Kezdőlap Gazdaság Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban

Illusztráció: Bigstock

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,0 pont volt. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A júniusi index nagyobb a májusi 51,9-es értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított értéknél 1995 óta csupán egyszer volt magasabb index ebben hónapban. Ennek ellenére az emelkedés üteme sokhelyütt lassult, így a BMI-t alkotó részindexek is változó képet mutatnak – emelte ki az MLBKT.

Lassabb növekedést mutat a beszerzés mennyiségére vonatkozó részindex, valamint a késztermékkészletek, a foglalkoztatás és az import mennyiségét jelző index üteme. A termelt mennyiség növekedési üteme gyorsult. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár a csökkenés üteme lassabb.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe nőtt a májusi értékéhez képest, és 1995 óta ez a legmagasabb júniusi érték, amely tizenhatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség növekedését.

Az új rendelések indexe növekedett, 1995 óta ez is a legmagasabb júniusi érték 50,0 pont fölött továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A foglalkoztatottság indexe júniusban is növekedésre utal, nyolcadik alkalommal. Az index értéke kisebb lett májushoz képest, de így is átlag feletti értéknek tekinthető.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben, és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de még 50,0 pont felett maradt, azaz még mindig bővülést mutat, de a májusinál gyengébb ütemben. Az idei index így is a legmagasabb júniusi értékét érte el 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent a májusihoz képest, de 50,0 pont fölött van tizenötödik alkalommal. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett ez is a legmagasabb júniusi adat.

A beszerzési árak júniusi indexe nem változott a májusihoz képest, bőven 50,0 pont felett nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani részindexérték is 1995 óta vizsgálva a legnagyobb június havi érték.

A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, ugyanakkor továbbra is bővülésre utal és szintén a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent májushoz képest, de bőven 50,0 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke viszont nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölötti értéke az export mennyiségének bővülését jelzi.

Az MLBKT kitért arra is, hogy a többi között az acél, a cukor, a festék, a sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső kapcsán jeleztek válaszadóik jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, chipből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, palackból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – jegyezte meg az MLBKT.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Elemző: az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon.

Az új gázévben ismét megfeleződik a távhő intézményi ára

A magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is otthonaikat.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest