Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Elemzők: az ellátási zavarok miatt képtelen bővülni az ipar
No menu items!

Elemzők: az ellátási zavarok miatt képtelen bővülni az ipar

A szállítási problémák, az alkatrészbeszerzési nehézségek és a munkaerőhiány együttese már a harmadik negyedévben is korlátot jelentett az ipari termelésben, előre tekintve pedig nem látszik a problémák oldódása, így a negyedik negyedév is komoly kockázatokat hordoz – kommentálták az ipari termelés szeptemberi adatait elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint szeptemberben 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva 1,7 százalékos volt a visszaesés. Az előző hónaphoz, augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás.

Virovácz Péter

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar teljesítménye messze a várakozások alatt maradt. Az elemzők hiába várták a nyári hosszabb leállásokkal tarkított rendkívül gyenge hónap után a visszapattanást, az ipar nincs jó formában. Az augusztusi meglehetősen alacsony termelési szinttől is elmaradt a szeptemberi kibocsátás – emlékeztetett.

Megjegyezte, hiába teljesítettek jól a kisebb szektorok, ha a két húzóágazat a globális félvezetőhiány és szállítási problémák nyomán képtelen bővíteni a termelését.

Az ipari termelés fixbázisú volumenindexéből kiindulva a harmadik negyedéves összteljesítmény bizony rendkívül gyenge. Az előző negyedévhez képest közel 2 százalékkal csökkent a termelés volumene. Számításai szerint éves összevetésben az alacsony bázis miatt a harmadik negyedéves kibocsátás azért csaknem 3 százalékkal nőtt.

A szállítási problémák, az alkatrészbeszerzési nehézségek és a munkaerőhiány együttese már a harmadik negyedévben is effektív korlátot jelentett a termelésben. Előre tekintve pedig nem látszik a problémák oldódása, így a negyedik negyedév is komoly negatív kockázatokat hordoz, főleg a nettó export alakulása révén. Hiszen a hiányzó exportteljesítmény mellé egy a fogyasztás és beruházás vezérelt, erős importkereslet társul, ami visszafogja a GDP-növekedést – mutatott rá

Németh Dávid

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is azt emelte ki, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben sorozatban negyedik hónapja csökkent a termelés elsősorban az ellátási láncokban kialakult gondok, köztük a chiphiány miatt. Ez pedig leginkább az ipar teljesítményét nagyban befolyásoló járműgyártást, valamint az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyártását érinti. Az ellátási probléma rányomhatja a bélyegét a következő hónapokra is, továbbra is alulteljesítő maradhat az ipar a gazdaságon belül.

Hozzátette: az ipar tavaly meglepetést okozott a gyors kilábalásával, most azonban inkább lassulás várható az év utolsó hónapjaiban. Összességében az utolsó negyedévben stagnálásra lehet számítani, így 2021 egészében 10 százalék alatti, 8-9 százalékos bővülés várható.

Molnár Dániel

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője is azt emelte ki, hogy szeptemberben elsősorban a nagy súlyú járműgyártásban, a félvezetőhiány miatti leállások okozták az ipari termelés visszaesését, míg más ágazatokban nőtt a termelés volumene. A visszaesés nem jelent meglepetést, mivel legfontosabb külkereskedelmi partnerről, Németországról is kedvezőtlen ipari adatokat publikáltak.

Az ipari termelés volumene várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat, amíg a kínálati problémák, mint az alapanyaghiány vagy az emelkedő energiaárak, nem rendeződnek. Ezek hatása viszont aláganként jelentősen eltérhet. Ezzel együtt is a Századvég Gazdaságkutató elemzői arra számítanak, hogy míg a harmadik negyedévben az ipar hozzájárulása a GDP-növekedéshez még pozitív lehetett, addig a negyedik negyedévben inkább semleges lesz.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője rámutatott: az ipar visszafogott teljesítményének hátterében döntően ismét az autóipari leállások álltak. A szokásos nyári leállások mellett most az alkatrészhiány miatt bekövetkező rendhagyó kényszerszünetek, valamint a tavalyi magas bázis vezettek a negatív éves indexhez. Emellett a legnagyobb súlyú hazai alág visszaesése kihathatott pár kapcsolódó terület teljesítményére is – tette hozzá.

Úgy ítélte meg, hogy elsősorban a globális kínálati kapacitáskorlátok miatt októberben sem lehet az ipari kibocsátás számottevő bővülésére számítani és a külső környezet is egyre kevésbé támogató. A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban továbbra is ellensúlyozhatják az akkumulátorgyártásban és a vegyiparban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a termelés növekedését. A cégek rendelései magas szinten állnak, így középtávon a kínálat oldali feszültségek enyhülésével ismét számottevően növekedhet a kibocsátás – tette hozzá.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nincs zöld átmenet a jegybankok nélkül – MNB-alelnök

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell.

Otthonfelújítási Program, vannak új kedvezmények: így optimalizálhatja a nyereséget

Biztosan csak azok lesznek eredményesek, akik viszonylag gyorsan lépnek, és a lehető leggyorsabban összetudják állítani azt a perfekt pályázati dokumentációt, amire szükség van a sikerességhez.

A németek már a pályán kívül is nyertek a foci EB-n. A magyaroknak is van esélyük.

A DFB utoljára nyolc évvel ezelőtt fizetett ki bónuszokat Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon.

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...