Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Alig lassult az amerikai infláció, újra léphet a Fed
No menu items!

Alig lassult az amerikai infláció, újra léphet a Fed

A vártnál kevésbé csökkent augusztusban a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban – jelentette a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics. Az adat megerősítette az amerikai jegybank (Fed) jövő heti, egymás után már a harmadik 75 bázispontos kamatemelésének valószínűségét.

Az éves inflációs ráta augusztusában már a második egymást követő hónapban mérséklődött, a júliusi 8,5 százalékról 8,3 százalékra csökkent, ami 4 hónapja a legalacsonyabb érték. Magasabb lett viszont a mutató a 8,1 százalékos piaci várakozásnál.

Az energiaárak 23,8 százalékkal nőttek, a júliusi 32,9 százaléknál kevésbé. Az üzemanyagárak kisebb mértékben 25,6 százalékkal emelkedtek, szemben az előző havi 44 százalékkal. A fűtőolaj ára 68,8 százalékkal ment fel, szintén kevésbé a júliusi 75,6 százalékos éves emelkedésnél. A földgáz ára viszont 33 százalékkal nőtt, szemben az előző havi 30,5 százalékkal. A villamos energia ára 15,8 százalékkal emelkedett éves bázison, ami 1981 augusztusa óta a legnagyobb emelkedés. A használt gépjárművek ára 7,8 százalékkal emelkedett a júliusi 6,6 százalék után.

Az élelmiszerek ára 11,4 százalékkal nőt, 1979 májusa óta a legnagyobb mértékben.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek, a júliusi stagnálást követően, és szemben a 0,1 százalékos csökkenést jelző előrejelzésekkel.

A dollárindex 109 pont fölé emelkedett a 107,76 pontos napi mélypontról, miután az infláció a vártnál kevésbé csökkent augusztusban, ami megerősítette az amerikai jegybank jövő heti, egymás után már a harmadik 75 bázispontos kamatemelésének valószínűségét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...