Kezdőlap Címkék 2020 harmadik negyedév

2020 harmadik negyedév

Államháztartás – hiány. Tíz százalékkal nőttek a kiadások

Az előzetes adatok szerint 1629 milliárd forint, a GDP 4,6 százaléka volt a kormányzati szektor 2020. első három negyedévi hiánya - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fizetési mérleg. Hiányból többletbe fordult az egyenleg

A harmadik negyedévben 752 millió euró aktívummal zárt folyó fizetési mérleg, amivel kiegyenlítette a második negyedévi 698 millió euró deficitet. Így az első három negyedévben 366 millió euró többletet ért el a folyó mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: felére esett a távolsági személyszállítás teljesítménye

Az áruszállítás teljesítménye 13 százalékkal, a távolsági közösségi közlekedésé a felére, a helyié pedig 23 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MNB: tizedével nőtt a céges hitelek állománya

A vállalati hitelek bruttó állománya a harmadik negyedév végére megközelítette a 9700 milliárd forintot, ami erőteljes, 10,4 százalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

KSH: a szolgáltatások és a beruházások húzták le a GDP-t

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt - erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: duplájára nőttek az egészségügyi beruházások

Bár a legtöbb nemzetgazdasági ágban visszaestek a beruházások, a járványhelyzet miatt az egészségügyben közel duplájára, 98,4 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD – Közel tíz százalékos növekedés

Jelentősen nőtt az OECD 37 tagállamának gazdasági teljesítménye a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest. Akkor soha nem látott mértékű volt a visszaesés a koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések hatására.

MNB: a járvány alatt is nőtt a háztartások vagyona

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök 719 milliárd forinttal, a kötelezettségek 287 milliárd forinttal emelkedtek - közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Államháztartás – A 75 százalékot közelíti az adósság

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 73,8 százalékára emelkedett a harmadik negyedév végére - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Az elemzők újabb gazdasági visszaeséssel számolnak

A vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi GDP adat után inkább a negyedik negyedév kockázatait latolgatják az elemzők.

A Covid 4,6 százalékkal csökkentette a magyar GDP-t

A magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévi mélyponthoz képest. Ez azt mutatja, hogy eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései - kommentálta a Pénzügyminisztérium a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentését.  

KSH jelentés. A vártnál kisebb a GDP csökkenése

Magyarország GDP-je a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagyot nőtt a brit GDP – máris oda a lendület?

Rekordütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye harmadik negyedévben, de még mindig jelentősen elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). Elemzők szerint ezzel véget is ért a brit gazdaság kilábalása, novemberben újra nagy visszaesés jön.

Negyedével több lakás épült – zuhant az engedélyek száma

Az első három negyedévben 12 876 új lakás épült, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 278 volt, 37 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Felpattant a német gazdaság – optimistább a kormány is

Németország GDP-je minden korábbinál nagyobb mértékben, 8,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Eurostat: megugrott az uniós GDP

Az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve - közölte első becslésként az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Amerika. Rekordnövekedés a harmadik negyedévben

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben korrigálta felfelé a GDP második negyedévi visszaesését - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) jelentéséből.

Rekordokat ért el, szárnyal a Tesla

Történelme legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a Tesla: bevétele és nyeresége egyaránt rekordnagyságúra emelkedett a szeptemberrel zárult három hónapban.

Kína. Közel 5 százalékos növekedés a harmadik negyedévben

A várakozásoknál kisebb mértékben nőtt a kínai GDP a harmadik negyedévben, de a gazdaság helyreállása javuló ütemben folytatódott az előző negyedévhez képest, amikor Kína kilábalt a koronavírus-járvány okozta visszaesésből.

Friss

A magyarok fizetési szokásai: a készpénz nem bírja a kártyák tempóját

A friss adatok szerint minden harmadik magyar bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének.

Limitnövelés, milliós tárgynyeremény: megy a licit a lakásbiztosítási piacon

lakásbiztosítási kampány alatt több százezres vásárlási utalványokat adnak, millió forintos tárgynyereményeket sorolnak.  

Adategyeztetést indít az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Az ellenőrzéshez személyi igazolványra és lakcímkártyára, valamint villany- és/vagy gázszámlára van szükség.

Zöldkötvényt bocsátott ki az MFB

Az MFB stratégiájának és működésének egyaránt szerves részét képezi a globális éghajlati célkitűzések, valamint a társadalmi hasznosságú célok támogatása.

Hírek

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe,

NAV: már elérhetők az adóbevallási tervezetek

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A részvénypiac forgalma 28,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Az év eleje óta a forint 3,3 százalékot gyengült az euróval, 4,2 százalékot gyengült a dollárral szemben és 0,2 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

Még mindig a bootcamp-es junior fejlesztőké a jövő

Sokak számára lehet visszatartó erő az MI rohamléptékű terjeszkedése, és azért nem nyitnak komolyabban a programozói terület felé, mert félnek, hogy rövid idő alatt elveheti az MI a munkájukat.

Erősödött kissé szerda reggelre a forint

Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a keddi, közel másfél százalékos gyengülését követően.

Csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 494,13 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel 65 599,49 ponton zárt hétfőn.

Gazdaság

A magyarok fizetési szokásai: a készpénz nem bírja a kártyák tempóját

A friss adatok szerint minden harmadik magyar bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének.

A Zeina Hotels menedzser study tour a sikeres szezonért

A 2024-es sikerhez is elengedhetetlen, hogy a szállodalánc minden tagjának és minden részlegének kiemelkedően kell teljesítenie, miközben az elkötelezett munka mellett a kreatív, újító ötletekre is szükség van.

Februárban is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban