Kezdőlap Címkék 2020 harmadik negyedév

2020 harmadik negyedév

Államháztartás – hiány. Tíz százalékkal nőttek a kiadások

Az előzetes adatok szerint 1629 milliárd forint, a GDP 4,6 százaléka volt a kormányzati szektor 2020. első három negyedévi hiánya - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fizetési mérleg. Hiányból többletbe fordult az egyenleg

A harmadik negyedévben 752 millió euró aktívummal zárt folyó fizetési mérleg, amivel kiegyenlítette a második negyedévi 698 millió euró deficitet. Így az első három negyedévben 366 millió euró többletet ért el a folyó mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: felére esett a távolsági személyszállítás teljesítménye

Az áruszállítás teljesítménye 13 százalékkal, a távolsági közösségi közlekedésé a felére, a helyié pedig 23 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MNB: tizedével nőtt a céges hitelek állománya

A vállalati hitelek bruttó állománya a harmadik negyedév végére megközelítette a 9700 milliárd forintot, ami erőteljes, 10,4 százalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

KSH: a szolgáltatások és a beruházások húzták le a GDP-t

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt - erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: duplájára nőttek az egészségügyi beruházások

Bár a legtöbb nemzetgazdasági ágban visszaestek a beruházások, a járványhelyzet miatt az egészségügyben közel duplájára, 98,4 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD – Közel tíz százalékos növekedés

Jelentősen nőtt az OECD 37 tagállamának gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest. Akkor soha nem látott mértékű volt a visszaesés a koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések hatására.

MNB: a járvány alatt is nőtt a háztartások vagyona

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök 719 milliárd forinttal, a kötelezettségek 287 milliárd forinttal emelkedtek - közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Államháztartás – A 75 százalékot közelíti az adósság

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 73,8 százalékára emelkedett a harmadik negyedév végére - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak

A vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi GDP adat után inkább a negyedik negyedév kockázatait latolgatják az elemzők.

A Covid 4,6 százalékkal csökkentette a magyar GDP-t

A magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévi mélyponthoz képest. Ez azt mutatja, hogy eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései - kommentálta a Pénzügyminisztérium a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentését.  

KSH jelentés. A vártnál kisebb a GDP csökkenése

Magyarország GDP-je a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagyot nőtt a brit GDP – máris oda a lendület?

Rekordütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye harmadik negyedévben, de még mindig jelentősen elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). Elemzők szerint ezzel véget is ért a brit gazdaság kilábalása, novemberben újra nagy visszaesés jön.

Negyedével több lakás épült – zuhant az engedélyek száma

Az első három negyedévben 12 876 új lakás épült, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 278 volt, 37 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Felpattant a német gazdaság – optimistább a kormány is

Németország GDP-je minden korábbinál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Eurostat: megugrott az uniós GDP

Az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve - közölte első becslésként az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Amerika. Rekordnövekedés a harmadik negyedévben

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben korrigálta felfelé a GDP második negyedévi visszaesését - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentéséből.

Rekordokat ért el, szárnyal a Tesla

Történelme legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla: bevétele és nyeresége egyaránt rekordnagyságúra emelkedett a szeptemberrel zárult három hónapban.

Kína. Közel 5 százalékos növekedés a harmadik negyedévben

A várakozásoknál kisebb mértékben nőtt a kínai GDP a harmadik negyedévben, de a gazdaság helyreállása javuló ütemben folytatódott az előző negyedévhez képest, amikor Kína kilábalt a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.