Hirdetés
Kezdőlap Agrár Mezőgazdaság - Generációváltás hitellel megsegítve
No menu items!

Mezőgazdaság – Generációváltás hitellel megsegítve

Az agrárszektorban működő családi vállalkozások is élhetnek azzal a generációváltást segítő társfinanszírozási hitel lehetőséggel, amelynek programját a napokban hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondták el AzÜzlet.hu érdeklődésére az MFB-nél.

Az Agráriumban is segíti a bank a nemzedékváltást. Ajánlata ugyanis az olyan vidéki mezőgazdasági családi vállalkozások továbbéléséhez is kínál finanszírozási lehetőséget, amelyek tulajdonosai idősek és örökös hiányában, vagy más okból nem képesek a gazdálkodás folytatására –  válaszolta kérdésünkre.

Például olyan esetben is nyújtanak hitelt a kivásárlónak, amikor a fiatal családtag nem akarja a gazdálkodást folytatni. Gyakori, hogy az utódnak nincs, vagy már nem elégséges a szakképzettségi szintje a földműveléshez, a jószágtartáshoz. Az sem ritka, hogy a fiatal tanulmányai során más pályát, esetleg könnyebb foglalkozást választott.

Máskor megoldható lenne az utódlás, de gondokat okoz a hitelhez jutás, a jogszabályok gyakori változása és a nagyfokú a bürokráciát okolják, mások azért nem vállalják felmenőik gazdaságának működtetését, mert azon túl, hogy esélytelennek érzik a támogatások elnyerését, a termények árának ingadozása felülírj a fiatalok földhöz, működő vagyonhoz való ragaszkodását.

Márpedig sem családi, sem nemzetgazdasági szempontból nem volna kedvező, ha a családi föld és eszközvagyon működtetése, a termőföld hasznosítása akárcsak átmenetileg szünetelne.

A KSH legutóbbi mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása szerint a gazdálkodók 31 százaléka, tehát csaknem harmada volt 65 év feletti, a 35 év alattiak aránya pedig csupán 5,3 százalék.

Az MFB programjának célja, hogy társfinanszírozást nyújtson azoknak a befektetőknek, akik generációváltással érintett családi vállalkozást vásárolnának. Ennek keretében az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. az 500 millió forint alatti tőkefinanszírozási igény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkeigény esetén várja a mezőgazdasági szektor szereplőinek jelentkezését. A családi vállalkozások megvásárlóitól 30 százalékos magánforrás bevonását várják el és a finanszírozási időtáv 5-7 év.

dr. Máhr András

Alapvetően jókor jött az MNB programja – mondta érdeklődésünkre dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkár-helyettese. Az agrár-pénzügyi szakember  azonban arra is rávilágított: nem biztos, hogy a program teljes egészében a mezőgazdasághoz adekvát. Néhány módosítási lehetőséget is megvilágított, ami kiterjedtebbé tehetné a  az agráriumban a banki cél elérést.

Például arról van szó – fejtegette -, hogy az ipari, és más ágazatokéhoz képest az agráriumban nem 7-8 évnyi a tőkemegtérülés, hanem ennek akár a kétszerese, 14-15 év is lehet.

Ez nemcsak nálunk van így, hanem nemzetközileg is elismert tény, ami ráadásul az 1980-as évek sikerei óta visszaeső magyar mezőgazdaságra fokozottan igaz. Tehát a bank programját jobban a mezőgazdaság igényeihez kellene alakítani, igazítani.

A programhoz nem tartozik uniós pénz, és állami támogatást sem így az agrártermelők előtt is nyitva az út a hitelfelvételhez. Ugyan  egy vásárláskori 500 milliós, vagy éppen egymilliárdos tőkebefektetés megtérülésének elmaradása a későbbiekben nagy gondot okozhat egy kezdő kkv-snek, vagy éppen kis családi agrárvállalkozónak. Sőt olyannak is, aki saját vállalkozását bővítendő vesz meg egy másik, akár kisebb gazdaságot – mondta.

Azzal is számolnia kell a generációváltásból adódó lehetőség kihasználásakor, hogy – szintén nemcsak nálunk – egyre magasabb a mezőgazdasági termelés tőkeigénye. Napjainkban, amikor egy kombájn ára akár 200-300 millió forint is lehet, a kivásárolt gazdaság eszközparkjának akár lassú cseréje is egyre több pénzt igényel. A kivásárlási hitel törlesztése mellett a tevékenység jövedelméből kell ennek fedezetét is biztosítani.

A világban a mezőgazdasági termelés egyfajta centralizáció felé halad – tette hozzá -, nálunk ezt a jó banki kezdeményezést hátráltathatja például, hogy az érvényes földforgalmi törvénnyel személyenként 300 hektárban maximálták a földszerzést. A földhasználat ismert 1200-1800 hektáros maximalizálása szintén nem jelent előnyt – fogalmazott a főtitkár-helyettes.

Fehér István

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.