Kezdőlap Világgazdaság Alig lassult az amerikai infláció, újra léphet a Fed
No menu items!

Alig lassult az amerikai infláció, újra léphet a Fed

A vártnál kevésbé csökkent augusztusban a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban – jelentette a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics. Az adat megerősítette az amerikai jegybank (Fed) jövő heti, egymás után már a harmadik 75 bázispontos kamatemelésének valószínűségét.

Az éves inflációs ráta augusztusában már a második egymást követő hónapban mérséklődött, a júliusi 8,5 százalékról 8,3 százalékra csökkent, ami 4 hónapja a legalacsonyabb érték. Magasabb lett viszont a mutató a 8,1 százalékos piaci várakozásnál.

Az energiaárak 23,8 százalékkal nőttek, a júliusi 32,9 százaléknál kevésbé. Az üzemanyagárak kisebb mértékben 25,6 százalékkal emelkedtek, szemben az előző havi 44 százalékkal. A fűtőolaj ára 68,8 százalékkal ment fel, szintén kevésbé a júliusi 75,6 százalékos éves emelkedésnél. A földgáz ára viszont 33 százalékkal nőtt, szemben az előző havi 30,5 százalékkal. A villamos energia ára 15,8 százalékkal emelkedett éves bázison, ami 1981 augusztusa óta a legnagyobb emelkedés. A használt gépjárművek ára 7,8 százalékkal emelkedett a júliusi 6,6 százalék után.

Az élelmiszerek ára 11,4 százalékkal nőt, 1979 májusa óta a legnagyobb mértékben.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek, a júliusi stagnálást követően, és szemben a 0,1 százalékos csökkenést jelző előrejelzésekkel.

A dollárindex 109 pont fölé emelkedett a 107,76 pontos napi mélypontról, miután az infláció a vártnál kevésbé csökkent augusztusban, ami megerősítette az amerikai jegybank jövő heti, egymás után már a harmadik 75 bázispontos kamatemelésének valószínűségét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A vizsgálat lezárult, felejtse el?

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható, mivel a fizetési terminálon már nem volt alapértelmezetten beállítva a borravaló mértéke és a fogyasztók maguk dönthetik el, hogy 0 és 20 százalék között mekkora mértékű borravalót adnak.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.