Kezdőlap Címkék 2020 harmadik negyedév

2020 harmadik negyedév

Államháztartás – hiány. Tíz százalékkal nőttek a kiadások

Az előzetes adatok szerint 1629 milliárd forint, a GDP 4,6 százaléka volt a kormányzati szektor 2020. első három negyedévi hiánya - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fizetési mérleg. Hiányból többletbe fordult az egyenleg

A harmadik negyedévben 752 millió euró aktívummal zárt folyó fizetési mérleg, amivel kiegyenlítette a második negyedévi 698 millió euró deficitet. Így az első három negyedévben 366 millió euró többletet ért el a folyó mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: felére esett a távolsági személyszállítás teljesítménye

Az áruszállítás teljesítménye 13 százalékkal, a távolsági közösségi közlekedésé a felére, a helyié pedig 23 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MNB: tizedével nőtt a céges hitelek állománya

A vállalati hitelek bruttó állománya a harmadik negyedév végére megközelítette a 9700 milliárd forintot, ami erőteljes, 10,4 százalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

KSH: a szolgáltatások és a beruházások húzták le a GDP-t

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt - erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: duplájára nőttek az egészségügyi beruházások

Bár a legtöbb nemzetgazdasági ágban visszaestek a beruházások, a járványhelyzet miatt az egészségügyben közel duplájára, 98,4 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD – Közel tíz százalékos növekedés

Jelentősen nőtt az OECD 37 tagállamának gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest. Akkor soha nem látott mértékű volt a visszaesés a koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések hatására.

MNB: a járvány alatt is nőtt a háztartások vagyona

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök 719 milliárd forinttal, a kötelezettségek 287 milliárd forinttal emelkedtek - közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Államháztartás – A 75 százalékot közelíti az adósság

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 73,8 százalékára emelkedett a harmadik negyedév végére - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak

A vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi GDP adat után inkább a negyedik negyedév kockázatait latolgatják az elemzők.

A Covid 4,6 százalékkal csökkentette a magyar GDP-t

A magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévi mélyponthoz képest. Ez azt mutatja, hogy eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései - kommentálta a Pénzügyminisztérium a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentését.  

KSH jelentés. A vártnál kisebb a GDP csökkenése

Magyarország GDP-je a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagyot nőtt a brit GDP – máris oda a lendület?

Rekordütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye harmadik negyedévben, de még mindig jelentősen elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). Elemzők szerint ezzel véget is ért a brit gazdaság kilábalása, novemberben újra nagy visszaesés jön.

Negyedével több lakás épült – zuhant az engedélyek száma

Az első három negyedévben 12 876 új lakás épült, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 278 volt, 37 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Felpattant a német gazdaság – optimistább a kormány is

Németország GDP-je minden korábbinál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Eurostat: megugrott az uniós GDP

Az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve - közölte első becslésként az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Amerika. Rekordnövekedés a harmadik negyedévben

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben korrigálta felfelé a GDP második negyedévi visszaesését - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentéséből.

Rekordokat ért el, szárnyal a Tesla

Történelme legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla: bevétele és nyeresége egyaránt rekordnagyságúra emelkedett a szeptemberrel zárult három hónapban.

Kína. Közel 5 százalékos növekedés a harmadik negyedévben

A várakozásoknál kisebb mértékben nőtt a kínai GDP a harmadik negyedévben, de a gazdaság helyreállása javuló ütemben folytatódott az előző negyedévhez képest, amikor Kína kilábalt a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.