Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Agrár Mezőgazdaság - Generációváltás hitellel megsegítve

Mezőgazdaság – Generációváltás hitellel megsegítve

Az agrárszektorban működő családi vállalkozások is élhetnek azzal a generációváltást segítő társfinanszírozási hitel lehetőséggel, amelynek programját a napokban hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondták el AzÜzlet.hu érdeklődésére az MFB-nél.

Az Agráriumban is segíti a bank a nemzedékváltást. Ajánlata ugyanis az olyan vidéki mezőgazdasági családi vállalkozások továbbéléséhez is kínál finanszírozási lehetőséget, amelyek tulajdonosai idősek és örökös hiányában, vagy más okból nem képesek a gazdálkodás folytatására –  válaszolta kérdésünkre.

Például olyan esetben is nyújtanak hitelt a kivásárlónak, amikor a fiatal családtag nem akarja a gazdálkodást folytatni. Gyakori, hogy az utódnak nincs, vagy már nem elégséges a szakképzettségi szintje a földműveléshez, a jószágtartáshoz. Az sem ritka, hogy a fiatal tanulmányai során más pályát, esetleg könnyebb foglalkozást választott.

Máskor megoldható lenne az utódlás, de gondokat okoz a hitelhez jutás, a jogszabályok gyakori változása és a nagyfokú a bürokráciát okolják, mások azért nem vállalják felmenőik gazdaságának működtetését, mert azon túl, hogy esélytelennek érzik a támogatások elnyerését, a termények árának ingadozása felülírj a fiatalok földhöz, működő vagyonhoz való ragaszkodását.

Márpedig sem családi, sem nemzetgazdasági szempontból nem volna kedvező, ha a családi föld és eszközvagyon működtetése, a termőföld hasznosítása akárcsak átmenetileg szünetelne.

A KSH legutóbbi mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása szerint a gazdálkodók 31 százaléka, tehát csaknem harmada volt 65 év feletti, a 35 év alattiak aránya pedig csupán 5,3 százalék.

Az MFB programjának célja, hogy társfinanszírozást nyújtson azoknak a befektetőknek, akik generációváltással érintett családi vállalkozást vásárolnának. Ennek keretében az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. az 500 millió forint alatti tőkefinanszírozási igény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkeigény esetén várja a mezőgazdasági szektor szereplőinek jelentkezését. A családi vállalkozások megvásárlóitól 30 százalékos magánforrás bevonását várják el és a finanszírozási időtáv 5-7 év.

dr. Máhr András

Alapvetően jókor jött az MNB programja – mondta érdeklődésünkre dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkár-helyettese. Az agrár-pénzügyi szakember  azonban arra is rávilágított: nem biztos, hogy a program teljes egészében a mezőgazdasághoz adekvát. Néhány módosítási lehetőséget is megvilágított, ami kiterjedtebbé tehetné a  az agráriumban a banki cél elérést.

Például arról van szó – fejtegette -, hogy az ipari, és más ágazatokéhoz képest az agráriumban nem 7-8 évnyi a tőkemegtérülés, hanem ennek akár a kétszerese, 14-15 év is lehet.

Ez nemcsak nálunk van így, hanem nemzetközileg is elismert tény, ami ráadásul az 1980-as évek sikerei óta visszaeső magyar mezőgazdaságra fokozottan igaz. Tehát a bank programját jobban a mezőgazdaság igényeihez kellene alakítani, igazítani.

A programhoz nem tartozik uniós pénz, és állami támogatást sem így az agrártermelők előtt is nyitva az út a hitelfelvételhez. Ugyan  egy vásárláskori 500 milliós, vagy éppen egymilliárdos tőkebefektetés megtérülésének elmaradása a későbbiekben nagy gondot okozhat egy kezdő kkv-snek, vagy éppen kis családi agrárvállalkozónak. Sőt olyannak is, aki saját vállalkozását bővítendő vesz meg egy másik, akár kisebb gazdaságot – mondta.

Azzal is számolnia kell a generációváltásból adódó lehetőség kihasználásakor, hogy – szintén nemcsak nálunk – egyre magasabb a mezőgazdasági termelés tőkeigénye. Napjainkban, amikor egy kombájn ára akár 200-300 millió forint is lehet, a kivásárolt gazdaság eszközparkjának akár lassú cseréje is egyre több pénzt igényel. A kivásárlási hitel törlesztése mellett a tevékenység jövedelméből kell ennek fedezetét is biztosítani.

A világban a mezőgazdasági termelés egyfajta centralizáció felé halad – tette hozzá -, nálunk ezt a jó banki kezdeményezést hátráltathatja például, hogy az érvényes földforgalmi törvénnyel személyenként 300 hektárban maximálták a földszerzést. A földhasználat ismert 1200-1800 hektáros maximalizálása szintén nem jelent előnyt – fogalmazott a főtitkár-helyettes.

Fehér István

Friss

Immár évi egymilliárd forintból gazdálkodhat a Mohosz

Egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek évente, hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illeti. A jövedelem a közfeladat ellátási szerződésben rögzítették. A Mohosz elnökhelyettes átlátható gazdálkodást ígér.

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Az áfacsökkentés óta vonzóbb a halágazat

A tavaly januári áfacsökkentés után növekedésnek indult a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások száma. Ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele közel 18 milliárd forintra emelkedett - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Teszt: a light üdítők. Árak és értékek

A tesztet közkívánatra készítették a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői, akik tizenhat országosan kapható light üdítőt vettek sorra olvasói sürgetésre.  Szoros versenyben most is bebizonyosodott: az ár nem mindig fejezi ki az érték mértéket - a tesztelők szerint.

Hírek

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Trump szemet vetett Grönlandra – a dánok szerint tréfa

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - értesült a The Wall Street Journal. A hírt Lars Lokke Rasmussen korábbi dán kormányfő áprilisi tréfának nevezte.

E-cigit szívtak – súlyos állapotban kerültek kórházba

Az orvosok szerint az e-cigarettázás juttathatta kórházba azt a mintegy ötven amerikait, akiket súlyos légúti megbetegedéssel diagnosztizáltak a napokban. A betegek többsége tizenéves.

Prehisztorikus Vénusz – újabb termékenységi istennőszobor-lelet

Újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Német KRESZ-reform. Hatszoros büntetési tételek, új táblák

Drágább lesz a szabálytalan közlekedés Németországban, a szabályok átalakítás is tervezi a tárca. A KRESZ tervezett új elemei között szerepel például, hogy lesz gyorsforgalmi út kerékpárosoknak, lépésben kanyrodhatnak a teherautók és  három személy már autózhat a buszsávban is.

Korrupció ígéretével üzletelt – Borítékolta lebukását

Egy tévesen megcímzett boríték buktatta le a csalót, aki bírók, ügyészek, nyomozók befolyásolását ígérve több millió forintot kért "ügyfeleitől". A tettes és társa ellen egyebek mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Hamis luxusillatokat rejtett a budapesti raktár

Egymilliárd forint értékben foglalt le hamis márkajelzésű parfümöket, napszemüvegeket, kozmetikai termékeket és hangszórókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Budapesten.

Veszélyes az ünnepi tűzijáték a házi kedvencekre

A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A legfontosabb, hogy az ebekbe ültetett mikrochip regisztrált legyen.

Parlagfű. Kötelező az irtás, nincs türelmi idő

Fontos a korai védekezés, ezért idén megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Kényszerleszállás. Krími járat gyulladt ki Moszkva fölött

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután mindkét hajtóműve madarat szippantott be.

2600 éve már söröztek a kelták

Már a kelták is kedvelték a mediterrán életstílust: szívesen ittak bort, és 2600 évvel ezelőtt már a sört is kerámiából készült görög ivócsészékből fogyasztottak. Más félét szerettek a az eltérő státuszú néprétegek akkoriban - állapították meg kutatók.

Szmog-díj jöhet Bukarestben

Kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező autókat, az Euro 3-as és a nem a román fővárosban forgalomba helyezett kocsikat pedig csak környezetvédelmi matricával engedné az utakra a főpolgármester.
Hirdetés

Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.

Több mint 68 milliárd kamatozik babakötvényben

Idén eddig közel 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már 190 ezer gyermek pénze van babakötvényben - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Svájc – A kolompok és banktitkok országa

Érdemes egy kicsit a svájci sztereotípiák mögé tekinteni és megismerkedni az ország gazdaságának, európai szerepének legalább egy-egy szeletét szemügyre venni. Dr. Gonda György a gazdasági szakember szemével tekintett körül az alpesi országban járva.

Kamatcsökkentést kér az amerikai elnök a FED-től

Egy teljes százalékpontos kamatcsökkentésre ösztökélte az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert (Federal Reserve/Fed) Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a Fed monetáris politikája "gúzsba köti" a nemzetgazdaságot.
Hirdetés
Hirdetés