Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Elemzők: az ellátási zavarok miatt képtelen bővülni az ipar
No menu items!

Elemzők: az ellátási zavarok miatt képtelen bővülni az ipar

A szállítási problémák, az alkatrészbeszerzési nehézségek és a munkaerőhiány együttese már a harmadik negyedévben is korlátot jelentett az ipari termelésben, előre tekintve pedig nem látszik a problémák oldódása, így a negyedik negyedév is komoly kockázatokat hordoz – kommentálták az ipari termelés szeptemberi adatait elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint szeptemberben 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva 1,7 százalékos volt a visszaesés. Az előző hónaphoz, augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás.

Virovácz Péter

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar teljesítménye messze a várakozások alatt maradt. Az elemzők hiába várták a nyári hosszabb leállásokkal tarkított rendkívül gyenge hónap után a visszapattanást, az ipar nincs jó formában. Az augusztusi meglehetősen alacsony termelési szinttől is elmaradt a szeptemberi kibocsátás – emlékeztetett.

Megjegyezte, hiába teljesítettek jól a kisebb szektorok, ha a két húzóágazat a globális félvezetőhiány és szállítási problémák nyomán képtelen bővíteni a termelését.

Az ipari termelés fixbázisú volumenindexéből kiindulva a harmadik negyedéves összteljesítmény bizony rendkívül gyenge. Az előző negyedévhez képest közel 2 százalékkal csökkent a termelés volumene. Számításai szerint éves összevetésben az alacsony bázis miatt a harmadik negyedéves kibocsátás azért csaknem 3 százalékkal nőtt.

A szállítási problémák, az alkatrészbeszerzési nehézségek és a munkaerőhiány együttese már a harmadik negyedévben is effektív korlátot jelentett a termelésben. Előre tekintve pedig nem látszik a problémák oldódása, így a negyedik negyedév is komoly negatív kockázatokat hordoz, főleg a nettó export alakulása révén. Hiszen a hiányzó exportteljesítmény mellé egy a fogyasztás és beruházás vezérelt, erős importkereslet társul, ami visszafogja a GDP-növekedést – mutatott rá

Németh Dávid

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is azt emelte ki, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben sorozatban negyedik hónapja csökkent a termelés elsősorban az ellátási láncokban kialakult gondok, köztük a chiphiány miatt. Ez pedig leginkább az ipar teljesítményét nagyban befolyásoló járműgyártást, valamint az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyártását érinti. Az ellátási probléma rányomhatja a bélyegét a következő hónapokra is, továbbra is alulteljesítő maradhat az ipar a gazdaságon belül.

Hozzátette: az ipar tavaly meglepetést okozott a gyors kilábalásával, most azonban inkább lassulás várható az év utolsó hónapjaiban. Összességében az utolsó negyedévben stagnálásra lehet számítani, így 2021 egészében 10 százalék alatti, 8-9 százalékos bővülés várható.

Molnár Dániel

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője is azt emelte ki, hogy szeptemberben elsősorban a nagy súlyú járműgyártásban, a félvezetőhiány miatti leállások okozták az ipari termelés visszaesését, míg más ágazatokban nőtt a termelés volumene. A visszaesés nem jelent meglepetést, mivel legfontosabb külkereskedelmi partnerről, Németországról is kedvezőtlen ipari adatokat publikáltak.

Az ipari termelés volumene várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat, amíg a kínálati problémák, mint az alapanyaghiány vagy az emelkedő energiaárak, nem rendeződnek. Ezek hatása viszont aláganként jelentősen eltérhet. Ezzel együtt is a Századvég Gazdaságkutató elemzői arra számítanak, hogy míg a harmadik negyedévben az ipar hozzájárulása a GDP-növekedéshez még pozitív lehetett, addig a negyedik negyedévben inkább semleges lesz.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője rámutatott: az ipar visszafogott teljesítményének hátterében döntően ismét az autóipari leállások álltak. A szokásos nyári leállások mellett most az alkatrészhiány miatt bekövetkező rendhagyó kényszerszünetek, valamint a tavalyi magas bázis vezettek a negatív éves indexhez. Emellett a legnagyobb súlyú hazai alág visszaesése kihathatott pár kapcsolódó terület teljesítményére is – tette hozzá.

Úgy ítélte meg, hogy elsősorban a globális kínálati kapacitáskorlátok miatt októberben sem lehet az ipari kibocsátás számottevő bővülésére számítani és a külső környezet is egyre kevésbé támogató. A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban továbbra is ellensúlyozhatják az akkumulátorgyártásban és a vegyiparban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a termelés növekedését. A cégek rendelései magas szinten állnak, így középtávon a kínálat oldali feszültségek enyhülésével ismét számottevően növekedhet a kibocsátás – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.