Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Biztonsági szervezet: soha nem látott veszélyek előtt az emberiség
No menu items!

Biztonsági szervezet: soha nem látott veszélyek előtt az emberiség

Kép forrása: Bulletin of the Atomic Scientists/Facebook

A “Végítélet órájának” mutatója minden eddiginél közelebb került éjfélhez, vagyis az Armageddonhoz, tükrözve a szakértők azon értékelését, hogy az emberiség létét soha nem látott veszélyek fenyegetik – jelentette be egy tudományos és globális biztonsági kérdésekkel foglalkozó szervezet, a Bulletin of the Atomic Scientists.

A visszaszámlálás jelenleg 90 másodperccel áll éjfél előtt – jelentették be a szervezet vezetői a CNBC beszámolója szerint. Ez az új időpont 10 másodperccel van közelebb a “végítélet napjához”, mint egy évvel ezelőtt. A csoport már több mint 70 éve méri az emberiséget fenyegető valós és egzisztenciális veszélyeket, az éghajlatváltozástól a nukleáris háború kilátásaiig.

Az óra lényege, hogy felmérjük, hol tart az emberiség, és hogy nagyobb biztonságban vagyunk-e vagy éppen ellenkezőleg, nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve” – mondta Dr. Rachel Bronson, a Bulletin elnöke és vezérigazgatója. “És ahogy az órát egyre közelebb hozzuk az éjfélhez, azt az üzenetet küldjük, hogy a helyzet egyre sürgetőbbé válik” – tette hozzá.

Idén a folyamatban lévő Covid-19 világjárvány, valamint Oroszország ukrajnai inváziója – és Vlagyimir Putyin orosz elnök burkolt fenyegetése, hogy nukleáris fegyvereket vet be a konfliktusban – emelte az emberiséget fenyegető globális veszélyt – közölte a csoport.

Putyin nem adta jelét annak, hogy hajlandó lenne elfogadni a vereséget” – mondta Dr. Steven Fetter, a Marylandi Egyetem professzora, a nukleáris fenyegetések szakértője.

“De még ha el is kerüljük a nukleáris fegyverek használatát Ukrajnában, a háború megkérdőjelezte a nukleáris rendet, a megállapodások és megegyezések rendszerét, amelyet hat évtized alatt építettek ki a nukleáris fegyverek veszélyeinek korlátozására”

– mondta Fetter.

A nukleáris háború újbóli globális fenyegetését a szakértők szerint a jelenleg is tartó Covid-járvány is súlyosbította.

A Covid-19-hez hasonló eseményeket már nem lehet ritka, évszázadonként egyszeri eseménynek tekinteni” – mondta Dr. Suzet McKinney, a chicagói Sterling Bay ingatlanfejlesztő cég igazgatója és élettudományokkal foglalkozó vezetője.

A fertőző betegségek kitöréseinek száma és sokfélesége jelentősen megnőtt az elmúlt 40 évben, és több mint felét zoonózisok, azaz állatokból kiinduló és emberre átterjedő betegségek okozzák” – mondta, hozzátéve, hogy a világjárványnak “nincs egyértelmű vége a láthatáron“.

A Bulletin of the Atomic Scientists-t 1945-ben alapította a néhai fizikus és Nobel-díjas Albert Einstein, valamint olyan tudósok, akik az első atombomba megépítésén dolgoztak a Manhattan Projectben. Az első órát 1947-ben mutatták be.

Az óra fenyegetései “az ember által okozott veszélyekre összpontosítanak: a nukleáris kockázatra, az éghajlatváltozásra és az új, bomlasztó technológiákra, beleértve a biotechnológiákat is” – mondta Bronson. “Mi a Bulletinben úgy gondoljuk, hogy mivel az ember hozta létre ezeket a veszélyeket, csökkenthetjük őket“.

A Bulletin of the Atomic Scientists bejelentésében felvázolt kihívások nem is lehetnének globálisabbak” – mondta Mary Robinson, Írország korábbi elnöke. “Egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni velük, függetlenül attól, hogy mekkora a lakossága, milyen erős a gazdasága, vagy mennyire félelmetes a hadserege” – emelte ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Első ultragyors elektromos töltők Budán és Szegeden

Az OMV új elektromos töltőt telepített a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasori és a szegedi Dorozsmai úti töltőállomásán, a készülékek 250 kilowatt (kW) összteljesítményű ultragyors töltők, amelyeken két töltőcsatlakozó áll az autósok rendelkezésére.

Az új piac új lehetőségeket jelent a közösség számára

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részeként a 2023-2027 közötti időszakban is kiemelten támogatja a kormány a helyi termelők piacra jutásának elősegítését, a helyi alapanyagok felhasználását és így a helyi gazdaság fejlesztését.

Kis emelkedéssel zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.