Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Covid-hatások és menedzser kihívások: Prohászka Ottó, a Hama Kft. ügyvezető igazgatója
No menu items!

Covid-hatások és menedzser kihívások: Prohászka Ottó, a Hama Kft. ügyvezető igazgatója

Prohászka Ottó: a legnagyobb próbatételt az árubeszerzés ütemezése és az importköltségek, az árfolyam kontrollálása, valamint az elérhető alternatívák keresése jelentette

Bár a járványhelyzet tavasszal engedett a szorításából, miközben egészségügyi téren is bőven akad kihívás, a globális ellátási nehézségek és az infláció is számtalan olyan új helyzetet teremtett, amelyet napi szinten kezelniük kell a cégvezetőknek, üzleti döntéshozóknak. Legújabb rovatunkban erről beszélnek AzÜzlet által megkérdezett menedzserek.

– 2021-ben tartani tudtuk a tavalyi évben megemelkedett forgalmi szintet, sőt valamelyest még tovább is bővült a forgalmunk. De már csak azért is elégedettek lehetünk, mert mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy most a tavaszi 5 hetes teljes boltzár mellett kellet a terveinket teljesítenünk – elemez Prohászka Ottó.  

A cégvezető szerint az elektronikai, számítástechnikai és informatikai kiegészítők piacán érdekes volt látni, hogy idén még a tavalyi, home office világra való felkészülés alatt gyors tempóban beszerzett számítástechnikai kiegészítők piaca is tovább tudott bővülni. Ugyanakkor az is látszott, hogy a járvány utáni enyhítéseket követően, valamint az utazási kedv és a lehetőségek visszatértével például dinamikus fejlődésnek indult a vezeték nélküli fülhallgatók (TWS) kereslete is. 

fontos a személyes interakció a kollégák között

– Mivel tevékenységünk jelentős mértékben a logisztikai szolgáltatásunkon (árubeszerzés, raktározás, kiszállítás) nyugszik, ezt csak személyes jelenléttel tudjuk kezelni – mondja azzal kapcsolatban, hogy az év eleji járványidőszakban sem vonulhatott home office-ba a teljes cég. Azokban az adminisztratív pozíciókban, ahol lehetett, 50-50 százalékban a hybrid megoldást követtük. A járvány lecsendesedését követően visszaálltunk a korábbi teljes személyes jelenlétre és a jövőben is így teszünk, amíg a helyzet ezt lehetővé teszi. Meggyőződésünk ugyanis, hogy fontos a személyes interakció a kollégák és a csoportok között. 

Prohászka Ottó menedzserként nem is ezt érezte a legnagyobb kihívásnak a járvány szempontjából vegyes évben, ami az ellátási láncok felborulásával és az infláció felerősödésével is együtt járt. Szavai szerint a próbatételt ugyanis egyértelműen az árubeszerzés ütemezése és az importköltségek, az árfolyam kontrollálása, valamint az elérhető alternatívák keresése jelentette. Már csak azért is, mert szerinte az ünnepek előtt, de tulajdonképpen a teljes következő félévben döntő lesz, hogy melyik piaci szereplőnek sikerült elégséges árukészlettel felkészülnie. 

– Ha összességében veszem 2021-et, azt is tekintetbe kell venni, hogy a nyár vége óta már érezhető a növekedés dinamikájának lassulása. Ennek ellenére úgy számolunk, hogy a 7-8 hónap bővülésének eredménye kitart az év végéig és így összeségében növekedéssel zárjuk a 2021-es évet is – értékelt a Hama ügyvezető igazgatója. 

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kancellár: helyes volt kihagyni az orosz gázt a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Hírek

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Felelős tankolást kér a Mol – hetekre elegendő a tartalék

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, de ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, mert a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - közölte a Mol.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom