Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés
No menu items!

IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés

A szűk ellátási keresztmetszetek és a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt hathavi mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedése októberben – derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe nyolchavi mélypontra, 58,5 pontra süllyedt az előző havi 58,6 pontról. Az index azonban így is tavaly július óta áll folyamatosan a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

Elemzők erősebb csökkenésre, 57,0 pontra számítottak októberről. Az alindexek közül az ellátási és szállítási problémák következményeként sokat esett a feldolgozóipari termelés alakulását tükröző mutató értéke, amely a szeptemberi 55,6 pontról 53,2 pontra, 16 havi mélypontra csökkent.

Az egyes ágazatok közül az autó- és autóalkatrész-gyártók teljesítménye volt a legrosszabb októberben.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe hathavi mélypontra, 54,7 pontra esett a szeptemberi 56,4 pontról. Elemzők enyhébb visszaesésre, 55,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI hathavi mélypontra, 54,3 pontra csökkent októberben az előző havi 56,2 pontról, ami ugyancsak elmarad az elemzők által várt 55,2 ponttól. Júliusban még 15 éves csúcson járt a kompozit BMI értéke, azóta viszont minden hónapban csökkent, de októberi értéke még így is meghaladja a járvány előtti 53,0 pontos hosszú távú átlagot.

A ráfordítási árak példátlan mértékben emelkedtek októberben, miközben az értékesítési árak is erős ütemben nőttek, mivel a vállalatok áthárították a fogyasztókra a költségek emelkedését. Mindeközben a munkahelyteremtés 21 éve nem látott ütemmel gyorsult, mivel a cégek a kapacitás növelésével próbálták kielégíteni a keresletet. A kilátásokkal kapcsolatos optimizmust azonban megingatták az ellátási láncokban a járvány miatt kialakult zavarok, főleg a feldolgozóiparban. Októberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a bizalmi index, értéke a februári szintre esett vissza.

Különösen nagyot fékezett a német magánszektor, amelynek teljesítménye a februári szintre esett vissza. Franciaországban és a többi euróövezeti gazdaságban egyaránt az áprilisi szintre lassult a növekedési ütem.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 52 pontra süllyedt a szeptemberi 55,5 pontról, miközben elemzők 54,0 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 56,2 pontról 52,4 pontra, hathavi mélypontra, míg a feldolgozóipari 58,4 pontról 58,2 pontra, 9 havi mélypontra esett.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 54,7 pontra csúszott le a szeptemberi 55,3 pontról, összhangban az elemzői várakozásokkal. A szolgáltatóipari BMI 56,2 pontról 56,6 pontra nőtt, míg a feldolgozóipari 55,0 pontról 53,5 pontra esett októberben.

Chris Williamson

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az októberi erőteljes lassulás azt jelenti, hogy az euróövezet április óta a leggyengébb növekedéssel kezdi a negyedik negyedévet. Az ellátási láncok zavarai továbbra is komoly aggodalomra adnak okot, mivel akadályozzák a termelést és egyre magasabbra hajtják fel az árakat, mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási ágazatban.

Miközben a gazdasági növekedés általános üteme egyelőre továbbra is egyelőre a hosszú távú átlag felett áll, úgy tűnik, hogy a kockázatok a közeljövőben lefelé mutatnak, mivel a a világjárvány továbbra is zavart okoz a gazdaságokban és felfelé húzza az árakat. Az erős második és harmadik negyedév után a GDP növekedése sokkal gyengébb lehet a negyedik negyedévben” – vélte Williamson.

Phil Smith

A legnagyobb euróövezeti gazdaság BMI-adatairól szólva Phil Smith, az IHS Markit társigazgatója rámutatott, hogy a jelek szerint Németországban megtorpant a gazdasági konjunktúra a negyedik negyedév elején, a gazdaság teljesítménye elkezdte elérni maximumát.

“Aggasztó, hogy a növekedés lassulása egybeesett a vállalkozások ráfordítási költségei és termelői árai emelkedésének újbóli gyorsulásával. Úgy tűnt, hogy a felmérés árindexei a nyáron csúcsra értek, de az energia- és üzemanyagárak közelmúltbeli ugrásszerű emelkedése hozzájárult az inflációs nyomások erősödéséhez, mivel a vállalatok árakat emeltek, hogy fedezzék a magasabb költségeket” – hangoztatta Smith, hozzátéve, hogy ha a jelenlegi munkaerő-felvételi tendencia folytatódik, az a munkavállalók alkupozíciójának javulása révén a bérek emelkedését is eredményezheti.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Eurózóna. Váratlanul nagyot zuhant a befektetői hangulat

Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben romlott decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben - derült ki a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felméréséből.

Viagrával az Alzheimer-kór ellen?

Amerikai agykutatók szerint az impotencia elleni Viagra tabletta hatásos kezelés lehet az Alzheimer-kórban szenvedők számára.

KSH: októberben sem talált magára az ipar

Az előző havihoz viszonyítva négy havi csökkenés után 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, de éves összevetésben 3,4 százalékkal csökkent a szeptemberi 2,3 százalékos visszaesés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Egy jegybankelnök tündöklése és bukása

A libanoni jegybankelnök évtizedekig a stabilitás záloga volt. Hatalmát és reputációját saját gazdagodására használta. Monetáris politikájával pedig válságba juttatta az országot. A problémák régóta ismertek, de a nyugati hitelezők és szövetségesek nem vettek tudomást róluk. 

Hírek

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom