kilométer.

A Pentagon a Puma pilóta nélküli repülőgépes rendszert, azaz UAS-t, valamint 121 darab taktikai pilóta nélküli repülőgépes rendszert, ismertebb nevén Phoenix Ghost drónokat is lekötött.

Áprilisban John Kirby, a Pentagon akkori szóvivője azt mondta, hogy ezeket a drónokat “gyorsan fejlesztette ki a légierő, válaszul, kifejezetten az ukrán igényekre“.

Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a Switchblade sorozatú pilóta nélküli rendszerek, de nem pont olyanokkal. A Phoenix Ghosts képességeit tekintve más különbségek is vannak, de most nem tudok részletesebben belemenni ezekbe a képességekbe” – mondta Kirby egy április 21-i sajtótájékoztatón.

A drónokat az Aevex Aerospace gyártja a kaliforniai Solana Beachen, és jelenleg az amerikai légierő arzenáljában vannak. Amint a drónok a térségbe kerülnek, az amerikai csapatok kiképzik az ukrán erőket a működtetésükre.

Páncélozott és taktikai járművek

Az Egyesült Államok több száz páncélozott járművet bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, köztük 200 darab M113-as páncélozott járművet és több száz páncélozott, nagy mozgékonyságú, többcélú kerekes járművet.

A Pentagon több mint 100 darab taktikai járművet is kiosztott, hogy az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság 155 mm-es ágyúit vontassák a harctéren. A hadsereg közel 20 darab más taktikai járművet is küldött, amelyeket a felszerelések rendbehozatalát segítik.

Repülőgépek és radarok

Az Egyesült Államok beleegyezett 20 darab Mi-17-es orosz katonai helikopter küldésébe. Ezek közül néhányat egykor az afganisztáni katonai flottába szántak, mielőtt a tálibok átvették volna a hatalmat az országban.

A Mi-17-esek személyszállító helikopterek, amelyek ágyúkkal és rakétákkal felfegyverezhetők, hogy támadó vagy közeli légi támogató feladatokat lássanak el.

Az amerikai hadsereg 22 darabot is lekötött a rendkívül mobil AN/TPQ-36 tüzérségi elhárító radarokból. Ez a radarrendszer képes az aknavetők, tüzérségi lövegek és rakéták rövid hatótávolságon belüli lokalizálására. A Pentagon négy aknavető-ellenes radart is küldött.

Négy Raytheon AN/MPQ-64 Sentinel légtérellenőrző radar is csatlakozott az ukrajnai harcokhoz. A Sentinel rendszert arra tervezték, hogy riadóztassa a frontvonal légvédelmi fegyvereket, amikor ellenséges repülőgépeket, helikoptereket, drónokat vagy rakétákat pillant meg. Az Egyesült Államok elektronikus zavaró berendezéseket is beépített.

Rakéták és más páncéltörő rendszerek

A Javelin hordozható páncéltörő fegyverek szintén elöl állnak az ukrán hadsereg listáján. Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelint adott át az ukrán kormánynak, amelyeket a Lockheed Martin és a Raytheon védelmi óriáscégek közösen gyártanak.

Ezenkívül az Egyesült Államok több mint 1400 darab Stinger légvédelmi rakétarendszert ajánlott fel Ukrajnának. Emellett több mint 20 ezer darab hordozható páncéltörő rendszert és más lézerirányítású rakétarendszereket is küldött.

Fegyverek és lőszerek

A Pentagon eddig több mint 7000 darab különböző típusú kézifegyvert és 50 millió darab lőszert szállított Ukrajnának.

Az Egyesült Államok több mint 1 millió darab gránátot, aknavetőt és tüzérségi lövedéket is átadott.

Védőfelszerelés

Az Egyesült Államok eddig több mint 75 ezer darab testpáncélt és sisakot küldött az ukrán erőknek a Pentagon adatai szerint.

Ezen kívül az USA az ukrán csapatokat több ezer darab éjjellátó készülékkel, hőkamerás rendszerrel és másfajta katonai optikával is felszerelte.

Az Egyesült Államok orvosi felszereléseket és a harci evakuálások segítésére használt felszereléseket is mellékelt. Emellett több száz darab vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védőfelszerelés is elhagyta az amerikai raktárakat Ukrajna számára. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Újabb mélypont: 410 forint fölött az euró árfolyama

Szerdán újabb történelmi mélypontra került a forint az euróval, a frankkal és a dollárral szemben, miközben gyengült az euró is a dollárhoz viszonyítva.

Mégsem menti meg a világot a sarkvidéki orosz olajprojekt?

Szankciók fenyegetik Oroszország hatalmas olajprojektjét, márpedig a Vostok Oil nyugati pénz és importált technológia nélkül visszaeséssel néz szembe.

Féltávnál a viharszezon: rekordösszeget fizethetnek a biztosítók

Az idei viharszezon felénél, a május-júniusi adatok szerint 39 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg pedig 4,6 milliárd forint. Ennek alapján az idei négyhavi kárkifizetések meg is haladhatják a tavalyi, tízéves rekordnak számító összeget - jelezte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Felturbózták az elektromos autóárakat

Az akkumulátoros autók iránti növekvő keresletnek és a gyártásukhoz szükséges alkatrészek drágulásának köszönhetően számos elektromos autógyártó jelentősen megemelte modelljeinek árát.

Hírek

Újabb mélypont: 410 forint fölött az euró árfolyama

Szerdán újabb történelmi mélypontra került a forint az euróval, a frankkal és a dollárral szemben, miközben gyengült az euró is a dollárhoz viszonyítva.

Féltávnál a viharszezon: rekordösszeget fizethetnek a biztosítók

Az idei viharszezon felénél, a május-júniusi adatok szerint 39 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg pedig 4,6 milliárd forint. Ennek alapján az idei négyhavi kárkifizetések meg is haladhatják a tavalyi, tízéves rekordnak számító összeget - jelezte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Két fontos szövetségese hátrált ki Boris Johnson mögül

Lemondott Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter. Mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

Nincs megállás: 410 forint közelében járt az euró

Történelmi mélypontra gyengült a forint a bankközi devizakereskedelemben: az euró jegyzése a 410, a dollár jegyzése a 400 forintot közelíti, a svájci franké pedig meghaladja a 412 forintot.

Ingyenes ablakcserét kérhetnek a repülőtér környékén élők

Kibővíti lakossági zajvédelmi programját a Budapest Airport szeptembertől: a következő három évben összesen 1,2 milliárd forintot fordít erre a célra.

Hamarosan érkezik az emelt nyugdíj

Ebben a hónapban érkezik az évközi nyugdíjemelés, amikor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kap. A januártól júniusig terjedő, visszamenőlegesen járó emelést a nyugdíjasok egy összegben, az aktuális, július havi emelt nyugdíjukkal együtt kapják meg - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Budapesti agglomerációs fejlesztési fórum alakulhat

Újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki - közölte a területfejlesztési miniszter.

Megint csődbe repült a SAS

A skandináv SAS légitársaság két éven belül másodszor is csődeljárást kezdeményezett adósságterheinek kezelése érdekében, mivel a koronavírus-járvány okozta zavarokból való kilábalása a vártnál lassabban halad. A légicég helyzetét nehezíti, hogy pilótái hétfő óta sztrájkolnak.

Gazdaság

Újabb mélypont: 410 forint fölött az euró árfolyama

Szerdán újabb történelmi mélypontra került a forint az euróval, a frankkal és a dollárral szemben, miközben gyengült az euró is a dollárhoz viszonyítva.

Nincs megállás: 410 forint közelében járt az euró

Történelmi mélypontra gyengült a forint a bankközi devizakereskedelemben: az euró jegyzése a 410, a dollár jegyzése a 400 forintot közelíti, a svájci franké pedig meghaladja a 412 forintot.

Zuhant a forint: újabb történelmi mélypontok

Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom