Hirdetés
Kezdőlap Hírek Egy pohár bor lehet egészséges, de nagy baj, hogy a fogyasztók nem...
No menu items!

Egy pohár bor lehet egészséges, de nagy baj, hogy a fogyasztók nem ismerik a cukortartalmat

A legtöbb cukrot tartalmazó borok jellemzően a legalacsonyabb alkoholtartalmúak közül kerültek ki. Illusztráció: Pixabay

A felnőttek már két pohár bor elfogyasztásával túlléphetik a napi ajánlott cukorfogyasztási határértéket, és több kalóriát vihetnek be, mint egy gyorséttermi hamburgerrel – figyelmeztetnek szakértők.

A brit Alcohol Health Alliance (AHA) szerint az alkoholtartalmú italok címkézése elégtelen, ezért új elemzést tett közzé a népszerű borokról. A Bloomberg beszámolója szerint az AHA harmincféle, az Egyesült Királyságban forgalmazott vörös-, fehér-, rozé-, gyümölcs- és pezsgőbor kalória- és cukortartalmát vizsgálta.

A több mint hatvan egészségügyi szervezetet képviselő szövetség szerint a különböző borok cukor- és kalóriatartalma nagymértékben eltér egymástól, de mivel a legtöbb címkéről hiányzik ez az információ, a fogyasztók “a sötétben tapogatóznak” azzal kapcsolatban, hogy mit isznak.

A brit kormány irányelvei szerint a felnőtteknek naponta legfeljebb 30 gramm úgynevezett szabad cukrot kellene fogyasztaniuk, de

két közepes pohár bor elfogyasztásával szinte a teljes mennyiséget el lehet érni.

Az AHA elemzése szerint a legtöbb cukrot tartalmazó borok jellemzően a legalacsonyabb alkoholtartalmúak közül kerültek ki.

A jelentés szerint mivel nincs jogszabályi előírás a cukortartalom feltüntetésére az alkoholos italok címkéjén, a fogyasztók gyakran a kisebb alkoholtartalmú italt választják, azt gondolva, hogy ez egészségesebb megoldás, holott ez nem így van.

Az AHA a borok kalóriatartalmát is vizsgálta:

az elemzett legkalóriadúsabb borok közül mindössze két közepes pohár több kalóriát tartalmaz, mint egy McDonald’s hamburger.

A magas kalóriatartalmú borok általában magasabb alkoholtartalmúak is voltak.

Az AHA szerint a tanulmányban vizsgált harminc termék közül egyiken sem tüntették fel a cukortartalmat a címkén – ez az információ minden alkoholmentes ital esetében kötelező.

A kalóriatartalom a vizsgált címkék mindössze 20 százalékán szerepelt.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...