Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban

Illusztráció: Bigstock

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,0 pont volt. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A júniusi index nagyobb a májusi 51,9-es értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított értéknél 1995 óta csupán egyszer volt magasabb index ebben hónapban. Ennek ellenére az emelkedés üteme sokhelyütt lassult, így a BMI-t alkotó részindexek is változó képet mutatnak – emelte ki az MLBKT.

Lassabb növekedést mutat a beszerzés mennyiségére vonatkozó részindex, valamint a késztermékkészletek, a foglalkoztatás és az import mennyiségét jelző index üteme. A termelt mennyiség növekedési üteme gyorsult. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár a csökkenés üteme lassabb.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe nőtt a májusi értékéhez képest, és 1995 óta ez a legmagasabb júniusi érték, amely tizenhatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség növekedését.

Az új rendelések indexe növekedett, 1995 óta ez is a legmagasabb júniusi érték 50,0 pont fölött továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A foglalkoztatottság indexe júniusban is növekedésre utal, nyolcadik alkalommal. Az index értéke kisebb lett májushoz képest, de így is átlag feletti értéknek tekinthető.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben, és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de még 50,0 pont felett maradt, azaz még mindig bővülést mutat, de a májusinál gyengébb ütemben. Az idei index így is a legmagasabb júniusi értékét érte el 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent a májusihoz képest, de 50,0 pont fölött van tizenötödik alkalommal. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett ez is a legmagasabb júniusi adat.

A beszerzési árak júniusi indexe nem változott a májusihoz képest, bőven 50,0 pont felett nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani részindexérték is 1995 óta vizsgálva a legnagyobb június havi érték.

A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, ugyanakkor továbbra is bővülésre utal és szintén a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent májushoz képest, de bőven 50,0 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke viszont nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölötti értéke az export mennyiségének bővülését jelzi.

Az MLBKT kitért arra is, hogy a többi között az acél, a cukor, a festék, a sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső kapcsán jeleztek válaszadóik jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, chipből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, palackból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – jegyezte meg az MLBKT.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom