Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Biztonsági szervezet: soha nem látott veszélyek előtt az emberiség
No menu items!

Biztonsági szervezet: soha nem látott veszélyek előtt az emberiség

Kép forrása: Bulletin of the Atomic Scientists/Facebook

A “Végítélet órájának” mutatója minden eddiginél közelebb került éjfélhez, vagyis az Armageddonhoz, tükrözve a szakértők azon értékelését, hogy az emberiség létét soha nem látott veszélyek fenyegetik – jelentette be egy tudományos és globális biztonsági kérdésekkel foglalkozó szervezet, a Bulletin of the Atomic Scientists.

A visszaszámlálás jelenleg 90 másodperccel áll éjfél előtt – jelentették be a szervezet vezetői a CNBC beszámolója szerint. Ez az új időpont 10 másodperccel van közelebb a “végítélet napjához”, mint egy évvel ezelőtt. A csoport már több mint 70 éve méri az emberiséget fenyegető valós és egzisztenciális veszélyeket, az éghajlatváltozástól a nukleáris háború kilátásaiig.

Az óra lényege, hogy felmérjük, hol tart az emberiség, és hogy nagyobb biztonságban vagyunk-e vagy éppen ellenkezőleg, nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve” – mondta Dr. Rachel Bronson, a Bulletin elnöke és vezérigazgatója. “És ahogy az órát egyre közelebb hozzuk az éjfélhez, azt az üzenetet küldjük, hogy a helyzet egyre sürgetőbbé válik” – tette hozzá.

Idén a folyamatban lévő Covid-19 világjárvány, valamint Oroszország ukrajnai inváziója – és Vlagyimir Putyin orosz elnök burkolt fenyegetése, hogy nukleáris fegyvereket vet be a konfliktusban – emelte az emberiséget fenyegető globális veszélyt – közölte a csoport.

Putyin nem adta jelét annak, hogy hajlandó lenne elfogadni a vereséget” – mondta Dr. Steven Fetter, a Marylandi Egyetem professzora, a nukleáris fenyegetések szakértője.

“De még ha el is kerüljük a nukleáris fegyverek használatát Ukrajnában, a háború megkérdőjelezte a nukleáris rendet, a megállapodások és megegyezések rendszerét, amelyet hat évtized alatt építettek ki a nukleáris fegyverek veszélyeinek korlátozására”

– mondta Fetter.

A nukleáris háború újbóli globális fenyegetését a szakértők szerint a jelenleg is tartó Covid-járvány is súlyosbította.

A Covid-19-hez hasonló eseményeket már nem lehet ritka, évszázadonként egyszeri eseménynek tekinteni” – mondta Dr. Suzet McKinney, a chicagói Sterling Bay ingatlanfejlesztő cég igazgatója és élettudományokkal foglalkozó vezetője.

A fertőző betegségek kitöréseinek száma és sokfélesége jelentősen megnőtt az elmúlt 40 évben, és több mint felét zoonózisok, azaz állatokból kiinduló és emberre átterjedő betegségek okozzák” – mondta, hozzátéve, hogy a világjárványnak “nincs egyértelmű vége a láthatáron“.

A Bulletin of the Atomic Scientists-t 1945-ben alapította a néhai fizikus és Nobel-díjas Albert Einstein, valamint olyan tudósok, akik az első atombomba megépítésén dolgoztak a Manhattan Projectben. Az első órát 1947-ben mutatták be.

Az óra fenyegetései “az ember által okozott veszélyekre összpontosítanak: a nukleáris kockázatra, az éghajlatváltozásra és az új, bomlasztó technológiákra, beleértve a biotechnológiákat is” – mondta Bronson. “Mi a Bulletinben úgy gondoljuk, hogy mivel az ember hozta létre ezeket a veszélyeket, csökkenthetjük őket“.

A Bulletin of the Atomic Scientists bejelentésében felvázolt kihívások nem is lehetnének globálisabbak” – mondta Mary Robinson, Írország korábbi elnöke. “Egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni velük, függetlenül attól, hogy mekkora a lakossága, milyen erős a gazdasága, vagy mennyire félelmetes a hadserege” – emelte ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az árstop kivezetését javasolja több érdekképviseleti szervezet

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel közös közleményében.

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hírek

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom