Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés
No menu items!

IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés

A szűk ellátási keresztmetszetek és a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt hathavi mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedése októberben – derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe nyolchavi mélypontra, 58,5 pontra süllyedt az előző havi 58,6 pontról. Az index azonban így is tavaly július óta áll folyamatosan a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

Elemzők erősebb csökkenésre, 57,0 pontra számítottak októberről. Az alindexek közül az ellátási és szállítási problémák következményeként sokat esett a feldolgozóipari termelés alakulását tükröző mutató értéke, amely a szeptemberi 55,6 pontról 53,2 pontra, 16 havi mélypontra csökkent.

Az egyes ágazatok közül az autó- és autóalkatrész-gyártók teljesítménye volt a legrosszabb októberben.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe hathavi mélypontra, 54,7 pontra esett a szeptemberi 56,4 pontról. Elemzők enyhébb visszaesésre, 55,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI hathavi mélypontra, 54,3 pontra csökkent októberben az előző havi 56,2 pontról, ami ugyancsak elmarad az elemzők által várt 55,2 ponttól. Júliusban még 15 éves csúcson járt a kompozit BMI értéke, azóta viszont minden hónapban csökkent, de októberi értéke még így is meghaladja a járvány előtti 53,0 pontos hosszú távú átlagot.

A ráfordítási árak példátlan mértékben emelkedtek októberben, miközben az értékesítési árak is erős ütemben nőttek, mivel a vállalatok áthárították a fogyasztókra a költségek emelkedését. Mindeközben a munkahelyteremtés 21 éve nem látott ütemmel gyorsult, mivel a cégek a kapacitás növelésével próbálták kielégíteni a keresletet. A kilátásokkal kapcsolatos optimizmust azonban megingatták az ellátási láncokban a járvány miatt kialakult zavarok, főleg a feldolgozóiparban. Októberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a bizalmi index, értéke a februári szintre esett vissza.

Különösen nagyot fékezett a német magánszektor, amelynek teljesítménye a februári szintre esett vissza. Franciaországban és a többi euróövezeti gazdaságban egyaránt az áprilisi szintre lassult a növekedési ütem.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 52 pontra süllyedt a szeptemberi 55,5 pontról, miközben elemzők 54,0 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 56,2 pontról 52,4 pontra, hathavi mélypontra, míg a feldolgozóipari 58,4 pontról 58,2 pontra, 9 havi mélypontra esett.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 54,7 pontra csúszott le a szeptemberi 55,3 pontról, összhangban az elemzői várakozásokkal. A szolgáltatóipari BMI 56,2 pontról 56,6 pontra nőtt, míg a feldolgozóipari 55,0 pontról 53,5 pontra esett októberben.

Chris Williamson

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az októberi erőteljes lassulás azt jelenti, hogy az euróövezet április óta a leggyengébb növekedéssel kezdi a negyedik negyedévet. Az ellátási láncok zavarai továbbra is komoly aggodalomra adnak okot, mivel akadályozzák a termelést és egyre magasabbra hajtják fel az árakat, mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási ágazatban.

Miközben a gazdasági növekedés általános üteme egyelőre továbbra is egyelőre a hosszú távú átlag felett áll, úgy tűnik, hogy a kockázatok a közeljövőben lefelé mutatnak, mivel a a világjárvány továbbra is zavart okoz a gazdaságokban és felfelé húzza az árakat. Az erős második és harmadik negyedév után a GDP növekedése sokkal gyengébb lehet a negyedik negyedévben” – vélte Williamson.

Phil Smith

A legnagyobb euróövezeti gazdaság BMI-adatairól szólva Phil Smith, az IHS Markit társigazgatója rámutatott, hogy a jelek szerint Németországban megtorpant a gazdasági konjunktúra a negyedik negyedév elején, a gazdaság teljesítménye elkezdte elérni maximumát.

“Aggasztó, hogy a növekedés lassulása egybeesett a vállalkozások ráfordítási költségei és termelői árai emelkedésének újbóli gyorsulásával. Úgy tűnt, hogy a felmérés árindexei a nyáron csúcsra értek, de az energia- és üzemanyagárak közelmúltbeli ugrásszerű emelkedése hozzájárult az inflációs nyomások erősödéséhez, mivel a vállalatok árakat emeltek, hogy fedezzék a magasabb költségeket” – hangoztatta Smith, hozzátéve, hogy ha a jelenlegi munkaerő-felvételi tendencia folytatódik, az a munkavállalók alkupozíciójának javulása révén a bérek emelkedését is eredményezheti.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

K&H: keveset tesznek a fenntarthatóságért a hazai cégek

Magyarországon a cégvezetők többsége már felismerte, hogy a fenntarthatóság jelentős befolyást gyakorol a gazdasági életre, amivel foglalkozni kell, de jóval kevesebben vannak azok, akik tényleges lépéseket is tesznek érte - mondta a K&H fenntarthatósági programjának vezetője sajtótájékoztatón.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

MNB: az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban

Az élelmiszerárak több mint 20 százalékkal nőhetnek a következő hónapokban, az infláció ősszel tetőzik. Az áremelkedés ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba, 2024 első félévében pedig újra eléri a 3 százalékos jegybanki célt - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutatva.

Hírek

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot - derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

Putyin reagált a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Vlagyimir Putyin orosz elnök reagált a NATO közelgő bővítésére, és kijelentette, nincs problémája azzal, hogy Svédország és Finnország csatlakozik a katonai szövetséghez, de ha ezekben az országokban infrastruktúrát telepítenek, Oroszország hasonlóan fog válaszolni.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Gazdaság

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom