Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Covid-hatások és menedzser kihívások: Prohászka Ottó, a Hama Kft. ügyvezető igazgatója
No menu items!

Covid-hatások és menedzser kihívások: Prohászka Ottó, a Hama Kft. ügyvezető igazgatója

Prohászka Ottó: a legnagyobb próbatételt az árubeszerzés ütemezése és az importköltségek, az árfolyam kontrollálása, valamint az elérhető alternatívák keresése jelentette

Bár a járványhelyzet tavasszal engedett a szorításából, miközben egészségügyi téren is bőven akad kihívás, a globális ellátási nehézségek és az infláció is számtalan olyan új helyzetet teremtett, amelyet napi szinten kezelniük kell a cégvezetőknek, üzleti döntéshozóknak. Legújabb rovatunkban erről beszélnek AzÜzlet által megkérdezett menedzserek.

– 2021-ben tartani tudtuk a tavalyi évben megemelkedett forgalmi szintet, sőt valamelyest még tovább is bővült a forgalmunk. De már csak azért is elégedettek lehetünk, mert mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy most a tavaszi 5 hetes teljes boltzár mellett kellet a terveinket teljesítenünk – elemez Prohászka Ottó.  

A cégvezető szerint az elektronikai, számítástechnikai és informatikai kiegészítők piacán érdekes volt látni, hogy idén még a tavalyi, home office világra való felkészülés alatt gyors tempóban beszerzett számítástechnikai kiegészítők piaca is tovább tudott bővülni. Ugyanakkor az is látszott, hogy a járvány utáni enyhítéseket követően, valamint az utazási kedv és a lehetőségek visszatértével például dinamikus fejlődésnek indult a vezeték nélküli fülhallgatók (TWS) kereslete is. 

fontos a személyes interakció a kollégák között

– Mivel tevékenységünk jelentős mértékben a logisztikai szolgáltatásunkon (árubeszerzés, raktározás, kiszállítás) nyugszik, ezt csak személyes jelenléttel tudjuk kezelni – mondja azzal kapcsolatban, hogy az év eleji járványidőszakban sem vonulhatott home office-ba a teljes cég. Azokban az adminisztratív pozíciókban, ahol lehetett, 50-50 százalékban a hybrid megoldást követtük. A járvány lecsendesedését követően visszaálltunk a korábbi teljes személyes jelenlétre és a jövőben is így teszünk, amíg a helyzet ezt lehetővé teszi. Meggyőződésünk ugyanis, hogy fontos a személyes interakció a kollégák és a csoportok között. 

Prohászka Ottó menedzserként nem is ezt érezte a legnagyobb kihívásnak a járvány szempontjából vegyes évben, ami az ellátási láncok felborulásával és az infláció felerősödésével is együtt járt. Szavai szerint a próbatételt ugyanis egyértelműen az árubeszerzés ütemezése és az importköltségek, az árfolyam kontrollálása, valamint az elérhető alternatívák keresése jelentette. Már csak azért is, mert szerinte az ünnepek előtt, de tulajdonképpen a teljes következő félévben döntő lesz, hogy melyik piaci szereplőnek sikerült elégséges árukészlettel felkészülnie. 

– Ha összességében veszem 2021-et, azt is tekintetbe kell venni, hogy a nyár vége óta már érezhető a növekedés dinamikájának lassulása. Ennek ellenére úgy számolunk, hogy a 7-8 hónap bővülésének eredménye kitart az év végéig és így összeségében növekedéssel zárjuk a 2021-es évet is – értékelt a Hama ügyvezető igazgatója. 

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

A nagyvállalatok többsége beépítette áraiba az inflációt

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - közölte friss felmérésének adatait a K&H csoport.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Hírek

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom