Kezdőlap Címkék 2022 augusztus

2022 augusztus

Augusztusban is hatalmas volt a fizetési mérleg hiánya

Augusztusban a 1,639 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, mindössze 19 millió euróval több az előző havinál, amely viszont több mint duplája lett a júniusi 806 millió eurónak - derül ki Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

KSH: augusztusban több mint 500 milliárd forint volt a külkereskedelmi hiány

Augusztusban az export euróban számított értéke 37,1, az importé 40,6 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, a külkereskedelmi egyenleg 582 millió euróval romlott és 1,3 milliárd euró (több mint 500 milliárd forint) deficittel zárt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: augusztusban 43,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 43,4, az előző hónaphoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Alig lassult az amerikai infláció, újra léphet a Fed

A vártnál kevésbé csökkent augusztusban a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban - jelentette a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics. Az adat megerősítette az amerikai jegybank (Fed) jövő heti, egymás után már a harmadik 75 bázispontos kamatemelésének valószínűségét.

Államháztartás. Nyolc hónap alatt 91 százalékos hiány

Augusztus végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 2872,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el - közölte a Pénzügyminisztérium.

Az MNB elmondta, mi okozza a magas inflációt itthon

Az infláció augusztusban 1,9 százalékponttal gyorsult az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek árindexének emelkedése magyaráz. Az előző hónaphoz képest a maginfláció 2,3 százalékponttal nőtt, amihez legnagyobb mértékben - 1,1 százalékponttal - a feldolgozott élelmiszerek járultak hozzá - állapította meg az augusztusi inflációs folyamatokat kommentálva a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: augusztusban 15 százalék fölé nőtt az infláció

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Váratlanul nagyot zuhant a befektetői hangulat az eurózónában

A vártnál nagyobb mértékben romlott a Sentix gazdaságkutató intézet szeptemberi euróövezeti befektetői hangulatindexe.

Továbbra is bővülést jelez egy fontos gazdasági mutató

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 57,8, a válaszadók az előző hónaphoz képest tizenhatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Újabb rekordot döntött az infláció az eurózónában

Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat).

Nagyot zuhant a GKI konjunktúraindexe

Augusztusban 4,9 ponttal mínusz 14,3 pontra esett a GKI konjunktúraindexe, és már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása - derül ki a GKI Gazdaságkutató által végzett felmérésből.

Augusztusban is csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye

Augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes értékelése alapján.

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.