Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: nagy emelkedés júniusban

Illusztráció: Bigstock

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,0 pont volt. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A júniusi index nagyobb a májusi 51,9-es értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított értéknél 1995 óta csupán egyszer volt magasabb index ebben hónapban. Ennek ellenére az emelkedés üteme sokhelyütt lassult, így a BMI-t alkotó részindexek is változó képet mutatnak – emelte ki az MLBKT.

Lassabb növekedést mutat a beszerzés mennyiségére vonatkozó részindex, valamint a késztermékkészletek, a foglalkoztatás és az import mennyiségét jelző index üteme. A termelt mennyiség növekedési üteme gyorsult. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár a csökkenés üteme lassabb.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe nőtt a májusi értékéhez képest, és 1995 óta ez a legmagasabb júniusi érték, amely tizenhatodik hónapja jelzi a termelt mennyiség növekedését.

Az új rendelések indexe növekedett, 1995 óta ez is a legmagasabb júniusi érték 50,0 pont fölött továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A foglalkoztatottság indexe júniusban is növekedésre utal, nyolcadik alkalommal. Az index értéke kisebb lett májushoz képest, de így is átlag feletti értéknek tekinthető.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, de az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben, és ebben az évben is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb 1995 óta.

A vásárolt készletek indexe csökkent, de még 50,0 pont felett maradt, azaz még mindig bővülést mutat, de a májusinál gyengébb ütemben. Az idei index így is a legmagasabb júniusi értékét érte el 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent a májusihoz képest, de 50,0 pont fölött van tizenötödik alkalommal. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, emellett ez is a legmagasabb júniusi adat.

A beszerzési árak júniusi indexe nem változott a májusihoz képest, bőven 50,0 pont felett nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani részindexérték is 1995 óta vizsgálva a legnagyobb június havi érték.

A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, ugyanakkor továbbra is bővülésre utal és szintén a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent májushoz képest, de bőven 50,0 pont fölött maradt. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke viszont nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölötti értéke az export mennyiségének bővülését jelzi.

Az MLBKT kitért arra is, hogy a többi között az acél, a cukor, a festék, a sárga réz és saválló rozsdamentes alumíniumcső kapcsán jeleztek válaszadóik jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt acélból, chipből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, konténerből, kötőelemből, lemezből, palackból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, tömítőből, üvegből, vasból, vászonból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók – jegyezte meg az MLBKT.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom