Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába - lássuk, mi érkezett eddig
No menu items!

Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába – lássuk, mi érkezett eddig

Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelin típusú hordozható páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába. Fotó: Bigstock

A nehéztüzérségtől kezdve a taktikai drónokon át a páncélozott járművekig az Egyesült Államok 5,6 milliárd dollárnyi katonai segélyt folyósított Ukrajnának azóta, hogy Oroszország február végén lerohanta az országot.

A legutóbbi, 1 milliárd dolláros segélycsomag – amely a tizenkettedik a sorban – éppen akkor érkezik, amikor az orosz erők fokozzák harcukat Kelet- és Dél-Ukrajnában.

A Pentagon közlése szerint az első szállítmány értéke 350 millió dollár. Tartalmaz 18 darab 155 mm-es ágyút, 36 ezer darab 155 mm-es lőszert, 18 darab taktikai járművet a 155 mm-es ágyúk vontatására, valamint lőszert a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HMARS).

A Pentagon két Harpoon partvédelmi rendszert, több ezer biztonságos rádiót, valamint éjjellátó és hőkamerás eszközöket, továbbá a kiképzés és a karbantartás finanszírozását is biztosítja. A támogatás együttes értéke 650 millió dollár.

Íme egy pillantás azokra a fegyverekre, amelyeket az Egyesült Államok eddig Ukrajnába küldött.

Nehéztüzérség

A nehéz tüzérségi eszközök előkelő helyen szerepelnek az ukrán katonai kívánságlistákon. Eddig a Pentagon 126 darab 155 mm-es géppuskás tüzérségi rendszert adott át az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság készleteiből az ukrán erőknek.

Az ukrán csapatoknak az amerikai erőkkel együtt kell majd kiképzést tartaniuk, mielőtt működtetnék a lövegeket. A Pentagon korábban azt közölte, hogy a kiképzésre Ukrajnán kívül, de az ország közelében kerül sor.

Az Egyesült Államok a lövegek mellett mintegy 260 ezer darab tüzérségi lövedéket is küldött.

A Pentagon a Lockheed Martin védelmi óriáscég által gyártott High Mobility Artillery Rocket Systems, azaz HMARS rakétarendszereket is küld Ukrajnába. A HMARS-okat úgy tervezték, hogy egy mobil, 5 tonnás teherautóról különböző rakétákat lőjenek ki.

Drónok

Az Egyesült Államok legalább 700 darab Switchblade drónt is lekötött, amelyeket az amerikai székhelyű AeroVironment cég gyárt. A fegyvernek két változata van, a Switchblade 300 és 600. Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok melyik változatot küldi Ukrajnába.

Mindegyik Switchblade-et úgy tervezték, hogy egyszer használatos, avagy “kamikaze” drón legyen.

A 300-as változatot kis célpontok megsemmisítésére tervezték. Elfér egy hátizsákban, súlya alig több mint 2 kilogramm, hatótávolsága pedig 16 kilométer. A 600-as változatot tankok és más páncélozott járművek megsemmisítésére tervezték. A súlya valamivel több mint 54 kilogramm, hatótávolsága pedig több mint 64 kilométer.

A Pentagon a Puma pilóta nélküli repülőgépes rendszert, azaz UAS-t, valamint 121 darab taktikai pilóta nélküli repülőgépes rendszert, ismertebb nevén Phoenix Ghost drónokat is lekötött.

Áprilisban John Kirby, a Pentagon akkori szóvivője azt mondta, hogy ezeket a drónokat “gyorsan fejlesztette ki a légierő, válaszul, kifejezetten az ukrán igényekre“.

Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a Switchblade sorozatú pilóta nélküli rendszerek, de nem pont olyanokkal. A Phoenix Ghosts képességeit tekintve más különbségek is vannak, de most nem tudok részletesebben belemenni ezekbe a képességekbe” – mondta Kirby egy április 21-i sajtótájékoztatón.

A drónokat az Aevex Aerospace gyártja a kaliforniai Solana Beachen, és jelenleg az amerikai légierő arzenáljában vannak. Amint a drónok a térségbe kerülnek, az amerikai csapatok kiképzik az ukrán erőket a működtetésükre.

Páncélozott és taktikai járművek

Az Egyesült Államok több száz páncélozott járművet bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, köztük 200 darab M113-as páncélozott járművet és több száz páncélozott, nagy mozgékonyságú, többcélú kerekes járművet.

A Pentagon több mint 100 darab taktikai járművet is kiosztott, hogy az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság 155 mm-es ágyúit vontassák a harctéren. A hadsereg közel 20 darab más taktikai járművet is küldött, amelyeket a felszerelések rendbehozatalát segítik.

Repülőgépek és radarok

Az Egyesült Államok beleegyezett 20 darab Mi-17-es orosz katonai helikopter küldésébe. Ezek közül néhányat egykor az afganisztáni katonai flottába szántak, mielőtt a tálibok átvették volna a hatalmat az országban.

A Mi-17-esek személyszállító helikopterek, amelyek ágyúkkal és rakétákkal felfegyverezhetők, hogy támadó vagy közeli légi támogató feladatokat lássanak el.

Az amerikai hadsereg 22 darabot is lekötött a rendkívül mobil AN/TPQ-36 tüzérségi elhárító radarokból. Ez a radarrendszer képes az aknavetők, tüzérségi lövegek és rakéták rövid hatótávolságon belüli lokalizálására. A Pentagon négy aknavető-ellenes radart is küldött.

Négy Raytheon AN/MPQ-64 Sentinel légtérellenőrző radar is csatlakozott az ukrajnai harcokhoz. A Sentinel rendszert arra tervezték, hogy riadóztassa a frontvonal légvédelmi fegyvereket, amikor ellenséges repülőgépeket, helikoptereket, drónokat vagy rakétákat pillant meg. Az Egyesült Államok elektronikus zavaró berendezéseket is beépített.

Rakéták és más páncéltörő rendszerek

A Javelin hordozható páncéltörő fegyverek szintén elöl állnak az ukrán hadsereg listáján. Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelint adott át az ukrán kormánynak, amelyeket a Lockheed Martin és a Raytheon védelmi óriáscégek közösen gyártanak.

Ezenkívül az Egyesült Államok több mint 1400 darab Stinger légvédelmi rakétarendszert ajánlott fel Ukrajnának. Emellett több mint 20 ezer darab hordozható páncéltörő rendszert és más lézerirányítású rakétarendszereket is küldött.

Fegyverek és lőszerek

A Pentagon eddig több mint 7000 darab különböző típusú kézifegyvert és 50 millió darab lőszert szállított Ukrajnának.

Az Egyesült Államok több mint 1 millió darab gránátot, aknavetőt és tüzérségi lövedéket is átadott.

Védőfelszerelés

Az Egyesült Államok eddig több mint 75 ezer darab testpáncélt és sisakot küldött az ukrán erőknek a Pentagon adatai szerint.

Ezen kívül az USA az ukrán csapatokat több ezer darab éjjellátó készülékkel, hőkamerás rendszerrel és másfajta katonai optikával is felszerelte.

Az Egyesült Államok orvosi felszereléseket és a harci evakuálások segítésére használt felszereléseket is mellékelt. Emellett több száz darab vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védőfelszerelés is elhagyta az amerikai raktárakat Ukrajna számára. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   

Benzinárstop végére ébredve: drágul az üzemanyag, nő az infláció

A magyaroknak az üzemanyagárak ugrásszerű növekedésével és az Európai Unió egyik legmagasabb inflációs rátájával kell szembenézniük, miután az Orbán-kormány kivezette a benzinárstopot - írja a Bloomberg.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Hírek

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Gazdaság

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom