Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Decemberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg
No menu items!

Decemberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg

A tavalyi negyedik negyedév első két hónapjához hasonlóan decemberben is deficittel zárt a folyó fizetési mérleg. A deficit 622 millió euró volt, 137 millióval nagyobb a novemberinél, de kisebb az októberi 817 millió eurónál – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az év első három negyedévében 2,780 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott átfogó pénzügyi mutató, a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlege 344 millió euró finanszírozási igényt mutatott decemberre, miután a tőkemérleg 278 millió euró többlete az előző hónappal ellentétben nem ellensúlyozta a folyó mérleg hiányát. A tőkemérlegben 560 millió eurót tettek ki az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások, a novemberi 704 millió euró után, ám az egyéb tételek szokatlanul nagy deficitje ennek valamivel több mint felét elvitte.

A külfölddel szemben 874 millió euró finanszírozási igény támadt az első három negyedévben, amely októberben további 326 millió euróval nőtt, majd novemberben 218 millió euró aktívum csökkentette.

A decemberi folyó fizetési mérlegben a reálgazdasági folyamatok egyenlege csaknem kiegyenlítődött, mindössze 5 millió euró deficitet mutatott az októberi 363 millió és a novemberi 107 millió euró hiányt követően, mivel az áruforgalomban keletkezett 384 millió euró hiányt a szolgáltatások külkereskedelmének 380 millió euró többlete ellensúlyozta. A decemberi áruexporthoz kapcsolódó bevételek 875 millió euróval (9,1 százalékkal) az importkiadások 999 millió euróval (9,9 százalékkal elmaradtak a novemberiektől. az egyenleg 124 millió euróval javult.

Az első három negyedévben az áruforgalom 1,770 milliárd euró deficitjét a szolgáltatások forgalmának 3,585 milliárd euró többlete 1,816 milliárd euró aktívumba fordította a reálgazdasági folyamatok mérlegében.

Az elsődleges jövedelmek egyenlege 430 millió euró jövedelemkiáramlást mutat, ami hasonló az októberi 444 millióhoz, de 50 millió euróval kevesebb a novemberinél. Kiegyenlített a külföldi befektetők  magyarországi működőtőke beruházásai alapján hazautalt profit mértéke: decemberben 610 millió euró volt a novemberi 614 millióhoz, és az októberi 625 millió euróhoz hasonló összeg. Az első három negyedévben 3,844 milliárd eurót tett ki az elsődleges jövedelmek kivonása Magyarországról.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Brutális, közel húsz százalékos emelkedés várható az építőipari árakban

Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Egyre többen használják az eÁFA-rendszert

A bevallást az eÁFA rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, így mentesülnek az áfabevallás M-lapjának kitöltése alól.

Tőzsde – Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euró 1,0705 dollárra erősödött a péntek esti 1,0693 dollárról.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot.

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...