Kezdőlap Címkék 2021 december

2021 december

KSH: tavaly közel 9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek

A múlt év decemberében 9,7 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkeresete az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagos bruttó kereset 492 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 504 700 forint, a nettó 327 700 forint volt. A tavalyi év egészében a bruttó átlagkereset 438 800, a nettó átlagkereset 291 800 forintot ért el, mindkettő 8,7 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Decemberben is hiánnyal zárt a fizetési mérleg

A tavalyi negyedik negyedév első két hónapjához hasonlóan decemberben is deficittel zárt a folyó fizetési mérleg. A deficit 622 millió euró volt, 137 millióval nagyobb a novemberinél, de kisebb az októberi 817 millió eurónál - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Külkereskedelem. Többletbe fordult az egyenleg decemberben

Tavaly decemberben - öthavi passzívum után - újra pozitív volt a külkereskedelmi áruforgalom egyenlege. Az export euróban számított értéke 19,6, az importé 21,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az exporttöbblet 93 millió euróval romlott, és 187 millió euró volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: a szálláshelyek forgalma 11,3 százalékkal nőtt 2021-ben

A kereskedelmi szálláshelyek 11,3 százalékkal több, összesen 15,233 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly. A belföldi vendégek 5,9, a külföldiek 25,4 százalékkal több (10,501, illetve 4,731 millió) vendégéjszakát töltöttek el - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: tavaly közel 10 százalékkal bővült az ipar

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az elmúlt évben a 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 6,0 százalékos visszaesés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Rekordalacsonyra csökkent az uniós munkanélküliség

Decemberben rekordalacsony szintre csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

MNB: decemberben megállt az infláció emelkedése

Az előző hónaphoz képest decemberben nem változott az infláció, így Magyarország azon európai országok egyike, ahol az év végén megállt az infláció tavalyi évre jellemző gyorsulása - így értékelte a tavaly decemberi inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank.

Tavaly 5,1 százalékos volt az infláció

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, az egy hónappal korábbi szintet 0,3 százalékkal haladták meg. Az év egészében átlagosan 5,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Amerika. Negyvenéves rekordra nőtt az infláció

Decemberben negyvenéves csúcsra nőtt a fogyasztói árindex 12 havi emelkedésének mértéke az Egyesült Államokban - jelentette a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics.

Csúcsot döntött az euróövezeti infláció

Decemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben, elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt.

Németország – 1992 nyara óta nem volt ilyen magas az infláció

A vártnál nagyobb, közel harminc éve a legmagasabb infláció alakult ki decemberben Németországban - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal.

Élénkülőben a lakáspiac – folytatódhat a drágulás

A lakáspiac az élénkülés jeleit mutatja és ennek folytatódása várható a közeljövőben is, a lakáspiaci index értéke két és féléves csúcsára emelkedett. A használt lakások árai a következő 12 hónapban 3-6 százalékkal, az új lakásokéi 7 százalékkal emelkedhetnek - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

Eurózóna. Kilenchavi mélypontra lassult a növekedés

Kilenchavi mélypontra lassult az euróövezeti gazdaság teljesítményének növekedési üteme decemberben - jelentette a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet.

Duna House: 15 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom 2021-ben

A Duna House becslése szerint tavaly 150 974 adásvétel jött létre a hazai ingatlanpiacon, ami 15 százalékkal haladja meg a 2020-as eredményt.

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti december

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 64,8 pont lett, jóval nagyobb a novemberi 52,2 értéknél - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Pesszimistább az üzleti szféra – negatívban a konjunktúraindex

Decemberben az üzleti szféra nagyon pesszimistán tekintett a magyar gazdaság jövőjére, de a fogyasztók bizakodóbbá váltak - közölte a GKI Gazdaságkutató.

Eurózóna. Váratlanul nagyot zuhant a befektetői hangulat

Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben romlott decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben - derült ki a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felméréséből.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Friss

Velence keményen meglépte, amit a turistáknak ígért

Velence új fejezetet nyitott a turizmusban: a csodás olasz turistaparadicsom lett a világ első városa, amely csütörtökön bevezette a turisták számára a fizetős rendszert, hogy ezzel próbálja ritkítani a csatornáin tolongó tömegeket, de a díj tiltakozást váltott ki néhány lakos részéről, akik azt mondták, hogy nem akarnak egy vidámparkban élni.

Két hetet adtak, hogy csökkentsék az üzemanyagárakat

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat.

A Mol jelentős eredményeket ért el 2023-ban

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el.

A 4 évszakos abroncsban egyre jobban hiszünk

Ellentmondásos számok láttak napvilágot az európai abroncspiacon. A legfontosabb üzenet: a piacon a téli abroncs mellett a négyévszakos eladása növekedett a legjobban.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.