Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Baljós jóslat az EKB-től: egyhamar nem lódul meg az eurózóna gazdasága
No menu items!

Baljós jóslat az EKB-től: egyhamar nem lódul meg az eurózóna gazdasága

Az Európai Központi Bank frankfurti székháza. Fotó: Bigstock

Az energiaellátási zavarok és az erős inflációs nyomás függvényében, valamint a fokozódó geopolitikai kockázatok árnyékában az euróövezet gazdasági teljesítményének további gyengülésére számít az év hátra lévő részében és a jövő év elején az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres gazdasági bulletinjének legfrissebb számában.

A világgazdasági növekedés 2022 második negyedévében veszített lendületéből, és a makrogazdasági mutatók tanúsága szerint a lassulása a közeljövőben is folytatódik – állapítja meg a dokumentum.

Az EKB elemzésében úgy látja, hogy a növekedést lassító kockázatok továbbra is felülmúlják azokat a pozitív impulzusokat, amelyeket a világgazdaság a kínálat javulásának és a kereslet gyengülésének köszönhetően a globális ellátási láncokra nehezedő nyomás enyhülésétől kaphatna. A fennálló kockázatok geopolitikai bizonytalanságokhoz kötődnek, elsősorban az orosz-ukrán háború által okozott gazdasági zavarokhoz.

A romló világgazdasági kilátásokra visszavezethető módon a világkereskedelmi forgalom is gyengülő tendenciát mutat az ellátási láncok javuló működése ellenére is.

Az euróövezet gazdasági aktivitása a harmadik negyedévben valószínűleg jelentősen lelassult, és az EKB Kormányzótanácsa további gyengülésre számít az év hátralévő részében és 2023 elején is.

Tovább rontották a gazdasági helyzetet a gázellátásban bekövetkezett súlyos zavarok is. Romlóban van mind a fogyasztói, mind az üzleti bizalom, ami szintén féket vet a gazdasági növekedésnek.

A szolgáltatások iránti kereslet a járványvédelmi korlátozások feloldását követő lendületes növekedés után ismét lassulni kezdett. A feldolgozóiparban pedig csökkenésnek indultak az új megrendelések makrogazdasági mutatószámai.

A magas infláció a lakosság reáljövedelmének az erodálásával és a vállalatok költségeinek az emelésével visszafogja mind a fogyasztási kiadásokat, mind a termelési volument.

Az euróövezeti infláció szeptemberben 9,9 százalékra emelkedett az összes árösszetevő növekedésével. Az infláció legerősebb hajtómotorja továbbra is az energiaárak 40,7 százalékos éves emelkedése. Az energiaárak emelkedéséhez pedig a gáz- és villamosenergia-árak egyre nagyobb mértékben járultak hozzá. Az élelmiszer-árindex szintén tovább emelkedett, 11,8 százalékra, mivel a magas ráfordítási költségek megdrágították az élelmiszertermelést.

Az erősödő infláció kockázatának mérséklése érdekében csak átmeneti időre lenne ajánlatos a gazdaságot a magas energiaárak hatásaitól védő költségvetési támogatási intézkedéseket bevezetni és azt is csak a legkiszolgáltatottabbak számára – figyelmeztet az EKB elemzése, hozzátéve, hogy a politikának az energiafogyasztás csökkentésére és az energiaellátás biztonságának a fokozására kell összpontosítania.

Az EKB szerint fokozatosan enyhül ugyan a kínálati szűk keresztmetszet, de késleltetett hatása még mindig hozzájárul az inflációhoz. Lecsökkent a járványvédelmi korlátozások alatt felgyülemlett keresleti volumen is, de még mindig fejt ki némi árfelhajtó hatást, elsősorban a szolgáltató szektorban. Az inflációs nyomást pedig az euró leértékelődése is fokozza – állapítja meg a dokumentum.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.