Hirdetés
Kezdőlap Agrár Mezőgazdaság - Generációváltás hitellel megsegítve
No menu items!

Mezőgazdaság – Generációváltás hitellel megsegítve

Az agrárszektorban működő családi vállalkozások is élhetnek azzal a generációváltást segítő társfinanszírozási hitel lehetőséggel, amelynek programját a napokban hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondták el AzÜzlet.hu érdeklődésére az MFB-nél.

Az Agráriumban is segíti a bank a nemzedékváltást. Ajánlata ugyanis az olyan vidéki mezőgazdasági családi vállalkozások továbbéléséhez is kínál finanszírozási lehetőséget, amelyek tulajdonosai idősek és örökös hiányában, vagy más okból nem képesek a gazdálkodás folytatására –  válaszolta kérdésünkre.

Például olyan esetben is nyújtanak hitelt a kivásárlónak, amikor a fiatal családtag nem akarja a gazdálkodást folytatni. Gyakori, hogy az utódnak nincs, vagy már nem elégséges a szakképzettségi szintje a földműveléshez, a jószágtartáshoz. Az sem ritka, hogy a fiatal tanulmányai során más pályát, esetleg könnyebb foglalkozást választott.

Máskor megoldható lenne az utódlás, de gondokat okoz a hitelhez jutás, a jogszabályok gyakori változása és a nagyfokú a bürokráciát okolják, mások azért nem vállalják felmenőik gazdaságának működtetését, mert azon túl, hogy esélytelennek érzik a támogatások elnyerését, a termények árának ingadozása felülírj a fiatalok földhöz, működő vagyonhoz való ragaszkodását.

Márpedig sem családi, sem nemzetgazdasági szempontból nem volna kedvező, ha a családi föld és eszközvagyon működtetése, a termőföld hasznosítása akárcsak átmenetileg szünetelne.

A KSH legutóbbi mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása szerint a gazdálkodók 31 százaléka, tehát csaknem harmada volt 65 év feletti, a 35 év alattiak aránya pedig csupán 5,3 százalék.

Az MFB programjának célja, hogy társfinanszírozást nyújtson azoknak a befektetőknek, akik generációváltással érintett családi vállalkozást vásárolnának. Ennek keretében az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. az 500 millió forint alatti tőkefinanszírozási igény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkeigény esetén várja a mezőgazdasági szektor szereplőinek jelentkezését. A családi vállalkozások megvásárlóitól 30 százalékos magánforrás bevonását várják el és a finanszírozási időtáv 5-7 év.

dr. Máhr András

Alapvetően jókor jött az MNB programja – mondta érdeklődésünkre dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkár-helyettese. Az agrár-pénzügyi szakember  azonban arra is rávilágított: nem biztos, hogy a program teljes egészében a mezőgazdasághoz adekvát. Néhány módosítási lehetőséget is megvilágított, ami kiterjedtebbé tehetné a  az agráriumban a banki cél elérést.

Például arról van szó – fejtegette -, hogy az ipari, és más ágazatokéhoz képest az agráriumban nem 7-8 évnyi a tőkemegtérülés, hanem ennek akár a kétszerese, 14-15 év is lehet.

Ez nemcsak nálunk van így, hanem nemzetközileg is elismert tény, ami ráadásul az 1980-as évek sikerei óta visszaeső magyar mezőgazdaságra fokozottan igaz. Tehát a bank programját jobban a mezőgazdaság igényeihez kellene alakítani, igazítani.

A programhoz nem tartozik uniós pénz, és állami támogatást sem így az agrártermelők előtt is nyitva az út a hitelfelvételhez. Ugyan  egy vásárláskori 500 milliós, vagy éppen egymilliárdos tőkebefektetés megtérülésének elmaradása a későbbiekben nagy gondot okozhat egy kezdő kkv-snek, vagy éppen kis családi agrárvállalkozónak. Sőt olyannak is, aki saját vállalkozását bővítendő vesz meg egy másik, akár kisebb gazdaságot – mondta.

Azzal is számolnia kell a generációváltásból adódó lehetőség kihasználásakor, hogy – szintén nemcsak nálunk – egyre magasabb a mezőgazdasági termelés tőkeigénye. Napjainkban, amikor egy kombájn ára akár 200-300 millió forint is lehet, a kivásárolt gazdaság eszközparkjának akár lassú cseréje is egyre több pénzt igényel. A kivásárlási hitel törlesztése mellett a tevékenység jövedelméből kell ennek fedezetét is biztosítani.

A világban a mezőgazdasági termelés egyfajta centralizáció felé halad – tette hozzá -, nálunk ezt a jó banki kezdeményezést hátráltathatja például, hogy az érvényes földforgalmi törvénnyel személyenként 300 hektárban maximálták a földszerzést. A földhasználat ismert 1200-1800 hektáros maximalizálása szintén nem jelent előnyt – fogalmazott a főtitkár-helyettes.

Fehér István

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.