Kezdőlap Címkék 2023 március

2023 március

KSH: több mint 16 százalékkal nőttek az átlagkeresetek márciusban

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 16,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Márciusban többlettel zárt a fizetési mérleg

Márciusban az előző havinál 606 millió euróval kedvezőbb egyenleggel, 446 millió euró aktívummal zárt a folyó fizetési mérleg. A fordulatban szerepe volt az árumérleg 414 millió eurós javulásának, amely az exportbevételek 1,250 milliárd és az importkifizetések 836 millió eurós emelkedésével 231 millió euró aktívumba fordult a februári 183 millió deficittel szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előzetes adataiból.

Jócskán visszaesett a boltok forgalma márciusban

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jelentősen lassult az infláció Németországban

Németországban jelentősen lassult az infláció márciusban éves szinten - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis.

Megjöttek a számok: így áll az államháztartás három hónap után

Március végéig az államháztartás központi alrendszere 2089,7 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte az államháztartás márciusi adatairól kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Február után márciusban is csökkent az infláció, de csak kis mértékben

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Már egy éve csökkennek a nemzetközi élelmiszerárak

Márciusban az élelmiszerek világpiaci árindexe 126,9 pont lett, ami 2,8 pont (2,1 százalék) csökkenés februárhoz viszonyítva - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ez volt a 12. egymást követő havi csökkenés.

Nagyot esett a BUX márciusban

A BUX index 42 318 ponton zárta márciust, 5,5 százalékkal esett vissza az egy hónappal korábbihoz viszonyítva - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

Lassabb növekedést jelez egy fontos gazdasági mutató

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 55,3 pontra esett a februári 56,3-ról, eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A vártnál nagyobbat romlott a gazdasági hangulat Németországban

Márciusban a várakozásoknál nagyobb mértékben romlott a ZEW gazdaságkutató intézet németországi gazdasági hangulatindexe.

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.