Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Cél a felső tízezer - Családi vagyonkezelési szolgáltatás
No menu items!

Cél a felső tízezer – Családi vagyonkezelési szolgáltatás

Az Apelso Trust Zrt. bizalmi vagyonkezelő bővítette szolgáltatási portfolióját, miután megvásárolta a hazai független intézményi vagyonkezelési piac egyik legnagyobb szereplőjét, a Dialóg Alapkezelőt, elindította a családi vagyonkezelést, a felső tízezret célozva meg – jelentették be a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Apelso Trust Zrt. tavaly júniusban vásárolta meg a Dialóg Alapkezelő 100 százalékát, amely december vége óta Apelso Capital Befektetési Alapkezelő Zrt. néven működik – tájékoztatta Vadas-Földvári Anett ügyvezető az MTI-t.

A társaság által kezelt vagyon a Dialóg Alapkezelő megvételével mintegy 234 milliárd forinttal, 250 milliárd forintra emelkedett – mondta.
Antall György alapító partner elmondta: az Apelso Trust Zrt. 2018-ban kezdte működését, mint bizalmi vagyonkezelő és a cég evolúciójának a következő, logikus fázisa a tevékenységük fejlesztése a családi vagyonkezelés felé.

A családoknak szóló vagyonkezelési szolgáltatások a vagyontervezést, befektetéskezelést és utódlástervezést, illetve az ezekhez kapcsolódó vagyonkezelési, jogi, adózási és könyvelési megoldásokat is tartalmazzák, ezzel lehetővé válik a családi vagyonok komplex, minden vagyonelemre kiterjedő kezelése – fűzte hozzá.

A társaság ötéves céljai között szerepel, hogy a jelenlegi 250 milliárd forintos kezelt vagyont (ebből 230 milliárd nyugdíjpénztári vagyon) 400 milliárd forintra emelje az ügyfélkör bővítésével, mintegy 200 család bevonásával.

Közölte: a jelenlegi 12 befektetési alapjuk mellett 15 hagyományos és 10 új alternatív alap indítását tervezik, illetve céljuk, hogy az alternatív eszközosztály súlya az ügyfélportfólióban 20 százalékra emelkedjen.

A sajtótájékoztatón bemutatták a társaságnak a legvagyonosabb tízezer magyarországi család pénzügyi helyzetéről készített jelentését. Ez alapján az elmúlt évek külső sokkjai ellenére a leggazdagabb tízezer család vagyona az elmúlt három évben 30-40 százalékkal nőtt, és elérte családonként átlagosan a 4,1 milliárd forintot. Ez a lakosság teljes, örökölhető vagyontömegének mintegy 15 százaléka, és a teljes hazai cégérték 50 százaléka – mondta Kállay András, az Apelso Trust Zrt. partnere.

Régiós összehasonlításban a magyar felső tízezer 10,5 millió eurós átlagvagyona nem számít kirívónak. Ez az érték Ausztriában 40 millió, Csehországban 16 millió, míg Romániában 89 millió eurót volt.
A legvagyonosabb családok leginkább középméretű vállalkozások tulajdonosai, vagyonuk felét cégrészesedések, negyedét az ingatlan és reálvagyon adja. A likvid vagyonuk átlagosan 1 milliárd forint, amiből 12 százalékot külföldön kezelnek – ismertette.

Kállay András a kihívások között említette a családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozásoknál a generációváltást. Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa 55 évesnél idősebb, ezért néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás – mondta.

A vizsgált cégek összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak, összesített nettó árbevételük 6381 milliárd forint, adózott eredményük pedig 751 milliárd forint.

A jelentés szerint a magyarországi felső tízezer megtakarításait a fejlett piacokhoz képest túlzottan alacsony kockázatvállalás jellemzi, emiatt az elmúlt öt évben a tízezer legvagyonosabb család átlagosan 150 millió forint hozamtól esett el.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.