Kezdőlap Címkék 2020 május

2020 május

Külkereskedelem. 102 millió euró többlet májusban

Májusban az export euróban kifejezett értéke 28,6 százalékkal, az importé 24,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az exporttöbblet 545 millió euróval romlott, 102 millió euró volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: a nettó átlagkereset 265 ezer forint volt májusban

Májusban a bruttó átlagkereset 398 800 forint volt, 9,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül számolva szintén 9,4 százalékkal 265 200 forintra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: ötszörösére drágult a zöldbab, olcsóbb lett a sertéshús

Májusban 3,3 százalékkal csökkent az élősertés felvásárlási ára az egy évvel korábbihoz képest, a zöldbabé viszont 536,6 százalékkal nőtt  - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal mezőgazdasági felvásárlási árakat összesítő adataiból.

Fizetési mérleg: 412 millió euróra csökkent a hiány

Az áruforgalomhoz köthető pénzmozgásoknak köszönhetően az áprilisi 1,075 milliárd euró deficitet követően májusra 412 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Az építőipart májusban érte utol a járvány

Májusban az építőipart is utolérték a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, de elemzők szerint egyetlen hónap kiugró adatából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

KSH: ötödével zsugorodott az építőipar májusban

Májusban a koronavírus-járvány miatt az építőipar termelése 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől, és az áprilisihoz mérten 20,3 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: felére esett vissza a járműgyártás májusban

Májusban az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,6 százalékkal csökkent a termelés. A legnagyobb visszaesés a járműiparban volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. Félmilliárd euróval csökkent a többlet

Májusban az export euróban számított értéke 29 százalékkal, az importé 25 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi többlet 155 millió euró volt, 491 millió euróval romlott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: 30 százalékot zuhant az ipar májusban

Jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása májusban, így az ipari termelés 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Májusban szinte üresek voltak a szálláshelyek

Májusban a koronavírus-járvány miatt a külföldi vendégek 98,4 százalékkal, a belföldiek 85,9 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A forgalom 92,7 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Kiskereskedelem. Már pótoljuk az elmaradt fogyasztást

A következő hónapokban további javulás várható a kiskereskedelmi forgalomban, de a járványhelyzet előtti szint legkorábban az idei év végén, a jövő év elején érhető el - vélik elemzők.

KSH: májusban is esett a boltok forgalma

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: 28 ezren váltak munkanélkülivé áprilisról májusra

Májusban a munkanélküliek átlagos létszáma 215 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékos volt. Az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 28 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest pedig 55 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás. Az előirányzat közel háromszorosa a hiány

Az államháztartás központi alrendszere májusban 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az első öt hónapban 1051,5 milliárd forint deficitet halmozott fel.

Alacsonyan a brit infláció – levelet kapott a pénzügyminiszter

Négyéves mélypontra csökkent májusban az éves összevetésű infláció Nagy-Britanniában. A Bank of England kormányzója egy pénzügyminiszternek címzett levélben foglalta össze az okokat.

Eurózóna – Az energiaárak nyomták le az inflációt

Közel négyéves mélypontra lassult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben májusban, ami nagyrészt az energiaárak csökkenésére vezethető vissza.

Májusban feleannyi új autót adtak el, mint egy éve

A koronavírus-járvány miatt májusban is meredeken, több mint 50 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új személyautók száma az Európai Unióban. A visszaesés itthon 54,5 százalékos volt.

Felmelegedés. Rekordforró év lehet az idei

Rekordmagas volt a világ átlaghőmérséklete idén májusban, és valószínű, hogy 2020 a két legmelegebb esztendő egyike lesz 1880 óta - állapította meg az Egyesült Államok légkörfigyelő szolgálata.

KSH: májusban 2,2 százalékra lassult az infláció

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyinál mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

BÉT – Május: alacsonyabb forgalom mellett áremelkedés

Az előző hónapokhoz képest nyugodtabb kereskedést hozott a május a Budapesti Értéktőzsdén. Alapvetően pozitív tendenciák érvényesültek, az áremelkedést az OTP és a 4iG vezette. A BUX 35 181 pontról 35 876 pontig emelkedett.

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.