Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak
No menu items!

Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak

A vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi GDP adat után inkább a negyedik negyedév kockázatait latolgatják az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A második negyedévhez képest 11,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Takarékbank várakozásaiknak lényegében megfelelőnek, de az elemzői várakozásokat lényegesen meghaladónak minősítette a KSH adatait.

Suppan Gergely

A járvány vártnál lényegesen erősebb második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen az újabb visszaesés, ezért az éves előrejelzését  4,7 százalékról 5,4 százalékra rontotta a Takarékbank. A jövő évi 7,2 százalékos növekedési prognózisát azonban fenntartja – közölte az elemző.

Hozzátette, hogy a járvány második hulláma ellen hozott intézkedések miatt elkerülhetetlen a W-alakú kilábalás, ami még a jövő év elejére is áthúzódhat. A visszaesés mértéke azonban már jóval mérsékeltebb lehet, egyrészt az ipar várhatóan kedvező teljesítménye, másrészt a kiskereskedelmet érintő enyhébb korlátozások miatt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette: a GDP rekord mértékű összeesése után a harmadik negyedévben egy újabb rekordot könyvelhetett el a magyar gazdaság.

Virovácz Péter

A hirtelen leáll, majd újrainduló gazdasági teljesítmény jelentős volatilitást hozott. Az erős visszapattanás ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy túl lennénk a válságon. Egyrészt azért, mert a GDP volumene még mindig 4,6 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, másrészt azért, mert negyedik negyedévet újabb korlátozások és leállások sújtják.

A novemberi magyar szigorítások és a számos országban már akár szeptember-október óta meglévő járványügyi intézkedések mind korlátozzák a magyar gazdaság negyedik negyedéves teljesítményét – jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy várhatóan a szolgáltatószektor lesz az, amely a negyedik negyedévben visszahúzza majd a gazdasági teljesítményt, míg az ipar a vélhetően jó harmadik negyedév után képes lesz kozmetikázni az utolsó negyedéves visszaesést.

Az ING Bank előrejelzése negyedéves alapon 2 százalékos gazdasági csökkenéssel kalkulál a negyedik negyedévben. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alapforgatóköny egy “stop-start” vagyis W-jellegű válságot valószínűsít. A friss adatokat is figyelembe véve idén közel 6 százalékkal csökkenhet a GDP, míg jövőre valamivel 4 százalék feletti növekedéssel számolnak a bank szakértői.

Regős Gábor

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a harmadik negyedévet mindenképpen a válságból való kilábalás jellemezte. A vártnál kisebb volt a GDP éves csökkenése, nem érte el az 5 százalékot. Az egyes ágazatok teljesítménye nagyon eltérően alakulhatott.

Feltételezhető, hogy néhány szolgáltatási ágazatban volt legnagyobb a visszaesés, mint a turizmus, szórakoztatóipar, szállítás.

A negyedik negyedévben elrendelt korlátozások miatt a visszaesés jelentősebb lehet, ennek pontos mértéke viszont függ a korlátozások időtartamától, illetve a vállalatok és a lakosság reakciójától. Éves szinten a GDP visszaesése – számolva a negyedik negyedévi korlátozások hatásával – megközelítheti a 6 százalékot – vélekedett az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a különböző szektorok, köztük a külkereskedelem, az ipar, valamint a szolgáltatások harmadik negyedévben látott jobb szereplése miatt várható volt a javulás a második negyedévben látott drasztikus hanyatlás után.

Németh Dávid

Értékelésében hozzátette: valószínűsíthető, hogy az ipar már csak pár százalékkal zsugorodott a harmadik negyedév során, a szolgáltató szektor visszaesése pedig harmadakkora lehetett, mint a második negyedévben. Ugyanakkor az építőipar nem sokat javított negyedéves összevetésben.

A negyedik negyedéves teljesítményre hatással lesznek a második hullámban november közepén elrendelt szigorítások. A GDP-eredmény nagyban függ attól, hogy lesznek-e a termelést és a szolgáltatásokat, valamint a keresletet befolyásoló további intézkedések. Egyelőre kérdés az is, hogy a vállalkozások és a lakosság milyen arányban halasztja későbbre a komolyabb beszerzéseit, vásárlásait.

Németh Dávid úgy ítéli meg, hogy a mostani kilátások szerint az idén összességében 6 százalék körüli visszaesést könyvelhet el a magyar gazdaság. Jövőre biztosan növekedés várható, részben az idei alacsony bázis miatt, 2021 egészében 4 százalékos többlettel lehet számolni. Hozzátette azonban, mind az idei, mind a jövő évi GDP-előrejelzést könnyen felülírhatja a járvány alakulása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Elemző: felülteljesített a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.

ÁSZ: megalapozott a 2022-es költségvetés – kockázatokkal

A tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására: megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat - közölte az Állami Számvevőszék.

Kutatás – Fejlett a digitalis infrastruktúránk, de az előnyeit nem használjuk ki

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Hírek

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Covid 19 – Románia: zavarkeltő, 50 %-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Az ombudsman a védettségi igazolványt nem kifogásolja, de felülvizsgálatot is javasol

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben felmerülhetnek alapjogi szempontú korrekciós igények - állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.

Brexit – 5,4 millió EU-állampolgár kért letelepedési engedélyt. Kampányt indított a brit kormány

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A brit kormány csütörtökön széleskörű figyelemfelhívó kampányt indított, kérve, hogy minél több uniós állampolgár adja be letelepedési kérelmét, mivel másfél hónap múlva lejár a benyújtási határidő.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Maezava Juszaku japán divatmágnás megkerüli a Holdat

Maezava Juszaku japán milliárdos, aki a tervek szerint Elon Musk SpaceX vállalatának első magánutasaként 2023-ban megkerüli a Holdat, a Nemzetközi Űrállomásra utazik idén.

Gulyás: május végére ötmillió beoltott lehet – újabb lazítások jönnek

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elon Musk meggondolta magát – zuhan a bitcoin árfolyama

Zuhanni kezdett a bitcoin - ahogy az ether és a dogecoin jegyzése is - Elon Musk bejelentésére, miszerint környezetvédelmi megfontolásokból mostantól nem lehet kriptodevizával Teslát venni.

Kiütötték, mégis McGregor kereste a legtöbbet

A kevert harcművészet (MMA) egyik legnagyobb sztárja, Conor McGregor volt az elmúlt egy évben a világ legjobban kereső sportolója.

Hálót feszítettek ki a Gangesz folyón – holttesteket sodort a víz

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet - feltehetően koronavírus-fertőzötteket - fedeztek fel.

Kamubombával rabolt trafikot – felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

Gazdaság

USA – emelkedtek az állampapírhozamok, erősödött a dollár, olcsóbb lett az arany

Egyheti mélypontra csökkent az arany ára az amerikai állampapírhozamok emelkedésének és a dollár erősödésének hatására.

PM-államtitkár: 15 százalékos adó jöhet a kriptodevizákra

Az új kriptodeviza-szabály - amely az eddiginél alacsonyabb elvonással fehérítené ki a hazai piacot - növelheti az érdeklődést Magyarország iránt. Több tízezer embernek lehet ilyen megtakarítása, összességében akár háromszázmilliárd forint értékben - mondta az adóügyi államtitkár.

Moratórium. A bankszövetség a célzott hosszabbítás mellett van

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget - közölte Kovács Levente főtitkár.

Belgiumból érkezett a K&H új vezérigazgatója

Guy Libot-t, a KBC Csoport korábbi pénzügyi szenior ügyvezető igazgatóját nevezték ki a K&H Csoport vezérigazgatójává. Az új vezető korábban már dolgozott négy évig a K&H-nál.

OTP: minden fontos mutatóban javultak az eredmények

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport az idei első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Az OTP már a második Szerbiában

Sikeresen zárult az OTP Bank két szerbiai leánybankjának integrációja: a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egy bankként, Szerbia második legnagyobb pénzintézeteként működik tovább.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom