Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak
No menu items!

Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak

A vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi GDP adat után inkább a negyedik negyedév kockázatait latolgatják az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A második negyedévhez képest 11,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Takarékbank várakozásaiknak lényegében megfelelőnek, de az elemzői várakozásokat lényegesen meghaladónak minősítette a KSH adatait.

Suppan Gergely

A járvány vártnál lényegesen erősebb második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen az újabb visszaesés, ezért az éves előrejelzését  4,7 százalékról 5,4 százalékra rontotta a Takarékbank. A jövő évi 7,2 százalékos növekedési prognózisát azonban fenntartja – közölte az elemző.

Hozzátette, hogy a járvány második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen a W-alakú kilábalás, ami még a jövő év elejére is áthúzódhat. A visszaesés mértéke azonban már jóval mérsékeltebb lehet, egyrészt az ipar várhatóan kedvező teljesítménye, másrészt a kiskereskedelmet érintő enyhébb korlátozások miatt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette: a GDP rekord mértékű összeesése után a harmadik negyedévben egy újabb rekordot könyvelhetett el a magyar gazdaság.

Virovácz Péter

A hirtelen leáll, majd újrainduló gazdasági teljesítmény jelentős volatilitást hozott. Az erős visszapattanás ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy túl lennénk a válságon. Egyrészt azért, mert a GDP volumene még mindig 4,6 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, másrészt azért, mert negyedik negyedévet újabb korlátozások és leállások sújtják.

A novemberi magyar szigorítások és a számos országban már akár szeptember-október óta meglévő járványügyi intézkedések mind korlátozzák a magyar gazdaság negyedik negyedéves teljesítményét – jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy várhatóan a szolgáltatószektor lesz az, amely a negyedik negyedévben visszahúzza majd a gazdasági teljesítményt, míg az ipar a vélhetően jó harmadik negyedév után képes lesz kozmetikázni az utolsó negyedéves visszaesést.

Az ING Bank előrejelzése negyedéves alapon 2 százalékos gazdasági csökkenéssel kalkulál a negyedik negyedévben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alapforgatóköny egy “stop-start” vagyis W-jellegű válságot valószínűsít. A friss adatokat is figyelembe véve idén közel 6 százalékkal csökkenhet a GDP, míg jövőre valamivel 4 százalék feletti növekedéssel számolnak a bank szakértői.

Regős Gábor

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a harmadik negyedévet mindenképpen a válságból való kilábalás jellemezte. A vártnál kisebb volt a GDP éves csökkenése, nem érte el az 5 százalékot. Az egyes ágazatok teljesítménye nagyon eltérően alakulhatott.

Feltételezhető, hogy néhány szolgáltatási ágazatban volt legnagyobb a visszaesés, mint a turizmus, szórakoztatóipar, szállítás.

A negyedik negyedévben elrendelt korlátozások miatt a visszaesés jelentősebb lehet, ennek pontos mértéke viszont függ a korlátozások időtartamától, illetve a vállalatok és a lakosság reakciójától. Éves szinten a GDP visszaesése – számolva a negyedik negyedévi korlátozások hatásával – megközelítheti a 6 százalékot – vélekedett az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a különböző szektorok, köztük a külkereskedelem, az ipar, valamint a szolgáltatások harmadik negyedévben látott jobb szereplése miatt várható volt a javulás a második negyedévben látott drasztikus hanyatlás után.

Németh Dávid

Értékelésében hozzátette: valószínűsíthető, hogy az ipar már csak pár százalékkal zsugorodott a harmadik negyedév során, a szolgáltató szektor visszaesése pedig harmadakkora lehetett, mint a második negyedévben. Ugyanakkor az építőipar nem sokat javított negyedéves összevetésben.

A negyedik negyedéves teljesítményre hatással lesznek a második hullámban november közepén elrendelt szigorítások. A GDP-eredmény nagyban függ attól, hogy lesznek-e a termelést és a szolgáltatásokat, valamint a keresletet befolyásoló további intézkedések. Egyelőre kérdés az is, hogy a vállalkozások és a lakosság milyen arányban halasztja későbbre a komolyabb beszerzéseit, vásárlásait.

Németh Dávid úgy ítéli meg, hogy a mostani kilátások szerint az idén összességében 6 százalék körüli visszaesést könyvelhet el a magyar gazdaság. Jövőre biztosan növekedés várható, részben az idei alacsony bázis miatt, 2021 egészében 4 százalékos többlettel lehet számolni. Hozzátette azonban, mind az idei, mind a jövő évi GDP-előrejelzést könnyen felülírhatja a járvány alakulása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...