Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde BÉT: Csökkent a forgalom, emelkedett a BUX a héten
No menu items!

BÉT: Csökkent a forgalom, emelkedett a BUX a héten

Csökkent a forgalom, de emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 495,10 ponton zárt pénteken, 1,82 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 53,8 milliárd forint volt az előző heti 63,5 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Hétfőn 1,05 százalékos emelkedéssel zárt a tőzsde, a BUX-ot az OTP jó teljesítménye húzta fel, kitartott a bank előző heti kedvező gyorsjelentésének hatása. Kedden 0,34 százalékkal emelkedett a hazai részvényindex, szintén az OTP erősödése miatt.

Szerdán kis mínuszban fejezte be a napot a BUX, de ezzel is túlteljesítette a legtöbb európai részvényindexet, a nemzetközi hangulat kedvezőtlenné vált a geopolitikai kockázatok erősödése miatt. Csütörtökön 0,54 százalékkal csökkent a részvényindex az OTP és a Richter esése miatt, a két részvény árfolyama a negatív nemzetközi befektetői hangulattal haladt együtt. Pénteken a nap első felében irányt keresett a BUX, délután azonban megjelentek a vevők, így záráskor 1,04 százalékos pluszban végzett az index.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában jelezte, hogy céláremelés érkezett az OTP-re, az HSBC 18 ezer forintról 18 800 forintra emelte a bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is vétel.

Felidézték, hogy a Richter bejelentette, Bogsch Eriktől Orbán Gábor vezérigazgató veszi át a kereskedelem, nemzetközi és kormányzati kapcsolatok közvetlen felügyeletét. Bogsch Erik továbbra is igazgatósági tag és az igazgatóság elnöke marad, ezen kívül tanácsadóként is segíti a munkát.

Az Equilor kitért arra is, hogy átmenetileg korlátozza az üzemanyag-ellátást a Mol. A társaság nyilatkozata szerint számos körülmény korlátozásokat tesz szükségessé, ezek között a hatósági árat, a stratégiai készletek visszapótlását, illetve a Barátság kőolajvezeték körüli bizonytalanságot sorolták fel. Független benzinkutak arról számoltak be, hogy a Mol jelzése szerint a jövő héten nem tudnak biztosítani számukra üzemanyagot.

Pénteken lehetett utoljára elfogadni a vételi ajánlatot a Waberer’s részvényeire. A nyilvános vételi ajánlati ár 2336 forint részvényenként, az igazgatóság korábban nem javasolta az ajánlat elfogadását a részvényeseknek – írták az összefoglalóban.

A héten a legnagyobb mértékben, 5,75 százalékkal az OTP erősödött 37,5 milliárd forintos forgalom mellett, a papír pénteken 10 580 forinton fejezte be a kereskedést.

A Mol árfolyama 2,21 százalékkal emelkedett a héten, a részvény 2680 forinton zárt pénteken, heti forgalma 7,5 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 1,23 százalékkal gyengült, pénteken 320,50 forinton fejezte be a kereskedést, a héten 299,9 millió forintos forgalmat ért el a papír.

A Richter árfolyama 3,73 százalékkal csökkent a héten 7,1 milliárd forintos forgalomban, a részvény 8000 forinton fejezte be a kereskedést pénteken.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3701,55 ponton zárt a héten, ami 33,53 ponttal, 0,91 százalékkal magasabb az előző hetinél. (Forrás: Equilor Befektetési Zrt/MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom