Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába - lássuk, mi érkezett eddig
No menu items!

Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába – lássuk, mi érkezett eddig

Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelin típusú hordozható páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába. Fotó: Bigstock

A nehéztüzérségtől kezdve a taktikai drónokon át a páncélozott járművekig az Egyesült Államok 5,6 milliárd dollárnyi katonai segélyt folyósított Ukrajnának azóta, hogy Oroszország február végén lerohanta az országot.

A legutóbbi, 1 milliárd dolláros segélycsomag – amely a tizenkettedik a sorban – éppen akkor érkezik, amikor az orosz erők fokozzák harcukat Kelet- és Dél-Ukrajnában.

A Pentagon közlése szerint az első szállítmány értéke 350 millió dollár. Tartalmaz 18 darab 155 mm-es ágyút, 36 ezer darab 155 mm-es lőszert, 18 darab taktikai járművet a 155 mm-es ágyúk vontatására, valamint lőszert a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HMARS).

A Pentagon két Harpoon partvédelmi rendszert, több ezer biztonságos rádiót, valamint éjjellátó és hőkamerás eszközöket, továbbá a kiképzés és a karbantartás finanszírozását is biztosítja. A támogatás együttes értéke 650 millió dollár.

Íme egy pillantás azokra a fegyverekre, amelyeket az Egyesült Államok eddig Ukrajnába küldött.

Nehéztüzérség

A nehéz tüzérségi eszközök előkelő helyen szerepelnek az ukrán katonai kívánságlistákon. Eddig a Pentagon 126 darab 155 mm-es géppuskás tüzérségi rendszert adott át az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság készleteiből az ukrán erőknek.

Az ukrán csapatoknak az amerikai erőkkel együtt kell majd kiképzést tartaniuk, mielőtt működtetnék a lövegeket. A Pentagon korábban azt közölte, hogy a kiképzésre Ukrajnán kívül, de az ország közelében kerül sor.

Az Egyesült Államok a lövegek mellett mintegy 260 ezer darab tüzérségi lövedéket is küldött.

A Pentagon a Lockheed Martin védelmi óriáscég által gyártott High Mobility Artillery Rocket Systems, azaz HMARS rakétarendszereket is küld Ukrajnába. A HMARS-okat úgy tervezték, hogy egy mobil, 5 tonnás teherautóról különböző rakétákat lőjenek ki.

Drónok

Az Egyesült Államok legalább 700 darab Switchblade drónt is lekötött, amelyeket az amerikai székhelyű AeroVironment cég gyárt. A fegyvernek két változata van, a Switchblade 300 és 600. Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok melyik változatot küldi Ukrajnába.

Mindegyik Switchblade-et úgy tervezték, hogy egyszer használatos, avagy “kamikaze” drón legyen.

A 300-as változatot kis célpontok megsemmisítésére tervezték. Elfér egy hátizsákban, súlya alig több mint 2 kilogramm, hatótávolsága pedig 16 kilométer. A 600-as változatot tankok és más páncélozott járművek megsemmisítésére tervezték. A súlya valamivel több mint 54 kilogramm, hatótávolsága pedig több mint 64 kilométer.

A Pentagon a Puma pilóta nélküli repülőgépes rendszert, azaz UAS-t, valamint 121 darab taktikai pilóta nélküli repülőgépes rendszert, ismertebb nevén Phoenix Ghost drónokat is lekötött.

Áprilisban John Kirby, a Pentagon akkori szóvivője azt mondta, hogy ezeket a drónokat “gyorsan fejlesztette ki a légierő, válaszul, kifejezetten az ukrán igényekre“.

Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a Switchblade sorozatú pilóta nélküli rendszerek, de nem pont olyanokkal. A Phoenix Ghosts képességeit tekintve más különbségek is vannak, de most nem tudok részletesebben belemenni ezekbe a képességekbe” – mondta Kirby egy április 21-i sajtótájékoztatón.

A drónokat az Aevex Aerospace gyártja a kaliforniai Solana Beachen, és jelenleg az amerikai légierő arzenáljában vannak. Amint a drónok a térségbe kerülnek, az amerikai csapatok kiképzik az ukrán erőket a működtetésükre.

Páncélozott és taktikai járművek

Az Egyesült Államok több száz páncélozott járművet bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, köztük 200 darab M113-as páncélozott járművet és több száz páncélozott, nagy mozgékonyságú, többcélú kerekes járművet.

A Pentagon több mint 100 darab taktikai járművet is kiosztott, hogy az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság 155 mm-es ágyúit vontassák a harctéren. A hadsereg közel 20 darab más taktikai járművet is küldött, amelyeket a felszerelések rendbehozatalát segítik.

Repülőgépek és radarok

Az Egyesült Államok beleegyezett 20 darab Mi-17-es orosz katonai helikopter küldésébe. Ezek közül néhányat egykor az afganisztáni katonai flottába szántak, mielőtt a tálibok átvették volna a hatalmat az országban.

A Mi-17-esek személyszállító helikopterek, amelyek ágyúkkal és rakétákkal felfegyverezhetők, hogy támadó vagy közeli légi támogató feladatokat lássanak el.

Az amerikai hadsereg 22 darabot is lekötött a rendkívül mobil AN/TPQ-36 tüzérségi elhárító radarokból. Ez a radarrendszer képes az aknavetők, tüzérségi lövegek és rakéták rövid hatótávolságon belüli lokalizálására. A Pentagon négy aknavető-ellenes radart is küldött.

Négy Raytheon AN/MPQ-64 Sentinel légtérellenőrző radar is csatlakozott az ukrajnai harcokhoz. A Sentinel rendszert arra tervezték, hogy riadóztassa a frontvonal légvédelmi fegyvereket, amikor ellenséges repülőgépeket, helikoptereket, drónokat vagy rakétákat pillant meg. Az Egyesült Államok elektronikus zavaró berendezéseket is beépített.

Rakéták és más páncéltörő rendszerek

A Javelin hordozható páncéltörő fegyverek szintén elöl állnak az ukrán hadsereg listáján. Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelint adott át az ukrán kormánynak, amelyeket a Lockheed Martin és a Raytheon védelmi óriáscégek közösen gyártanak.

Ezenkívül az Egyesült Államok több mint 1400 darab Stinger légvédelmi rakétarendszert ajánlott fel Ukrajnának. Emellett több mint 20 ezer darab hordozható páncéltörő rendszert és más lézerirányítású rakétarendszereket is küldött.

Fegyverek és lőszerek

A Pentagon eddig több mint 7000 darab különböző típusú kézifegyvert és 50 millió darab lőszert szállított Ukrajnának.

Az Egyesült Államok több mint 1 millió darab gránátot, aknavetőt és tüzérségi lövedéket is átadott.

Védőfelszerelés

Az Egyesült Államok eddig több mint 75 ezer darab testpáncélt és sisakot küldött az ukrán erőknek a Pentagon adatai szerint.

Ezen kívül az USA az ukrán csapatokat több ezer darab éjjellátó készülékkel, hőkamerás rendszerrel és másfajta katonai optikával is felszerelte.

Az Egyesült Államok orvosi felszereléseket és a harci evakuálások segítésére használt felszereléseket is mellékelt. Emellett több száz darab vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védőfelszerelés is elhagyta az amerikai raktárakat Ukrajna számára. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...