Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig
No menu items!

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic – áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát. És mivel a siker szerinte a közösség felé is kötelez, egyik vezéralakja volt annak, hogy az egykori császári pihenőhely, Baden egyik legmagasabb pontján, a Ferenc József Múzeum udvarán, ma már Székely kapu emlékeztessen arra humanitárius segítségre, amit az osztrák városka lakói, a romániai forradalom idején, a székelyudvarhelyieknek nyújtottak.

Orbán Éva még a rendszerváltás előtt, családegyesítés keretében jutott ki Ausztriába. Férje 1986-ban indult útnak, hogy egy új világba lépve, a család letelepedését előkészítse. Felesége és lánya pedig 1988-ban tudták követni őt St. Pöltenbe. Ahonnan azért is költöztek a Bécs melletti csendes és elegáns Badenbe, mert kiderült, hogy addigra már jónéhány Székelyudvarhelyről származó régi ismerősük is ott telepedett le.

„A döntésben a magyar határ közelsége is szerepet játszott, mert miközben még meg kellett küzdeniük azzal, hogy megtanuljunk németül, az anyanyelvünket is meg akartuk tartani és a magyarsággal sem akartuk elveszíteni a kapcsolatot. Már csak azért is mert ez a kulturális, érzelmi kötelék rendkívül fontos volt abban az idegen világban, ahová két bőrönddel és üres zsebbel érkeztünk, mert otthon kellett hagynunk m indenünket, amiért korábban a család megdolgozott. A nulláról kellett újrakezdeni, egy idegen környezetben, egy olyan pincelakásban, ahol még fürdőszoba sem volt. De miközben a férjemnek már volt munkája, szerencsére látszerészként én is hamar el tudtam helyezkedni a szakmámban, mert a műhelyben nyelvtudás nélkül dolgozhattam”-mesél az újrakezdésről Orbán Éva.

Akinek idegenként, románnak elkönyvelt magyarként, több vicces és kevésbé vicces helyzetben is helyet kellett állnia, meg kellett küzdenie igazáért addig, amíg Ausztriában befogadták.

„A viccesebb sztorik egyike az volt, amikor a kollégám, akit megkértem, hogy segítsen németül tanulni, hogy a szakszavakat minél hamarabb átvegyem, rendszeresen heccelt és rögtön olyan szakszavakat írt fel, amelyek szinte megtanulhatatlanok voltak. Még most is bennem van az, hogy másnapra tanuljam meg annak a gépnek a nevét, amivel a szemüveglencse dioptriáját kimérjük és amit úgy hívnak németül, hogy Scheitelbrechwertmesser – ebbe még ma is gyakran megbotlik a nyelvem.”

Végül a szakmai képzettsége mellé megszerzett nyelvtudás is szerepet játszott abban, hogy három év alatt üzletvezető lett Badenben. És amikor néhány évvel később eladták az üzletet, a saját ügyfélkörére alapozva már úgy érezte, hogy minden esélye megvan arra, hogy önálló üzletet nyitva is sikeres legyen.

„Éppen húsz éve annak, hogy mivel úgy éreztem Badenban már otthon vagyok és a kuncsaftjaim irányából is éreztem a bizalmat, hát megpróbálom. Meggyőződésem volt, hogy a sikerhez nem elég a magasszintű szakmai tudás, mellette a szépérzékre is szükség van, arra, hogy mást kínáljak, mint az a többi tíz (!) apró, illetve nagy lánchoz tartozó látszerészüzlet, ami az apró Baden vásárlóutcáin sorakozik. Az volt a koncepcióm, hogy megértetem a vevőkkel, hogy a szemüveg több, mint egy használati tárgy. Mert amellett, hogy egy szép szemüveg hozzásegít a jó látáshoz, egyben olyan arcszépítő kellék, ami karaktert ad a viselőjének. Ennek szellemében, úgy állítottam össze az árukészletet, hogy abban olyan osztrák és olasz, kézzel készített, különleges szemüvegkeret található, amelyekért ma már Bécsből is ide zarándokolnak a vevőim. Amit ma már jóleső érzéssel nyugtázok, pedig az elején megvolt a rizikó faktor: mi lesz akkor, ha az emberek nem értik meg ezt az új koncepciót? De szerencsére rövid időn belül át ment az üzenet, amiben annak a meggyőződésemnek is szerepe volt, hogy a hozzáállás mindig sokat segít abban, hogy valakit elfogadjanak. Ami nálam nem azt jelenti, hogy hajlongani kell, hanem azt, hogy tisztelni kell a vevőt, akinek a legjobbat kell mutatni, adni, hogy érezze: jó helyen van”- beszél Orbán Éva a sikerhez vezető útról.

Aki úgy érzi amellett, hogy Badenben végül megtalálták a számításukat, az üzleti siker mellett csak úgy lehetett teljes a család élete, hogy a magyarságukat máig sikerült megőrizni Ausztriában. Ennek kapcsán idézi fel azt, amikor azzal szembesült, hogy az osztrák iskolába járó lánya megkérdezte: ha már Ausztriában élnek, miért nem beszélnek otthon is németül.

„Ez annyira szeget ütött a fejembe, hogy azt mondtam: állj meg vándor, itt most valamit csinálni kell, hogy a lányom szeresse annyira az anyanyelvét, hogy ne akarja elveszíteni. Így kezdtünk rendszeresen Sopronba járni színházba és moziba, miközben az otthonunkban továbbra is magyarul beszéltünk.”

Orbán Éva azt is jóleső érzéssel nyugtázta, hogy a nagyvilágba szétszéledt székelyudvarhelyiek többsége is hasonlóan őrzi a gyökereit.

„A nagyvilágban nagyon sokan vagyunk olyanok, akik Székelyudvarhelyről kivándorolva építették fel az új életüket. Erre szoktam azt mondani, hogy mi nem különlegesek, hanem túlélők vagyunk, mert az az otthoni nevelés, amit magunkkal hoztunk, a szeretet, és a mások iráni tisztelet erre predesztinál minket. Üres kézzel, kisgyerekekkel érkezve mindenkinek nehéz volt idegenben talpra állni, de mindenki nyelvet tanult, elhelyezkedett – többnyire a saját szakmájába – és végül megtalálta a maga számítását. Itt Badenben is vannak köztünk olyanok, akikkel együtt jártunk óvodába, iskolába, barátok voltunk, de miután ide kikerültünk, mindenki el volt foglalva azzal, hogy az új életét a nulláról felépítse. De amennyire lehetett, még így is törődtünk egymással és folyamatosan szerveztük azokat a rendezvényeket, amelyeken találkozhattunk.”

Ezt az összetartozást foglalta nemes keretbe az, hogy amikor Székelyudvarhelynek 1989-ben, a romániai forradalom idején és utána is rengeteg humanitárius segítségre volt szüksége, az akkor már Badenben élő székelyudvarhelyi kolóniát összefogó, a Badenieket és a város vezetését is meggyőző Gálffy Zoltán vezetésével folyamatosan vitték a segélyszállítmányokat – élelmiszert, gyógyszert és kórházi felszereléseket -, Székelyudvarhelyre.

A székely város polgárai pedig, hálájuk jeléül egy székelykaput emeltek a badeni dombtetőn magasodó Ferenc József Múzeum kertjében. Ehhez kötődött az az Orbán Éva által kezdeményezett esemény, amelynek keretében a covid miatt a 30 éves évfordulóra 2021 szeptemberében emlékezve, a badeniek, a badeni székelyek és a Székelyudvarhelyiek a mára már zarándokhellyé vált, az ünnepség idejére székely mesterek által teljesen felújított székelykapu előtt emlékeztek meg a két város közös történelmének felemelő pillanatáról.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását