Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban

Illusztráció: Bigstock

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,0 pont volt. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A júniusi index nagyobb a májusi 51,9-es értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított értéknél 1995 óta csupán egyszer volt magasabb index ebben hónapban. Ennek ellenére az emelkedés üteme sokhelyütt lassult, így a BMI-t alkotó részindexek is változó képet mutatnak – emelte ki az MLBKT.

Lassabb növekedést mutat a beszerzés mennyiségére vonatkozó részindex, valamint a késztermékkészletek, a foglalkoztatás és az import mennyiségét jelző index üteme. A termelt mennyiség növekedési üteme gyorsult. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár a csökkenés üteme lassabb.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe nőtt a májusi értékéhez képest, és 1995 óta ez a legmagasabb júniusi érték, amely tizenhatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség növekedését.

Az új rendelések indexe növekedett, 1995 óta ez is a legmagasabb júniusi érték 50,0 pont fölött továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A foglalkoztatottság indexe júniusban is növekedésre utal, nyolcadik alkalommal. Az index értéke kisebb lett májushoz képest, de így is átlag feletti értéknek tekinthető.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben, és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de még 50,0 pont felett maradt, azaz még mindig bővülést mutat, de a májusinál gyengébb ütemben. Az idei index így is a legmagasabb júniusi értékét érte el 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent a májusihoz képest, de 50,0 pont fölött van tizenötödik alkalommal. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett ez is a legmagasabb júniusi adat.

A beszerzési árak júniusi indexe nem változott a májusihoz képest, bőven 50,0 pont felett nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani részindexérték is 1995 óta vizsgálva a legnagyobb június havi érték.

A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, ugyanakkor továbbra is bővülésre utal és szintén a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent májushoz képest, de bőven 50,0 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke viszont nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölötti értéke az export mennyiségének bővülését jelzi.

Az MLBKT kitért arra is, hogy a többi között az acél, a cukor, a festék, a sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső kapcsán jeleztek válaszadóik jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, chipből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, palackból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – jegyezte meg az MLBKT.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.