Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába - lássuk, mi érkezett eddig
No menu items!

Az USA önti a legmodernebb hadifelszerelést Ukrajnába – lássuk, mi érkezett eddig

Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelin típusú hordozható páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába. Fotó: Bigstock

A nehéztüzérségtől kezdve a taktikai drónokon át a páncélozott járművekig az Egyesült Államok 5,6 milliárd dollárnyi katonai segélyt folyósított Ukrajnának azóta, hogy Oroszország február végén lerohanta az országot.

A legutóbbi, 1 milliárd dolláros segélycsomag – amely a tizenkettedik a sorban – éppen akkor érkezik, amikor az orosz erők fokozzák harcukat Kelet- és Dél-Ukrajnában.

A Pentagon közlése szerint az első szállítmány értéke 350 millió dollár. Tartalmaz 18 darab 155 mm-es ágyút, 36 ezer darab 155 mm-es lőszert, 18 darab taktikai járművet a 155 mm-es ágyúk vontatására, valamint lőszert a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HMARS).

A Pentagon két Harpoon partvédelmi rendszert, több ezer biztonságos rádiót, valamint éjjellátó és hőkamerás eszközöket, továbbá a kiképzés és a karbantartás finanszírozását is biztosítja. A támogatás együttes értéke 650 millió dollár.

Íme egy pillantás azokra a fegyverekre, amelyeket az Egyesült Államok eddig Ukrajnába küldött.

Nehéztüzérség

A nehéz tüzérségi eszközök előkelő helyen szerepelnek az ukrán katonai kívánságlistákon. Eddig a Pentagon 126 darab 155 mm-es géppuskás tüzérségi rendszert adott át az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság készleteiből az ukrán erőknek.

Az ukrán csapatoknak az amerikai erőkkel együtt kell majd kiképzést tartaniuk, mielőtt működtetnék a lövegeket. A Pentagon korábban azt közölte, hogy a kiképzésre Ukrajnán kívül, de az ország közelében kerül sor.

Az Egyesült Államok a lövegek mellett mintegy 260 ezer darab tüzérségi lövedéket is küldött.

A Pentagon a Lockheed Martin védelmi óriáscég által gyártott High Mobility Artillery Rocket Systems, azaz HMARS rakétarendszereket is küld Ukrajnába. A HMARS-okat úgy tervezték, hogy egy mobil, 5 tonnás teherautóról különböző rakétákat lőjenek ki.

Drónok

Az Egyesült Államok legalább 700 darab Switchblade drónt is lekötött, amelyeket az amerikai székhelyű AeroVironment cég gyárt. A fegyvernek két változata van, a Switchblade 300 és 600. Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok melyik változatot küldi Ukrajnába.

Mindegyik Switchblade-et úgy tervezték, hogy egyszer használatos, avagy “kamikaze” drón legyen.

A 300-as változatot kis célpontok megsemmisítésére tervezték. Elfér egy hátizsákban, súlya alig több mint 2 kilogramm, hatótávolsága pedig 16 kilométer. A 600-as változatot tankok és más páncélozott járművek megsemmisítésére tervezték. A súlya valamivel több mint 54 kilogramm, hatótávolsága pedig több mint 64 kilométer.

A Pentagon a Puma pilóta nélküli repülőgépes rendszert, azaz UAS-t, valamint 121 darab taktikai pilóta nélküli repülőgépes rendszert, ismertebb nevén Phoenix Ghost drónokat is lekötött.

Áprilisban John Kirby, a Pentagon akkori szóvivője azt mondta, hogy ezeket a drónokat “gyorsan fejlesztette ki a légierő, válaszul, kifejezetten az ukrán igényekre“.

Hasonló képességekkel rendelkezik, mint a Switchblade sorozatú pilóta nélküli rendszerek, de nem pont olyanokkal. A Phoenix Ghosts képességeit tekintve más különbségek is vannak, de most nem tudok részletesebben belemenni ezekbe a képességekbe” – mondta Kirby egy április 21-i sajtótájékoztatón.

A drónokat az Aevex Aerospace gyártja a kaliforniai Solana Beachen, és jelenleg az amerikai légierő arzenáljában vannak. Amint a drónok a térségbe kerülnek, az amerikai csapatok kiképzik az ukrán erőket a működtetésükre.

Páncélozott és taktikai járművek

Az Egyesült Államok több száz páncélozott járművet bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, köztük 200 darab M113-as páncélozott járművet és több száz páncélozott, nagy mozgékonyságú, többcélú kerekes járművet.

A Pentagon több mint 100 darab taktikai járművet is kiosztott, hogy az amerikai hadsereg és az amerikai tengerészgyalogság 155 mm-es ágyúit vontassák a harctéren. A hadsereg közel 20 darab más taktikai járművet is küldött, amelyeket a felszerelések rendbehozatalát segítik.

Repülőgépek és radarok

Az Egyesült Államok beleegyezett 20 darab Mi-17-es orosz katonai helikopter küldésébe. Ezek közül néhányat egykor az afganisztáni katonai flottába szántak, mielőtt a tálibok átvették volna a hatalmat az országban.

A Mi-17-esek személyszállító helikopterek, amelyek ágyúkkal és rakétákkal felfegyverezhetők, hogy támadó vagy közeli légi támogató feladatokat lássanak el.

Az amerikai hadsereg 22 darabot is lekötött a rendkívül mobil AN/TPQ-36 tüzérségi elhárító radarokból. Ez a radarrendszer képes az aknavetők, tüzérségi lövegek és rakéták rövid hatótávolságon belüli lokalizálására. A Pentagon négy aknavető-ellenes radart is küldött.

Négy Raytheon AN/MPQ-64 Sentinel légtérellenőrző radar is csatlakozott az ukrajnai harcokhoz. A Sentinel rendszert arra tervezték, hogy riadóztassa a frontvonal légvédelmi fegyvereket, amikor ellenséges repülőgépeket, helikoptereket, drónokat vagy rakétákat pillant meg. Az Egyesült Államok elektronikus zavaró berendezéseket is beépített.

Rakéták és más páncéltörő rendszerek

A Javelin hordozható páncéltörő fegyverek szintén elöl állnak az ukrán hadsereg listáján. Az Egyesült Államok eddig több mint 6500 darab Javelint adott át az ukrán kormánynak, amelyeket a Lockheed Martin és a Raytheon védelmi óriáscégek közösen gyártanak.

Ezenkívül az Egyesült Államok több mint 1400 darab Stinger légvédelmi rakétarendszert ajánlott fel Ukrajnának. Emellett több mint 20 ezer darab hordozható páncéltörő rendszert és más lézerirányítású rakétarendszereket is küldött.

Fegyverek és lőszerek

A Pentagon eddig több mint 7000 darab különböző típusú kézifegyvert és 50 millió darab lőszert szállított Ukrajnának.

Az Egyesült Államok több mint 1 millió darab gránátot, aknavetőt és tüzérségi lövedéket is átadott.

Védőfelszerelés

Az Egyesült Államok eddig több mint 75 ezer darab testpáncélt és sisakot küldött az ukrán erőknek a Pentagon adatai szerint.

Ezen kívül az USA az ukrán csapatokat több ezer darab éjjellátó készülékkel, hőkamerás rendszerrel és másfajta katonai optikával is felszerelte.

Az Egyesült Államok orvosi felszereléseket és a harci evakuálások segítésére használt felszereléseket is mellékelt. Emellett több száz darab vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris védőfelszerelés is elhagyta az amerikai raktárakat Ukrajna számára. (CNBC)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Moody’s: a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság Európában

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Olcsóbb, de nem rosszabb: egyre kapósabb a saját márka

Miközben az úgynevezett saját, vagy kereskedelmi márkás termékek forgalma „békeidőben” kevéssé növekszik, a válságok és az infláció időszakában még azok is vásárlókká válnak, akik korábban csak a prémium termékek vevői közé tartoztak. A kellemes meglepetés az, hogy az előítéletekkel szemben a saját márkás élelmiszerek többsége kifejezetten jó minőséget képvisel, ami Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs igazgatója szerint koránt sem véletlen.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Hírek

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Gazdaság

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.