Kezdőlap Címkék 2021 szeptember

2021 szeptember

Tavaly 28 százalékkal drágultak az élelmiszerek

Tavaly átlagosan 28,1 százalékkal nőttek az élelmiszerárak globálisan, az ezek mozgását követő index 10 éves csúcsra emelkedett - áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentésében.

KSH: közel 10 százalékkal nőttek a keresetek szeptemberben

Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: szeptemberben nőtt az építőipari termelés

Szeptemberben az építőipari termelés volumene 14,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az augusztusihoz képest 4,2 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Túljutott a válságon a belföldi turizmus – a külföldiek még hiányoznak

A belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma szeptemberben 19 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, és 3,7 százalékkal meghaladta a 2019 szeptemberi értéket is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD – Az energiaárak emelkedése gyorsította az inflációt

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 4,6 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves emelkedése szeptemberben az augusztusi 4,3 százalékról.

Külkereskedelem. Többletbe fordult a mérleg szeptemberben

A külkereskedelem szeptemberben két hónap után újra többletet termelt: az export értéke 1,3 millió euróval haladta meg az import értékét - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Elemzők: az ellátási zavarok miatt képtelen bővülni az ipar

A szállítási problémák, az alkatrészbeszerzési nehézségek és a munkaerőhiány együttese már a harmadik negyedévben is korlátot jelentett az ipari termelésben, előre tekintve pedig nem látszik a problémák oldódása, így a negyedik negyedév is komoly kockázatokat hordoz - kommentálták az ipari termelés szeptemberi adatait elemzők.

KSH: szeptemberben is csökkent az ipari termelés

Szeptemberben 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva 1,7 százalékos volt a visszaesés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatás, stagnált a munkanélküliségi ráta

Szeptemberben a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 687 ezer volt, 9 ezerrel több az előző havinál. A munkanélküliek száma 195 ezer, a munkanélküliségi ráta az előző havival azonos, 4,0 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás – 2300 milliárd közelébe nőtt a hiány

Az államháztartás központi alrendszere 2292,0 milliárd forint hiánnyal zárta az év első kilenc hónapját - erősítette meg részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Uniós infláció. A magyar már csak a negyedik legmagasabb

A meredeken emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben tizenhárom éves csúcsra, 3,4 százalékra, az Európai Unió egészében pedig 3,6 százalékra gyorsult az infláció szeptemberben - jelentette az Eurostat.

Németország. Közel ötvenéves csúcson a termelői infláció

Negyvenhét éves csúcsra ugrott a termelői árak emelkedésének üteme szeptemberben Németországban. A meredek - a vártnál is jóval erősebb - növekedés ráerősíthet az inflációs aggodalmakra.

Szeptemberben is zuhant az uniós autópiac

Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban - jelentette az európai autógyártók szakmai szervezete, az ACEA.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Románia. Hat százalék fölötti infláció szeptemberben

Szeptemberben 6,3 százalékra gyorsult az éves infláció Romániában az augusztusban mért 5,25 százalékról - közölte a román országos statisztikai intézet.

Államháztartás. Kilenc hónap alatt 2292 milliárd forint hiány

Az év első kilenc hónapját az államháztartás központi alrendszere 2292,0 milliárd forintos hiánnyal zárta - közölte a Pénzügyminisztérium.

MNB: a termékek és a szolgáltatások húzták fel az inflációt

Az infláció növekedésének hátterében a termékek és szolgáltatások széles körét érintő áremelkedés állt - állapította meg a szeptemberi inflációs adatokhoz fűzött elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: újra 5 százalék fölé gyorsult az infláció szeptemberben

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Tovább drágultak az élelmiszerek – tízéves csúcson a pálmaolaj ára

Részben a kínálat szűkössége, valamint a búza és a pálmaolaj iránti keresletnövekedés hatására szeptemberben már a második egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak.

GKI: egyszámjegyű áremelkedés várható a lakáspiacon

A lakossági jövedelmek látványos emelkedése és a családokat célzó állami támogatások erősen ösztönzik a keresleti oldalt, ahol a felpörgő infláció miatt a befektetőkkel is számolni kell. Budapesten a használt lakásoknál 4-5, az újépítésűeknél pedig 7-8 százalékos áremelkedés várható - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

Friss

Idén több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban.

Kínán kívül dupla áron adja a villanyautót a BYD. Miért?

Miközben az amerikai és európai politikusok riadalmat keltettek, hogy a hazai autóiparukat tönkreteheti az olcsó kínai elektromos járművek hulláma, Kína vezető EV-gyártója, a BYD eddig mást lépett: az otthonihoz képest drasztikusan megemelte az exportárait ahelyett, hogy alulmúlta volna a külföldi riválisokat.

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.